TatilCity.NETTatilCity.NET

Büyükada Gezi Rehberi

Büyükada Gezi Rehberi

İstanbul - Büyükada Gezi Rehberi


Büyükada Gezi Rehberi

Marmara Denizi’nde, İstanbul’un Adalar ilçesine bağlı olan Büyükada, Prens Adaları içindeki en büyük adadır. Yüzölçümü yaklaşık 5.5 kilometrekare olan adanın Rumca ismi Prinkipos’tur. Bir tanesi kuzeyinde Yücetepe adıyla diğeri de güneyinde Manastır Tepesi adıyla toplam iki tepeye sahip olan Büyükada, Nizam ve Maden mahalleleri olmak üzere iki mahalleye sahiptir. Adada yer alan evlerin mimarisi oldukça ilgi çekicidir. Meydanda bulunan vapur iskelesi ve saat kulesi adaya ulaşıldığında ilk dikkat çeken tarihi yapılardır. Kamu hizmeti veren araçlar dışında motorlu taşıt trafiğine izin verilmeyen Büyükada’da gezmek için bisiklet tercih edilmektedir. Yaya olarak da gezilebilen adada; Eskibağ, Halik Koyu, Prenses Koyu, Yörükali, Nakibey ve Aya Nikola gibi ünlü plajlar bulunmaktadır.
Tarihteki kayıtlarda adı ilk olarak Büyük İskender’in babası olan Makedonya Kralı II. Philip döneminde geçen Büyükada, bu döneme ait sikkelerin kullanıldığı tespit edilen bir yer olmuştur. Büyükada’da 1930’da çıkarılan 207 tane altın sikke, günümüzde İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde görülebilmektedir. Ayrıca Bizans İmparatoru II. Justin tarafından 569 yılında adada saray yaptırıldığı bilinmektedir. Sonraki yıllarda Rum aileleri tarafından Büyükada’da çok sayıda köşkler inşa ettirilmiştir. Büyükada, İstanbul fethedilmeden bir ay önce Fatih Sultan Mehmet tarafından ele geçirilmiştir. Zamanla adadaki Rum nüfus azalmış ve ada İstanbullu zengin ailelerin yazlıklarına ev sahipliği yapan bir yer olmuştur. Günümüzde İstanbul’un en çok ziyaret edilen yerleri arasında bulunan Büyükada, özellikle yaz aylarında nüfusunu beşe katlamaktadır.
Uzun bir tarihi geçmişe sahip olan Büyükada’da, ağırlıklı olarak dini yapıların inşa edildiği görülmektedir. Bunların bazıları günümüze kadar ulaşmıştır. Pek çok inanca sahip insanın yaşadığı adada, Rum-Ortodoks kiliselerinin yanında Ermeni kilisesi, Katolik kilisesi, sinagog ve camiler bulunmaktadır. Ayrıca diğer Prens Adaları gibi Büyükada da Bizans döneminde sürgün adası olarak kullanılmış, buradaki suçlulara işkence yapılmıştır. Önceleri kayıkla ulaşım sağlanan adaya, 1846 yılından itibaren vapur seferleri başlatılmıştır. Stalin tarafından Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nden sürgün edilen muhalif siyasetçi Leon Troçki, 1929 ile 1933 arasında adanın Nizam Mahallesi’nde hayatını sürdürmüştür. Edebiyatçı Reşat Nuri Güntekin de bir dönem ailesiyle birlikte adada yaşamıştır. 1984’te sit alanı ilan edilen Büyükada; 800’ü aşkın tarihi köşkü, tarihi yapıları, plajları ve balık restoranlarıyla her mevsim ziyaretçi çekmektedir.

Büyükada’ya nasıl gidilir?

