TatilCity.NETTatilCity.NET

Çankırı Gezi Rehberi

Çankırı Gezi Rehberi

Çankırı Gezi Rehberi


Çankırı Gezi Rehberi

İç Anadolu Bölgesi'nde bulunan Çankırı, bölgede gezilebilecek, tarihi ve doğal güzellikleriyle öne çıkan bir ildir. Tarihi geçmişi Milattan Önce’ye kadar uzanan il ve çevresinde; Hitit, Frig, Kimmer, Pers, Büyük İskender, Roma, Bizans, Selçuklu, Danişment, Candaroğlu ve Osmanlı dönemlerinin izlerini bulmak mümkündür. Bizans zamanında Germanikopolis ve Gangra, sonraki yüzyıllarda Kengri adını taşıyan kent, Cumhuriyet dönemiyle birlikte Çankırı ismini almıştır.
Türkiye’deki en önemli kaya tuzu rezervine sahip il olan Çankırı, Paphlagonia ve Pontus’un ardından Milattan Önce 25 yılında İmparatorluğu hakimiyetine girmiştir. 1071 Malazgirt zaferinin ardından bölge, Danişmendlilerce kontrol altına alınmıştır. Ören yerleri, milli parkları, yaylaları, camileri, türbeleri, mağaraları ve müzeleriyle turistlerin ilgisini çeken kentte, Milattan Önce 7’binli yıllara dayanan Neolotik Çağ’dan beri yaşamın var olduğuna dair kanıtlar mevcuttur. Doğal güzellikleriyle de turistlerin gezmek istediği yerler arasında bulunan Çankırı’da; yılın yarısında karla kaplı yüce dağlar, ormanlar, yaylalar, akarsular, termal kaynaklar ve kamp alanları bulunmaktadır. Şehir yaşamından uzaklaşıp doğayla baş başa kalmak isteyenlerin tercih ettiği yerler arasında bulunan Çankırı, çok sayıda gezilebilecek tarihi ve doğal yapıya sahiptir.

Çankırı’ya nasıl gidilir?

Ulaşımı karayolu ve demiryolu ile sağlanan Çankırı’da, hava limanı bulunmamaktadır. İç Anadolu’da karayolu ulaşımı kolay olan kente, Türkiye’nin her yerinden özel araçlarla ve şehirlerarası otobüslerle ulaşmak mümkündür. Şehir merkezinde yer alan şehirlerarası otobüs firmaları, kentten Ankara ve İstanbul’a her gün karşılıklı seferler yapmaktadır.
Demiryolu ile ulaşım imkanına da sahip olan Çankırı, 1931 yılında demiryoluna kavuşmuştur. Ankara Zonguldak demiryolu üzerinde yer alan Çankırı’ya pek çok kentten direkt veya aktarmalı olarak ulaşılabilmektedir. Çankırı’ya, 110 kilometre uzaklıkta yer alan Ankara Esenboğa havaalanı aracılığıyla gitmek de mümkündür.
Çankırı Doğa Sporu

Çankırı Doğa Sporu


Çankırı’da doğa sporları

Bölgede kış turizmi açısından en önemli merkeze sahip olan Çankırı, Ilgaz Dağı Milli Parkı’nda bulunan kayak merkezi ile öne çıkmaktadır. Aralık ayında açılarak nisan ayına kadar hizmet veren Ilgaz Kayak Merkezi, kış turizmi bakımından oldukça gelişmiştir. Her yıl binlerce turisti ağırlayan kayak merkezinde, 50 santimetre ile 2.5 metre arasında değişen kar kalınlığı ölçülmektedir. Merkezde, iki tane kayak pisti, bir teleski ve bir telesiyej mevcuttur. Ayrıca Çankırı kent merkezine 20 kilometre mesafede bulunan Alpsarı Göleti (Sarıgölü) de doğa sporları için oldukça elverişli bir yapıya sahiptir. Yaz aylarında sıcaklardan bunalıp yaylada doğayla baş başa vakit geçirmek isteyenler ise Ilgaz ilçesine ise 22 kilometre mesafedeki Kırkpınar Yaylası’nı tercih edebilirler. Doğa yürüyüşleri, piknik ve kamp için uygun bir ortama sahip olan yaylada, eşsiz manzara eşliğinde çeşitli spor aktiviteleri yapılabilmektedir.
Çankırı Gezilecek Yerler

Çankırı Gezilecek Yerler


Çankırı’da gezilecek yerler

Çankırı Müzesi

İlk olarak Çankırı Halkevi binasında faaliyete başlayan, 1976 yılından sonra ise yeni binasına geçen Çankırı Müzesi; bölge tarihine ışık tutan çok sayıda esere ev sahipliği yapmaktadır. Neolitik, Kalkolitik, Eski Tunç, Hitit, Firig, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı eserlerinin sergilendiği müzede, arkeolojik ve etnografik eserler bir arada bulunmaktadır. Eski Tunç, Hitit, Helenistik, Roma ve Bizans zamanlarından günümüze ulaşan eserler müzenin arkeoloji bölümünde sergilenirken; bölgeye ait el işlemesi, dokuma, hat sanatı örnekleri, baskı kalıbı, giysi, silah ve süs eşyaları gibi eserler ise etnografya bölümünde görülebilmektedir.

