TatilCity.NETTatilCity.NET

Balıkesir Gezi Rehberi

Balıkesir Gezi Rehberi

Balıkesir Gezi Rehberi

Balıkesir, Marmara ve Ege Denizi’ne kıyısı olan ve Türkiye'nin en çok adasını barından ilimizdir. Yanı sıra zengin tarihi, kültürel ve doğal güzellikleriyle gerçek bir turizm cenneti olan Balıkesir, her geçen yıl değer kazanmaya devam ediyor. Temiz deniz suyunun kumlu plajlarla buluştuğu, parlak yeşil renkli zeytinliklerle sarılmış koyları, irili ufaklı adaları ile bol oksijen kaynağına sahip, şifa dağıtan termal kaynakları ile Balıkesir, Türkiye turizmin ilk başladığı yerlerden biridir. Öte yandan Anadolu'nun kuzeybatısında yer alan Balıkesir’in kayda değer bölümü Marmara Bölgesi sınırları içinde diğer bölümü ise Ege Bölgesi'nde yer alır. Güneyinde Manisa ve İzmir, batısında Ege Denizi ve Çanakkale, doğusunda Kütahya ve Bursa bulunur. Kuzeyi Marmara Denizi ile çevrili olan kentte yüksekliği bin 800 metreyi geçmeyen dağlar, ovalar ve alçak tepelerden oluşur. Yörede, çoğunlukla Akdeniz iklimi egemen olsa da söz konusu iklim özelliklerine daha çok Ege kıyılarında rastlanmak mümkündür. İç kısımlarda ise kara iklimi görülür.

Malazgirt Savaşı, kentin kaderinde etkili oldu

Balıkesir ve çevresinde tarih öncesi M.Ö. 3200'lü yıllardan bugüne kadar yerleşim olduğu görülüyor. M.Ö. 2000'li yıllarda Balkanlar üzerinden gelen Pelasgların koloni kurdukları Balıkesir’de; Frig, Lidya, Pers, Makedonya, Bergama Krallığı, Roma ve Bizans medeniyetlerinin yaşadığı anlaşılıyor. 1071 Malazgirt Savaşı’ndan sonra Selçuklu Beylerinden Kalem Şah Beyin oğlu Karesi Bey, kendi beyliğini kurarak, kenti merkez haline getirdi. Ancak bir süre sonra Osmanlı egemenliğini kabul etmek zorunda kaldı. Adı Karesi olan Balıkesir, 1923’te il statüsüne kavuştu. 1926 yılında ise kentin adı Balıkesir olarak değiştirildi.

Zengin ağaç türlerinin yanı sıra ilde özellikle zeytincilik ön planda

Balıkesir’in florasına bakıldığında toplam arazi varlığının yaklaşık yüzde 45' i orman arazisinden, yüzde 32’ si kültür arazisinden, yüzde 8’ i çayır ve meralardan, yüzde 15’i ise kullanılmayan arazilerden meydana gelir. İlin orman varlığının büyük kısmı Dursunbey, Bigadiç, Sındırgı, İvrindi ve Edremit ilçelerinde bulunur. Orman varlığının önemli kısmı kara ve kızılçam, kayın, gürgen, meşe, söğüt, ılgın, çınar ağaçlarından ve zeytinliklerden oluşur. Yine bu ağaç türlerinin yanı sıra Kazdağları’nda; Kazdağı Göknarı, Susurluk, Kepsut, Bandırma ve Gönen’de kayın, gürgen, ve meşe çeşitleri vardır. Kapıdağ Yarımadası özellikle ağaç türleri açısından oldukça zengin bir yapıya sahiptir. Ayrıca Korucu ve Bigadiç çevresinde kestane, Gönen ormanlarında ıhlamur, Kepsut’ta kekik, sumak, Kazdağları’nda ada çayı, dağ nanesi, kantaron, karabaş otu, pelin, defne, biberiye gibi bitki çeşitlerine rastlamak mümkündür. Ege kıyılarında maki toplulukları görülür. Palamut meşeleri ve zeytinliklerin kapladığı söz konusu alan oldukça geniş yer tutar. Balıkesir ve çevresinde özellikle Edremit, Ayvalık, Burhaniye, Bandırma ve Erdek’te zeytincilik ve zeytinyağı oldukça önemlidir.

Kara ve deniz hayvan çeşitliliği ile Balıkesir zengin bir faunaya sahip

Anadolu’ya kuzeybatıdan giren paleoartik bölgedeki kuşların en önemli göç yollarından biri üzerinde bulunan Balıkesir, her yıl değişik türden yaklaşık 3 milyon kuşun barındığı, konakladığı ve kuluçkaya yattığı yerlerin başında gelir. Özellikle Bandırma Kuş Cenneti Milli Parkı’nın kentin içinde yer alması nedeniyle kuş türleri yönünden oldukça zengindir. Özellikle dalgıç, tepeli pelikan, kaşıkçı, karabatak, gri balıkçıl, flamingo, kuğu, doğan, bıldırcın, turna, su tavuğu, bataklık kırlangıcı, ağaçkakan, ispinoz, sığırcık kentin iki denize de kıyı vermesi sebebiyle balık türleri açısından da zengin olan Balıkesir; sazan, kızılkanat, turna balığı, filise, yayın ve kavinne, deniz türlerinden; sardalya, hamsi, levrek, istavrit, lüfer, palamut, orkinos, kefal, kalkan, uskumru, sinagritte bolca rastlamak mümkündür.
Balıkesir’de karasal hayvan türleri ise ağırlıklı olarak Dursunbey, Bigadiç, Sındırgı, İvrindi ve Edremit ilçelerinde yoğunlaşır. Ormanlık alanlarda görülen türler arasında kirpi, gelincik, keklik, akdeniz köstebeği, benekli kaplumbağa, Trakya kertenkelesi, çukurbaşlı yılan, yaban domuzu, kurt, çakal, tilki, andık bulunur.

Doğal güzelliklerini, güçlü altyapısı ile destekleyen kent ilçelerini turizmle şekillendiriyor


Balya

Balıkesir Balya ilçesi 230 metre rakımlı, 952 kilometrekare yüz ölçüme sahiptir. Balıkesir’e uzaklığı 50 kilometre olan Balya’nın 43 köyü ve iki beldesi bulunur. 2013 yılsonu itibarıyla nüfusu 14 bin 153 olan kente ulaşım Balıkesir-Çanakkale yolu ile sağlanır. Ayrıca ilçeye terminalden hareket eden servislerin bulunduğunu da hatırlatmak da fayda var.

Susurluk

945 kilometrekare yüzölçümüne sahip olan Susurluk, 23 bin 800 kişilik nüfusu ile Balıkesir’in kuzeydoğusunda yer alır. Susurluk, 1892’de bucak konumundayken 1926 yılında ilçe statüsüne kavuşmuştur. 45 köyü, iki beldesi bulunan ilçe ulaşım imkanları bakımından oldukça gelişmiştir. Elverişli konumuyla İstanbul, İzmir, Balıkesir ve Bandırma karayolu üzerinde olan ilçe, Balıkesir’e 45 kilometre mesafededir. Öte yandan Bursa iline 108 kilometre uzaklıkta olan ilçeden geçen İzmir-Bandırma demiryolu hattı da kentte ulaşım noktasında büyük kolaylık sağlıyor. Susurluk’a en yakın sivil havaalanı ise 108 kilometre uzaklıktaki Bursa Havaalanı’dır.

Savaştepe

Balıkesir, Savaştepe ilçesi 1 Haziran 1954 tarihinde ilçe merkezi oldu. Asfaltlı yolları ile köyler, ilçe ve il merkezi arasındaki ulaşım sorununu çözen Savaştepe, Balıkesir-Soma yolu ile de ulaşım kolaylığı sağlıyor. Yine ilçe sınırları içinden İzmir-Ankara-Bandırma demiryolu hattı geçiyor. Kente uzaklığı 54 kilometre olan Savaştepe’de nüfus sayımına göre nüfus 20 bin 201’dir. Merkez ilçe ve Sarıbeyler Beldesi başta olmak üzere iki belediyesi bulunan ilçenin beşer mahallesi vardır. 44 köy muhtarlığı ve bunlara bağlı 27 köy altı yerleşim birimi olan ilçe Balıkesir’in gelişmeye devam eden ilçeleri arasında yer alıyor.

Burhaniye

İlçe merkezi, denizden 4 kilometre içeride ve denizden 10 metre yükseklikte olan Burhaniye’nin yüzölçümü 280 kilometrekaredir. İlçede merkez ilçe dışında; bir belde, 25 köy ve 11 mahalle bulunuyor. 2013 yılsonu itibarıyla nüfusu 42 bin126 kişilik nüfusu olan ilçenin Balıkesir’ e uzaklığı 97 kilometredir. Balıkesir-İzmir-Çanakkale yol ayrımı üzerinde bulunan ilçeden; söz konusu üç kente 7/24 otobüs bulabilmek mümkündür. Ayrıca Bursa, Ankara ve İstanbul gibi metropol konumuna olan illere her gün gece geç saatlere kadar farklı saatlerde otobüs bulabilirsiniz. Burhaniye girişinde kurulan ve üç yıldır hizmet veren havaalanı da ilçeye oldukça yakın olup yerli ve yabancı turistlere ulaşım konusunda büyük kolaylık sağlıyor. Türk Hava Yolları haftada iki gün karşılıklı İstanbul-Burhaniye seferleri ile de ilçeye ulaşım oldukça kolaydır.

