TatilCity.NETTatilCity.NET

Boyabat Gezi Rehberi

Boyabat Gezi Rehberi

Boyabat Gezi Rehberi


Boyabat Gezi Rehberi

Sinop’un iç kısımlarında yer alan ilçelerinden Boyabat, ildeki en kalabalık ilçe özelliğini taşımaktadır. Doğal ve tarihi değerleriyle öne çıkan Boyabat, Karadeniz Bölgesi’nde bulunmasına rağmen deniz iklimine sahip değildir. İç Anadolu'nun kara ikliminin daha egemen olduğu ilçede, yaz ayları sıcak, kış ayları ise soğuk geçmektedir. Bir vadi oluşturarak ilçe sınırlarından geçen Gökırmak, tarımsal değeri yüksek arazilerin meydana gelmesini sağlamıştır. Türkiye'nin en kaliteli pirincinin yetiştiği bu vadi, ilçenin can damarlarının başında gelmektedir. Boyat ekonomisi; ağırlıklı olarak tarım, hayvancılık ve orman ürünleri ile kısmen sanayiye dayanmaktadır.
Binlerce yıllık tarihe sahip olan Boyabat, Milattan Önce 3000’li yıllara kadar uzanan bir yerleşim yeri olarak dikkat çekmektedir. İlçenin simgesi halindeki Boyabat Kalesi, Milattan Önce 3000’li yıllara dair izlere sahiptir. Tarihsel süreç içerisinde Boyabat’ta; Gaşgaşlar, Hititler, Paflagonyalılar, Lidyalılar, İranlılar, Pontuslar, Romalılar ve Bizanslılar egemen olmuştur. Bizans’ın ardından 1126’da Türk beyliklerinin kontrolüne giren Boyabat, ardından Osmanlı İmparatorluğu topraklarına geçmiştir.
Pirinci ile ünlü olan Boyabat’ta eylül ve ekim aylarında başlayan tarımsal hareketlilik kış aylarına kadar devam etmektedir. Öte yandan her yıl ekim ayında düzenlenen panayır da Boyabat’ın önemli etkinlikleri arasındadır. Bir hafta boyunca devam eden panayırın 100 yılı aşkın bir tarihi bulunmaktadır. Çeltik hasadının ardından başlayan panayırda; pehlivan güreşleri, çeşitli yarışmalar ve eğlenceler düzenlenmektedir.

Boyabat’a nasıl gidilir?

Sinop il merkezine yaklaşık 85 kilometre mesafede yer alan Boyabat ilçesine il merkezinden hareket eden minibüslerle ulaşılabilmektedir. Ayrıca İstanbul’dan direkt Boyabat’a da karşılıklı otobüs seferleri yapılmaktadır. Havayolunu tercih edenler ise Sinop Havalimanı’na uçtuktan sonra, 83 kilometre mesafede yer alan Boyabat’a havayolu servis araçları, taksi ya da kiralık araçlarla ulaşabilmektedir. Sinop’tan Boyabat’a özel araçla ulaşmak için ise D030 karayolunu izlemek gerekmektedir.
Boyabat’ta doğa sporları

