TatilCity.NETTatilCity.NET

Beyoğlu Gezi Rehberi

Beyoğlu Gezi Rehberi

Beyoğlu Gezi Rehberi

Şişli ve Beşiktaş ile komşu olan Beyoğlu; tarihi, kültürel ve sosyal dokusuyla İstanbul'un en çok ziyaret edilen ilçelerinden biridir. Kültür merkezi niteliğinde olması ve canlı bir gece hayatını barındırması nedeniyle oldukça hareketli bir yapısı bulunan Beyoğlu, daha çok İstiklal Caddesi ve bağlantılı sokaklarından oluşan bir alan olarak bilinir. Ancak ilçenin sınırları oldukça geniştir. Yerleşik nüfusu 225 bin civarında olan ilçe, gün içinde ve özellikle hafta sonu geceleri birkaç milyon kişiyi ağırlar.
Bizans döneminden sonra yerleşim alanı olmaya başlayan bu bölge, daha önceleri Peran Bağları adıyla biliniyordu. Daha sonra Pera ismini alan bölge, zamanla Beyoğlu adını almıştır. Bugünkü adın nasıl ortaya çıktığıyla ilgili kesin bir bilgi bulunmamakla birlikte konu hakkında çeşitli rivayetler bulunmaktadır. 1925 yılında resmi yazışmalardan çıkarılan Pera ismi, zamanla kullanılmamaya başlanmış ve Beyoğlu ismi öne çıkmıştır. Sahip olduğu çok sayıdaki tarihi ve kültürel yapısıyla İstanbul'da en çok gezilen ilçeler arasında yer alan Beyoğlu'nda gezilebilecek yerleri derledik.
Beyoğlu Gezi Rehberi - Galata Kulesi

Beyoğlu Gezi Rehberi


Her adımı tarih kokan Beyoğlu’nun gezilecek yerleri…

Galata Kulesi

Bizans İmparatoru Anastasius’un 507’de fener kulesi amacıyla yaptırdığı Galata Kulesi, dünyanın en eski kulelerinden birisidir. Bir süre Cenevizlilerin idaresinde olan kule, yığma taştan yeniden inşa edilerek, İsa Kulesi ismi verilmiştir. İstanbul’un fethedilmesinin ardından Osmanlı’nın kontrolüne giren Galata Kulesi, 15. Yüzyıl’da zindan olarak, 16. Yüzyıl’da da yangın kulesi amacıyla kullanılmıştır. Galata yangınında hasar gören kule, II. Mahmut tarafından onarılarak işaret kulesi yapılmıştır. Son olarak 1967 yılında restore edilerek turizme kazandırılmıştır.

Galatasaray Lisesi

Oldukça eski bir tarihe sahip olan Galatasaray Lisesi’nin geçmişi 1512 tarihine kadar uzanmaktadır. Lise bugünkü haline 1868 yılında Sultan Abdülaziz zamanında getirilmiştir. İstanbul Üniversitesi’nden sonra ildeki en eski eğitim kurumu olan Galatasaray Lisesi, 19’uncu Yüzyıl’da Osmanlı’nın batılılaşma ve modernleşme çalışmalarının hızlanması üzerine geliştirilmiş ve lisenin binaları genişletilmiştir.

Aynalıkavak Kasrı

Kasımpaşa'da yer alan ve turistlerin yoğun olarak ilgi gösterdiği Aynalıkavak Kasrı'nın ne zaman yapıldığı tam olarak bilinmemektedir. Ancak Evliya Çelebi Seyahatnamesi'nde, Fatih Sultan Mehmet döneminde yapıldığı belirtilmektedir. Zaman içerisinde padişahlar tarafından genişletilen kasır, son halini günümüze kadar sürdürmüştür. Haliç kenarında bulunan Aynalıkavak Kasrı, İstanbul'da ziyaret edilmesi gereken yerler arasında öne çıkmaktadır.

