
Banaz Gezi Rehberi Uşak
Banaz Gezi RehberiUşak’ın Banaz ilçesi, doğal ve tarihi güzellikleriyle Türkiye’nin gezilmesi gereken yerlerinden biridir. Uşak il merkezine yaklaşık 30 kilometre mesafede yer alan Banaz’a il merkezinde kalkan dolmuşlarla ulaşılabilmektedir. Deniz seviyesinden yüksekliği ortalama 914 metre olan Banaz, çam ağaçlarının ağırlıkta olduğu ormanlarla kaplıdır. Çam ve meşe ormanları ilçe merkezinin hemen yakınlarında başlayarak, çevrede yer alan tepe ve dağları bütünüyle örtmektedir. Banaz’ın Bahadır köyünde bulunan ve bin yaşına yakın olduğu tahmin edilen anıt ağaç da bölgedeki orman zenginliğinin bir kanıtı gibidir. İlçedeki en yüksek dağ 2 bin 300 metre yüksekliğe sahip Murat Dağı, bölgenin en verimli ve büyük ovası ise Banaz Ovası’dır. Ege ve İç Anadolu bölgelerinin iklimlerinin karışımı bir iklime sahip olan Banaz’da, yumuşak ve sert iklim karakterlerini bir arada görmek mümkündür. İlçede yazın yakıcı sıcaklara, kışın ise sert soğuklara pek rastlanmaz. Tarım, bölge insanının temel geçim kaynaklarından olup, en çok üretilen tarımsal ürünler ise şeker pancarı ve haşhaştır.
İlk insan yerleşiminin Milattan Önce 5000’li yıllara kadar uzandığı Banaz’da, ilçe merkezine bağlı Hanüstü ve Paşacık köyleri yakınındaki Mercimekli tepesinde yer alan höyükler bu tarihin kanıtlarıdır. Bakır devrinde yerleşim olduğu tahmin edilen bölgede, sonraki zamanlarda özellikle de Hititler döneminde büyük medeniyetlerin bulunduğu yönünde belirtiler vardır. Banaz’ın İmrez ve Kediyünü höyüklerinde gün yüzüne çıkarılan kalıntılar, Hititler döneminin izlerini taşımaktadır. 1176 yılından sonra Türklerin ilk olarak görüldüğü bölge, daha sonra Osmanlıların kontrolüne girmiştir. Germiyanoğulları Beyliği döneminde, beyliğin şahının kızı Devlet Hatun ile evlenen Yıldırım Beyazıt’a çeyiz olarak verilen Banaz, Cumhuriyet döneminde ise 1953 yılında Uşak’ın ilçesi haline getirilmiştir. İsminin Hititler döneminden kaldığı tahmin edilen Banaz, kelime olarak Hititlerin dilinde “Su kenti” anlamına gelmektedir.
Banaz’a nasıl gidilir?
Ege Bölgesi’nin İç Batı Anadolu bölümünde yer alan Banaz ilçesi, Uşak il merkezine yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. İlçenin Afyon il merkezine uzaklığı 80, Hocalar ilçesine uzaklığı ise 40 kilometredir. Ulaşım olanakları açısından elverişli bir konuma sahip olan Banaz, Ege ile İç Anadolu arasında bir geçit oluşturan İç Batı Anadolu eşiği üzerinde konumlanmıştır. Bu konumuyla hem eski dönemlerde hem de günümüzde önemli bir ulaşım noktasındadır. Banaz’ın çok eski dönemlerden beri önemli ulaşım olanaklarına sahip olduğu Kral Yolunun ilçeden geçmesinden de anlaşılmaktadır.Uşak’a oldukça yakın konumda bulunan Banaz’a il merkezinden dolmuşlarla 45 dakikada gidilebilmektedir. Özel araçla yarım saatten daha kısa sürede ulaşılabilen ilçeye Ankara ve İstanbul gibi büyük şehirlerden havayolu aracılığıyla gitmek için ise Uşak Havalimanı kullanılabilir. Uşak il merkezine 4 kilometre uzaklıkta bulunan havalimanına indikten sonra buradan otobüs, taksi ve havayolu firmalarının servis araçlarıyla şehir merkezine ulaşılabilmektedir. Uşak şehir merkezinden Banaz’a ise toplu taşıma araçlarıyla ulaşım oldukça pratiktir.

