TatilCity.NETTatilCity.NET

Çağlayancerit Gezi Rehberi

Kahramanmaraş’ın ilçelerinden biri olan Çağlayancerit, coğrafi olarak Akdeniz Bölgesi’nde yer almaktadır. Dağlık bir alanda kurulan ilçe, Kahramanmaraş il merkezine 64 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Kuzeyindeki Engizek dağları ve güneyindeki Öksüz dağları ile çevrili bir vadide konumlanan Çağlayancerit ilçe merkezi, deniz seviyesinden bin 150 metre yüksekliğe sahiptir. Anadolu’dan Suriye ve Irak’a giden tarihi yola hakim bir noktada yer alan Çağlayancerit, iklim olarak Akdeniz ile karasal iklim arasında bir geçiş iklimine ev sahipliği yapmaktadır. İlçede yaz ayları sıcak ve kurak, kış ayları ise soğuk ve kar yağışlı olarak yaşanmaktadır.Çağlayancerit ilçesi kaliteli cevizleriyle ünlü bir bölgede yer almaktadır. Çok sayıda ceviz ağacının bulunduğu ilçede; dolgun gövdeli, epeyce büyük, içi açık sarı renginde, yumuşak ve kolay kırılabilen Çağlayancerit cevizi yetiştirilmektedir. İlçede her yıl Eylül ayının sonunda Ceviz Festivali de düzenlenmektedir. Çeşitli gösterilerin, yöresel oyunların, konserlerin, yarışmaların ve etkinliklerin yapıldığı festivalde, Çağlayancerit’in en güzel cevizi de oluşturulan jüri tarafından seçilmektedir.Tarihi Milattan Sonra 4’üncü yüzyıla kadar uzanan Çağlayancerit, Oğuzların Ceritoğulları boyundan gelmektedir. İlçeye bağlı Küçükcerit köyünde yapılan arkeolojik çalışmalarda bulunan mozaik kalıntıları, yöredeki yerleşimin 3 ile 4’ncü yüzyıla uzandığını ortaya koymaktadır. Ceritoğulları boyundan olan yöre sakinleri, ilk olarak Türklerin Anadolu’ya göç etmesiyle birlikte ilçeye yerleşmeye başlamıştır. Çağlayancerit’in ilk kurulduğu yer, bugünkü ilçe merkezinin kuzeyinde yer alan Pamuk isimli bölgedir. Adı Orta Asya’dan buraya gelen Cerit boyundan türeyen ilçeye, çağlayan kelimesi ise bölgedeki suların bolluğundan dolayı verilmiştir. Çağlayancerit, Selçuklulardan sonra Osmanlı hakimiyetine girmiştir. Kurtuluş savaşı yıllarında bir süre düşman işgaline uğrayan ilçe, 1986 yılına kadar Kahramanmaraş merkez ilçesine bağlı bir köydür. 1986 yılında belediyelik olan Çağlayancerit, 1987 yılında ilçe statüsü almıştır.

Çağlayancerit’e nasıl gidilir?

Kahramanmaraş’ın Çağlayancerit ilçesi, il merkezine 64 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Kolay ulaşım olanaklarına sahip ilçeye, il merkezinden her gün karşılıklı olarak düzenlenen minibüs seferleriyle gitmek mümkündür. İlçe Adıyaman’a ise 24 kilometre mesafede bulunmaktadır. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerden Çağlayancerit’e havayolu ulaşımıyla gitmek isteyenler, Kahramanmaraş Havalimanı’nı kullanabilirler. İlçeye 67 kilometre uzaklıkta bulunan havalimanına indikten sonra servis araçları, taksi ya da kiralık araçlarla Çağlayancerit’e ortalama bir buçuk saatte ulaşılabilmektedir.

Çağlayancerit’te doğa sporları

Coğrafi yapısı doğa sporlarına uygun olan Çağlayancerit’te; doğa yürüyüşleri, dağcılık ve tırmanma gibi aktivitelerin yapılabileceği yerler mevcuttur. İlçenin Helete Mahallesi sınırlarında yer alan Kiraz Yaylası, doğa yürüyüşleri için bölgede en çok tercih edilen yerlerden biridir. Oldukça zengin bir floraya sahip olan Kiraz Yaylası’nda; kenger, kekik, beşik otu, çakırdikeni, diken ardıcı, yabani kiraz, oğlak otu, kiriş, salep, keven, sıyırma dikeni, sütleğen, yayla çayı, yayla karanfili, yayla kimyonu gibi birçok bitki arasında keyifli bir yürüyüş yapılabilir. Ayrıca ilçede bulunan Değirmen Gözü ve Aksu Gözü’nde de doğa yürüyüşleri yapılabilmektedir. İlçe merkezini çevreleyen Engizek ve Öksüz dağları da çeşitli aktivitelere uygun yapısıyla dikkat çekmektedir.