Taş Mescit

Çankırı’nın en önemli tarihi yapıları arasında bulunan Taş Mescit, Selçuklu döneminde yapılmıştır. Mescit iki ayrı binadan meydana gelmektedir. Bunlardan Şifahane bölümü, Keyhüsrevoğlu 1. Alaadin Keykubat döneminde Çankırı Atabeyi Cemaleddin Ferruh tarafından 1235 yılında inşa edilmiştir. Bu bölüme 1242’de Darulhadis kısmı eklenmiştir. Mescitte yer alan iki tane figürlü parça oldukça ilgi çekicidir. Bunlardan birisi; bir metreye 25 santimetre ebatlarında, gövdeleri birbirine dolanmış iki yılan motifinden oluşmaktadır. Bu motif, günümüzün tıp sembolüne oldukça benzemektedir. Diğer parça ise ‘su içen yılan’ olarak bilinmektedir. Kabartma değil, bir heykel olarak yapılan parça, kupa şeklindedir ve gövdesine bir yılan sarılmaktadır. Bu da günümüzün eczacılık sembolüdür.

Tuz Mağarası

Çankırı şehir merkezine 20 kilometre uzaklıkta yer alan Tuz Mağarası, ilk olarak Hititler zamanında işletilmeye başlanmıştır. Türkiye’nin en yüksek kaya tuzu rezervine sahip olan mağarada, tuz elde etmek amacıyla açılan oyuklar ilgi çekicidir. İçinde çok sayıda galeri bulunan mağara, yaklaşık 100 hektarlık bir alanı kaplamaktadır. Kimi yerlerinde tuzdan sarkıt ve dikitlerin de yer aldığı mağara turistlerin ilgisini çekmektedir. Bu mağarada üretilen kaya tuzu Çankırı’daki tuz fabrikalarında işlenerek pazara sunulmaktadır.

Alpsarı Göleti (Korgun)

Çankırı şehir merkezine yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta yer alan Alpsarı Göleti (Sarıgölü), 227 bin metrekarelik alanıyla yakın çevredeki en büyük gölettir. Çankırı’da görülmesi gereken yerler arasında bulunan Alpsarı Göleti, topografik yapısı ve bu yapısıyla bütünlük arz eden bitki örtüsünün güzelliğiyle ilgi çekmektedir. Mesire yeri olarak kullanılan göl çevresi, harika manzarasıyla ve temiz havasıyla şehir gürültüsünden kaçmak isteyenlerin uğrak noktalarından biridir.

Ilgaz Dağı Milli Parkı

Çankırı ve Kastamonu sınırları içinde kalan Ilgaz Dağı Milli Parkı, 1976 yılında kurulmuştur. Oldukça geniş bir habitata sahip olan bölge, yer yapısı kadar dağ oluşum hareketleri bakımından da ilgi çekicidir. Farklı özelliklerde vadiler, sırtlar ve doruklardan oluşan bölge, eşsiz manzarasıyla dikkat çekmektedir. Karaçam, sarıçam ve göknar ağırlıklı bitki örtüsünün yanı sıra orman altı topluluğu bakımından da oldukça zengin olan Ilgaz Dağı, akarsularıyla bölgedeki faunaya can verir. Burada karaca, boz ayı, kurt, kızıl geyik, tavşan, vaşak, yaban domuzu, tilki, küçük orman kartalı, şahin, cüce yarasa, kafkas sincabı gibi çok sayıda yaban hayvanı yaşamaktadır.

Ilgaz Kayak Merkezi

Ilgaz Dağı Milli Parkı’nda yer alan kayak merkezi, aralık ayından itibaren nisan ayına kadar hizmet vermektedir. Bölgede kış turizmi bakımından en önemli yer olan merkez, her yıl binlerce kişiyi ağırlamaktadır. Ilgaz Kayak Merkezi’nde kar kalınlığı 50 santimetre ile 2.5 metre arasında değişmektedir. İki adet kayak pisti, bir teleski ve bir telesiyejin yer aldığı alanda, Köy Hizmetleri Bölge Müdürlüğü ile Ankara Üniversitesi’nin tesisleri de vardır.

Cendere (Salman) Höyük

Çankırı’nın Ilgaz ilçesi sınırlarındaki Cendere köyünde yer alan Cendere (Salman) Höyük, çeşitli anıtsal yapılara ev sahipliği yapmaktadır. İnsan eliyle oyulmuş mağaraları, kaya mezarları ve kaya kilisesi olduğu tahmin edilen tapınağı ile görülmesi gereken yerler arasında bulunan Cendere (Salman) Höyük, geçmişte dini törenlerin yapıldığı bir yer olarak kullanılmıştır. Ulaşımın çok zor olduğu sarp geçitlere yapılan kaya tapınakları, olası saldırılara karşı korunaklı bir şekilde konumlandırılmıştır.