Edremit

Ege Bölgesi’nin kuzeyinde Çanakkale-İzmir karayolu üzerinde ve Edremit Körfezi’nden 8 kilometre içeride kurulan Edremit ilçesi, Balıkesir’e 87 kilometre, İzmir’ e 200 kilometre ve Çanakkale’ ye 135 kilometre mesafededir. Edremit-Merkez ve Akçay Otogarı'ndan Türkiye’nin çeşitli yörelerine otobüs ve minibüs ile ulaşım sağlanır. Edremit’ ten yaklaşık 7 kilometre uzaklıkta Edremit Kocaseyit Havaalanı da ilçe ulaşımında oldukça etkilidir. Yaz sezonunda her gün İstanbul Sabiha Gökçen ve Ankara arası, kış sezonunda ise haftanın üç günü İstanbul Sabiha Gökçen Havaalanı'na uçak seferleri düzenleniyor. Yüzölçümü 708 kilometre olan ilçenin toplam nüfusu yaklaşık125 bin kişidir. Edremit ilçesinin beş beldesi, 20 köyü bulunuyor.

Erdek

Kapıdağ, Marmara Denizi’nin güney kıyısı ortasında yaklaşık 300 metrekarelik üçgen şekliyle bilinen yarımadadır. Uzun bir kıyıya sahip olan Erdek sahilleri temiz kumsal ve doğal plajlarıyla her yıl yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapıyor. Ayrıca ormanlarla kaplı olan ilçe av koruma sahası altındadır. Ormanlık alanda yoğun olarak kestane ve zeytin ağaçlarına rastlamak mümkündür. Denizden yüksekliği 10 metre olan ilçede, halkın tamama yakın nüfusu mübadele döneminde gelen Selanik ve Girit göçmenleri yaşar. Erdek merkezin nüfus yapısı; yerli Manavlar, Selanik-Karacaovalı Pomaklar, Boşnaklar, Giritliler, Tikveşli Pomaklar, Çerkezler, Romanlar, Karadenizlilerden oluşur. Merkez hariç olmak üzere ilçeye bağlı; iki belde ve 21 köy bulunur. Balıkesir’e uzaklığı 107 kilometre olan Erdek ilçesinde, Bandırma ve Gönen bağlantılı olarak İstanbul-Ankara, İzmir ve Bursa gibi büyük kente ulaşım imkanı vardır.

Gömeç

Kıyı şeridi uzunluğu merkez 4 bin 400 metre, Karaağaç 10 bin 600 metre, Keremköy 2 bin 500 metre toplam 17 bin 500 metre olan Gömeç ilçesinin doğusunda Madra Dağı bulunuyor.  Yüzölçümü 223 kilometrekare olan ilçeye bağlı; iki belde, dokuz köy, merkezde üç ve Karaağaç Beldesi’ne bağlı bir mahalle bulunur. İlçe nüfusu son sayımlarda 11 bin 795 kişidir. Çanakkale-İzmir (E-87) karayolunun kıyısında yer alan Gömeç; İzmir’ e 170 kilometre, Balıkesir’e 120 kilometre uzaklıkta bulunur.

Dursunbey

Balıkesir ilinin doğusunda yer alan Dursunbey’in yüksekliği 639 metre ve yüzölçümü bin 952 kilometrekaredir. 103 köyü bulunan ilçe nüfusunun son sayımlar yaklaşık 43 bin kişiye ulaştığı görülür. Balıkesir’e uzaklığı 92 kilometre olan ilçede, günde üç tren ve her saat başı hareket eden otobüsler ulaşım hizmeti verir. İlçe aynı zamanda İzmir-Ankara demiryolu üzerinde olduğundan Balıkesir-Manisa ve İzmir güzergahı ile Kütahya-Eskişehir ve Ankara güzergahına günde üç kez tren seferi bulunur.

Havran

Ege Bölgesi’nin Edremit Körfezi’ne doğru uzanan verimli ovası üzerine kurulan Havran’ın denizden yüksekliği yerleşim yeridir. Yüzölçümü 543 kilometrekare olan ilçenin bir belde, 26 köyü bulunuyor. Kent merkezine uzaklığı 78 kilometre olan Havran nüfusunun son sayımlara göre yaklaşık 28 bin kişi olduğu görülüyor. İlçeye Balıkesir merkez otogarından kalkan otobüslerle ulaşılabildiği gibi diğer komşu ilçelerden de kolaylıkla gidilmek mümkündür.

Bandırma

Yüzölçümü 690 kilometrekare olan ve denizden yüksekliği bir metre ila 764 metre arasında değişen Bandırma, sahip olduğu birçok olanak nedeniyle kentin en hızlı gelişim gösteren ilçeleri arasında yer alır. İlçenin kuzeyinde bulunan ve kendi adıyla anılan körfezin uzunluğu 31 kilometredir. Aynı zamanda önemli bir liman kenti konumunda olan Bandırma; İstanbul, Bursa ve İzmir illerinin ortasında Güney Marmara’nın kayda değer yerleşimlerinden biridir. Bandırma’nın 2013 yılsonu itibarıyla nüfusu yaklaşık 145 bin kişiye ulaşan ilçenin 35 köyü iki de beldesi bulunur. Bandırma, sahip olduğu kara, deniz, hava ve demiryolu ulaşım modları ve olanakları ile ulaşım yönünde elde ettiği değeri özellikle turizm alanında artırıyor. Karayolu ile Balıkesir üzerinden Ege’ye aynı zamanda güneye, Bursa üzerinden tüm Anadolu’ya ve İstanbul’a, Çanakkale üzerinden de Trakya’ya, kısaca Türkiye geneline ulaşım sağlanabilir. Denizyolu ulaşımında da Bandırma, son derece rahat bir konuma sahiptir. Gelişmiş ve donanımlı limanı ile Marmara Bölgesi’nin giriş kapısı niteliğindedir.
Özellikle 1998 yılında başlatılan İstanbul-Bandırma arasındaki hızlı feribot (araç/yolcu) ve deniz otobüsü (yolcu) seferleri, Bandırma-İstanbul ulaşımına önemli kolaylık sağlamıştır. Demiryolunu tercih edenler için ise; her gün yapılan Bandırma-Balıkesir-İzmir arasındaki düzenli tren seferleri, farklı bir ulaşım seçeneği sunuyor. Deniz yolu ulaşımı ile Marmara’yı Ege ve Akdeniz’e bağlayan İDO’ya bağlı deniz otobüsleri düzenli sefer sağlıyor. Demir yolu ulaşımı olarak ilçeden; Balıkesir, Akhisar, Manisa, İzmir’ e gitmek üzere karşılıklı olarak tren seferleri yapılıyor.

İvrindi

İvrindi, Balıkesir’in güneybatısında ve 37 kilometre mesafededir ve Balıkesir-Edremit yolu üzerinde 35. kilometreden sonra 2 kilometre içeride kalır. İlçe 751 kilometrekare alana sahip olup, yüksekliği 190 metredir. Merkez hariç ilçe merkezine bağlı; dört belde, 66 köy ve Yedi Eylül, Sakarya, Bedrettin, Kurtuluş mahalleleri olmak üzere toplam beş mahalle vardır. İlçenin nüfusu son sayımlar itibarıyla yaklaşık 36 bin kişiye ulaşmıştır. İvrindi’ye Balıkesir merkezinden kalkan minibüs ve otobüslerle ulaşmak oldukça kolaydır.

Gönen

İlçe merkezinin deniz seviyesinden yüksekliği 33 metre ve toplam alanı bin 152 kilometredir. İlçede 89 köy ve bir belde bulunur. En son yapılan nüfus sayımına göre belde ve köyler dahil 73.6 bin kişidir. İlçe merkezinin deniz seviyesinden yüksekliği 33 metredir. İlçede 89 köy ve bir belde bulunur. Yapılan nüfus sayımında belde ve köyler dahil yaklaşık 73.6 milyon kişidir. Gönen ilçesine ulaşım karayolu ile sağlanıyor. İlçe merkezi Bandırma-Balya yolu güzergahında olup, Balıkesir'e 135 kilometre, Çanakkale' ye 140 kilometre, Bursa' ya 150 kilometre mesafededir. Ayrıca Bandırma, Erdek, Biga, Manyas ve Balya ilçelerine asfalt yol ile bağlanmak mümkündür.
Karadan İstanbul, İzmir ve Ankara ile karşılıklı doğrudan otobüs seferleri de mevcuttur. Tren seferleri ile İzmir-Bandırma bağlantısı, İstanbul ve İzmir'den uluslararası havaalanı; Balıkesir, Bandırma Askeri Havaalanı, Bursa'dan Bursa Havaalanı bağlantısı bulunan ilçeye tüm taşıma modları ile erişim sağlamak mümkündür. İstanbul'dan Bandırma' ya düzenli olarak deniz otobüsü ve Hızlı Feribot seferleri yapılır. İstanbul-Bandırma arası deniz yolculuğu yaklaşık iki saat sürer. Bandırma'dan Gönen'e karayolu uzunluğu ise 44 kilometredir ve ilçeye 35 dakika ile ulaşmak mümkündür.

Sındırgı

Sındırgı bin 433 kilometrekare yüzölçümüne sahip olan Sındırgı’nın denizden yüksekliği 250 metredir ve Balıkesir´in güneydoğusunda yer alır. İlçeye ulaşım karayolu ile erişim sağlamak mümkündür. Eski Balıkesir-İzmir yolu üzerinde Balıkesir´e 63 kilometre, İzmir´e 145 kilometre uzaklıkta bulunan ilçeye Balıkesir otogarından her saat hareket eden otobüslerle ulaşılabilir. Yakın tarihte yapılan nüfus sayımı kesin sonuçlarına göre yaklaşık 47.7 milyon kişi Sındırgı sınırlarında yaşamaktadır. 68 köyü bulunan ilçenin Yağcıbedir halıları ise dünyaca ünlüdür. İlçe aynı zamanda kaolen madeni zengindir.

