TatilCity.NETTatilCity.NET

Bitlis Gezi Rehberi

Bitlis Gezi Rehberi

Bitlis Gezi Rehberi


Bitlis Gezi Rehberi

Doğu Anadolu Bölgesi’nin en güzel kentlerinden biri olan Bitlis, sahip olduğu tarihi ve kültürel değerleri nedeniyle ziyaret edilmesi gereken yerler arasındadır. Yüzölçümü 8 bin 294 metrekare, rakımı ise ortalama bin 637 metre olan Bitlis; Batman, Siirt, Van, Muş ve Ağrı illeriyle komşudur. Tarihi geçmişi Milattan Önce 2000’li yılların öncesine kadar uzanan Bitlis; bugüne kadar çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Tarihi kaynaklara göre kent, Milattan Önce 2000’li yıllarda Hititlerin kontrolü altındayken, daha sonra Asurlar ve Urartular bölgeye hakim olmuştur. Ardından İskitler, Medler ve Perslerin hakimiyetine giren Bitlis, Milattan Önce 331 yılında Büyük İskender’in kontrolüne geçmiştir. Roma ve Bizans’ın ardından Selçuklular Anadolu’yu fethedince Bitlis de Türklerin egemenliğine girmiştir. 1514 yılında Osmanlı İmparatorluğu topraklarına katılan Bitlis, Birinci Dünya Savaşı sırasında kısa bir süre Çarlık Rusya’nın işgali altında kalmıştır. Makedonya Kralı Büyük İskender’in komutanlarından Bedlis’ten ismini alan şehir, merkezle birlikte Adilcevaz, Ahlat, Güroymak, Hizan, Mutki, Tatvan ilçelerine sahiptir.
Karasal iklimin hakim olduğu Bitlis, kış aylarında uzun süre kar altında kalmaktadır. Van Gölü çevresinde bulunan Tatvan, Ahlat ve Adilcevaz ilçeleri kısmen daha ılıman bir iklime sahiptir. Dağlık bir coğrafi yapısı bulunan ilde, Ahlat ve Rahva ovaları dışında ova yoktur. Van Gölü’nün bin 876 kilometrekarelik bölümünün de bulunduğu Bitlis’te, Nemrut Dağı’nın güney yamaçlarında ormanlık alanlar mevcuttur. Ağırlıklı olarak arpa, buğday ve çavdar yetiştirilen ilde, Antepfıstığı, elma, dut ve ceviz en yaygın yetiştirilen meyvelerdir. Tarıma elverişli alanı az olduğu için ekonominin daha çok hayvancılığa dayandığı ilde; koyun, keçi ve sığır yetiştirilmektedir. Ayrıca arıcılığın da geliştiği bölge, karakovan balıyla Türkiye genelinde ünlüdür.

Bitlis’e nasıl gidilir?

Havalimanı bulunmayan Bitlis’e karayolu ve demiryolu ile ulaşım sağlanabilmektedir. İstanbul’a bin 400 kilometre uzaklıkta bulunan kent, Ankara’ya bin 102, Van’a 163, Ağrı’ya 189, Siirt’e 142 kilometre mesafededir. Büyükşehirlerden özel araçlarla Bitlis’e gitmek uzun sürdüğünden şehirlerarası otobüsler daha çok tercih edilmektedir. Tatvan yolu üzerinde yer alan Bitlis Otogarı’na düzenli sefer düzenleyen çok sayıda otobüs firması mevcuttur. Ayrıca Tatvan’dan geçen demiryolu aracılığıyla da Bitlis’e ulaşım sağlanabilmektedir. Salı ve pazar günleri Ankara’dan hareket eden Van Gölü Ekspresi, Tatvan’a kadar gitmektedir. Van Gölü kıyısında bulunan Tatvan ilçesi ile Van arasında da feribotlarla seyahat mümkündür. Bitlis’e ulaşmanın bir diğer yolu ise Van ve Muş illerinde bulunan havalimanlarıdır. Bu illerden Ankara ve İstanbul’a karşılıklı olarak uçak seferleri bulunmaktadır.
 
Bitlis'te Doğa Sporları

Bitlis Doğa Sporları


Bitlis’te doğa sporları

Dağlık bir il olması ve kışın altı aya yakın kar altında bulunması nedeniyle Bitlis’te doğa ve kış sporları oldukça gelişmiştir. Tatvan’a 7 kilometre uzaklıkta yer alan Nemrut Kayak Merkezi, kış sporlarının ana merkezi durumundadır. Kayak pistleri ve telesiyej sistemi bulunan merkezde Van Gölü manzarasına karşı kayabilir, zirveye çıkıp Nemrut Krater Gölü’nün nefis manzarasını izleyebilirsiniz. Nemrut Krater Gölü, aynı zamanda doğa yürüyüşleri için de harika bir ortam sunmaktadır. Doğa sporları içinde dağcılığın da yaygın olduğu Bitlis’te tırmanışa uygun çok sayıda dağ vardır. Çoğunluğu 2 bin metreden yüksek olan bu dağlar arasında öne çıkanı Süphan Dağı’dır. Ayrıca Nemrut Dağı ve Alacabük Dağı da dağcılık için uygundur.
Bitlis Gezilecek Yerler