Çiçek Pasajı

İstiklal Caddesi üzerinde bulunan Çiçek Pasajı, Beyoğlu'nun en etkileyici binaları arasında yer almaktadır. Pasaj, Osmanlı İmparatorluğu'nun son zamanlarında padişahların tiyatro izlediği Naum Tiyatrosu'na ev sahipliği yapmıştır. 1870 yılında çıkan büyük yangında Naum Tiyatrosu da yanarak yıkılmış ve daha sonra yeniden yapılmıştır. Galata'nın bankerlerinden Hristaki Zografos Efendi, tiyatronun yerini 1876'da satın alarak, İtalyan mimar Cleanthy Zanno'ya bir proje çizdirerek yeni binayı inşa ettirmiştir. İçinde çarşı bulunan binanın üst kısmı apartman şeklinde tasarlanmıştır. Bugüne kadar çok sayıda onarım gören Çiçek Pasajı'nda son olarak 2005'te restorasyon yapılmıştır. Günümüzde lezzetli yemeklerin tadılabildiği restoranlara sahiptir.

Galata Mevlevihanesi

1491 yılında yapılan Galata Mevlevihanesi, aynı zamanda İstanbul’un en eski mevlevihanesi olarak kayıtlara geçmiştir. 1973 yılında Divan Edebiyatı Müzesi haline getirilen mevlevihanenin mezarlığında ünlü divan şairi Şeyh Galip’in mezarı da bulunmaktadır. Mistik bir atmosfere sahip olan mevlevihanede kütüphane, derviş hücreleri, şeyh dairesi ve sebil gibi bölümler yer almaktadır.

Galatasaray Hamamı

Galatasaray’da bulunan bu tarihi hamam, Beyoğlu’nun en önemli eserleri arasında yer alır. Sultan ll. Beyazıt’ın yaptırdığı Galatasaray Hamamı, İstanbul’un en eski hamamlardan biri olarak bilinir. Yapıldığı zamanki özelliklerini bugüne kadar korumayı başaran hamam, turistlerin ilgisini çekmenin yanı sıra hizmete de devam etmektedir.

Kamondo Merdivenleri

Beyoğlu’nun en ilginç merdivenlerinden olan Kamondo Merdivenleri, Galata'da yer alır. Voyvoda Caddesi ve Banke Sokağı’nın birleşimini oluşturan merdivenler, 1850’de zamanın bilinen ailelerinden Kamondo ailesinden Abraham Salo Kamondo anısını yaşatmak için yaptırılmıştır. Merdivenlerin karşılıklı olarak birbiriyle uyumları farklı kültürlerin birleşimini simgelemektedir. 2005 yılında restore edilen merdivenler, Beyoğlu’nun görülmesi gereken yerleri arasında yer almaktadır.

Pera Müzesi

Suna ve İnan Kıraç Kültür Vakfı’nca 2005’te açılan müze, kapsamlı bir kültür projesinin ilk basamağı olarak görülmektedir. 1893’te mimar Achille Manoussos’un Tepebaşı'nda inşa ettiği Pera Müzesi, yenilendikten sonra müze olarak hizmet vermeye başlamıştır. Sergi salonları, oditoryum, eğitim odaları, kafe ve sanat eserleri yer alan müzede çok sayıda önemli sergi yapılmıştır.

Fransız Sokağı

Cezayir Sokağı adıyla da bilinen Fransız Sokağı; renkli tarihi binaları, merdivenleri ve restoranlarıyla Beyoğlu’nun en ilgi çekici yerlerinden biridir. Galatasaray Lisesi'nin arkasında bulunan sokakta yapılan restorasyon sonucunda çok sayıda eğlence ve sanat mekanı açılmıştır. Hafta sonları canlı müzik eşliğinde eğlenebileceğiniz Fransız Sokağı, son yıllarda eski cazibesini kaybetmeye başlasa da ilgi çekici mimarisi ile turistler tarafından ziyaret edilmektedir.