Çağlayancerit’te gezilecek yerler

Keziban Hatun Camii

Çağlayancerit’in görülmesi gereken tarihi yapılarından biri konumundaki Keziban Hatun Camii, ilçeye hakim bir tepenin eteklerinde inşa edilmiştir. Eğimli bir arazide yapılan caminin kitabesi bulunmadığı için yapım tarihi tam olarak saptanamamıştır. Kahramanmaraş il merkezinde yer alan Ulu Camii’ye benzerliğiyle dikkat çeken Keziban Hatun Camii’yle ilgili 1812 tarihli belgelerde, bu yapının Keziban Hatun tarafından inşa ettirildiği belirtilmektedir. Bazı kaynaklara göre ise caminin daha eski tarihli olduğu ve Keziban Hatun tarafından onarıldığı ifade edilmektedir. Bir süre önce Pınarbaşı Camii olarak bilinen yapı, meyilli bir arazi üzerindedir. Kot farkı nedeniyle doğu bölümü tek katlı, batı bölümü ise iki katlı inşa edilmiştir. Alt katta odaların bulunduğu cami, ahşap tavanlı camiler gurubuna girmektedir. Caminin harimi 1960’ta batı ve kuzey yönünde büyütülmüştür. Ahşap tavanındaki kalem işi süslemeleriyle ilgi çeken caminin güneyinde bir çeşme bulunmaktadır. Cami altındaki kayalıklardan çıkan bu çeşme, şebeke suyu yapılmadan önce uzun yıllar boyunca ilçe halkının tek içme suyu kaynağıydı. Deposunda yöreye özgü dokumaların bulunduğu cami, bu eserlerle Cerit boyunun geleneksel özelliklerini de günümüze taşımıştır.

Değirmen Gözü

Çağlayancerit ilçe merkezinin güneyinde bulunan Değirmen Gözü, coşkun ve büyük debiye sahip bir su kaynağıdır. Yöre sakinleri tarafından Kuzgeçe adıyla da bilinen bu su, Öksüzdağı eteklerinden doğmaktadır. Adını su değirmenlerinin çarkından alan bölgede, sosyal tesisler ve restoranlar yer almaktadır. Aynı zamanda mesire yeri olarak kullanılan Değirmen Gözü bölgesi, yaz aylarında doğayla iç içe huzurlu zaman geçirmek isteyenlerin uğrak yerlerinden biridir.

Aksu Gözü

Çağlayancerit’in bir diğer su kaynağı olan Aksu Gözü, ilçe merkezinde Küçükcerit Mahallesi’nde yer almaktadır. Buradaki dağın altından oldukça güçlü bir şekilde yeryüzüne çıkan su, çevredeki mahallelerin içme suyu ihtiyacını karşılamaktadır. Aksu Gözü’nden çıkan suyun yarattığı çay üzerinde dört metre yüksekliğe sahip doğal bir set bulunmaktadır. Bu setin oluşturduğu şelale görülmeye değer bir güzelliğe sahiptir. Suyun en ilginç özelliklerinden biri de yaz aylarında buz gibi soğuk, kış aylarında ise ılık olmasıdır. Aksu Gözü’nün bulunduğu ağaçlık yerde bulunan mesire alanı, ilçe halkı tarafından yoğun olarak piknik yapılan bir yerdir.

Göksu Nehri

Çağlayancerit, aynı zamanda Göksu Nehri’nin de geçtiği yerlerden biridir. İlçe merkezindeki Düzbağ Mahallesi’nden geçen Göksu Nehri, ilçeye muhteşem bir manzara kazandırmaktadır. Nehrin etrafında bulunan sosyal tesislerde, dinlenmek, yemek yemek, soğuk ve sıcak içecekler içmek oldukça keyiflidir.

Çağlayancerit’te nerede ne yenir?

Kahramanmaraş mutfak kültürünün özelliklerini taşıyan Çağlayancerit, aynı zamanda ilçeye özgü lezzetlere de ev sahipliği yapmaktadır. İlçede yaygın olarak tüketilen yöresel lezzetlerin başında takalak, ekşili yahni, kabak sarması, yarpız dövmesi, tarhana dürümü gibi tatlar gelmektedir. Karsambaç isimli soğuk tatlının da yaz aylarında bolca tüketildiği Çağlayancerit’te, bunların yanı sıra patlıcanlı ekşili çorba, zeytinyağlı kuru dolma, patlıcanlı çöp kebabı, ezme kebap, kallili köfte, şekerli peynirli börek ve ciğerli bulgur pilavı yaygın olarak tüketilmektedir.Çağlayancerit’te yer alan restoran ve lokantalarda bu yöresel lezzetleri tadabilirsiniz. İlçenin ünlü restoranlarını; Şelale Restaurant, Çağlayancerit Göz Lokantası, Merkez Lokantası, Örnek Pide Lahmacun, Ensar Lokantası, Gündem Döner Salonu, Çağlayan Kebap Salonu, Dolgun Kebap Salonu, Şerefoğlu Unlu Mamulleri, İkram Unlu Mamulleri, Şahanoğlu Unlu Mamulleri, Mollaoğlu Cafe, Yaren Erdem Et Lokantası ve Değirmen Balık Restoran olarak sayabiliriz.

Çağlayancerit’te gece hayatı

Kahramanmaraş’ın Çağlayancerit ilçesinde aktif bir gece hayatından söz edilemez. İlçenin muhafazakar yapısı ve turizm konusunda yeterince gelişmemiş olması nedeniyle alkollü mekan yok denecek kadar azdır. Ancak ilçe merkezindeki Göksu Nehri kenarındaki sosyal tesislerde, kafeterya ve çay bahçelerinde, güzel bir manzara eşliğinde içeceklerinizi yudumlayabilirsiniz. Su kaynaklarının bol olduğu ilçede, Değirmen Gözü ve Aksu Gözü’nün bulunduğu yerlerde de çeşitli sosyal tesisler mevcuttur. Buralar da akşam saatlerinde doğayla iç içe keyifli zaman geçirilebilecek, soğuk ve sıcak içeceklerin keyifle yudumlanabileceği yerlerdir.