TatilCity.NETTatilCity.NET

Canik Gezi Rehberi

Canik Gezi Rehberi

Canik Gezi Rehberi


Canik Gezi Rehberi

Samsun’un merkez ilçelerinden biri konumundaki Canik, Devgeriş Deresi ile Mert Irmağı arasında, Karadeniz’den iç kısma doğru uzanan bir ilçedir. Cumhuriyet tarihinde uzun yıllar belde olan Canik, 2009 yılında Samsun merkezden ayrılarak ilçe statüsü almıştır. Kuzeyde Karadeniz, güneyde Canik Dağları'nın uzantısı olan tepeler, batıda Mert Irmağı ve İlkadım ilçesine komşu olan Canik, Samsun’un Milattan Önce 6’ncı yüzyıla kadar uzanan tarihine sahiptir. Miletli denizciler tarafından kurulan ilçe, Milattan Önce 4’üncü yüzyılda Perslerin kontrolüne, Milattan Önce 3’üncü yüzyılın ortalarında ise Pontus Krallığı’na geçmiştir. Nitekim söz konusu dönemde Pontus Kralı Büyük Mithridates, Sinop ile Amissos’u kendisi için idare merkezi yapmıştır.
Canik bölgesinde, 1960'lara kadar yerleşim çok sınırlıydı. Söz konusu dönemde, Kurtuluş Savaşı’nın ardından mübadele sonucu Balkanlardan getirilen Türklerin yerleştirilmesiyle oluşturulan Hasköy, Hacıismail ve Tekkepınar köyleri ile nadiren görülen çiftçi evleri mevcuttu. Bir dönem ise bugünkü stadyumun yerinde hipodrom, Yeni Mahalle'de küçük bir teyyare alanı ve bazı bölgelerde bataklıklar bulunuyordu. Beldenin büyümesi daha çok Ordu-Ankara karayolunun geliştirilmesiyle gerçekleşmiştir.

Canik’e nasıl gidilir?

Samsun’un merkez ilçelerinden biri olarak kabul edilen Canik’e ulaşım oldukça pratiktir. Samsun il merkezine uzaklığı 15 kilometre olan ilçeye, gün içinde karşılıklı düzenlenen minibüs ve belediye otobüsü seferleriyle ulaşılabilmektedir. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerden ilçeye ulaşmak için öncelikle Samsun il merkezine gitmek gerekmektedir. Karayolunun yanı sıra havayolu ulaşım imkanına da sahip olan Samsun’a; özel araç, şehirlerarası otobüsler ya da Samsun Çarşamba Havalimanı’na uçuş düzenleyen havayolu firmalarıyla ulaşılabilmektedir.
Canik’te doğa sporları

Canik’te doğa sporları


Canik’te doğa sporları

Samsun’un şirin ilçesi Canik, uygun coğrafyasıyla pek çok doğa sporuna da ev sahipliği yapmaktadır. Bölgede yamaç paraşütünün yapılabildiği nadir yerler arasında yer alan Canik, ayrıca doğa yürüyüşleri ve su sporları konusunda da birçok seçenek sunmaktadır.

Yamaç Paraşütü

Canik ilçesinin Gültepe bölgesi, yamaç paraşütü için elverişli bir yerdir. Hatta burada Canik Belediyesi ve Samsun Yamaç Paraşütü Kulübü tarafından yamaç paraşütü şenlikleri de düzenlenmektedir. Hava şartları uygun olduğunda uçmanın keyfini muhteşem manzarayla birleştirmek isteyenler Gültepe’yi tercih edebilirler.

Su Sporları

Ayrıca Karadeniz Bölgesi’nin ilk su kayak tesisi olan Samsun SUKAY da Canik’te doğa sporlarının ana adreslerinden biridir. Türkiye’de deniz üzerine yapılan ilk kablolu su kayağı merkezi olan SUKAY’da; su kayağı eğitim parkuru, plaj, kamp ve konaklama için karavan park, dinlenme ve izleme platformları, kafeteryalar ve plaj voleybolu alanı bulunmaktadır. Tesisteki ana parkurda dört tane atlama rampası yer almaktadır. Burası slalom sevenler için de ideal uzunluktadır.

Doğa Yürüyüşü

Canik ilçesi doğa yürüyüşlerine de uygun bir coğrafyaya sahiptir. İlçe merkezinden köylere kadar pek çok parkurun yer aldığı Canik’te, üniversite önünden başlayıp Gürgenyatağı mevkiine kadar devam eden parkur yoğun olarak tercih edilmektedir. Ayrıca doğa ile iç içe keyifli bir yürüyüş yapmak isteyenler Canik-Asarcık yolunu da tercih edebilirler.
Canik’te gezilecek yerler

Canik’te gezilecek yerler


Canik’te gezilecek yerler


Bandırma Vapuru Müzesi

Cumhuriyet tarihinde önemli bir yeri olan Bandırma Vapuru, Canik ilçesindeki Bandırma Plajı’nda sergilenmektedir. 2008 yılından bu yana Bandırma Vapuru Milli Mücadele Açık Hava Müzesi olarak hizmet veren vapurda, kamarada Mustafa Kemal Paşa ve dört silah arkadaşının balmumu heykelleri yer almaktadır. Ayrıca, 1878’de üretilen duvar saati, telefon, çeşitli harita ölçüm malzemeleri, masa ve sandalyeler de vapurda sergilenmektedir. Müzede, milli mücadeleyi simgeleyen seramik rölyefler, şehitler yazıtı, Milli Kurtuluş Anıtı, top, tüfek, torpido, denizaltı mayınları ve uçaksavar gibi savaş malzemeleri görülebilir.