Tophane Çeşmesi

1732 yılında Sultan I. Mahmut’un yaptırdığı Tophane Çeşmesi, İstanbul’un en yüksek duvarlı ve üçüncü büyük meydan çeşmesidir. Tophane Meydanı’nda bulunan çeşmenin kitabesini şair Nahi yazmıştır. Çeşmenin en önemli özelliklerinden biri de Osmanlı tarzından Batı tarzına geçiş dönemini göstermesidir. Son alarak 1957 yılında restore onarılan Tophane Çeşmesi, Beyoğlu’nun görülmesi gereken önemli tarihi yapıları arasında yer almaktadır.

Türvak Sinema Müzesi

Sinemanın ünlü isimlerinden Türker İnanoğlu tarafından kurulan Türvak Sinema Müzesi, Galatasaray Meydanı'nda yer almaktadır. Türk sineması meraklılarının yoğun ilgisiyle karşılanan müzede, eski fotoğraf makineleri ve projeksiyon cihazlarının yanı sıra Yılmaz Güney, Adile Naşit, Hulusi Kentmen, Kemal Sunal, Sadri Alışık gibi çok sayıda oyuncunun balmumu heykelleri de bulunmaktadır.

Tünel Meydanı

Londra ile New York metrolarının ardından dünyadaki üçüncü metro hattı olan Tünel Metrosu, 1871-1876 yılları arasında yapılmıştır. Beyoğlu ile Karaköy arasında yolcu taşıyan finiküler hattı, Tünel Meydanı’ndan dik bir yokuşla Karaköy’e iner. Hizmete ilk girdiğinde gaz lambaları ile aydınlatılan tünel, bugün halen faaliyettedir ve yolcularına nostaljik bir kısa seyahat sunar.

Ağa Camii

Hüseyin Ağa tarafından 1595 yılında inşa ettirilen Ağa Camii, 1934’te yapılan son restorasyon ile günümüzdeki haline kavuşmuştur. İstiklal Caddesi’nde yapılan bir AVM sırasında büyük hasar gören cami, onarılarak 2014’de yeniden ibadete açılmıştır.

Santa Maria Draperis Kilisesi

İlk olarak 17’nci Yüzyıl’da yapılan, ancak yangın ve depremlerde zarar gören Santa Maria Draperis Kilisesi, Beyoğlu’nda en çok ziyaret edilen yerler arasında bulunmaktadır. Girişinde Meryem Ana’nın mozaiği bulunan kilise, bugünkü halini 1904 yılında G. Semprini çalışmaları sonucu almıştır.

St. Antuan Kilisesi

Beyoğlu’nda İstiklal Caddesi üzerinde bulunan Saint Antoine Katolik Kilisesi, Giulio Mongeri tarafından yapılmıştır. Önceleri ahşap olarak yapılan kilise 1699 yılında çıkan yangında harap olmuştur. 1762 yılında bugünkü Fransız Elçiliği’nin arazisine yapılan Katolik Fransisken Kilisesi, tramvayı engellediği gerekçesiyle yıkılmıştı. St. Antoine Kilisesi ise 1912 yılında yapılmıştır.

Hazzopulo Pasajı

Beyoğlu İstiklal Caddesi üzerinde yer alan Hazzopulo Pasajı, 1871’de inşa ettirilmiştir. Pasajı kimin yaptırdığı tam olarak bilinmemekle birlikte kimi kaynaklarda Rum terzi Hazzopulo tarafından yaptırıldığı belirtilmektedir. Tarihte önemli bir yeri olan bu pasaj, Namık Kemal’in sürgün edilmesine neden olan İbret gazetesinin basıldığı matbaaya da ev sahipliği yapmıştır. Ayrıca ünlü fotoğrafçı Ara Güler’in babasının da bu pasajda bir eczanesi varmış. Bugün kafelerin bulunduğu pasaj turistlerin uğrak yerlerinden biridir.