İstanbul, Yalova ve Bursa’dan denizyoluyla kolaylıkla ulaşılabilen Büyükada, hem kamuya ait vapur seferleri hem de özel firmaların düzenlediği seferlerle ziyaret edilebilmektedir. Büyükada’ya İstanbul’dan gitmek isteyenler; Kadıköy, Eminönü, Bostancı, Beşiktaş ve Pendik vapur iskelelerinden hareket eden vapurları kullanabilirler. Gün içinde düzenlenen ve mevsime göre farklılık gösterebilen vapur saatleri için İstanbul Şehir Hatları İşletmesi’nin internet sitesi incelenmelidir.
Büyükada Doğa Sporları

Büyükada Doğa Sporları


Büyükada’da doğa sporları

Yücetepe ve Manastır Tepesi olmak üzere iki tane tepeye sahip olan Büyükada, 5.5 kilometrekarelik bir alanda yer almaktadır. Bu özellikleri nedeniyle adada yapılabilecek doğa sporları; başta su sporları olmak üzere, yürüyüş ve bisiklete binmek gibi aktivitelerdir. Çok sayıda plajın bulunduğu Büyükada, İstanbul’da yüzmek için en uygun yerlerden biri olarak öne çıkmaktadır. Adadaki başlıca plajlar; Eskibağ Plajı, Halik Koyu Plajı, Prenses Koyu Plajı, Yörükali Plajı, Nakibey Plajı ve Aya Nikola Plajı’dır.
Motorlu araç kullanmanın yasak olduğu Büyükada’da, adayı gezmek için en uygun yöntem yürüyüş ya da bisiklete binmektir. Faytonların yasaklanması nedeniyle elektrikli bisikletle de gezilebilen adada, bizim önerimiz bisiklet kiralamanızdır. Pedal çevirirken, yol boyunca büyüleyici güzellikteki yalılarla dolu sokakları görebilir, çam ormanlarıyla kaplı tepelerde ciğerlerinize bol bol oksijen çekebilirsiniz.
Büyükada Gezilecek Yerler

Büyükada Gezilecek Yerler


Büyükada’da gezilecek yerler


Aya Yorgi Kilisesi

Büyükada’da ilk ziyaret edilebilecek yerlerden 1751’de yapılan ünlü Aya Yorgi Kilisesi, denizden 204 metre yüksekte bulunmaktadır. Büyükada Vapur İskelesi’ne ortalama bir saatlik yürüme mesafesinde olan kilisenin bulunduğu tepede, ilk olarak Eski Kilise denilen iki katlı küçük yapı dikkat çekmektedir. Buradaki çan kulesinin arkasında yer alan bina ise 1905 yılında inşa edilen yeni Aya Yorgi Kilisesi’dir. Efes’te bulunan Meryem Ana Evi ile birlikte Hıristiyanların Türkiye’deki iki hac noktasından biri olan Aya Yorgi Kilisesi, bu özelliğinden dolayı oldukça önemlidir. Hıristiyanların kutsal günleri olan 23 Nisan ve 24 Eylül’de kiliseye ziyaretçi akını yaşanmaktadır.

Adalar Müzesi

Adanın güney kısmındaki Aya Nikola bölgesinde yer alan Adalar Müzesi, 2010’da Adalar Vakfı ve Adalar Belediyesi’nin desteğiyle faaliyete açılmıştır. Prens Adaları’ndaki sürgünler döneminin çok sayıdaki eserinin sergilendiği müze, eski bir helikopter hangarının restorasyonuyla yapılmıştır. Adalar Müzesi’nde fotoğraflar, Osmanlı zamanından kalma arşiv belgeleri, kayıtlar, ada halkının bağışladığı bir koleksiyon ve belgeseller görülebilmektedir.

Prenses Koyu

Büyükada’nın en güzel koylarından olan Prenses Koyu, adanın batısında yer almaktadır. Vapur iskelesinden kalkan motorlarla en kolay ulaşımın sağlandığı koy, özel bir firma tarafından işletilmektedir. Büyükada’da denize girilebilen yerlerden Prenses Koyu’nda; şezlong, şemsiye, yiyecek ve içecek hizmetleri mevcuttur.

Hamidiye Camii

Bir okul olarak tasarlanan yapı, 1895’te Abdülhamit’in emriyle inşa edilmiştir. Büyükada’daki Müslümanların sayısı artınca okul, camiye dönüştürülmüştür. Yapıldığı zamanın mimari stilinde yaptırılan caminin duvar ve pencere içlerinde işlemeler bulunmaktadır. Çini ağırlıklı tasarlanan Hamidiye Camii’nin namaz kılınan bölümü oldukça ilgi çekicidir. Ada sakinleri tarafından Selvili Camii ismiyle de bilinen caminin küfeki taşlı, tek minareli bir yapısı vardır.

