TatilCity.NETTatilCity.NET

Çayeli Gezi Rehberi

Çayeli Gezi Rehberi

Çayeli Gezi Rehberi


Çayeli Gezi Rehberi

Rize il merkezine 19 kilometre uzaklıkta yer alan Çayeli ilçesi, dar kıyı şeridine ve arkasında yükselen sıradağlara sahiptir. Ekonomisi ağırlıklı olarak çay üzerine kurulu ilçede, nüfusun büyük bölümü gelirini çaydan sağlamaktadır. Türkiye’deki çay ekim alanlarının üçte ikisini barındıran Rize’de, Çayeli ilçesi ise il genelindeki çay bahçelerinin yüzde 18’ini meydana getirmektedir. Eskiden dünyanın en kaliteli çayının üretildiği Çayeli’nde, kullanılan kimyasal gübreler nedeniyle bu kalite zamanla düşmeye başlamıştır. Çay üretiminin yoğunluğu ilçede bu ürün üzerine yatırımlar yapılmasına da yol açmıştır. Çay sanayinin gelişmiş olduğu ilçede, Çay-Kur’a ait beş tane, özel sektöre ait de 12 tane çay fabrikası bulunmaktadır.
Tarihi Milattan Önce’ye kadar uzanan Çayeli ilçesinde, ilk yerleşimin Milattan Önce 700’lü yıllara uzandığı tespit edilmiştir. Bölgede yapılan arkeolojik çalışmalarda, buraya ilk olarak Miletoslular yerleşmiştir. Ardından ise Roma, Bizans, Pontus hakimiyetleri yaşanmıştır. Fatih Sultan Mehmet’in bölgeyi ele geçirdiği 1461 yılında Çayeli de Osmanlı İmparatorluğu topraklarına dahil edilmiştir. Rus işgalinin yaşandığı I. Dünya Savaşı yıllarında, 1918 tarihinde işgal sona erdirilmiştir. İlk olarak Çaybaşı ismiyle 1944 yılında ilçe olan yerleşim, ardından ise Çayeli adını almıştır.

Çayeli’ne nasıl gidilir?

Rize il merkezine 19 kilometre mesafede yer alan Çayeli’ne ulaşım oldukça pratiktir. Karayolu ile gidilebilen ilçeye özel araçların yanı sıra Rize il merkezinden gün içinde karşılıklı düzenlenen minibüs seferleriyle de ulaşılabilmektedir. Yolları dar ve virajlı olduğu için özel araçlarla ilçeye gitmek isteyenlerin dikkatli olması gerekir.
İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerden Çayeli’ne havayoluyla gitmek isteyenler Trabzon Havalimanı’nı kullanabilirler. Çayeli’ne 92 kilometre uzaklıkta olan havalimanından ilçeye ulaşmak için öncelikle Rize il merkezine gitmek gerekmektedir. Öte yandan yapımı devam eden Rize-Artvin Havalimanı’nın bitmesi Çayeli’ne gitmeyi büyük oranda kolaylaştıracaktır. Çayeli’ne 15 kilometre uzaklıkta yer alan havalimanı aracılığıyla ilçeye yaklaşık 20 dakikada ulaşım sağlanabilecektir.

rize uçak biletiRize ucuz uçak bileti

[wprpi by=”tag” post=”11″ icon=”none”]

[wprpi by=”tag” post=”11″ icon=”none”]

[wprpi by=”tag” post=”11″ icon=”none”]

Rize otelleri Tatil City’de.. Rize’den otel seçerken uygun ve kaliteli olanları seçmeye özen gösterdik. Ayrıca, ucuz tatil fırsatı arayanlara bir tüyo.. Uygun fiyatlı Rize uçak bileti web sitemizde!..

Rize’de yapılacak şeyler

Rize’ye gitmek isteyenler için çeşitli bilgiler… “Rize’de Yapılacak Şeyler” bu şehir hakkında turistik bir el kitabı gibi hazırlandı. “Bu yazılanlar bana yetmez” diyenler için de çok daha fazla detay içeren Rize gezi rehberi hazırladık.

