
Muğla Bodrum Gezilecek Yerler - Kültür Tarih Sanat Doğa
Bodrum'da gezilecek yerleri sizler için derledik
Küçük balıkçı köyleri, eşsiz güzellikteki doğası, enfes koyları, hareketli gece hayatı ve kendine özgü mimarisi ile Türkiye turizminde marka olmuş ilçelerinden biri olan Bodrum'un gezilecek tarihi ve turistik yerlerini sizler için belirledik. Bodrum'da gezilecek tarihi ve turistlik yerleri keşfettikten sonra sıcak kum ve denizle buluşabilir, gece birbirinden renkli eğlence mekanlarında istediğiniz kadar dans edebilir ve gecenin hayatını çıkarabilirsiniz.
İki liman arasında kayalık bir alan üzerinde kurulmuş olan Bodrum Kalesi, St. John Şövalyeleri tarafından 1402 yılında inşa edilmiştir. Ortaçağ'dan kalma en iyi korunan kalelerden birisi olma özelliği taşıyan Bodrum Kalesi; kare planlı ve 180 x 185 metre ölçülerine sahiptir. İç kale içinde değişik ülke isimleri verilmiş kuleler yer alır. Fransız Kulesi, deniz seviyesinden 47.5 metre yükseklikteki en yüksek kule olarak bilinir. Diğer kuleler ise sırayla İtalyan Kulesi, Alman Kulesi, Yılanlı Kule ve İngiliz Kulesi'dir.
Küçük bir balıkçı kasabası olan Gümüşlük, antik Mydos kentinin kalıntıları üzerinde kuruludur. 4000 yıllık uzun bir geçmişe sahip olan Myndos Antik Kenti'nin tarihi önemi büyüktür. Gümüşlük ise dağın eteklerine oturmuş Eski Karakaya Köyü’ndeki Rum evleri, Koyunbaba adalarının muhteşem manzarasına sahiptir. Kral Yolu üzerinden ulaşılan Gümüşlük Koyu’nun içindeki Tavşan Adası ve Yalı’nın eşsiz doğası ile görenleri kendine hayran bırakıyor. Gümüşlük sahip olduğu bu özellikleri ile de Bodrum yarımadasının en özel noktasıdır diyebiliriz.
Bodrum’a 18 kilometre mesafede bulunan Yalıkavak, Bodrum’un en önemli turizm beldelerinden biri konumundadır. Denizi, yel değirmenleri, balığı ve narenciyesi ile ünlü olan Yalıkavak'ın bir diğer özelliği ise, yarımadanın en ünlü süngercilerinin doğduğu yer olmasıdır.
Kentin batısında, Halikarnassos’un giriş kapılarından biri olan Myndos Kapısı, iki anıtsal kule ile onların ardından şehre girilen kapının yer aldığı bir iç avludan meydana gelir. Bu kapının kuzeyinde yer alan surlar ve kuleler 1999 yılında onarıldı. Kapıya şehrin batı çıkışında bulunan Türk mezarlığının yanındaki Eski Kümbet yoluyla ulaşmak mümkündür.
Bodrum'un yaklaşık dört kilometre dışında, Leleg şehirlerinden günümüze en iyi şekilde korunarak gelmeyi başaran Pedasa Antik Kenti, her yıl yerli ve yabancı birçok turisti ağırlar. Homeros'a göre Leleg halkı, Troya Savaşı sonrasında Halikarnassos bölgesine yerleşir. Burada birçok kent kuran Leleglerin en önemli şehirlerinden biri ise elbette Pedesa'dır. Burada yapılan kazılar sırasında tarihe ışık tutan birçok önemli kalıntıya ulaşılmıştır. Bölge halkı tarafından Gökçeler olarak da anılan antik kent bölgesi içinde; Athena Tapınağı, kale, sur duvarları ve kubbeli mezarlar gibi birçok tarihi yapı ve kalıntılara rastlamak mümkündür.
Geleneksel Bodrum Evleri
Geleneksel Bodrum mimarisinin ortak özelliklerine sahip geleneksel Bodrum evleri; penceresiz giriş katları, ikinci katta kapıları, içeriye çekme merdiven ya da köprüleriyle meşhurdur. Koruma altına alınan bu evlere Bodrum sınırları içinde özellikle merkez, Ortakent ve Gümüşlük’ün üstünde bulunan Kocakaya Köyü'nde yoğun olarak rastlamanız mümkündür. Bu evlerden biri de son yıllarını Bodrum'da geçiren Zeki Müren'in yaşadığı evdir. Zeki Müren vefat ettikten sonra yaşadığı ev müzeye dönüştürmüştür.
Klasik çağdaki Bodrum’dan günümüze ulaşabilen tek yapı olma özelliği taşıyan Antik Tiyatro, Bodrum’un ortasındaki Göktepe Dağı'nın güney eteklerinde kuruludur. M.Ö. 4. yüzyılda inşa edilen Bodrum Antik Tiyatrosu, Bodrum'u ve Bodrum Kalesi'ni tepeden gören harika bir manzaraya sahiptir. 13 bin seyirci kapasiteli tiyatroda birçok festivalin yanı sıra çeşitli konserler düzenlenir. Göktepe Dağı'na ilerlerken taştan oyulmuş mezar taşlarına rastlayabilirsiniz. Roma ve Helenistik çağdan kalan bu oyulmuş mezar taşları, dönem ait ölüm sembollerini ve çeşitli lahitleri hala taşırlar.