Banaz Gezilecek Yerler
Banaz’da gezilecek yerler
Akmonia Antik Kenti
Banaz ilçe merkezine 15 kilometre mesafede yer alan Akmonia Antik Kenti, Ahat köyde bir tepe üzerinde bulunmaktadır. Frigler döneminde kurulan antik kentin adı “taş” anlamına gelmektedir. Antik kentin tepesinde yer alan kalenin surlarından az bir kısmı bugüne kadar varlığını sürdürebilmiştir. Kalenin yer aldığı tepenin eteklerinde yer alan mezarlıklar da yok olmaya yüz tutmuştur. Antik kentin aktif olduğu dönemde, bölgedeki yerleşim yerleriyle yoğun bir ekonomik ilişki içinde olduğu anlaşılmaktadır. Susuz köy bölgesinde yer alan Keramon-Agora kenti, bir pazar yeri olarak dikkat çekmektedir. Helenistik ve Roma dönemlerinde de gücünü koruyan antik kentte sikkelerin bastırıldığı saptanmıştır. Milattan Önce 3’üncü ve Milattan Sonra 3’üncü yüzyıllar arasında Yunan etkisi görülmüştür. Kale surlarının dibinde yer alan antik tiyatro, günümüzde harap bir şekildedir. Ayrıca tiyatronun yanında ise darphane ve sağlık ocağı olarak kullanılan bir bölüm olduğu sanılmaktadır. Büyük blok taşları ile inşa edilen bu yapının sadece temel taşları günümüzde görülebilmektedir.Kremon Aora Antik Kenti
Banaz ilçe merkezinin güneyinde yer alan Susuz köy sınırları içindeki Kremon Aora Antik Kenti de bölgede önemli kalıntılara ev sahipliği yapmaktadır. Kral Yolu üzerinde bulunduğu için ticari olarak da önemli görülen bu antik şehrin kalıntıları varlığını günümüzde de sürdürmektedir.Hamamboğazı Kaplıcaları
Banaz’ın ünlü şifalı sularının çıktığı Hamamboğazı Kaplıcaları, ilçe merkezine 7 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Ankara-İzmir karayolu kenarında bulunan kaplıcalar, turizm merkezi ilan edildikten sonra yoğun ziyaretçi çekmektedir. Sarı kız, kara kız ve gazoz isimli üç suyun çıktığı kaplıcalar, günlük 12 bin kişiye hizmet edebilecek kapasiteye sahiptir. Konaklama imkanı bulunmayan bölgede günübirlik ziyaretlerle Osmanlı hamamı, tuz odası, açık ve kapalı yüzme havuzundan faydalanılabilmektedir. Kaplıca sularının mide, karaciğer, romatizma ve bağırsak hastalıklarına iyi geldiği belirtilmektedir.Anıt Ağaç
Banaz ilçesine bağlı Bahadır köyünde yer alan Anıt Ağaç, Tepedelen mevkiindeki yamacın zirvesindedir. Deniz seviyesinden bin 870 metre yüksekteki bu tepede yer alan karaçam ağacının boyu 11 metre, çapı ise 3 metre civarındadır. Anıt ağacın yaşının ise 500 ile 1000 yıl arasında olduğu sanılmaktadır. Orman Bakanlığınca tescillenerek koruma altına alınan anıt ağaç, dünyanın en yaşlı karaçamı olarak kaydedilmiştir.Evren Dede ve Çokrağan mesire yerleri
Banaz ilçe merkezine 2 kilometre mesafede yer alan Evren Dede Mesire Yeri, çam ormanları içinde muhteşem bir dinlenme yeridir. Burada Orman Bakanlığının tesislerinin yanı sıra yüzme havuzu ve bekçi evi de mevcuttur. Günübirlik piknik için düzenlenen mesire yerinde keyifli bir gün geçirilebilmektedir. Banaz’ın Karacahisar köyünde bulunan Çokrağan Mesire Yeri ise Çokrağan Deresi’nin kenarındadır. Ormanlık bir bölgede yer alan mesire yerinde muhteşem sular dikkat çekmektedir. Hatta burası Gediz Irmağı’nın kaynağını oluşturmaktadır.Banaz’da nerede ne yenir?