Çayeli’nde doğa sporları

Çayeli’nde doğa sporları


Çayeli’nde doğa sporları

Coğrafi yapısı doğa sporlarına uygun olan Çayeli’nde, Çayeli Doğa Sporları Kulübü (ÇAYDOSK) adıyla faaliyet gösteren bir kulüp de bulunmaktadır. Marsis Dağı’nda her yılın ağustos ayında dağcılık şenlikleri düzenleyen bu kulüp, ilçede doğa sporlarının gelişmesine önemli katkılar sunmaktadır. Çayeli Uluslararası Dağcılık Turizm ve Yayla Şenliği Festivali kapsamında, Marsis Gölü çevresinde kamp kurulmaktadır. Buradan Marsis Dağı zirvesine düzenlenen tırmanış, üç saati çıkış dört saati iniş olmak üzere ortalama yedi saat sürmektedir.
Çayeli’nde ayrıca bisiklet turları için uygun parkurlar da bulunmaktadır. 21 kilometre uzunluğundaki Çayeli-Aşıklar Vadisi-Sefalı-Melyat Vadisi-Merdivenli parkuru en çok tercih edilen rotadır. Ayrıca 24 kilometre uzunluğundaki Çayeli-Şairler Vadisi-Ağaran Şelalesi arasındaki parkur da yoğun ilgi çekmektedir. Bu rota üzerinde dört tane tarihi taş kemer köprü de görülebilmektedir. Yanı sıra ilçede yer alan 30 kilometre uzunluğundaki Çayeli-Büyükköy-Selamet-Güneysu-Rize rotası kolay bir parkur olarak oldukça keyiflidir. İlçede jeep safari yapılabilecek bölgeler ise Kaptanpaşa-Uzundere-Zargistal Yaylası-Kito Yaylası-Meydanköy bölgesidir. Burada yer alan 87 kilometrelik yolun yanı sıra Çataldere-İncesu-Eğnaçor Yaylası-Çirmaniman Yaylası bölgesindeki 89 kilometrelik parkur da tercih edilmektedir. Çayeli’nde kamp karavan için en uygun bölge Uzundere olarak öne çıkarken, çok sayıda trekking parkurunun yer aldığı ilçede en çok tercih edilen parkur ise Çayeli ile Kemerköy arasındaki sekiz kilometrelik orta zorluktaki rotadır.
Çayeli’nde gezilecek yerler

Çayeli’nde gezilecek yerler


Çayeli’nde gezilecek yerler


Ağaran Şelalesi

Çayeli ilçe merkezine 12 kilometre uzaklıkta yer alan Ağaran Şelalesi, bölgede görülmesi gereken doğal güzelliklerin başında yer almaktadır. Yüksek ve dik bir kayadan köpürerek döküldüğü için bu ismi alan şelale, beyaz köpükler halinde akmaktadır. Şelalenin döküldüğü yerde bir gölet oluşmuştur. Eşsiz bir manzaraya sahip Ağaran Şelalesi’nin altına kadar yürüme imkanı bulunmaktadır.

Zeleki Kalesi

Çayeli’nde yer alan önemli tarihi yapılardan Zeleki Kalesi, ilçe merkezine iki kilometre uzaklıkta yer almaktadır. İlçenin doğusunda bulunan kale, Artvin-Rize karayolundaki tünelin üstünde kurulmuştur. Günümüzde harap durumda olan Zeleki Kalesi’nin 12’nci yüzyılda Bizanslılar zamanında yapıldığı tahmin edilmektedir.

Caferpaşa Camii

Çayeli ilçe merkezinde Cafer Paşa Mahallesi’nde yer alan cami, denize hakim bir teras üzerinde yapılmıştır. Camiyi, Rize Fatihi Cafer Paşa 1467 yılında inşa ettirmiştir. Çatısı kiremit ile örtülü caminin girişinde yer alan mermer kitabesine göre, yapı 1845 ve 1908 yıllarında onarım görmüştür. Kuzey kısmına yeni bölümler eklenen cami, yanlardan üçer tane, mihrap yönünde de ikişer tane pencere ile aydınlatılmaktadır.

Ormancık Camii

Çayeli’nde yer alan geleneksel ahşap yığma duvarlı ve kırma çatılı camiler arasında yer alan Ormancık Camii, Mahmutlu ve Geyik mahalleleri arasında bulunmaktadır. 1826 yılında inşa edilen cami, Başköy’den buraya taşınmıştır. Daha önceleri medrese olarak kullanılan zemin katındaki bu bölüm taş duvarla yapılmıştır. Giriş kısmı ve harim bölümünden meydana gelen cami, titiz ahşap oyma işçiliğiyle dikkat çekmektedir.

Kaptanpaşa Yeşiltepe Köyü Köprüsü

Ne zaman yapıldığı tam olarak bilinmeyen bu taş köprü, iki ayağı da kayaya oturtulmuş tek gözlü bir yapıdır. 18 ya da 19’ncu yüzyılda yapıldığı sanılan köprü, korkuluğa sahip değildir. Hakkında çeşitli efsaneler bulunan Kaptanpaşa Yeşiltepe Köyü Köprüsü, bugün kullanılmamaktadır. Öte yandan Kaptanpaşa Buzlupınar Köyü Köprüsü de ilçenin görülmesi gereken tarihi yapılarındandır.