Marmara Adası

Marmara Adası denizden 709.6 metre yüksekliği ve 117 kilometrekarelik yüzölçümü ile Adalar Topluluğu’nun en büyük ve stratejik olma özelliğini taşır. Çünkü İstanbul ve Çanakkale Boğazları arasında denizyolu ulaşımının ana üssü konumundadır. Çanakkale Boğazı’na 40, İstanbul Boğazı’na 60 ve Trakya Hasköy Burnu’na 11 deniz mili mesafede bulunan Marmara Adası; Erdek’ten 22, İstanbul’dan 93 mil uzaklıkta yer alır. Adaya Tekirdağ, İstanbul illerinden ve Balıkesir'e bağlı Erdek ilçesinden deniz taşımacılığı da yapılır. Tekirdağ'dan ve Erdek'ten arabalı vapur ve yolcu vapurları ulaşımı sağlanır. İstanbul'dan İDO'ya bağlı deniz otobüsleri ile yolculuk 2.5 saat, Tekirdağ ve Erdek'ten deniz yoluyla iki saat sürer. Adanın iki belde ve altı köyü bulunuyor. Diğer Adalar Avşa Adası 20.6 kilometrekare ve Ekinlik Adası 2.4 kilometrekaredir.

Kepsut

Kepsut ilçesinin kuzeyinde Susurluk, batısında Balıkesir merkez, güneyinde Bigadiç, doğusunda Dursunbey, kuzeydoğusunda Bursa Mustafakemalpaşa ile çevrilidir. Yüzölçümü 894 kilometrekare ve denizden 85 metre yüksekliktedir. Balıkesir il merkezine uzaklığı ise 29 kilometre olan ilçenin nüfusunun son sayımlarda 28 bin kişiye ulaştığı görülüyor. İlçede16 adet köy ve 47 adet belde bulunur ve toplam 22.4 kişi yaşar. Balıkesir’e karayolu ve demiryolu ile ulaşım sağlamak mümkündür.

Bigadiç

Bigadiç Marmara Bölgesi, Güneydoğu Marmara alt bölgesi içindedir. Şehir eski Balıkesir-İzmir yolu üzerinde Balıkesir’e 38 kilometre mesafededir. Denizden yüksekliği 180 metre, yüzölçümü bin kilometrekaredir. 2013 yılı itibarıyla nüfusu 48.7 bin kişi olan ilçenin 70 adet köyü bulunuyor. İlçeye diğer komşu ilçelerden ulaşım oldukça kolaydır.

Ayvalık

Balıkesir’in turistlik ilçelerinden biri olan Ayvalık’ın 100 kilometreden fazla kıyı şeridi vardır. İlçe yüzölçümü 265 kilometrekare, nüfusu 2013 yıl sonu itibarıyla 64.4 bin kişidir. Ayvalık’ın 16 köyü ve iki beldesi bulunur. Kendine özgü kıyı iklimi olan lodos ve poyraz rüzgarlarının hakim olduğu ilçe turizmin gözde ilçelerinden biridir. İlçede yazın kavurucu sıcaklarda esen İmbat ve Meltem rüzgarı serinletici etki yaparken, yerli ve yabancı turistler içinde çekim merkezi oluşturur.
İlçe, İzmir-Bergama üzerinden gelen Truva-Çanakkale-Edirne ve İstanbul’ a uzanan E-24 karayolu üzerinde, Ege’nin Akdeniz sahil şeridinin başladığı yerdedir. İlçeden Midilli Adası’na feribot ile yaklaşık iki saatte ulaşmak mümkündür. İlçe karayolu ile Balıkesir’e 125 kilometre, İzmir'e 155 kilometre, Bursa'ya 277 kilometre, Susurluk' a 170 kilometre, Çanakkale'ye 167 kilometre, Ankara' ya 657 kilometre, Bergama' ya 45 kilometre, Truva'ya 154 kilometre, Behramkale'ye 155 kilometre, Efes' e 239 kilometre, Alibey Adası'na 8 kilometre uzaklıkta yer alır. Bu sayede her yöne ziyaret kolay ve konforludur. Hatta Yunanistan'dan ilçeye gelen turistler feribot ve deniz otobüsü ile yaklaşık iki saatte ilçeye ulaşabilir. Yurtiçinden Ayvalık'a ulaşım ise karayolu ile sağlanıyor. Kentin 1.5 kilometre güneyinde bulunan havayolunu tercih edenler ise uçakla Balıkesir veya İzmir'e ulaşıp, ilçeye karayolu ile gelebilirler. Ayvalık' a ayrıca İzmir Mavi Treni ile Balıkesir'e kadar gelip, demiryollarının organize ettiği aktarma otobüsleri ile de erişim sağlamak mümkündür. İstanbul'dan ulaşım ise İstanbul-Bandırma arasındaki hızlı feribot farklı bir seyahat alternatifi olarak değerlendirilebilir.

Manyas

Yüzölçümü 593 kilometrekare olan Manyas, Balıkesir’in turizm alanında öne çıkan ilçelerinden biridir. Kuzey kesimi ovalık olan ilçenin toplam yüzölçümünün yüzde 30’u ovalarla kaplıdır. Yüzde 70’ini kaplayan güney kısmı ise dağlık ve engebeli arazisiyle dikkat çeker. 19 bin hektar ormanlık sahası da bulunan ilçe, Manyas Gölü’ne 10 kilometre uzaklıktadır. Gölün güneyinde bulunan ilçenin rakımı 55 metredir. Manyas’ın Balıkesir’e uzaklığı ise 82 kilometredir. İlçe merkez hariç olmak üzere ilçe merkezine bağlı; iki belde, 46 köy ve dört mahalleden oluşur. Güncel nüfusunun yaklaşık 5 bin kişi olduğu bilinen ilçeye, komşu ilçelerden ve merkez otogardan her saat kalkan otobüslerle ulaşım sağlanabilir.

ULAŞIM


Balıkesir, sürekli yenilenen taşıma modları ile

konforlu ve güvenli seyahat alternatifleri sunuyor


Karayolu

Şehirlerarası otobüs terminali Merkez Ayşebacı Köyü’nde bulunur ve şehre 6.5 kilometre mesafededir. Terminal ile şehir merkezi arasında 24 saat boyunca şehir içi otobüs seferleri yapılır. Ankara, İzmir, İstanbul, Çanakkale ve Bursa’ya asfalt, Ankara, İzmir ve Bandırma’ya demiryolu bağlantılı olan kentin toplam karayolu ağı 1212 kilometredir.

Denizyolu

Marmara Bölgesi’nin ticaret, turizm, lojistik, ulaşım, tarım ve hayvancılık sektörlerinde kayda değer kentlerinin başında gelen Balıkesir; kara, hava, demir ve deniz yolu bağlantıları ve modları ile güçlü ve sürekli yenilenen bir altyapıya sahiptir. İstanbul’a Bandırma üzerinden denizyolu ile 2.5 saatte ulaşmak kolay olduğunun yanı sıra konforlu bir seçenektir. İstanbul- Bandırma, Bandırma- İstanbul arası çalışan deniz otobüsü ve feribot seferleri yaz ve kış sezonlarında yenilenen tarifeleri ile hizmet vermeye devam ediyor. Ayrıca Marmara Adası’ndan Paşalimanı Adası’na haftanın belli günlerinde arabalı vapur seferleri sürmektedir.

Demiryolu

İl merkezinde bulunan Balıkesir Garı’na bu yönüyle hiç bir ulaşım sorunu olmadan erişebilirsiniz. Ankara-Balıkesir, İzmir-Balıkesir ve Balıkesir-Bandıma arasında demiryolu hattı aktif, konforlu, ekonomik ve güvenli şekilde kente ziyaret etmek isteyen yerli ve yabancı turistlere hizmet veriyor.

Havayolu

Balıkesir Koca Seyit Havalimanı Edremit’e 8 kilometre, Burhaniye’ ye 6 kilometre mesafede yer alır ve özellikle taksi ile ulaşım sağlamak oldukça kolay ve ekonomiktir. İç hatlar terminalinin 80 araçlık otoparkı bulunur. İç hatlar terminalinde iki havayolu şirketi hizmet verir. Yer Hizmetleri ise özel bir şirket tarafından sağlanır. Uluslararası uçuşlara kapalı olan havayolu ile İstanbul ve Ankara illerine uçuş seferi yapılır. Balıkesir Merkez Havalimanı’n ise il merkezine uzaklığı 5.5 kilometre olup taksi ve otobüs ile ulaşım sağlanabilir. Balıkesir Merkez Havalimanı'nda, çeşitli pist çalışmaları nedeniyle tarifeli seferler yapılmıyor.