Beyoğlu gezinizi gurmelik lezzetlerle tatlandırın

Saray Muhallebicisi

Saray Muhallebicisi’nin geçmişi 1860'lı yıllara kadar uzanıyor. İlk defa Fındıklı’da Kerem Çavuş ve kardeşleri tarafından açılan firma çalışmalarına devam ediyor. Kerem Çavuş’un torunu Hüseyin Topbaş, tavukgöğsü tatlısının yaratıcısı olarak biliniyor. 1949 ila 2008 yılları arasında yine İstiklal Caddesi’nde şimdi bulunduğu yerin tam karşısında hizmet veren Saray Muhallebicisi, başta tavukgöğsü ve diğer sütlü tatlıları çok meşhur. Dönerini de denemenizi tavsiye ederiz.

J’adore Chocolatier

Çikolata severlerin Beyoğlu’nda buluşma noktası olan J’adore Chocolatier, İstiklal Caddesi’nde hizmet vermeye devam ediyor. Beyoğlu’nda mutlaka uğramanız gereken yerlerden biri olarak listemizde yer alan J’adore Chocolatier’de bitter çikolata ile yapılan sıcak sufle ve mekanın meşhur tatlısı ‘oh la la Beatrice’ yı özellikle tavsiye ediyoruz.

MK Mangal Keyfi

Taksim’in lezzet duraklarından biri olan MK Mangal Keyfi, dürümleri ile damaklarınızda unutulmayacak bir tat bırakacak. Mekanda çalınan müziklerde müdavimlerin dikkatini çeken başka bir etken olarak karşımıza çıkıyor. Kısaca nefis kebap veya dürüm yiyip, içeceğinizi yudumlarken Radiohead ve Carlos Santana dinlemek isterseniz MK Mangal Keyfi, Taksim’de sizi bekliyor.

Nevizade Sokak

Çiçek Pasajı’nın hemen arka paralelinde bulunan Nevizade Sokak’ta yan yana sıralanan barlar, meyhaneler ve publar insanları dolu dolu eğlence davet eder. Özellikle hafta sonları insanların sökün ettiği sokak, her daim canlıdır. Sokakta bulunan meyhaneler, uzun ve keyifli bir rakı muhabbeti için gelen orta yaş grubunun tercihini oluştururken, bar ve publar ise gençlerin uğrak yeridir.
Özellikle yaz akşamlarında Beyoğlu’nda bir şeyler yiyip, içmek için uğranılan ve ünü dillere destan Nevizade Sokak, yerli ve yabancı turistlerin odak noktalarından biri konumundadır. Nevizde Sokak’a dostlarla gidilir, mezeler seçilir, rakılar kadehlere doldurulur. Ardından koyu bir muhabbet başlar ancak arada bir fasıla da eşlik etmek gerekir. Rakı kültürünün ve meyhane adabının yeniden yazıldığı Nevizade Sokak’ta uygun fiyat, bol meze çeşidi, farklı müzik konseptleri ile birçok meyhane ve bar bulunur. İsteyenin rakı isteyenin diğer alkol çeşitlerini yudumladığı Nevizade de eğlence garantisi verilir.

Çiçek Pasajı

Küçük bir meyhaneler sokağı olarak bilinen Çiçek Pasajı, dünyaca ünlüdür. Yabancı turistlerin en çok merak ettiği yerlerin başında gelen Çiçek Pasajı; Arnavut kaldırımı, yüksek tavanı ve sokak lambalarıyla mimari bir zenginliktir. Bu yönüyle dikkat çeken pasaj, meyhane kültürünün beşiği olarak da tanımlanabilir. Özellikle mistik atmosferi, müthiş mezeleri ve itinalı servisi ile rakı denilince ilk akla gelen mekanlardandır. Kapısında orijinal tabelası halen asılı olan Çiçek Pasajı, 1876’da banker Hristaki Zografos tarafından yaptırılmıştır. ‘Cite de Pera’ adıyla inşa edilen yapı;18 daire ve 24 dükkândan meydana gelmiştir. Haftanın her günü 12:00’den 01:00’e kadar hizmet veren bu canlı kanlı yaşayan pasaj, kaliteli fasıl müziği ile keyifli ve uzun sohbetlerin en keyifli yapılarından biridir.