Akyarlar’da Gün Batımı
Bodrum’un en sakin koylarından biri olan Akyarlar'dır. Müthiş bir deniz ve doğa manzarasına sahip olan Akyarlar'da özellikle gün batımı harikadır. Diğer Bodrum koylarına nazaran daha sakin olan Akyarlar'dan denize ve iki halk plajından ulaşabilirsiniz ve Fener’de sörf yapma imkanı bulabilirsiniz. Yeme içme seçenekleri ve uygun fiyatları ile öne çıkan Akyarlar'da Bodrum gezinizde mutlaka görmeniz gereken yerler arasında bulunuyor. Unutmadan deniz biraz serindir.
Bodrum'da her damağa uygun birçok restoran bulmak kolaydır
Kısmet Lokantası
Bodrum’da sevdiklerinizle birlikte keyifli bir öğle yemeği için en doğru adres Kısmet Lokantası'dır. Burada; Şevketi bostanlardan, hindibağlara, kabakçiçeği dolmasından, çeşit çeşit böreklere, Ege mutfağından sebze yemekleri ve sulu ev yemeklerine kadar arayacağınız her şeyi bulabileceğiniz bir mekan. Bodrum merkezde yer alan bu harika esnaf lokantasında mutlaka bir öğle yemeği yemenizi tavsiye ediyoruz.
Sünger Pizza
Bodrum Milta Marina’nın hemen karşısında yer alan Sünger Pizza, Bodrum’un 'dinazoru' diyebileceğimiz kadar klasikleşmiş işletmelerinden biri konumundadır. Öyle ki Bodrum’a gelip de burada pizza yemeden dönmek olmaz. Yazın istisnasız her akşam kalabalık olan Sünger Pizza'da, sadece pizza yok. Spesiyali beyaz pizza başta olmak üzere pizza çeşitlerinin yanı sıra kalamar tavası, balık çorbası, çökertmesi ile de ünlü olan mekanda porsiyonlar ise oldukça büyük ve doyurucudur. Denize karşı terasında oturmanın da keyifli olduğu Sünger Pizza'ya siz yine de rezervasyon yaptırmadan gitmeyin.
Kocadon Restaurant
Kocadan Restaurant, Bodrum merkezde bulunan 19. yüzyıldan kalma bir taş ev ve bahçesinde 1987’den bu yana hizmet veriyor. Ağırlıklı olarak Ege mezeleri sunan restoran, zengin bir zeytinyağlı büfesine sahiptir. Mekanda öne çıkan lezzetler ise; enginar salatası, ahtapot carpacciosu ve incir tatlısıdır.
Limon
Geniş yeşillik bir bahçe içinde, zevkli rustik dekorasyonu ve güler yüzlü hizmet anlayışıyla hizmet veren Limon, Gümüşlük ve Bodrum’da gün batımını seyrederken lezzetli yemek yeme fırsatı yakayacağınız nadide mekanlardandır. Sabah saatlerinde kahvaltı yapma fırsatınızın da olacağı bu eşsiz mekanda, günün her saati bir başka güzel. Rezervasyonsuz gidemeyeceğiniz mekanın toprak zemin olduğunu hatırlatmak da fayda var.
Tel Dolap
Gümüşlük sahiline bakan manzarasıyla Bodrum’un yeni güneşi batırma noktası konumunda olan Tel Dolap, menüsünde Akdeniz mutfağının egemen olduğunu söylemek gerekir. Canlı müzik gecelerinin de düzenlendiği mekanda ön taraftaki manzaralı masalar için mutlaka rezervasyon yaptırmanız gerekiyor. Mekanda kahvaltı servisi de vardır.
Sugar & Salt
Son derece mütevazı, güler yüzlü çalışanları ile sakin, müdavimi bol bir mekan olan Sugar&Salt'a özellikle kalabalık grup halinde gidilecekse rezervasyon yaptırmak da fayda var.
Savra
Savra, Bodrum’un en nezih butik otellerinden biri olan Savra, aynı zamanda restoran olarak da faaliyet gösteriyor. Menüsünde zeytinyağlılar ve deniz mahsülleri ağırlıklı olan mekan; Akdeniz, Ege, İtalya, İspanya ve Güney Amerika mutfaklarının füzyonundan meydana gelmiştir. Zengin şarap menüsü de olan Savra Restuarant, tarladan mutfağa mantığı ile hizmet veriyor.
İl Riccio
Göltürkbükü’nün en güzel koyuna gizlenen ve lüks bir butik otel olarak hizmet veren İl Riccio, Bodrum’da en güzel İtalyan mutfağına sahip restoranıyla misafirlerini bekliyor. Özellikle deniz mahsullü makarnaları en çok tercih edilen lezzetler arasında. İl Riccio’nun anlamı İtalyanca deniz kestanesi anlamına geliyor. Fiyatların biraz yüksek olduğunu beşlirtmeliyiz. Mekanın en büyük özelliği kocaman bir tatlı odasının olmasıdır. İçeri girip dilediğiniz tatlıyı açık büfeden seçerek masanıza isteyebiliyorsunuz.
Balkon Bitez
İstanbul’dan gelip Bitez’e yerleşen bir ailenin işlettiği Balkon, Aktur’a yakın bir işletme konumundadır. Taze ve günlük mezeleri olan Balkon'nun; maydonozlu, sarımsaklı, ekşili köy patatesi, yaprak ciğeri ve pastırmalı humusu oldukça tercih ediliyor.