TARİH

Köklü geçmişinin izlerini günümüze taşımayı başaran Balıkesir,

birçok tarihi yapıya da ev sahipliği yapıyor


Verimli toprakları, uygun iklim koşulları, Marmara ve Ege denizlerine kıyısının yanı sıra batı Anadolu bölgesi, tarih boyunca birçok uygarlığa ev sahipliği yapan Balıkesir’de, yapılan yüzey araştırmalar yörenin Kalkolitik çağın sonlarında Balkanlardan gelen göçmenlerin yerleşimine sahne olduğunu gösteriyor. Balıkesir birçok devletin hakimiyeti altında kalmıştır. 1345’de Karesi Beyliği egemenliği altına olan şehir, ardından Osmanlıların eline geçti. XVIII. yüzyılda Anadolu Beyler Beyliği’ne bağlı bir sancak olan Balıkesir, 1786 yılında Ayvalık da Balıkesir’e bağlandı. 1818’de Hüdavendigar-Kocaeli Eyaleti’ne, 1841 yılında ise sadece Hüdavendigar (Bursa) Eyaleti’ne bağlandı. 1845’de Manisa ile birleşerek ayrı bir eyalet oldu. Bu dönemde eyalet merkezi Manisa’ydı. 1876’da tekrar Hüdavendigar Eyaleti’ne bağlanan kent, 1908’den sonra bağımsız mutasarrıflık konumuna ulaştı.
Ardından Mondros Mütarekesi’nin hükümleri gereğince 15 Mayıs 1919’da Yunanlılar, İzmir’i işgal etti. Ayvalık’ın işgalinde Yunanlılar ilk defa ciddi bir direnişle karşılaştı. Bölge halkı Yunanlılara önemli kayıplar yaşattı. İşgale karşı Redd-i lhak Cemiyeti kuruldu. Cemiyetin arkasından 28 Temmuz tarihinde başlatılan I. Balıkesir Kongresi 13 Temmuz’a kadar devam etti. 26 ila 30 Temmuz tarihleri arasında II. Balıkesir Kongresi toplandı. 16 ila 25 Ağustos tarihlerinde Ataşehir’de alınan kongre kararları işgalcilere deklare edildi. 16 Ekim’de toplanan III. Balıkesir Kongresi’nden ardından bölgede Ahmed Anzavur ilk etapta milli hareketten yanayken daha sonra isyan etti. Bu isyan çok kısa bir süre içinde başarıyla bastırıldı. 19 Kasım 1919’da toplanan IV. Balıkesir Kongresi Redd-i İlhak Cemiyeti’nin adı Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti olarak değiştirildi.
Beraberindekilerle Biga’ya giden Anzavur Ahmed tekrar isyan hareketine başladı. Osmanlı hükumeti, Anzavur’u Balıkesir valisi olarak tayin etmeye karar verdi. Anzavur’a karşı Biga’yı kuşatan milli kuvvetler, geri çekildi. Son Balıkesir Kongresi 10 Mart 1920 tarihinde yeniden toplandı. 22 Haziran’da tekrar saldırıya geçen Yunan ordusu, 1922 Eylül gecesine kadar tüm bölgeyi işgal etti. 26 Ağustos 1922 Büyük Taarruzdan sonra Yunanlılar geri çekilmek zorunda kaldı. Bu sayede Balıkesir’in de içinde olduğu bölge işgal koşullarından kurtuldu.

GEZİLECEK YERLER

Kentte yer alan doğal ve turistlik yerlere yapacağınız gezilerle sıkılma vakti bulamayacaksınız


Cunda, Ayvalık, Altınoluk, Avşa Adası gibi Türkiye’nin en çok tercih edilen tatil bölgelerine sahip Balıkesir’de, gezip keşfedeceğiniz birçok güzellik ve doğa harikaları bulunuyor. Türkiye’nin en önemli ve popüler tatil destinasyonlarından bazılarına ev sahipliği yapan Balıkesir, her yıl özellikle yaz aylarında yüzbinlerce yerli ve yabancı turisti ağırlıyor. Bu kapsamda kentte gezip görebileceğiniz, sevdiklerinizle hoş bir tatil yapabileceğiniz güzellikleri sizin için derledik.

Ayvalık-Cunda-Sarımsaklı

Türkiye’nin en popüler tatil rotalarından biri olan Ayvalık-Cunda-Sarımsaklı üçlüsü, kentin en çok tercih edilen destinasyonları arasında öne çıkar. Özellikle tarihsel yapısı ve doğal güzellikleri ile Cunda, kıvrımlı taş sokaklarını günümüze taşıyan büyüleyici bir güzelliğe sahiptir. Midilli Adası’nın karşı komşusu Ayvalık uzun kumsalları ve temiz deniziyle bilinen Sarımsaklı, Balıkesir’de mutlaka görmeniz gereken yerlerin başında geliyor.

Burhaniye-Ören

Balıkesir’in diğer tatil bölgelerine oranla daha sakin bir yer olan Burhaniye ve beldesi Ören, daha çok yazlıkçıların tercih ettiği bir yerdir. Burhaniye ve Ören uzun plajı, masmavi denizi ile meşhurdur. Özellikle Ayvalık’a giden gezginlerin uğrak noktası olan Burhaniye ve Ören’i Balıkesir gezinizde listenize eklemeyi unutmayın.

Edremit Körfezi (Akçay-Altınoluk-Güre-Kazdağı)

Ege Denizi’nin dantel gibi işlediği kıyılar ve sırtını Kazdağları’na yaslayan birbirinden sevimli tatil beldeleri olan Akçay, Altınoluk, Güre ve Kazdağları Balıkesir’in en sevilen gezi rotalarındandır. Altınoluk, Akçay ve Güre hattına gittiğinizde özellikle Kazdağı’na biraz daha uzun zaman ayırmalısınız. Doğaseverlerin vazgeçilmezi olan ve tutku hale gelen Kazdağı, eşsiz doğası ve bakir alanları ile gezginlerini bekliyor.

Marmara ve Avşa Adaları

Marmara Bölgesi’nin en sık tercih edilen bir diğer tatil bölgesi de Marmara ve Avşa Adalarıdır. İstanbul, Bursa, Tekirdağ gibi büyükşehirlerden her yıl on binlerce turisti ağırlayan Marmara ve Avşa Adaları, kentin görülmeye değer yerleri arasında ikinci sırada yer alır.  Dilerseniz uzun dilerseniz, dilerseniz kısa soluklu tatil planınız olsun, mutlaka bu iki adayı görmeden dönmeyin.

Cunda Adası Fahrisin Tepesi

Romantizmi sevenlerin bildiği Cunda Adası Fahrisin Tepesi, adanın sevgililer ve sevenler için rezerve edilmiş yerlerindendir. Sevdiğinizle yaşayacağınız romantik saatler için ada merkezinden tabiat parkına doğru ilerlediğinizde şato görünümlü bir binanın yanı başında bulabileceğiniz Fahrisin Tepesi’nde, Cunda ve Ayvalık’ın özellikle güneş battıktan sonra harika görüntüsü izlenmeye değerdir.

Patricia Koyu

Büyük şehirlerin karmaşasında uzak, sakin ve huzurlu bir tatil mi istiyorsunuz? Cunda Adası tam aradığınız yer olabilir. Akşamları rakı balık sofranıza oturup, denize karşı keyif yapacağınız, gündüzleri ise denizin tadını çıkarabileceğiniz ve denizden sonra küçük keşifler yapabileceğiniz bir noktadır Cunda Adası... Sadece doğası değil tarihiyle de görenleri büyüleyen Cunda, unutulmaz tatil anılarınızın merkezinde olacaktır. Cunda Adası’nın en çekici noktası ise, Patricia Koyu’dur. Çoğu tatilcinin bilmediği koy, huzur dolu zaman geçirmenizi sağlayacaktır.

Palata Çeşmesi

Balıkesir’in Erdek ilçesinde ilk haliyle günümüze kadar gelmeyi başaran Palata Çeşmesi, son zamanlara yapılan restorasyon çalışmalarıyla turizme kazandırılıyor. Palata Çeşmesi’nin geçmişi 1704 yılına kadar uzanıyor. Yapıldığı dönemlerde önemli bir konuma sahip olan çeşmenin, künkler aracılığıyla deniz kıyısından gemilere ve ilçeye su sağladığı biliniyor. Çeşmenin etrafında bulunan eski dönemlere ait kalıntılar, bölgenin tarihsel süreçten bu yana yerleşim yeri olarak kullandığını kanıtlıyor. Palata Çeşmesi, Erdek’in bir kilometre kuzeyinde yer alıyor. Çeşmeye ilişkin olarak son dönemlerde bölge halkı tarafından boyalarla tahrip edildiğini de belirtmemiz gerekiyor.

Yazören Mağarası

Uzun süren çalışma ve araştırmalar sonucunda keşfedilen Yazören Mağarası, farklı izlerin peşinde olan gezginlerin uğrak yerlerinden biridir. Balıkesir’de bulunan mağara, yeni yeni tanıtılmaya başlansa da belli bir kesimin dikkatini çekmeyi başardı. Mağaranın tavan yüksekliği toplam 25 metredir. Belli dönemlerde mağaranın içinde su akışının değiştiği görülüyor. Söz konusu durum genellikle kış ve bahar aylarında yaşanıyor. Mağaranın sarkıt ve dikitleri gerçekten muazzam bir güzelliğe sahip. Yarı aktif bir mağara olma özelliği de taşıyan mağaranın bazı yerleri dar, bazı yerleri ise geniş galerden oluşuyor. Bu durum mağaranın gerçekten gezip görülecek bir noktaya taşıyor. Yazören Mağarası, Savaştepe’de bulunan Yazören Köyü yakınındadır.

Mosko Adası Koyu

Ayvalık’ın çok bilinmeyen cennet köşelerinden biri olan Mosko Adası Koyu, sahip olduğu doğal güzelliklerini son yıllarda duyurmaya başladı. Bölgeye yoğun bir ilgi yaratan koy, her yıl on binlerce turisti ağırlıyor. Tüm bunlara rağmen Mosko Adası Koyu, bakir doğasını ve sakinliğini korumaya devam ediyor. Koyda özellikle nisan ve ekim ayları arasında denize girmek mümkün. Çok uzun bir plajı olmayan koyda deniz, açıldıkça derinleşiyor. Mosko Adası Koyu’na gittiğinizde konaklayabilecek tek bir otel bulunmuyor. Bu nedenle tatiliniz için erken rezervasyon yaptırmanız oldukça önemli.

Ortunç Koyu

Ayvalık-Cunda Adası’nın en güzel ve sakin köşelerinden biri olan Ortunç Koyu, Cunda Adası’ın batısında bulunuyor. Mavi Bayrak ödülüne sahip olan koyun çevresinde 35 dalış noktası ve dalış eğitimi veren okullar da var. Ortunç Koyu’nun keşfedilmeyi bekleyen doğası, özellikle dışarıdan gelenler tarafından çok fazla bilinmese de bölgenin müdavimleri de oldukça fazladır. Ortunç Koyu hem sakinliği hem de dalış olanaklarıyla yeni ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor.