Balık Pazarı

Türkiye’nin en eski balık çarşılarından biri olan Balık Pazarı, Beyoğlu’nun tam merkezinde, Galatasaray Lisesi’nin çaprazındadır. Yıllara meydan okuyan, zamana direnen çarşı, etrafında boy veren yapılanmalara inat, eski güzelliğiyle ziyaretçilerine hizmet vermeye devam ediyor. Çiçek Pasajı ve Nevizade’nin açıldığı küçük sokaklarda kurulan tezgâhlarda her türlü mevsim balığını bulmanın mümkün olduğu Balık Pazarı’nda çeşitli dükkanlar bulunur. Bu dükkanlarda; çeşitli baharatlar, takı, gümüş, otantik halılardan oluşan hediyelik eşyalara rastlamak mümkündür. Bu yönüyle Balık Pazarı, Mısır Çarşısı’na da benzetilebilir.

Kızılkayalar

Beyoğlu’nun en çok sevilen hamburgercisi Kızılkayalar, yıllardır yerli ve yabancı turistlere hizmet veriyor. Taksim’in en çok hamburger satan mekanlarından biri olan Kızılkayalar, Taksim Meydanı’nda ziyaretçilerini karşılar. Yıllardır aynı yerde hizmet veren Kızılkayalar’da hamburger yemeden İstiklal Caddesi’nde gezmeye başlamayın.

Lades Lokantası

İstiklal Caddesi’nde yürürken gözünüze çarpmasa da Beyoğlu’nun en bilindik lokantalardan biri de Lades Lokantası’dır. Sadri Alışık Sokak bulunan lokanta; tavuk göğsü, tavuksuyu çorbası ve menemeniyle üç farklı insan tipini de kendini kabul ettiren menüye sahiptir. Lades’te öğle ve akşam yemeğinizi yerken sabahları başka bir yerde aynı lezzeti yakayamacağınız benzersiz menemeni ve sahanda yumurtası ile güne farklı başlayabilirsiniz. Lades’te pazartes ve perşembe günü döner, salı günü Arnavut ciğeri çıkar. Şansınıza talaş böreği varsa içi parça et dolu pufidik böreğin tadına bakmayı sakın unutmayın.

Bankalar Lokantası

Karaköy’ün ünlü caddelerinden Bankalar Caddesi'nde yer alan ve geçmişi çok eskilere dayanan bir lokanta olan Bankalar Lokantası, her bütçeye uygun zengin çeşit menüsüyle hizmet vermeye devam ediyor. Güler yüzlü hizmet anlayışı, müşteri memnuniyeti odaklı yaklaşımı, hijyenik ortamı ile yıllara meydana okuyan lokantada, özellikle Türk mutfağında öne çıkan yemekler özenle hazırlanıp, servis ediliyor. Yemekten sonra, sıcak ve her daim taze esnaf çayınızı yudumlamayı unutmayın.
Beyoğlu Gece Hayatı