Bitlis Gezilecek Yerler


Bitlis’te gezilecek yerler

Nemrut Dağı

Tatvan ilçe merkezinde bulunan Nemrut Dağı, aktif bir yanardağ olarak bilinmektedir. Yüksekliği 2 bin 948 metre olan Nemrut Dağı’ndan son volkanik patlama 1452 yılında meydana gelmiştir. Nemrut Dağı’nın en yüksek noktası olan Sivri Tepe eşsiz bir manzaraya sahiptir. Doğa sporları için oldukça uygun olan Nemrut Dağı’nda ayrıca kayak pistleri de mevcuttur. Kış turizminin gelişmiş olduğu bölgede, kış aylarında binlerce kişi bölgeye akın etmektedir. Kayağın yanı sıra bölge, doğa yürüyüşleri için de yoğun olarak tercih edilmektedir.

Nemrut Krater Gölü

Türkiye’deki en büyük, dünyada ise ikinci büyük krater gölü olan Nemrut Krater Gölü, 10 kilometrelik genişliği ile bölgede mutlaka görülmesi gereken yerler arasındadır. Nemrut Dağı’ndaki patlamalar neticesinde meydana gelen kraterde beş tane göl mevcuttur. Suyu tatlı ve soğuk olan Nemrut Krater Gölü, olağanüstü bir güzelliğe sahiptir. Burada manzaranın tadını çıkarırken, isteyen kamp da yapabilmektedir. Şehir merkezine 26 kilometre mesafede bulunan krater gölü özellikle yaz aylarında yoğun ziyaretçi çekmektedir. Doğa yürüyüşleri için de tercih edilen bölge, aynı zamanda bol oksijene sahiptir.

Van Gölü

Türkiye’nin en büyük gölü olan Van Gölü’nün önemli bir kısmı Bitlis il sınırları içindedir. Tatvan ilçesinde bulunan göl, Nemrut Dağı’ndaki patlamalar sonucu kraterde biriken sularla meydana gelmiştir. Tuzlu ve sodalı suyuna rağmen yaz aylarında yüzmek için tercih edilen Van Gölü’nde, en temiz sahiller Adilcevaz’da yer almaktadır. Tatvan-Van arasında çalışan feribotlar gölde ulaşım da sağlamaktadır. Çevresinde oteller bulunan Van Gölü, bölgede keyifle tatil yapılabilecek yerlerden biri olarak öne çıkmaktadır.

Bitlis Kalesi

İldeki tarihi yapılardan olan Bitlis Kalesi, Milattan Önce 312 yılında inşa edilmiştir. Görkemiyle dikkat çeken kale, dik bir kaya bloğu üzerinde bulunmaktadır. Büyük İskender’in komutanlarından Bedlis tarafından inşa ettirilen kale, kente de adını vermiştir. Yüksekliği 56 metre olan kalede yapılan arkeolojik kazılarda, Osmanlı ve Selçuklu dönemine ait kalıntılara rastlanmıştır. Ayrıca bir hamamın da gün yüzüne çıkarıldığı kalede kazılar devam ettiği için kalenin içi ziyarete açık değildir.

İhlasiye Medresesi

Çok sayıda medrese, kümbet ve camiye ev sahipliği yapan Bitlis’te, gezilmesi gereken yerlerden biri kent merkezinde bulunan İhlasiye Medresesi’dir. Selçuklular tarafından 1216 yılında yaptırılan medrese, pek çok bilim ve sanat insanı yetiştirmiştir. 1589’da Şerefhan tarafından onarılan medrese, Selçuklu’nun klasik mimari özelliklerini yansıtmaktadır. Halihazırda Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü olarak hizmet veren medresenin bahçesinde türbe ve mezar taşları mevcuttur.

Şerefiye Camii

Bitlis’in tarihi yapılarından olan Şerefiye Camii, Kışla ve Hosor derelerinin birleştiği yerde yapılmıştır. Kent merkezinde yer alan bu yapı; medrese, türbe, hamam ve imaretten meydana gelen bir külliyedir. 1529’da Bitlis’in önde gelen ailelerinden IV. Şerefhan tarafından yaptırılan cami, hassas işçiliği ile öne çıkmaktadır. Yapımında kırmızı kesme taşlar kullanılan cami, dikdörtgen planlıdır.

Ahlat Selçuklu Mezarlığı

Dünyadaki en büyük Türk-İslam mezarlığı olarak bilinen Selçuklu Mezarlığı, Ahlat ilçesinde bulunmaktadır. Çok sayıda tarihi eseri barındıran mezarlık, Urartulardan Osmanlı dönemine kadar çok sayıda medeniyetin izlerini bugünlere taşımıştır. Kubbet-ül İslam şeklinde de isimlendirilen mezarlıkta 8 bini aşkın mezar taşı vardır. Kabartmaları ve süslemeleriyle hayranlık uyandıran bu mezar taşları görülmeye değer eserlerdir.