Paflima Koyu

Erdek, Kapıdağ Yarımadası’ın henüz keşfedilmeyen noktalarından biri olan Paflima Koyu, doğal güzelliklerini günümüze kadar korumayı başaran ve trekking sporuna uygun özellikler taşıyan doğal koylardan biridir. Motosiklet parkurlarının bile bulunduğu koyun, ince bir kumsalı 1.5 kilometre uzunluktadır. Hem tatil hem de heyecan isteyenler için ideal bir nokta olan Paflima Koyu, Erdek’e 30 kilometre mesafededir. İlhanlı ve Narlı köyleri arasında yer alan koyda, konaklayabileceğiniz pansiyonlar da bulabilirsiniz.

Agios Yannis Kilisesi

Balıkesir’in sessiz ve huzurlu bölgelerinden biri olan Cunda Adası’nın tarihine ışık tutan yapıları arasında bulunan Agios Yannis Kilisesi, adanın hemen girişinde, solda kalıyor. Harap bir görüntüye sahip olan kilise, Aşıklar Tepesi’nde bulunuyor. Yakın zamanda Rahmi Koç’un talimatıyla restore edilerek kütüphaneye dönüştürülen kilisenin yapımında kesme taş ve tuğla kullanılmıştır. Kilisede; Ayvalık’la ilgili eserler, kilise eşyaları ve ikonalar sergileniyor. Agios Yannis Kilisesi’ni Cunda gezinize mutlaka dahil etmelisiniz.

Şifalı Su Plajı

Marmara Adası, birbirinden güzel plajlarında her yıl yerli ve yabancı turistleri ağırlıyor. Buranın huzurundan vazgeçemeyen ziyaretçiler, tatillerinde burayı tercih ediyor. Bu nedenle Marmara Adası otellerinde her yıl doluluk yaşanıyor. Eğer siz de Şifalı Su Plajı’na gitmek isterseniz, önceden rezervasyon yaptırmanızı öneririz. Böylece tatiliniz boyunca sorunsuz bir şekilde Şifalı Su Plajı’nda denizin keyfini çıkarabilirsiniz. Şifalı Su Plajı sularının cilt hastalıklarına ve göz rahatsızlıklarına iyi geldiği söylenir. Hem serinleyeceğiniz hem de şifa bulabileceğiniz plajda, sevdiklerinizle huzurlu bir tatilin tadını çıkarabilirsiniz.

Manastır Plajı

Balıkesir’e bağlı olan Marmara Adası, birbirinden güzel plajlarıyla misafirlerine sakin ve huzurlu bir tatil avantajı sunuyor. Birçok plaj bulunan Marmara Adası’nda dikkat çeken plajlarından biri de Manastır Plajı’dır. Manastır Plajı, adanın merkezi ve Çınarlı Köyü’nün arasında bulunuyor. Küçük bir koyu olan bu plajın temiz bir denizi var. Yaklaştığınızda denizin kıyıya vuran bembeyaz köpüklerini görebilirsiniz. Manastır Plajı’nda zamanın nasıl geçtiğini anlamakta zorlanabilirsiniz.

Profit İliyas Kilisesi

Yıl içinde turistlerin yoğun ilgi gösterdiği Balıkesir-Ayvalık, köklü tarihinin izleri eşliğinde denizi, tarihi ve doğayı misafirlerine sunuyor. Ayvalık’taki İlk Kurşun Tepesi’nde bulunan Profit İliyas Kilisesi, günümüze ulaşmış tarihi kalıntılardan biridir. 1835 yılında inşa edilen kilise, 1944 yılında yaşanan bir depremle hasar gördü. Tatilinizde, hem yeni tarihi yerler keşfedebileceğiniz hem de keyifli anlar yaşayabileceğiniz Ayvalık’ta, Profit İliyas Kilisesi’ni de rotanıza eklemeyi unutmayın.

Ayvalık Hamidiye Camii

Ayvalık merkezde bulunan Hamidiye Camii, şehrin tarihsel değerleri ve yapılarından biri konumundadır. Sakarya Mahallesi’nde yer alan cami, 19. yüzyıla ait eserlerdendir. Sultan II. Abdülhamit tarafından yaptırılan caminin kare planlı tasarlanmış ve inşaatında kırmızı taş kullanılmıştır. Ayvalık merkezde yapacağınız tatil sırasında Hamidiye Camii’ni görmenizi tavsiye ederiz.

Alacaoluk Kalesi

Balıkesir’in tarihi mekanlarından biri olan Alacaoluk Kalesi, köklü bir tarihe sahiptir. Kente gelen turistler tarafından pek ziyaret edilmez. Bunun nedeni, ulaşım açısından zor bir konumda olmasıdır. Çevresinde pek yerleşim yeri bulunmayan kale hakkında fazla bilgi de bulunmuyor. Ala Dağları’nın arasındaki bir tepede bulunan Alacaoluk Kalesi’ni gezinize dahil edebilirsiniz. Kale, Gönen’e 15 kilometre mesafededir. Kaleden sadece temel kalıntılar günümüze gelebilmiştir.

Güre Gelinçamı Piknik Yeri

Balıkesir’in yeşilliklerle dolu alanlarından biri olan Güre Gelinçamı Piknik Yeri, bölge halkının uğrak yerleri arasında bulunur. Özellikle piknik yapmaya gelen ve doğal güzellikler arasında huzur dolu zaman geçiren halk, yaz mevsimlerinde ailece zaman geçirme fırsatı yakalıyor. Bölge, turistler tarafından da sürekli olarak ziyaret ediliyor. Piknik alanı, Güre Köyü’ne üç kilometre mesafede yer alır. Kolay bir ulaşıma sahip olan piknik yerinde her yıl Sarıkız etkinlikleri de yapılıyor.

Sındırgı Hisaralan Termal Turizm Merkezi

Tarih ve doğa turizminin yanı sıra termal turizm açısından önemli bir yere sahip olan Balıkesir, doğal güzelliklerinin arasında termal su kaynakları saklıyor. Eğer şehir kalabalığından uzak ve huzurlu bir tatil geçirmek istiyorsanız, Balıkesir Sındırgı’ya bir şans vermeniz gerekiyor. Yakın zamanda termal turizm bölgesi ilan edilen bölge, ilçeye 17 kilometre mesafededir. Hisaralan’ın ise üç kilometre güneybatısında kalır. Balıkesir Sındırgı Hisaralan Termal Turizm Merkezi, yıl içinde birçok turiste ev sahipliği yapıyor. Bahsi geçen termal sular; romatizmaya, nefrit, nevralji ve kadın hastalıklarına şifa oluyor. Bölgedeki oteller, rahatsızlığınıza göre tedavi süreçleri belirleyebiliyor.

Daskyleion Antik Kenti

Bursa-Balıkesir yolunu Bandırma ilçesine bağlayan güzergahta bulunan Daskyleion Antik Kenti, Bandırma güzergahından altı kilometre sonra sizleri karşılar. Tellerle çevrili bir tepede alan antik kente, özel aracınızla kolaylıkla çıkabilirsiniz. Antik kente çıkarken doğanın en güzel görüntüsünü seyretme fırsatı yakalayacaksınız. Daskyleion, birçok araştırmacıya göre ismi değişmektedir. Antik yazarlar Mela ve Plinius bu şehirden Manyas Gölü kıyısı Hisartepe’de bulunan Dasykleion’da ilk arkeolojik kazılar, arkeolog Ord. Prof. Dr. Ekrem Akurgal tarafından başlatıldı. 1953 ila 1959 yılları arasında kazılar devam etti. Bu kazılar sonucunda Daskyleion Antik Kenti’nin bir valilik merkezi olduğu ortaya çıktı. Yine o dönemde Hisartepe’nin güneyinde bir stel parçası bulundu ve bu parça, halihazırda Hisartepe Steli olarak İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nde sergileniyor.

Paşalimanı Adası

Marmara Denizi’nin adalarından biri olan Paşalimanı Adası, Avşa Adası’nın doğusunda yer alır. Adanın; Paşalimanı, Harmanlı, Balıklı, Poyrazlı ve Tuzla adında beş köyü bulunuyor. Farklı bir güzelliğe sahip olan Paşalimanı Adası, balıkçılığa oldukça elverişlidir. Bu nedenle bölge halkı geçimini balıkçılıktan sağlar. Sebze ve meyve üretimi açısından da gelişmiş olan bölgede; zeytin, elma, üzüm, karadut, erik, incir yetiştirilir. Ada aynı zamanda şarap üretimi için de uygundur ve ada karası üzümü yetiştirilir. Paşalimanı Adası doğal güzelliğiyle ve huzur veren havasıyla dinlendirmekle kalmaz, tüm stresinizi artmanıza yardımcı olur. Bizans ve Osmanlılar sarayda sinir hastalarını Paşalimanı Adası’na tedavi amaçlı gönderirlermiş. Yeşillikler arasında unutamayacağınız vakitler geçirmek için Paşalimanı Adası’nı siz de listenize eklemeyi unutmayın.

Susurluk Kaplıcaları

Termal turizm açısından önemli şehirlerimiz arasında olan kentte, Susurluk’ta da birçok kaplıca bulunuyor. İpekler Kaplıcası Susurluk ilçe merkezine 20, Acı Maden Suyu Kaplıcası ilçe merkezine bir kilometre, Yıldız Kaplıcası Susurluk-Balıkesir karayoluna 10 kilometre mesafededir. Burada bulunan tamamında termal oteller yer alır. Susurluk Kaplıca suları; başta romatizma olmak üzere nevralji, nevrit, polinevrit, felçler, kırık-çıkıklar ve kadın hastalıklarına iyi geliyor. Termal su içinde bulunan sodyum bikarbonat, klorür ve radon ise hastalara şifa dağıtıyor. Sağlığınız için bir tatil planlıyorsanız, Susurluk Kaplıcalarını tercih edebilirsiniz. Termal otellerde görev yapan uzmanlar, rahatsızlığınıza göre tedavi sürecinizi belirleyecek ve banyo sürelerinde programınıza göre ayarlama yapacaktır.