Beyoğlu Gece Hayatı


Türkiye’nin en hareketli gece hayatına sahip Beyoğlu’nda başınız dönecek

Turistik destinasyonların, zengin kültürel etkinliklerinin yanı sıra oldukça hareketli bir gece hayatına sahip olan İstanbul, dünyanın sayılı kentlerinden biri. Yedi tepe üzerine kurulu bu eşsiz kent, Türkiye’nin en aktif şehri olma avantajını taşıyor. Elbette İstanbul’da gece hayatı denilince ilk akla gelen ilçe şüphesiz Beyoğlu’dur. Taksim Meydan’dan başlayıp İstiklal Caddesi boyunca Asmalımescit Tünel hattına kadar uzanan bölge her daim canlı ve kalabalıktır. Bölge; gece kulüplerinden restoranlara, barlardan publara, meyhanelerden şarap evlerine ve konser salonlarına kadar geniş bir seçkiye sahiptir. Gece hayatının oldukça renkli geçtiği bölge, eğlencenin kalbi konumundadır. İşte adrenalinin, eğlencenin, sanat ve kültürün gözdesi Beyoğlu’nda bu mekanlardan bazılarını sizin için derledik.

360Istanbul

İstiklal Caddesi'nde tarihi Mısır Apartmanı'nın en üst katında bulunan 360istanbul, muazzam İstanbul manzarası eşliğinde, seçkin şarap ve zengin bar menüsü ile dünya ve Türk mutfağından farklı yemekler ziyaretçilerini bekliyor. Birçok uluslararası ödüle sahip olan ve yurtdışından ünlü sanatçılar ve DJ’leri ağırlayan 360istanbul, hafta sonları geceleri ise canlı showlara ev sahipliği yapıyor.

Nardis Jazz Club

Galata Kulesi'nin yakınında bulunan Nardis, gerçek anlamda bir jazz kulübü konumundadır. İstanbul'da jazz odaklı yaratıcı müziğe yer verilen, müziğin adresi olan mekanda, müzisyenlerin her performansı bir konser havasında ve kulüp rahatlığında yaşanır. Bölgede jazz sevenlerin uğrak noktası olan Nardis Jazz Club’ta hafta içi 21.30-00.30 arası, hafta sonu ise 22.30-01.30 saatleri arasında canlı jazz sunumlarını dinlerken, içkinizi yudumlayabilirsiniz.

Zelda Zonk

Bankalar Caddesi üzerinde Hotel Gradiva'nın içinde açılan Zelda Zonk, Haliç’e tepeden bakan manzarasıyla akşam yemeğinizi yerken gecenin ilerleyen saatlerinde barında hoşça vakit geçirebileceğiniz nadide bir mekan olarak bölgede öne çıkıyor. Zelda Zonk'da hafta sonlarının hızına yetişmek biraz zor oluyor. Tarihi yarımadayı ayaklarınızın altında alacağınız iki farklı terasa sahip olan Zelda Zonk, gün batımında eşsiz manzarasıyla sizi büyüleyecektir. Burada oldukça lezzetli ve meşhur kokteyllerin tadına bakmanızı tavsiye ediyoruz. Ancak özellikle hafta sonları oldukça kalabalık olan mekana gitmeden rezervasyon yaptırmayı unutmayın.

Garaj İstanbul

Alternatif rocktan elektronik müziğe, poptan rap müziğine kadar farklı müzik seçenekleri ve özel konsepti ile daha çok gençlere hitap eden Garaj İstanbul, birçok konser organizasyonuna tiyatro oyunlarına ve stand-up gösterilerine de ev sahipliği yapıyor. Yeni nesil eğlence merkezlerinden biri olan Taksim’in göbeğinde sizi bekliyor.

Pixie Underground

Dubstep ve d&b severlerin yakından bildiği Pixie, alternatif müzik arayanlara kapılarını açmakla kalmıyor, underground müzik icra edenlerden yerli ve yabancı birçok isimi ağırlıyor. Pixie Underground, farklı seçenek arayanların yeni adresi olmaya devam ediyor. 

Sonuçları sırala:

Anemon Galata İstanbul Türkiye

0 görüşler

Galata kulesinin yanında yer alan Anemon Galata Otel de konaklayan misafirler İstanbul Boğazı ve Haliç manzarasının keyfini çıkarıyor.

ortalama fiyatı500TL SEÇİN