Reşat Nuri Güntekin’in Evi

Büyükada, ünlü edebiyatçımız Reşat Nuri Güntekin’in Evi’ne de ev sahipliği yapmaktadır. Güntekin’in bir dönem ailesiyle birlikte yaşadığı ev, adanın en iyi korunan köşklerinden biridir. Pembe panjurları ve beyaz cephesiyle ilgi çeken ev, deniz manzaralıdır. Bu üç katlı köşk, ziyarete kapalı olup dışarıdan görülebilmektedir. Maden Mahallesi’nde yer alan ev, Reşat Nuri Güntekin tarafından 1937’de satın alınmıştır.

Troçki’nin Evi

Gerçek ismi Sivastopol Köşkü olan bu ev, Leon Troçki’nin sürgündeyken yaşadığı yer olması nedeniyle Troçki’nin Evi olarak da bilinmektedir. Köşk, Ermeni bir tüccar tarafından 1850’lerde inşa ettirilmiştir. Stalin tarafından SSCB’den sürgün edilen Troçti, 1929 ile 1933 yılları arasında bu evde yaşamıştır. Trokçi’nin Rus Devrim Tarihi kitabını burada yazdığı bilinmektedir. Şu anda harabe durumda olan Sivastopol Köşkü’ne girilmemekle birlikte dışarıdan incelenebilmektedir.

Tarihi köşkler

Çok sayıda tarihi köşke ev sahipliği yapan Büyükada’da, 1800’lü yılların sonundan itibaren yapılan bu köşkler görülmeye değerdir. Mimari özellikleriyle dikkat çeken bu köşklerin bir kısmı Antik Yunan tapınaklardan, bir kısmı da İtalya sokaklarının yapısından etkilenilerek inşa edilmiştir. Adada en çok ziyaret edilen köşkler ise; Sabuncakis, Agopyan, Fabiato, Mizzi ve halihazırda hükümet konağı olarak hizmet veren Hacopoulos köşkleridir.

Adakule

Büyükada’daki yangın kulesi olan Adakule, Aya Yorgi Kilisesi’ne giden yolun yakınında bulunmaktadır. Beş katlı olan kule, her yıl Nisan ayından itibaren çalışmaya başlamaktadır. Adakule’nin bulunduğu tepe, Rum Yetimhanesi ile Heybeliada’nın en güzel seyredilebildiği yer olduğu için turistler tarafından yoğun olarak ziyaret edilmektedir.

Dilburnu

Büyükada’da piknik yapılabilen nadir yerlerden olan Dilburnu, keyifli vakit geçirilebilen bir bölge olarak öne çıkmaktadır. Burada yer alan özel işletmenin kiraladığı masalar ve mangallar kullanılıp, muhteşem deniz manzarası eşliğinde piknik yapılabilmektedir. Dilburnu’na yakında olan, adanın en güzel koylarından Yörükali Koyu’ndan denize girmek de mümkündür.

Rum Yetimhanesi

Avrupa’daki en büyük ahşap binalar arasında yer alan Rum Yetimhanesi, 1800’lü yılların sonunda Fransızlar tarafından inşa edilmiştir. Yapıldığı dönem otel ve kumarhane olarak kullanılmak istenen bina, izin alınamaması üzerine Rum ailesi Zarifis ve Sultan Abdülhamit’in bağışlarıyla satın alınmıştır. Balıklı Rum Hastanesi’nde hayatını sürdüren kimsesiz Rum çocuklarına hizmet vermek üzere yetimhaneye dönüştürülen bina, 1960’ta kapanmış ve bakımsızlığa terk edilmiştir. 200’ün üzerinde oda ile bir kütüphanenin yer aldığı binanın içine girilememektedir.

Büyükada’da nerede ne yenir?

Balık lokantalarının yoğunlukta bulunduğu Büyükada’da, taze balığın yanı sıra kebap, pide, köfte ve dolma gibi pek çok lezzeti tadabilirsiniz. Zeytinyağlı yemek çeşitlerinin yanında midye ve kokoreç  sunan restoranların da bulunduğu adada, mezeler de oldukça lezzetlidir. Ada sahilinde yer alan restoranların büyük kısmı akşam saatlerinde canlı müzik performanslarına sahne olmaktadır. Lokma tatlısının ve Roma dondurmasının da meşhur olduğu Büyükada’da, bu konudaki ünlü mekanların bazıları; meydandaki Büyükada Pastanesi, İskele Cafe, Güven Bar, İpek’s Cafe ve Fayton Cafe’dir.

