TatilCity.NETTatilCity.NET

Çekerek Gezi Rehberi

Yozgat’ın en çok ziyaret edilen yerlerinden olan Kızlar Kayası’na ev sahipliği yapan Çekerek ilçesi, Yozgat il merkezine 90 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. İlin kuzeydoğusunda bulunan ilçenin ilçe toprakları çoğunlukla dağlık bölgelerden oluşmaktadır. Kayalık ve dik olan bu dağlar kalker özellikli olduğu için çok sayıda mağara dikkat çekmektedir. İlçede yer alan akarsuların en büyüğü, Yeşilırmak’la birleşen Çekerek Nehri’dir. Bu ırmak Çamlıbel dağlarından doğduktan sonra Deveci dağlarını geçip ilçe topraklarından geçmektedir. Ağırlıklı olarak bozkır bitki yapısına sahip olan Çekerek’te, orman yoğunluğu da dikkat çekmektedir. Karasal iklimin görüldüğü ilçede, yaz ayları sıcak ve kurak, kış ayları ise soğuk ve yağışlı geçmektedir. Çekerek halkının ana geçim kaynağını ise tarım ve hayvancılık oluşturmaktadır. Dağlık arazisi nedeniyle yüksek kesimlerde tarım alanları sınırlıdır, ancak Çekerek ırmağı kenarlarında bulunan düzlüklerde tarım faaliyetleri yaygın olarak yapılmaktadır.Çekerek ilçesinin eski adı olan Hacıköy, ondan daha önceki kayıtlarda ise Türkmenhacıköyü olarak geçmektedir. Bu adın köyün kurucularından geldiği sanılmaktadır. Yörede farklı kollara ayrılarak yerleşen Ağca Koyunlu topluluğuna bağlı Hacılı (Hacılar) grubunun bu ismin kaynağı olduğu tahmin edilmektedir. Yörede yaşayanların, 1840’lı yıllardaki kayıtlara göre Ağca Kuzulu Türkmenleri olduğu dikkat çekmektedir. Buradaki yerleşim 1924 yılında Kadışehri’ne nakledilmiş, Hacıköy ise Kadışehri’ne bağlanmıştır. Ancak bir yıl sonra ilçe merkezi, yeniden Hacıköy’e taşınmıştır. Ardından 1928’de Sorgun’un ilçe olmasıyla birlikte Hacıköy de Sorgun’a bucak olarak bağlanmıştır. Kurtuluş Savaşı’nda ilçenin verdiği şehitlerin anısına, 1935 yılında ilçe merkezine Şehitlik Abidesi yapılmıştır. Hacıköy, 1944’te ise ilçe statüsü kazanarak, Çekerek Irmağı’nın adını almıştır.

Çekerek’e nasıl gidilir?

Yozgat il merkezine 90 kilometre mesafede yer alan Çekerek, karayolu ulaşım olanaklarına sahiptir. Yozgat il merkezinden ilçeye gün içinde belirli saatlerde düzenlenen minibüs seferleriyle ulaşmak mümkündür. Sorgun ilçesine 54 kilometre uzaklıkta bulunan Çekerek, ayrıca Ankara’ya 280, Çorum’un Alaca ilçesine 65, Tokat’ın Zile ilçesine 54, Amasya il merkezine ise 144 kilometre mesafede bulunmaktadır.

Çekerek’te doğa sporları

Dağlık yapısı ve ormanlarıyla dikkat çeken Çekerek’te, doğa sporları için elverişli alanlar bulunmaktadır. Doğa yürüyüşleri başta olmak üzere, dağcılık, olta balıkçılığı, dağ bisikleti, kano gibi aktivitelerin yapılabildiği ilçede, trekking için en elverişli parkurlar ormanlık alanlar ile Kızlar Kayası bölgesidir. Kızlar Kayası’nda ayrıca tırmanma gibi aktiviteler de yapılabilmektedir. Çekerek ilçe sınırlarında yer alan Süreyya Bey Barajı da çeşitli aktivitelere uygundur. Burada henüz yaygın olmasa da kano yapma imkanı mevcuttur. Ayrıca baraj, olta balıkçılığı için de uygundur. Şato Mesire Yeri’nde de hem güzel bir piknik hem de harika manzaraya karşı doğayla iç içe yürüyüş yapabilirsiniz.