Kuspa Turizm Merkezi

Çayeli’nde son yıllarda yapılan turizm merkezi, ilçe merkezine 7 kilometre mesafede bulunmaktadır. Deniz manzaralı bir bölgede olan Kuspa Turizm Merkezi, düz ve oldukça geniş alanı kaplamaktadır. Ayrıca ilçe merkezine altı kilometre uzaklıkta yer alan Musa Dağı ve Melipos Tepeleri de gezilebilecek yerler arasındadır. Mesire yeri olarak kullanılan bölgede güzel bir gün geçirebilirsiniz.

Pokut, Sal ve Hazindağ Yaylaları

Çayeli’nin en güzel yaylaları olan Pokut, Sal ve Hazindağ, Fırtına ve Hala derelerinin meydana getirdiği vadiler arasındadır. Bölgenin deniz seviyesinden yüksekliği bazı yerlerde 2 bin metreyi bulmaktadır. Doğa yürüyüşü için oldukça uygun olan yaylalarda, ayrıca zengin bir flora dikkat çekmektedir. Bölgenin eşsiz sivil mimari yapılarının da yer aldığı yaylalar görülmeye değerdir.

Çayeli’nde nerede ne yenir?

Rize ve Karadeniz yemek kültürünün özelliklerini taşıyan Çayeli’nde, ilk akla gelen hamsili yemeklerdir. Hamsi tava, hamsili pilav, hamsi köftesi, hamsili ekmek, balık pilakisi ve hamsi kuşu gibi lezzetlerin yaygın olduğu ilçede, ayrıca sebze yemekleri, et yemekleri, tatlılar ve salatalar da bolca tüketilmektedir. Yörenin ünlü karalahana çorbası, karalahana dolması ve karalahana kavurmasının yanı sıra etli kuru fasulye, turşu kavurması, mısır ekmeği, Rize pidesi ve Rize simidi de Çayeli’nde yaygın olarak tüketilmektedir.

Fahri Hüsrev

Çayeli’nin ünlü lezzetlerinden kuru fasulye ile markalaşan Hüsrev’in Yeri, bölgenin en çok tercih edilen lokantalarından biridir. İlk olarak 1958’de sokakta işe başlayan Fahri Hüsrev, lezzetinin yanı sıra titizliği ve temizliği ile dikkat çekmektedir. Ankara ve İstanbul’da şube de açan Hüsrev’in yeri Çayeli-Pazar karayolu üzerinde yer almaktadır.

Lale Lokantası

Çayeli’nde kuru fasulye ve pilavıyla ünlü bir diğer mekan ise Lale Lokantası’dır. Hopa Caddesi üzerinde yer alan lokantada, Erzurum fasulyesi ve lezzetli tereyağı ile yapılan kuru fasulye mutlaka tadılmalıdır. Lezzetli tatlılarıyla da sevilen Lale Lokantası’na uğramanızı öneririz.
Çayeli’nde bu mekanların dışında en çok tercih edilen restoran ve lokantaları ise; Sini Cafe Restaurant, Sarı Köşk Restaurant, Okyanus Balık Lokantası, Sahil Restaurant, Akyıldız Fast Food, Nadide Pastanesi, Vuslat Cafe Restaurant, Derani Fast Food, Sandal Cafe Fast Food, Kahyaoğlu Kebap Salonu, Doyuran Pide, Çomoğlu Balık Restaurant, Çağrı Fast Food, Sandıkçıoğlu Balık Restoran, Muhtarın Yeri Pide, Sarı Köşk Restaurant, Babacan Lokantası, Buluş Lokantası, Sarıoğlu Balık Izgara ve Ömür İşkembe olarak sıralayabiliriz.
Çayeli’nde gece hayatı

Çayeli’nde gece hayatı


Çayeli’nde gece hayatı

Rize’nin Çayeli ilçesinde canlı bir gece hayatı yoktur. Ancak ilçede akşam saatlerinde keyifli zaman geçirilebilecek eğlence mekanları az da olsa mevcuttur. Çayeli’nde daha çok gençlerin ve turistlerin uğrak noktaları olan bu mekanlardan öne çıkanları; Memiş Saklı Sokak’ta hizmet veren Cafe Mor, Sinan Kutlu Bulvarı’nda yer alan Bereket Garden Cafe ve Ali Okumuş Caddesi üzerinde bulunan Babacan gibi işletmelerdir.
İlçede ayrıca Kocaman Cafe, Cafe Gönlüm, Sini Cafe Restaurant, Limanköy Cafe, Cadde Cafe, Meto Kafe, Sandal Cafe Fast Food, Kamelya Botanik Cafe, Gümüş Kafe, Öztürk Kafe, Gaye Cafe, Yılmazlar Kafe, Beyazsu Kafeterya ve Konak Cafe de ilgi gören mekanlar arasındadır. Çoğu alkolsüz olan bu mekanlarda akşamları aileniz ve arkadaşlarınızla içeceklerinizi yudumlayarak eğlenceli zaman geçirebilirsiniz.