Yücetepe Kır Gazinosu

Büyükada’nın en yüksek noktasında nostaljik bir mekan olan Yücetepe Kır Gazinosu, Aya Yorgi Kilisesi’nin bahçesinde yer almaktadır. Masaları tahta olan mekandaki salaş ortam sıcak bir hava yaratmaktadır. Manzarasıyla öne çıkan restoranda, köfte oldukça meşhur bir lezzettir.

Eskibağ Teras Restaurant

Adanın kalabalığından uzak bu restoran, deniz kenarında lezzetli yemeklerle hizmet vermektedir. Büyükada’nın arka tarafında bulunan restoranda ahşap masa ve sandalyeler oldukça keyifli bir ortam yaratmaktadır. Kahvaltısının yanı sıra nefis deniz mahsulleri, ızgara çeşitleri, taze mezeler ve salatalarıyla ünlü mekan, sakinliği arayanlar için en uygun yerlerden biridir.

Bahçede Sinek Cafe

Kahvaltı, öğlen atıştırmalığı ve kahve molası için tercih edilen bu mekanın bahçesi oldukça ilgi çekmektedir. Yılmaztürk Caddesi üzerinde bulunan Bahçede Sinek Cafe’de, samimi bir ortam ve güler yüzlü hizmet öne çıkmaktadır.

Lido Restaurant

İskelenin yanında bulunan restoranlardan Lido, balık ve meze konusunda iddialı mekanlardan biridir. Lido Restaurant, deniz kenarında rakı balık ikilisini buluşturabileceğiniz seçenekler arasında olmalıdır.

Orası Burası

Rakı balık için tercih edilen mekanlardan olan Orası Burası, tepedeki sakin bir noktada bulunmaktadır. Manzarasıyla da sevilen bu mekan, 23 Nisan Caddesi üzerinde yer alıp lezzetleriyle iddialıdır.
Büyükada Gece Hayatı

Büyükada Gece Hayatı


Büyükada’da gece hayatı

Gece hayatının aktif olduğu Büyükada’da, balık restoranları öne çıkmaktadır. Sahilde ve meydanda dizili restoranlarda her akşam ziyafet eşliğinde rakı balık yapılabilmektedir. Adada yer alan restoranların başlıcaları; Ali Baba Restaurant, Milto Restaurant, Kıyı Restaurant, Ada Et Balık Lokantası, Akasya Restaurant, Balıkçı Aydın, Lido Restaurant ve Köşem Restaurant gibi mekanlardır. Büyükada’da bulunan restoranların büyük kısmı, alkollü olduklarından gece hayatı için de tercih edilen mekanlardır. Adada rakı balık tercih etmeyenlerin eğlenebileceği mekanlar ise Clup Nispet, Secret Garden Cafe, Orası Burası Cafe, Tarzz Pub ve Nizam Bistro gibi işletmelerdir.

Eskibağ Teras Restaurant

Büyükada’nın arka tarafında bulunan bu sakin konumdaki restoran, lezzetli yemekleriyle hizmet verdiği gibi aynı zamanda gece hayatı için de tercih edilen mekanlardan biridir. Denize nazır, ahşap masa ve sandalyelerle nostaljik bir görünümü olan restoranda, rakı balık ikilisi yoğun olarak tercih edilmektedir.

Meyhane Prinkipo (Fıstık Ahmet’in Yeri)

Ada sahilinde bulunan kalabalık restoranlardan biraz uzakta, bir kot arkada yeşillikler içinde bulunan Meyhane Prinkipo, Büyükada’da gece hayatı için en iyi seçeneklerden biridir. Ada klasiklerinden biri haline gelen bu mekanda, cuma ve cumartesi günleri canlı müzik performansı da mevcuttur.

Meyhane Loc’Ada

Büyükada’nın son yıllarda açılan mekanı Loc’Ada, kısa zamanda ünlü meyhaneler arasında girmeyi başarmıştır. Nefis mezeleriyle dikkat çeken mekanda, fonda Yunan müzikleri dinleyerek keyifli vakit geçirebilirsiniz. Kendine özel sahili de bulunan Meyhane Loc’Ada, önerebileceğimiz seçenekler arasındadır.