Boyabat’ta doğa sporları


Boyabat’ta doğa sporları

Sinop’un Boyabat ilçesi, doğa sporlarına elverişli bir coğrafyaya sahiptir. Başta doğa yürüyüşleri olmak üzere pek çok aktivitenin yapılabildiği ilçede, çok sayıda yürüyüş parkuru bulunmaktadır. İlçe merkezinden başlayıp Bazalt Kayalıkları Tabiat Anıtı'nda sona eren parkur, özellikle toplu yürüyüşlerde tercih edilen rotadır. Ayrıca eski yolların kavşak noktasında yer alan Boyabat’ta, tarihi güzergahlar da bulunmaktadır. Boyabat - Gerze arasındaki Yumurta Yolu ya da Yörük Yolu adı verilen rota bunlardan biridir. Boyabat’ın Çukurhan, Kılıçlı, Tırnalı ve Yaylacık yaylaları da yürüyüş rotalarına sahip bölgelerden bazılarıdır.
Boyabat’ın Salar köyünde yer alan Kaya Mezarı ile Bazalt Kayalıkları arasındaki 13 kilometrelik parkur, doğa yürüyüşçülerinin en çok tercih ettikleri rotadır. Burada doğa ve tarih ile iç içe oldukça keyifli bir yürüyüş yapmak mümkündür. Ayrıca Salar Köyü Kaya mezarından Kalebağı’na devam eden bir parkur da mevcuttur.
Öte yandan Salar Köyü Çal Mahallesi'nden başlayan 10 kilometre uzunluğundaki yürüyüş parkuru da Toprak Mağarası, Gavur İni gibi tarihi ve doğal güzellikleri kapsamaktadır. Kurusaray Köyü Mesire alanından devam eden bu rota, 4 kilometrelik ikinci etapla sürdürülebilmektedir. Bu parkurun bitiş noktası da Bazalt Kayalıkları vadisidir.
Boyabat’ta gezilecek yerler

Boyabat’ta gezilecek yerler


Boyabat’ta gezilecek yerler


Kaya Mezarı

Boyabat’ta görülmesi gereken yerlerin başında gelen Kaya Mezarı, 15 kilometre uzaklıktaki Salar köyü yakınında bulunmaktadır. Gökırmak Ovası’na hakim bir tepe üzerinde yer alan mezar, yüksekçe bir kalker kayanın üzerindedir. Yaklaşık 200 metre yüksekliğe sahip olan bu büyük kaya mezarı; kalker kayalara oyularak yapılmıştır. Hasar görmüş olan mezar, köy muhtarının izniyle görülebilmektedir. Milattan Önce 7’nci yüzyılda Paflagonyalılar tarafından yapıldığı tahmin edilen mezarın dış kısmı dikdörtgen biçimindedir. 10 metre boyu ve 5 metre yüksekliği bulunan mezarın cephesinde üç tane sütun bulunmaktadır. Bu sütunları nedeniyle mezara Direkli Kaya Mezarı da denilmektedir. Üzerinde havan heykellerinin diz çökmüş kabartmaları bulunan sütunlar, oldukça ilgi çekicidir. Kaya Mezarı’nın üst kısmında ise üçgen bir alınlık bulunmaktadır. Bu üçgenin tepe noktasında yer alan kartal kabartması, bulunduğu yerden koparak yere düşmüştür. Kabartmada, kanatları açık bir kartal ve aslan başı figürü dikkat çekmektedir. Kaya Mezarı odası kapısında kapatma oyukları bulunmaktadır. Mezarın yer aldığı kaya bloğunda ise girişi üstten olan ve aşağıya doğru ilerleyince basamaklardan oluşan kaya tüneli bulunmaktadır.

Boyabat Kalesi ve Yeraltı Şehri

Boyabat’ın simgesi haline gelen kale, Gökırmak vadisindeki iki sarp kayalık tepeden biri üzerine inşa edilmiştir. Kalenin bulunduğu kayalık tepe aynı zamanda buradaki yer altı şehrinin de dış çeperlerini oluşturmaktadır. Yanında nehir geçen kalenin bir kısmına kadar çıkılabilmektedir. Üstten de girişi bulunan kaleye, büyük yuvarlak kulenin yanında yer alan küçük bir kapıdan girilebilmektedir. Altı bir yer altı şehri olan kale, çok sayıda tünele sahiptir. Boyabat Kalesi’nde yapılan arkeolojik kazılarda gün yüzüne çıkarılan Geç Roma ve Erken Bizans kalıntıları burada sergilenmektedir. Mevcut görünümü Osmanlı kalesi özelliklerini taşıyan kalenin, eski temelleri ise Milattan Önce 6’ncı yüzyılın başlarında Paflagonyalılar dönemine işaret etmektedir. Kitabesi bulunmayan kalenin kesin yapılış tarihi bilinmemektedir. Kalenin batısından geçen nehir üzerinde yer alan iki köprü de görülmeye değerdir. Boyabat Kalesi’nin karşısında yer alan Kırkkızlar Kayası da ilçenin görülmesi gereken yapıları arasındadır.