Hisaralan Kaplıcaları

Sındırgı ilçesinde yer alan Hisaralan Kaplıcaları, termal turizmin kayda değer noktalarından biridir. İlçe merkezine 20 kilometre mesafede olup, Hisaralan Köyü sınırları içinde yer alır. Radyoaktivite özelliği taşıyan Hisaralan Kaplıcaları, aynı zamanda sodyum bikarbonatlıdır. Sağlığınız için tatil planları yapıyorsanız, termal zenginliğiyle tercih edebileceğiniz şehirlerden biri olan Balıkesir’de Hisaralan Termal otellerinden birine rezervasyon yaptırabilirsiniz. Kaplıcala suları; ağrılı hastalıklara, romatizmaya, nevralji, nefrit ve kadın hastalıklarına şifalıdır. Suyu oldukça sıcak olan Hisaralan Kaplıcalarında bulunan termal oteller rahatsızlığınıza uygun bir tedavi süreci başlatıyor. Hisaralan Kaplıcaları, şifa dolu günleriyle sizleri misafir etmek istiyor.

Emendere Kaplıcaları

Balıkesir’in 63 kilometre uzaklığında bulunan Emendere Kaplıcaları, Sındırgı ilçesine sekiz kilometre mesafede yer alır. Burada bulunan konaklama tesislerinde gelen her misafirlerle yakından ilgileniliyor. Ilıca Kaplıcası olarak bilinen Emendere termal suları; toprak kalevili bikarbonatlıdır. Dünyada radyoaktivitesi en yüksek değerli kaplıca olma özelliği taşıyor. Sedef, mantar, uyuz, egzama, böbrek taşı rahatsızlıklarında tercih ediliyor. Emendere termal otel fiyatlarını araştırıp rezervasyon yapabilirsiniz. Emendere termal otellerinde rahatsızlığınıza göre banyo türleri belirleniyor. Balıkesir’de tatil yapmayı planlıyorsanız ve tercihiniz ağırlıklı olarak sağlıktan yana ise; Emendere Kaplıcaları tam size göredir.

Kyzikos Antik Kenti

Erdek-Bandırma karayolu üzerinden Erdek’e sekiz kilometre uzaklıkta bulunan Kyzikos Antik Kenti, Balıkesir’in tarihi alanlarından biridir. Kyzikos Antik Kenti’nin kalıntılarının bir kısmı Düzler Köyü, Aşağıyapıcı Köyü, Bandırma Körfezi ve Marmara Denizi’ni çevreliyor. Gezinizde size bir taraftan deniz diğer taraftan doğal güzellikler eşlik edecek. Büyük bir tarihe tanık olan ve birçok medeniyete ev sahipliği yapan Kyzikos Antik Kenti, birçok zafer ve yenilgiler gördü. Balıkesir’de tatiliniz sırasında Kyzikos Antik Kenti’ni mutlaka ziyaret edin.

Bandırma Kuş Cenneti

Balıkesir’in denizine, güneşine, doğal güzelliklerine eklenen bir tabloyu andıran Bandırma Kuş Cenneti, her fırça darbesinde yerleştirilen kuşlar ve ağaçlarla muazzam bir tablo güzelliğine sahiptir. Meşe, palamut, düğün çiçeği, kızılçam, gürgen, çınar, ıhlamur, zeytinliklerin yanı sıra doğaya ayrı bir canlılık katıyor. Bu tablonun bu güzel öğelerine ek olarak; yeşil kurbağa, benekli kaplumbağa, kar faresi ve birçok su kuşu ve balık birlikte huzurla yaşayan bir ailenin bireylerini oluşturuyor. Bandırma Kuş Cenneti ilk olarak Avusturalyalı doğa bilimci Kurt Koswig tarafından keşfedildi. Buraya kuş cenneti adını veren Koswing’in ardından bölge 1959 yılında koruma altına alındı. Balıkesir’de tatil yapmayı planlıyorsanız kesinlikle Bandırma Kuş Cenneti’ni görmelisiniz. Çocuklarınız için harika bir hediye olacak Kuş Cenneti, Bandırma’ya 19 ve Balıkesir’e 85 kilometre mesafede bulunan bu cennete asfalt yoldan ulaşabilirsiniz.

Balıkesir Saat Kulesi

Balıkesir merkezde bulunan Saat Kulesi, belediye parkı içinde yer alır. Balıkesir Saat Kulesi’nin kitabesine göre kulenin 1827 yılında yapıldığını anlıyoruz. Beş katlı olan ve yapısı itibarıyla Galata Kulesi’ne benzetilen saat kulesi, 1897 yılında meydana gelen depremde yıkıldı. 1901 yılında Ömer Ali Bey tarafından yeniden yaptırıldı. Osmanlı mimarisinin bir örneğini temsil eden Balıkesir Saat Kulesi, 20 metre yüksekliktedir. Balıkesir gezinizde mutlaka görmeniz gereken noktalardan biri olan Balıkesir Saat Kulesi, kentte keşfedeceğiniz güzelliklerinden biridir.

Zağnos Paşa Camii

Balıkesir de bulunan Zağnos Paşa Camii, Zağanos Paşa Camii olarak da biliniyor. 1461 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan ve hamamı ve camisi günümüze kadar gelen Zağnos Paşa Camii, 1902 yılında yeniden inşa edildi. Bin kişilik kapasitesi olan cami, Balıkesir’in en büyük camisi özelliğini taşıyor. Kurtuluş Savaşı yıllarında, İstiklal Marşı yazarı Mehmet Akif Ersoy burada hutbe veriyordu. Aynı zamanda Mustafa Kemal Atatürk’ün hutbesinin okuduğu ilk cami özelliği de taşıyan Zağnos Paşa Cami’yi gezip hem tarihi yeniden yaşayabilir hem de dönemin mimari özelliklerini inceleyebilirsiniz. Bu arada Balıkesir’deki Kozak Yaylası, Bandırma Arkeoloji Müzesi, Cunda Adası, Yedi Şehitler Anıtı ve Manyas Gölü’nü de ziyaret edebileceğiniz yerler arasında bulunuyor.

Bandırma Arkeoloji Müzesi

Geniş kapsamlı bir müze olan Bandırma Arkeoloji Müzesi, Kyzikos Antik Kenti ve Daskyleion ören yerinden çıkartılan kalıntılarla kuruldu. Müze; bir laboratuvar, kütüphane, konferans salonu ve iki adet teşhir salonundan oluşuyor. 2003 yılında ziyaretçilere açılan ve Balıkesir’de bulunan Bandırma Arkeoloji Müzesi’nde çeşitli dönemlere ait eserler sergileniyor. Bahçesi de dahil olmak üzere 4 bin 500 metrekarelik bir alanı kapsayan arkeoloji müzesi Balıkesir gezinizde mutlaka olmalı. Müze pazartesi günleri hariç her gün çalışma saatlerinde ziyaret edilebilir.

Edremit Körfezi

Edremit Körfezi, Ege kıyılarının en güneyinde bulunur ve tatilcilerin en çok ziyaret ettiği bölgeler arasında yer alır. Doğal güzellikleri çevresinde bulunduran, Kaz Dağları ile Madra Dağları arasında konumlanmış olan Edremit Körfezi kıyısında genellikle yazlık evler bulunur. Karadaki sınırı Baba Burnu’nda başlayan ve Ayvalık Sarımsaklı’da biten körfezin denizi, kumsalları ile görenleri kendine hayran bırakır. Kendinizi harika bir tatilin kollarına atmak istiyorsanız; doğasıyla ve tertemiz deniziyle Edremit Körfezi sizi bekliyor.

Ayvalık Körfezi

Akdeniz, Marmara ve Ege kıyılarında tatil yapmak, birbirinden güzel körfezlere şahit olmak, birbirinden şahane plajlarda ve koylarda stresinizi atmak istiyorsanız Ayvalık Körfezi tam size göredir. Balıkesir’in içinde bulunan Ayvalık Körfezi, şahane doğasıyla yaşadığınız tüm sorunlardan uzaklaşmanıza yardımcı olur. En güzel tatil anlarına tanık olan Ayvalık Körfezi çevresindeki popülerliğini korumaya devam ediyor. Ayvalık Körfezi, sıcak ve samimi insanlarıyla da gelen tatilcilere bölge insanı gibi davranıyor. Görenleri kendine hayran bırakan Ayvalık Körfezi, tatil rotanız içinde mutlaka olmalıdır.

Cunda Adası

Tüm güzelliğiyle göz dolduran Cunda Adası Balıkesir’in en görülesi yerlerden biri olarak öne çıkıyor. Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde 23 küçük adacıktan biri olan ve sadece burada yerleşme olan Cunda Adası, cennetin bir iz düşümü gibidir. Birçok gezilecek noktanın bulunduğu Cunda Adası’nda Cunda Adası Taş Kahve bunlardan sadece bir tanesidir. Burada tavşankanı çayınızı yudumlarken aynı zamanda tarihi soluyacaksınız. İnsanları oldukça sıcak olan adanın demografik yapısını Girit Adası ve Midilli Adası’ndan 1924’te göç eden Türkler oluşturuyor. Attığınız her adımda tanımadığınız kimselerden alacağınız selamla kendinizi burada hiç yabancı hissetmeyeceksiniz. Cunda Adası masmavi denizi, tertemiz havası, serin sularıyla ziyaretçilerinin hayranlığını kazanır. Konuklarını uğurlarken bir parça kendinden bir şeyler bırakan Balıkesir’in sevgi dolu ve cenneti sunan Cunda Adası’nda zaman geçirmek size ve sevdiklerinize iyi gelecektir.