Banaz mutfağı, Uşak yemek kültürünün özelliklerini büyük oranda taşımaktadır. Bölgede öne çıkan en ünlü lezzet ise tarhana çorbasıdır. Uşak’a özgü, farklı şekilde yapılan tarhana çorbasında nohut veya fasulye de kullanılmaktadır. Bu lezzet, Türk Patent ve Marka Kurumunca coğrafi işaretli ürün olarak Uşak tarhana çorbası şeklinde de tescillidir. Bölgede ayrıca döndürme böreği, ebem köftesi, alacatane ve demir tatlısı da yöresel lezzetlerin başında gelmektedir.Banaz’da bulunan restoran ve lokantalarda bu yöresel lezzetleri tadabilirsiniz. Banaz’ın öne çıkan restoranları arasında bulunan Ümmühan Ana Restaurant, manzarasıyla ve lezzetli yemekleriyle bölgenin en çok tercih edilen mekanlarından biridir. Restoranda köfte, patates püresi, salata, pilav, mantı, çorba çeşitleri, kuru fasulye, türlü ve tatlı çeşitleri sunulmaktadır. Ayrıca Banaz köyünde bulunan Aslan Balık Evi, 31 Ağustos Caddesi’nde yer alan Mega Müjde Restaurant, Gürlek köyünde hizmet veren Gürlek Alabalık, 31 Ağustos Caddesi’ndeki Akmonya, Battalbey Çiğköfte, Zevk Kokoreç, Banaz köyünde faaliyet gösteren Köprübaşı Alabalık ve Kuşdemir köyü yolunda bulunan Gürlek Balık Çiftliği gibi işletmeler de ilçenin öne çıkan restoranlarıdır.
Banaz’da doğa sporları
Coğrafi yapısı doğa sporlarına uygun olan Banaz’da, trekking başta olmak üzere bazı sporlar yapılabilmektedir. Bahadır ve Dümenler Şelalesi bölgesi günübirlik doğa yürüyüşleri için en çok tercih edilen rotalara ev sahipliği yapmaktadır. Burada yer alan parkurlardan öne çıkanı; Bahadır köyünden başlayan, Bahadır Şelalesi, Dümenler Kazan Şelalesi ve gölet çevresini kapsayan rotadır. Muhteşem bir manzara eşliğinde yürünen orta zorluktaki bu parkurun uzunluğu 12 kilometre civarındadır. Ayrıca Murat Dağı eteklerindeki Anıt Ağaç bölgesi de doğa yürüyüşlerine uygun bir yerdir. Ulupınar köyünde başlayan parkur, Kaylı köyü su kemerinden geçerek, Ayvacık köyündeki su değirmenine kadar uzamaktadır.
Banaz gece hayatı
Banaz’da gece hayatı
Uşak’ın Banaz ilçesinde aktif bir gece hayatından söz edemeyiz. İlçede yer alan az sayıdaki bar, kafeterya ve restoranda akşam saatlerinde keyifli vakit geçirilebileceği gibi gece hayatı için Uşak il merkezi de tercih edilebilir. Banaz’da yer alan eğlence mekanlarının öne çıkanlarını; Banaz Köyü İç Yolu’nda bulunan Paşabar, 31 Ağustos Caddesi Çiğdem Sokak üzerinde yer alan Su Deposu ve Başaran Caddesinde hizmet veren 07Eul70 olarak sıralayabiliriz.Gece hayatı için 30 kilometre mesafedeki Uşak şehir merkezini tercih edenler ise daha fazla seçeneğe sahiptir. Gece hayatında kent merkezinde bulunan otel ve restoranların barları ağırlıktadır. Ayrıca özellikle üniversite öğrencilerinin tercih ettiği mekanların bir arada bulunduğu barlar sokağı da seçenekler arasındadır. Canlı müzik performanslarının sergilendiği bazı barların da yer aldığı barlar sokağında keyifli bir akşam geçirebilirsiniz.