Boyabat Evleri

Boyabat’ın, Osmanlı döneminde inşa edilen sivil mimari örneği evleri mutlaka görülmelidir. Ağırlıklı olarak ahşap malzemeden inşa edilen bu evlerde Bağdati tekniği kullanılmıştır. Dolgulu bir tür tuğla ile yapılan evlerde, çok sayıda pencere bulunmaktadır. Evlerin ön cephesindeki iki çıkma arasında kapı girintisi yer almaktadır. Ağırlıklı olarak oturma, yatma, banyo ve yemek odalarına sahip evlerde, ayrıca dolaplar ve ocaklar da mevcuttur.

Bazalt Kaya Sütunları

Boyabat ilçe merkezine 15 kilometre mesafede yer alan Kurusaray köyünün Fındıklı mevkinde yer alan Bazalt Kaya Sütunları, üç vadide bulunmaktadır. Bu sütunlar dört, beş ve altı köşelidir. Sütunların yükseklikleri 30 ila 40 metre dolayındadır. Bazalt Kaya Sütunları üzerinde yapılan araştırmalar, bu sütunların yaklaşık 5 milyon yılda meydana geldiklerini ortaya koymuştur.

Boyabat’ta nerede ne yenir?

Karadeniz mutfak kültürünün yanı sıra kendine has lezzetlere de sahip olan Boyabat’ta, sırık kebabı meşhur yemeklerin başında gelmektedir. Derisi yüzülen kuzunun, içi temizlendikten sonra uzunca bir sırığa ortadan geçirilmesiyle yapılan kebap, oldukça lezzetlidir. Boyabat’ta ayrıca tarhana ve pirinç pilavı da oldukça lezzetli yapılmaktadır. Pirinci meşhur olan ilçede hazırlanan pilavı tatmanızı öneririz.
Boyabat’ta yer alan restoran ve lokantalarda bu yöresel lezzetleri ve Karadeniz mutfağının yemeklerini tadabilirsiniz. İlçenin öne çıkan restoranları; Adnan Menderes Bulvarı’nda yer alan Antep Ocakbaşı, yine aynı bulvarda bulunan Birtat Lokantası, Stadyum Caddesi üzerinde hizmet veren Dörtyol Balcı Lokantası, Adnan Menderes Bulvarı üzerinde faaliyet gösteren Kalebağı Lokantası, Öztürkler Kebap Salonu ve Zafer Lokantası gibi işletmelerdir.
Boyabat’ta gece hayatı

Boyabat’ta gece hayatı


Boyabat’ta gece hayatı

Sinop’un denize uzak ilçelerinden olan Boyabat’ta, aktif bir gece hayatından söz edilemez. İlçede ağırlıklı olarak akşam saatlerinde kafeterya ve çay bahçelerini tercih eden yöre sakinleri, buralarda zaman geçirmektedir. Boyabat’ın öne çıkan kafeterya ve çay bahçelerini; Cafe Nar Fastfood, Köprübaşı Çay Bahçesi, Deha Pastanesi, Keyif Cafe, Cristal Bistro Cafe, Cafe La Chorty, Park Cafe, Saray Pastanesi, Şelale Pasta Cafe, Tadım Cafe, Hanımeli Cafe, Aşiyan Cafe, Ömür Cafe, İkram Pastanesi, Gülümse Cafe, Damla Kafe ve Enjoy Cafe olarak sıralayabiliriz.