Yedi Şehitler Anıtı

Kente hakim bir tepede bulunan Yedi Şehitler Anıt, Balıkesir’in Gömeç ilçesinde bulunuyor. Karaağaç Köyü’nde bulunan anıt, itinayla korunmaya devam ediyor. Kurtuluş Savaşı’nın ilk başladığı yıllarda şehit olan askerin bu bölgede defnedildiği biliniyor. Denize doğru eğik bir sırt üzerinde konumlanan Karaağaç Köyü’nde bulunan Yedi Şehitler Anıtı’nın her yıl kayda değer sayıda ziyaretçisi vardır.

Sütüven ve Hasanboğuldu Şelaleleri

Balıkesir’in Edremit ilçesinde bulunan Sütüven ve Hasanboğuldu Şelaleleri, Kaz Dağları’nın denize bakan bir yamacında yer alır. Tam bir doğa harikası olan gölet ve bir şelalenin eşsiz uyumu, görenleri hayret içinde bırakıyor. Yeşil doğanın tam ortasından akan Sütüven Şelalesi, yakınında bulunan Hasanboğuldu Göleti ile bütünleşmiştir. Bu harikalar diyarının çevresinde zeytinyağı, çam ve çiçek balı satan köylülerle karşılaşabilirsiniz. Derenin coşkulu sesi, kulağınıza hiç duyulmamış bir müziğin mırıltısını hatırlatır.

Kazdağları

İlginç bir bitki örtüsüne ve toprak yapısına sahip olan Kazdağları, antik çağda İda Dağı olarak biliniyordu. Mitolojik hikayeler bakımından zengin olan Kazdağları, Alplerden sonra dünyanın en fazla oksijen üreten dağ olma özelliğini taşır. Balıkesir ilinden Çanakkale’ye uzanan Kaz Dağları’nda dünyada başka hiçbir yerde yetişmeyen 21 bitki çeşidi bulunuyor. Eşsiz bir doğaya sahip olan ve tam bir tatil ve gezi alanı olan Kazdağları, içinde bulunan vadiler, akarsular ve şelaleler sizi oldukça şaşırtacaktır.

Kapıdağ Yarımadası

Kapıdağ Yarımadası, etkileyici manzarası ile her yıl yerli ve yabancı turistlere ev sahipliği yapıyor. Kapıdağ Yarımadası’na aracınızla veya bisikletinizle yapacağınız yolculukta hiç sıkılmayacaksınız. Her virajında hayranlıkla izleyeceğiniz çeşitli manzaralarıyla size eşlik edecek olan doğal güzelliklerle adeta mest olacaksınız. Marmara Denizi’ne doğru estetik bir şekilde uzanan Kapıdağ Yarımadası, yaklaşık 95 kilometredir. Her dönemecinde yeni koylarla karşılaşacak olmanız ise gezinize farklı tonların katılmasını sağlayacak. Tarihi mekanlarla da karşılaşabileceğiniz yarımadada Kirazlı Manastırı bunlardan sadece biridir.

Manyas Gölü (Kuş Gölü)

Kuş Gölü olarak bilinen Manyas Gölü, Balıkesir’de bulunuyor ve yüzölçümü 162 kilometrekaredir. Çok çeşitli kuşların yaşadığı yer olması nedeniyle ‘Kuş Cenneti’ olarak da biliniyor. Çöküntü alanları içinde Gönen Ovası, Ulubat Gölü çanağı ve Bursa Ovası yer alır. Balıkesir’deki Kocaçay, gölü besleyen en önemli akarsu olma özelliğini taşır. Milli park olma özelliği de taşıyan Kuş Cenneti’ni ziyaret etmek size ve sevdiklerinize iyi gelecektir. Kuş türlerinin ve yörenin faunasını oluşturan canlıların bulunduğu müze, Kuş Gözlem Merkezi ve Kuş Gözetleme Kulesi ilginizi çekecektir. Burada gezme hem de eğlenme fırsatı yakalayacaksınız. Göle karşı çektirdiğiniz fotoğraflar ise tatilinizi unutulmaz kılacak.

Sarımsaklı Badavut

Badavut, Sarımsaklı sınırları içinde Sarımsaklı tatilinizde ziyaret edebileceğiniz keyifli bir tatil beldesidir. Ayvalık üzerinden geliyorsanız Sarımsaklı merkezine gelmeden sağ tarafta ilerlediğinizde yolun sonunda Badavut ile karşılaşacaksınız. Bu cennet köşe sakinliği, eşsiz kumsalı, masmavi denizi ile huzurlu bir tatil isteyenlerin adresi olacaktır. Badavut’ta Ayvalık ve Sarımsaklı bölgesindeki gibi keyifle konaklayabileceğiniz oteller de bulunuyor.

Şeytan Sofrası

Sarımsaklı tatilinizde özellikle gün batımına doğru ziyaret etmeniz gereken yerlerden biri de Şeytan Sofrası’dır. Sarımsaklı’ya sadece iki kilometre uzaklıkta bulunan bu nefis yer, rivayete göre cennetten kovulan şeytanın, yeryüzünde cenneti ararken bulduğu yerdir. Bastığı yerde ayak izi kalan şeytan burayı çok sever. Sönmüş bir volkanın lav birikintisi ile meydana gelen tepe, yuvarlak sofra biçimini alır. Şeytan Sofrası adı da buradan gelir. Çam ağaçları arasından çıkacağınız tepede bulunan Şeytan Sofrasının manzarası ilginizi çekecek, buraya giderken fotoğraf makinanız mutlaka yanınızda bulunsun.

Sarımsaklı Plajı

Yaz aylarında Ayvalık’ta olanlara önerebileceğimiz en güzel plajların başında Sarımsaklı Plajı gelir. Her yıl bir hafta veya bütçenize göre 15 gün mutlaka burada zaman geçirmelisiniz. Denizi, kumsalı, muhteşem manzarası ve doğal güzellikleri ile sizi dinlendirirken huzurlu bir tatil geçirmenizi sağlayacaktır. Plaj ilçe merkezine yaklaşık sekiz kilometre mesafededir. Sarımsaklı Plajı yakınında birçok konaklama tesisi bulunur, gitmeden önce erken rezervasyon yaptırmanız önemlidir. Zira her yıl birçok turistin akınına uğrayan plaj, özellikle çocuklu aileler için idealdir. Çünkü deniz burada oldukça sığdır.
Balıkesir Gezi Rehberi

Balıkesir Gezi Rehberi


SPOR DALLARI

Bölge doğa ve eko turizmi açısından kayda değer konumda yer alıyor

Son dönemde deniz, kum ve güneş turizmine alternatif arayışları ve farklı turizm çeşitlerine yönelme trendini ortaya çıkarıyor. Bu alternatifler arasında yer alan doğa turizmi ve eko-turizm türleri TR22 Bölgesi’ne oldukça uygun bir özellik taşıyor.

Dağ turizmi

Balıkesir’de dağcılık faaliyetleri 1988 yılında başladı. Halihazırda il merkezinde BADAK (Balıkesir Dağcılık Kulübü), Bandırma’da BANDAK ve biri de Balıkesir Üniversitesi’nde olmak üzere üç ayrı dağcılık kulübü bölgede hizmet veriyor. Gerek kulüplerin gerekse il temsilciliklerinin kentte ve bölge dışında etkinlikleri devam ediyor. Dağ turizmi açısından oldukça zengin kaynaklara sahip Balıkesir’de; Erdek: Kapıdağ, Dursunbey: Alaçam Dağları, Bigadiç: Hisartepe, Ulus Dağı, Edremit: Altınoluk, Şahin deresi Kanyonu, Dere çatı mevkii, Fidanlık Mevkii- Narlı Köyü’nden çıkış, Zığındere- Avcılar Köyü çıkış bölgelerinde faaliyetlere katılabilirsiniz. Edremit’te ise; Zeytinli, Sütüven Şelalesi ve Hasanboğuldu, Ayı Deresi, Dalaksuyu mevkii, Sarıkız Tepesi’nde dağ turizmi çalışmalarında etkili bölgeler içinde bulunuyor.
Öte yandan Balıkesir güneybatısında yer alan Biga Yarımadası üzerinde, Edremit Körfezi’nin kuzey kıyısında doğu- batı yönünde yaklaşık 70 kilometrede uzanan Kaz Dağları, topoğrafik özellikleri ile dağcılık ve trekking için uygun alanlar oluşturuyor. Karataş Tepesi ise Kazdağları’ nın zirvesindedir. Onu Babadağ ve Sarıkız Tepesi izliyor. Doğal güzellikleri ile dağcıların ve doğa sporcularının vazgeçemediği dağlardan biri olan Kaz Dağı’nda, her patika ayrı bir rota özelliği taşıyor.

SU SPORLARI

Balıkesir’de su sporları kapsamına yöresel tekne turları, banana, su kayağı, jet ski ve su altı dalışları gibi alanlarda faaliyetler özellikle Edremit, Ayvalık, Burhaniye ve Erdek kıyılarında yapılıyor.