Meşe Orman Park

Canik’te bulunan Meşe Orman Park; şehir gürültüsünden uzak, doğayla iç içe huzurlu bir ortam arayanlar için biçilmiş kaftan gibidir. Park içinde yer alan konak, kafeterya, yürüyüş parkurları, açık nikah alanı, lokanta, çocuk oyun alanı, büfe ve macera parkuru bölge sakinleri tarafından yoğun olarak tercih edilmektedir. Yemyeşil doğasıyla dikkat çeken Meşe Orman Park, sahip olduğu deniz manzarasıyla muhteşem bir görünüme sahiptir.

Toptepe Tümülüsleri

Samsun ve Canik tarihine dair önemli veriler sunan Toptepe Tümülüsleri, ilçeye bağlı Hasköy Mahallesi’nde bulunmaktadır. Bir tanesi büyük, diğeri ise daha küçük iki tepeden meydana gelen Toptepe Tümülüsleri, arkeolojik sit alanıdır. Burada yapılan arkeolojik kazılarda, bölge tarihine ışık tutan çok sayıda tarihi kalıntı gün yüzüne çıkarılmıştır.

Oyuncak Müzesi

Canik ilçesinde yer alan Oyuncak Müzesi; geleneksel, fabrikasyon, yabancı, antik ve yerli olmak üzere bin civarında oyuncağa ev sahipliği yapmaktadır. Türkiye’deki en büyük oyuncak müzelerindendir. Burada çocuklar bir yandan hayal dünyalarını geliştirirken, diğer yandan da oyuncakların tarihi yolculuğunu görme imkanına sahiptir. En eskisi 18’inci yüzyıla, en yenisi ise 1982 yılına ait oyuncaklar görülmeye değerdir.

Gölalan Şelaleleri

Canik’in doğal güzellikleri arasında yer alan Gölalan Şelaleleri, şehir merkezine yaklaşık 15 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Gölalan köyünde yer alan şelaleler, muhteşem manzaralarıyla görenleri kendine hayran bırakmaktadır. Patika yoldan ulaşılabilen dere yatağındaki şelaleler, bozulmamış doğal ortamıyla ilçenin görülmesi gereken güzellikleri arasındadır.

Canik’te nerede ne yenir?

Karadeniz ve Samsun mutfak kültürünün özelliklerine sahip olan Canik’te; mısır, lahana ve kuru fasulye yemeklerde en çok kullanılan maddelerdir. Yanı sıra et, pirinç ve hamurlu yiyeceklerle de zenginleşen yöre mutfağında, karalahana çorbası, keşkek, hamsili ekmek, mısır ekmeği, Bafra pidesi, tirit ve balık çeşitleri yaygındır. Canik’te bulunan çok sayıdaki restoran ve lokantada, bu yöresel lezzetlerin yanı sıra Karadeniz mutfağının öne çıkan lezzetlerini de tadabilirsiniz.
Canik’te en çok tercih edilen restoranları; Cookshop, Altın Meşe Park, Cemilusta Akçaabat Köftecisi, Meşe Cafe Restaurant, Akçabatlı Köfte, Petek Kahvaltı Evi, Soylu Unlu Mamülleri, Lezzet Diyarı, Hünkar Restaurant, Eca Döner, Efsa Pide, Ocak Pide Kebap Salonu, İkbal, Biber Cafe Restorant, Pide 55, Ayan Cafe Lokanta, Sarı Zeybek Cafe Bistro, Çiftlik Çalıkuşı, Doyum Döner ve Yemek, Beyaz Ev Havuzbaşı, Uludağ İskender Restaurant, Gaziantepli İmam Usta, Doskar Restoran, Güven Pide Lahmacun, Ali Usta Pide Lahmacun, Çöynek Kebap, Ulus Döner Salonu, Çevre Yolu Pide Kebap Salonu, Şen Kardeşler Pide Salonu, Helimağa Pide Salonu, Mini Köşk Lokantası ve Miss Yemek olarak sıralayabiliriz.
Canik’te gece hayatı

Canik’te gece hayatı


Canik’te gece hayatı

Samsun’un Canik ilçesi, il merkezine yakınlığı nedeniyle gece hayatı konusunda pek seçenek sunmaz. Ancak Samsun il merkezine sadece 15 kilometre mesafede olduğu için buradaki bar, pub, gece kulübü, meyhane ve diskotek gibi mekanlara ulaşmak oldukça kolaydır. İl merkezinde keyifli zaman geçirebileceğiniz mekanların başlıcalarını; Atakum’daki karaoke kulübü Venn Club, konserleriyle dikkat çeken Dino’s Bar, canlı performanslar eşliğinde geç saatlere kadar eğlenebileceğiniz Passha, pop müzik sevenlerin mekanı olan Garage Restaurant Bar, Türkçe müzikleriyle sevilen mekan Luca Exclusive, canlı müzik performanslarının sergilendiği Cümlalem Pub Bar ve sohbet etmek isteyenlerin tercihi Gırgır North olarak sayabiliriz.