Çekerek’te gezilecek yerler

Kızlar Kayası

Çekerek’in en ünlü yeri olan Kızlar Kayası, bölgenin yedi harikasından biri olarak nitelendirilmektedir. Çekerek ilçe merkezine dört kilometre uzaklıkta bulunan kaya, Zile karayolunda yarım kilometre kadar uzaklıktadır. Nehir kenarındaki yüksek bir kayalık üzerinde yer alan yapının, Cenevizler döneminde inşa edildiği tahmin edilmektedir. Buraya, sivri bir kayanın üzerinden, 200 basamağa sahip bir merdivenle inilmektedir. Yapıya toprak altından girilebilmektedir. Yüzeyden üç metre indikten sonra dikdörtgen bir kapıyla karşılaşılmaktadır. Önünden Çekerek Nehri’nin geçtiği kayanın yanında ise Süreyya Bey Barajı yer almaktadır. Burada yaşayanlar nehirden su almak için bu merdivenleri yaptırmıştır. Kayanın adına kaynaklık edilen bir rivayete göre ise hasta olan bir Rum beyinin kızı için bu merdivenler yaptırılmıştır. Başka bir rivayet göre ise bölgede yaşayan bir keşişin güzel kızıyla evlenmek isteyen iki erkek vardır. Kızını bu gençlerle evlendirmek istemeyen keşiş, bu gençlerden birinden, yüksek kayadan girilen ve merdivenle ırmağın karşısına geçen bir yol yapmasını istemektedir. Diğer gençten ise nehrin üzerine bir köprü yapmasını istemektedir. Hangisi önce bitirirse kızını onunla evlendireceğini söylemiştir. Birbirlerinden haberleri olmayan gençler görevlerini tamamlamıştır. Keşiş, köprüyü yapan gence, diğer gencin daha önce bitirdiğini söylemiştir. Bunun üzerine genç, intihar etmiştir. Diğerine ise köprüyü yapanın daha önce bitirdiğini söylemiştir. Bu genç de kendisini kayalardan atarak yaşamına son vermiştir.

Şato Mesire Yeri

Çekerek ilçe merkezine dört kilometre uzaklıktaki Kızlar Kayası’nın karşısında bulunan Şato Mesire Yeri, yöre halkının en çok ziyaret ettiği alanlardan biridir. Çekerek Belediyesi’nin yaptırdığı bu mesire alanı, aynı zamanda kültür parkıdır. Bölgenin en güzel yerlerinden olan Şato Mesire Yeri, Çekerek Irmağı kıyısında muhteşem bir manzaraya sahiptir. Mesire alanı olarak düzenlenen bölgeye kamelyalar konularak, günübirlik piknikler için uygun hale getirilmiştir.

Şehitler Anıtı

Çekerek ilçe merkezinde Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Şehitler Anıtı’nın ilçe tarihinde önemli bir yeri vardır. Kurtuluş Savaşı’nda şehit düşenler anısına kurulan bu anıt, 1935 yılında inşa edilmiştir. 1984 yılında yenilenen meydanda, anıt yeşil bir alan içine alınmış ve etrafı kısa demir korkuluklarla kapatılmıştır. Mermer basamaklı kaide üzerinde yer alan yedi tane blok, üçgen biçiminde üstte birleşmektedir. İlk yapıldığı zaman beyaz mermerle kaplı olan bu blokların üstü daha sonra onarımdan geçirilerek bugünkü haline getirilmiştir. 1989’da tescillenerek koruma altına alınan Şehitler Anıtı, ilçenin görülmesi gereken yapılarından biridir.

Süreyya Bey Barajı

Çekerek topraklarının sulanmasında önemli bir payı olan Süreyya Bey Barajı, ilçenin görülebilecek yerlerinden biridir. Su kapasitesi bakımından Türkiye’deki barajlar arasında 10’ncu sırada yer alan Süreyya Bey Barajı, sulamanın yanı sıra taşkınları önlemek için inşa edilmiştir. Uzunluğu 37, genişliği ise 15 kilometre olan barajın çevresinde piknik alanları bulunmaktadır. Baraj, doğa yürüyüşleri ve olta balıkçılığı için tercih edilmektedir.

Çekerek’te nerede ne yenir?

Yozgat mutfak kültürüne sahip Çekerek ilçesinde, hamur işi yemekler yaygın olarak tüketilmektedir. Erişte, mantı, bulgur pilavı, testi kebabı, tandır kebabı gibi lezzetlerin yaygın olduğu yörede ayrıca arabaşı, cılbır, gınnıç, madımak, güveç, ekşili kabak, sulu köfte, yarma aşı ve kabak çiçeği dolması gibi lezzetler de bolca tüketilmektedir. İlçede yer alan restoran ve lokantalarda bu lezzetler tadılabilmektedir. Çekerek’in en çok tercih edilen restoranları; Şato, Ocakbaşı Lokantası, Çekerek Kızlar Kayası, Deniz Pastanesi, Lezzet Pide, Hanımeli Mantı Gözleme Restaurant, Koçak Lokantası, Pan Çiğ Köfte, Vip Alabalık Üretim Tesisi, Yıldız Restaurant, Ziyafet Çiğköfte, Cennet Restaurant ve Star Pide Salonu gibi işletmelerdir.

Çekerek’te gece hayatı

Yozgat’ın Çekerek ilçesinde canlı bir gece hayatından söz edemeyiz. İlçenin muhafazakar yapısı ve turizm konusunda yeterince gelişmemiş olması nedeniyle alkollü mekan yok denecek kadar azdır. Ancak ilçede yer alan kafeterya, çay bahçesi ve pastane gibi mekanlarda dinlenerek içeceklerinizi yudumlayabilirsiniz. Yörenin en ünlü dinlenme yeri, Kızlar Kayası karşısındaki Şato Mesire Alanı’dır. Burada piknik yapabileceğiniz gibi içeceklerinizi içerek keyifli bir gün geçirebilirsiniz. İlçe merkezinde ise Atatürk Bulvarı üzerinde bulunan Deniz Pastanesi ve yine Atatürk Bulvarı üzerinde yer alan Ezgi Sohbet Çay Evi, günün yorgunluğunu atarak soluklanabileceğiniz güzel mekanlardır.