Su altı dalış turizmi

Balıkesir’de sualtı florası ve faunası bakımından ekolojik niş meydana getiren Ayvalık Adalarında binlerce yıldan bu yana oluşan deniz dibinin güzelliklerini görmek mümkündür. Marmara ve Avşa Adaları ile Erdek ve Edremit’i de bu listeye eklemek gerekiyor. Kuzey Ege’de 22 adacıktan oluşan Ayvalık, balıkadamlar tarafından en çok tercih edilen bir dalış bölgesi içinde yer alır. Mercan resifleri açısından renkli ve zengin dip yapısı ve berrak denizi ile 60 adet dalış yapılabilecek bölge yer alıyor. Hava koşullarının kötü olduğu zamanlarda bile dalış yapılacak bölgelerin bulunulması, derin akıntı, gece, reef dalışları ve değişen derinlikteki bölgeleriyle her seviyedeki dalgıca hitap etme özelliğine sahip bölge, her yıl birçok dalgıcın buluşma noktası olmaya devam ediyor.Diving bölgeleri arasında şu bölgeler bulunuyor;

Erdek

1) Paşalimanı Adası
2) Marmara Adası: Asmalı Köyü - Saraylı Köyü
3)Turanlar
4)Ormanlı Köyü Kıyılar

Edremit

1)Deli Mahmut Sığlığı
2)Ali Reis Sığlı

Yelken ve sörf turizmi

Kent kıyılarında yeterince değerlendirilemeyen turizm potansiyelinden birisi de hiç kuşkusuz Ayvalık, Edremit, Burhaniye ve Erdek kıyılarının bölgeye has rüzgardır. Artık yörenin simgesi haline gelen ve süreklilik arz eden rüzgar yelken ile windsurf için son derece elverişli bir yapıya sahiptir. Gerek deniz, gerek rüzgar, gerekse kıyı şeridinde bulunan tesisler ile bölgeyi içine alan ilçelerde  ‘Yelken ve Windsurf Yarışmaları’ için uygundur. Bu alandaki faaliyetler Yelken İhtisas Kulüpleri tarafından yapılıyor.

Av turizmi

Av turizmi açısından da oldukça uygun bir potansiyele sahip olan bölge özellikle sportif olta balıkçılığının turizme sunacağı katkı açısından gelişmeye en uygun bölgesidir. Bu bölgeyi; Ayvalık- Edremit- Burhaniye bölgesi ile Bandırma ve Marmara Adası şeklinde tanımlamak mümkündür. Kara avcılığı için Balıkesir’in iç bölgeleri ile Kaz Dağları, Dursunbey Alaçam Dağları elverişlidir. Avlanan hayvanlar arasında Balıkesir genelinde; yaban domuzu, kınalı keklik, bıldırcın, tavşan, yaban ördeği, çulluk bulunuyor. Kentin kıyı kesimlerinde ise; levrek, kefal, sardalya gibi balıklar başta olmak üzere her türlü olta balıkçılığı için son derece uygundur. 
Balıkesir Gezi Rehberi

Balıkesir Gezi Rehberi


FESTİVALLER

Tatiliniz sırasında bu festivallere mutlaka katılmaya çalışın

Balıkesir’e gittiğinizde halkın geleneksel eğlencelerine mutlaka katılmak isteyeceksiniz. Zira sinemadan müziğe birçok etkinliğe katılabilir, ilçelerin kendilerine özgü yaptığı festivallerle yöre halkını daha yakından tanıma fırsatı yakalayabilirsiniz. Özellikle Zeytin Rock Festivali son dönemlerde ünlenen bir festivaldir. Her yıl ziyaretçi sayısını artıran festivalin yanı sıra Balıkesir’de düzenlenen bazı festivallerini sizler için derledik.

Zeytinli Rock Festivali

Edremit Dalyan Sahili’nde her yıl düzenlenen festival oldukça ilgi görüyor. Bir hafta süren festival kapsamında birçok sanatçı ve grup sahne alıyor. Geceleri kamp yaparak, sevdiklerinizle festivalin tadını çıkarabilirsiniz. Konserler boyunca festivalde ekstra çeşitli etkinlikler de yapılıyor. 2016 yılında 75 sanatçı ve 150 bin ziyaretçiye ev sahipliği yapan festival, her yıl ağustos ayında yapılıyor.

6 Eylül Kurtuluş Günleri

Balıkesir’in düşman işgalinden kurtuluşunun kutlandığı 6 Eylül, Balıkesir’in birçok ilçesinde coşkuyla kutlanıyor. Hem şenlik havasında yapılan festivalde hem de il kutlama komitesi tarafından etkinlikler düzenleniyor.

Balıkesir Sinema Günleri

Balıkesir Amatör Sinema Derneği tarafından 10 yıldır düzenlenen sinema günleri, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün destekleriyle yapılıyor. Bir hafta süren bu etkinliğin güncel tarihini gitmeden önce mutlaka kontrol edin.

Uluslararası Bandırma Kuş Cenneti Kültür ve Turizm Festivali

Kuş Cenneti Milli Parkı’nın geniş kitlelere tanıtılması amacıyla yapılan ve 1987 yılından bu yana gerçekleşen festivalde, çevre bilincine de dikkat çekiliyor. Festival boyunca çeşitli sergiler, tiyatrolar ve etkinlikler düzenleniyor.

YEMEKLER

Balıkesir’in Türk mutfağına hediye ettiği lezzetlerle yerinde tanışın

Sadece Ayvalık'la bağdaştıramayacağımız, Ege'den Marmara Bölgesi’nde geçiş konumunda olan özellikle yemek coğrafyasında geniş bir kültüre sahip Balıkesir'den tadına doyamayacağınız bir sürü lezzet bulmak mümkündür.

Ayvalık Tostu

Türkiye’de bu enfes lezzeti tatmayan çok az insan vardır. Her ne kadar Balıkesir'de olsa da özellikle yemek konusunda kendi özerkliğini ilan eden Ayvalık'ın bize hediye ettiği en muhteşem lezzetlerden biri olan Ayvalık tostu, özellikle zengin içeriği ile biliniyor. Türkiye'nin her yerinde yiyebileceğiniz bu tostu Ayvalık'ta yemenizi öneririz. Büyükçe kesilen kendine has özel ekmeğinde marul, mısır, salam, sucuk, patates kızartması ve mayonez gibi besinlerle midenize ziyafet çekebilirsiniz.

Susurluk Ayranı

Balıkesir'in Susurluk ilçesine özgü ayranı 1950'lerden sonra ünlendi. Tadı normal ayranlara göre biraz daha farklı olan yöresel içeceğin tuz miktarı diğerlerine göre daha azdır. Küçük bir elektrikli motorla kabından çekilerek yapılan ayran devir daimle müthiş bir köpükle kaplanır.

Keşkek

Türkiye’nin birçok yerinde sıkça yapılan ve bir anavatan verilmesi mümkün olmayan keşkek, Balıkesir yöresinde de sıkça yapılır. Tadıyla kentte de ünlenmeyi başaran bu yöresel lezzet, genellikle içine et ve yarma buğday konularak da yapılıyor. İsteğe göre süslenebilen keşkek, bazı yörelerde tavukla da yapılabiliyor.

Manyas Peyniri

Balıkesir'in bir başka güzide ilçesi olan Manyas'a özgü sert ve tuzlu peynir, Balıkesir'in Türkiye’ye kazandırdığı bir başka lezzet olarak dikkat çekiyor. Çizgi filmlerde gördüğümüz o delikli sarı peynirlere ilham veren Manyas peynirinin ortasına geldikçe yumuşama oluyor.

Tirit

Ünlü tiridine bandım şarkısına konu olan Türkiye’nin bazı yörelerinde kaz ve ördekten de yapılan ünlü yemek tirit, Balıkesir'de de oldukça ünlüdür. Daha çok düğün yemeği olarak da bilinen tirit, dilimlenen ekmeklerin tavuk suyuna batırılmasıyla elde ediliyor. Et ve tavukla yapılan tiridi yeşillikle süsleyerek servis edilir.

Basma-Sini böreği

Çoğu yerde 'sini' börek olarak bilinen ancak yörede genel olarak 'basma börek' denilen bu yöresel lezzetin özelliği patlıcanla yapılıyor olmasıdır. Özellikle vejetaryenlerin tercih edeceği ısıtıp ısıtıp tekrar yenilen oldukça lezzetli bir börek çeşididir. 
Balıkesir Gezi Rehberi

Balıkesir Gezi Rehberi


GECE HAYATI

Balıkesir’de her kesim ve bütçe için eğlence seçeneği bulunuyor

Balıkesir merkezinde gece hayatı özellikle Milli Kuvvetler Caddesi’nde aktiftir. Sezonun başlamasıyla birlikte sahil kenarları da daha çok hareketleniyor. Eğlenmek için şehir merkezindeyseniz daha çok sahil bölgelerini tercih edebilirsiniz. Yaz ayları ile kalabalıklaşan sahil kesiminde eğlencenin de dozu da artırıyor. Yaz aylarına sabahı sahillerde geçiren turistler ve yerliler akşamları sokağa çıkar. Siz de yemekten sonra bir yürüyüşle gece hayatına geçiş yapabilirsiniz. Sıcak gecelerde bu bölgenin gece hayatı da oldukça renklidir. Otelinizde veya seçtiğiniz restoranda akşam yemeğinizi canlı müzik eşliğinde yiyebilirsiniz.
Aileler için belde sahillerinde birçok aile çay bahçesi bulmak mümkündür. Ayrıca Erdek’te kayalar arasında yapılan Kaya The Rock açık hava diskosunda gönlünüzce dans edebilir ve stresinizi atabilirsiniz. Sakin bir gece geçirmek istiyorsanız, deniz kenarına inip kumsalda oturabilirsiniz. Kumsalda ateş yakıp gitar çalanları dinleyebilirsiniz. Kum üzerinde şezlonglara uzanıp milyonlarca yıldızı seyredebilirsiniz. Başka bir alternatif olarak Cunda Adası’nda Yunan kültürünün etkilerini taşıyan tavernalarda farklı bir gece yaşayabilirsiniz. Cunda’nın güzel taş sokaklarında yürümek size iyi gelecektir. Aynı zamanda Cunda Adası’nda birçok şarap evi de bulmanız mümkündür. Bu şarap evlerinde hem güzel tatlar keşfedebilir hem de atmosferin tadını çıkarabilirsiniz. 

Sonuçları sırala:

rawda resort 6 Blıkesir Altınoluk

Rawda Resort Hotel
Balıkesir Türkiye

0 görüşler

Rawda otel;Balıkesir'in en güzel ilçelerinde Altınoluk'da  denize sıfır bir tesistir. Muhafazakar otel kategorisinde hizmet vermektedir.

ortalama fiyatı230TL SEÇİN