Çifte Kümbetler

Bitlis’te görülmesi gereken tarihi yapılardan bir diğeri ise Çifte Kümbetler’dir. Ahlat ilçesinde bulunan ve 13’üncü yüzyılda yapılmış olan kümbetlerden büyüğü Şirin Hatun ve Bugatay Aka için yapılmıştır. Diğer kümbet ise Esen Tekin Hatun ve Hüseyin Timur için inşa edilmiştir. Yöreye özgü ahlat taşları ile yapılan kümbetler, kitabelerine göre 1280 yılında inşa edilmiştir. Titiz işçilikleri ile dikkat çeken kümbetler, külah biçiminde bir kubbe ile örtülüdür. Kümbetlerin alt katları mezar odası, üst katları ise dua ve ibadet yeridir.

Ahlat Eski Yerleşimi ve Mezar Taşları

Ahlat ilçesinin Van Gölü kıyısında bulunan Ahlat Eski Yerleşimi ve Mezar Taşları, geniş bir açık hava müzesidir. Her yıl binlerce turistin uğrak noktalarından olan bu tarihi bölge, Selçuklu döneminin yerleşim yerlerinden kalıntılara sahiptir. Aynı zamanda boyları 4.5 metreye ulaşan Ahlat Mezar Taşlarına da ev sahipliği yapan bölgeyi ziyaret etmenizi mutlaka öneririz.

Ahlat Müzesi

Bitlis’teki tek müze Ahlat ilçesinde yer almaktadır. Urartu, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden kalan eserlerin sergilendiği Ahlat Müzesi’nde, özellikle Milattan Önce 2000’li yıllardan kalan kaplar ilgi çekmektedir. Ulu Camii ile Çifte Hamam’da gerçekleştirilen kazılarda çıkan tarihi eserlere de ev sahipliği yapan Ahlat Müzesi, bölgenin tarihi hakkında bilgi almak isteyenlerin mutlaka gezmeleri gereken bir yerdir.

Nemrut Kayak Merkezi

Altı aya yakın süre boyunca kar altında olan Bitlis, kış turizminde öne çıkan kentler arasındadır. Tatvan’a yedi kilometre mesafede bulunan Nemrut Kayak Merkezi, ildeki en büyük kayak merkezlerinden biridir. Pistlerin yanı sıra 2.5 kilometrelik telesiyej sistemine de sahip olan kayak merkezi, Van Gölü’nün nefis manzarası eşliğinde kayak yapma imkanı sunmaktadır. Zirvesinde Nemrut Krater Gölü’nün muhteşem manzarası izlenebilen kayak merkezinde, konaklama tesisi de mevcuttur.

Bitlis yemek kültürü

Kendine özgü bir yemek kültürüne sahip olan Bitlis’te, yerel lezzetler oldukça meşhurdur. Özellikle etli yemekleriyle ünlü olan kentte, keçi etinin kuyuda pişirilmesi ile hazırlanan büryan kebabı, Türkiye’nin her yerinde tanınmaktadır. Avşor çorbası ile de ünlü olan Bitlis’te; ayrıca Bitlis köftesi, ciğer köftesi, etli keşkek, katıklı dolma ve yaprak sarması da yöresel lezzetler arasındadır.
Bitlis’te bulunan restoranlarda yerel lezzetleri tatmak mümkündür. Büryan kebabın en lezzetli yapıldığı adreslerden biri Muhittin Usta’nın Yeri’dir. Şehrin ünlü lokantaları arasında yer alan bu mekanda hazırlanan büryan kebabını öneririz. Ayrıca kentteki en eski lokantalardan olan Azmi Usta’nın Yeri de büryan kebap için en çok tercih edilen mekanlar arasındadır. Burada büryan kebabı, isteğe bağlı yağsız ve kemiksiz olarak da hazırlanmaktadır.
Bitlis Gece Hayatı

Bitlis Gece Hayatı


Bitlis’te gece hayatı

Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki pek çok kent gibi aktif bir gece hayatı bulunmayan Bitlis’te, akşam eğlenceleri için daha çok kafeler ve çay bahçeleri tercih edilmektedir. Tatvan sahilinde yer alan kafelerde Van Gölü manzarasına karşı keyifli vakit geçirebileceğiniz gibi, kent merkezinde yer alan kafelerde de çayınızı kahvenizi yudumlayabilirsiniz. Tatvan’da bulunan Van Gölü manzaralı Taht-ı Van Kahve Evi, önerebileceğimiz mekanların başında gelmektedir. Özellikle gençlerin tercih ettiği bu mekanda, göl manzarasına karşı kahvenizi içebilirsiniz. Akşamınızı canlı müzik eşliğinde geçirmek isterseniz, Beyrut Cafe’yi tercih edebilirsiniz. Bitlis’te gidilebilecek diğer mekanlar ise Tatvan Yeni Çarşı’da bulunan Teras Cafe ve Şato Cafe gibi kafelerdir.