Sakaeli Kaya Mezarları

Çankırı şehir merkezine 72, Orta ilçesine ise 7 kilometre mesafede yer alan Sakaeli Kaya Mezarları, Roma ve Bizans dönemlerinden günümüze ulaşmıştır. Bir tepenin güneyinden dik inen yamaçlarda bulunan kaya mezarları, çevredeki peri bacaları ile birlikte ilginç bir manzara meydana getirmektedir.

Çankırı Kalesi ve Emir Karatekin Bey Türbesi

Kentin kuzey bölgesinde küçük bir tepe üzerine inşa edilen Çankırı Kalesi ve Emir Karatekin Bey Türbesi, ilde görülmesi gereken yerlerden bir diğeridir. Kalenin surları moloz taş ve tuğla karışımı ile yapılmıştır. Uzun yıllar önce yerleşim yeri olarak da kullanıldığı belirlenen kale, ne yazık ki günümüze birkaç sur kalıntısı dışında ulaşamamıştır.

Bayramören Tarihi Ahşap Köprüsü

Melan Çayı üzerinde bulunan Bayramören Tarihi Ahşap Köprüsü, kesin olmamakla birlikte 19’uncu yüzyılda yapıldığı tahmin edilen ilgi çekici bir köprüdür. Düzgün kesme taş malzemeden örülen üç tane ayağın üzerinde keresteler kullanılarak inşa edilmiştir. Köprünün ayakları suyun geliş yönünde üçgen, gidiş yönünde ise dikdörtgen biçimindedir. Genişliği 3.9 metre, uzunluğu ise 40.4 metre olan köprü, ahşap çivilerle tutturulmuştur. Günümüzde halen kullanılan köprü, bölgede görülmesi gereken önemli tarihi yapılardan biridir.

Koca Meşe

Çankırı kent merkezine 27 kilometre mesafedeki Karacaözü köyünde bulunan Koca Meşe’nin yaşı 500 civarındadır. Gölgesi 250 metrekareden fazla alan kaplayan meşe, 12 metreyi aşkın çapıyla dünyanın en yaşlı meşe ağaçlarından biridir. 2006 yılında tescillenerek koruma altına alınan Koca Meşe’yi görmenizi mutlaka öneririz.

Ulu Camii

Kanuni Sultan Süleyman’ın isteği üzerine Mimar Sinan’ın kalfası Sadık Kalfa’ya yaptırılan Ulu Camii (Sultan Süleyman Camii), 1558’de tamamlanmıştır. Çankırı şehir merkezinde bulunan bu kare planlı caminin ortadaki büyük tam kubbesinin dört tarafında yarım kubbeler bulunmaktadır. Ulu Camii’nin duvarları ve minaresinde kesme taş kullanılmış, kubbesinin üstleri ise kurşunla kaplanmıştır.

Kırkpınar Yaylası

Çankırı kent merkezine 70, Ilgaz ilçesine ise 22 kilometre uzaklıkta yer alan Kırkpınar Yaylası, sadece ildeki değil, Türkiye’deki en güzel yaylalardan biri olarak kabul edilmektedir. Emir Gazi Tepesi’nin yamacında bulunan yaylada, yüzlerce çiçek türüne rastlamak mümkündür. Çiçekler içinde eşsiz bir manzaraya sahip olan yayla, yaz sıcağında bunalıp piknik yapmaya gidenlerin uğrak yerleri arasındadır.

Çankırı’da nerede ne yenir?

İç Anadolu yemek kültürüne sahip olan Çankırı’da, ağırlıkla buğday ve buğday ürünleri kullanılmaktadır. Tarhana, keşkek, bulgur ve yarma gibi yiyeceklerin yerel halk tarafından üretildiği kentte; ayrıca sucuk, kıyma, kavurma, fasulye, biber, patlıcan, konserve de yaygın olarak yapılmaktadır. İldeki yöresel lezzetlerin yaygın olanları ise hamurdan bükme, cızlama, pıhtı, gözleme, mantı, çullama ve tatar böreği gibi hamur ürünleridir. Tatlılar arasında baklava ve çekme helvasının yaygın olduğu kentte, yöresel lezzetleri tadabileceğiniz restoranlar mevcuttur. Çankırı’nın önde gelen restoranlarından olan Hacı Ali Restoran’da, kebap ve yemek seçenekleri oldukça fazla olup, burada yöresel lezzetleri de tadabilirsiniz. Ayrıca kaliteli servisinin yanı sıra nefis etleriyle öne çıkan Eyüpoğlu Kebap ise işkembe ve paça çorbalarıyla da kentte tercih edilen restoranlardandır.
Çankırı Gece Hayatı

Çankırı Gece Hayatı


Çankırı’da gece hayatı

Gece hayatının sakin olduğu Çankırı’da, az sayıda eğlence mekanı bulunmaktadır. Kent merkezinde bulunan otellerin barlarında aktif olan gece hayatı, şehrin sokaklarında pek dikkat çekmez. Kentte asıl öne çıkan gece eğlencesi ise yaran meclisleri adı verilen etkinliklerdir. Kökeni oldukça eski olan bu etkinliklerde, yörenin özel adetleri sergilenmektedir. Cumartesi akşamları başlayan bu renkli etkinlikler, sabah namazına kadar sürmektedir.