TatilCity.NETTatilCity.NET

Çorlu Gezi Rehberi

 
Çorlu Gezi Rehberi

Çorlu Gezi Rehberi


Çorlu Gezi Rehberi

Ulaşım olanakları, doğal özellikleri ve stratejik konumundan dolayı Tekirdağ ilinin önemli ilçeleri arasında yer alan Çorlu, deniz seviyesinden 183 metre yükseklikte yer almaktadır. Önemli bir kısmı Ergene havzası içinde yer alan arazisi çoğunlukla düzdür. Verimli topraklara sahip olan ilçede, tarım ürünleri olarak buğday, ayçiçeği, arpa ve karpuz üretimi ağırlığı oluşturmaktadır. Karasal iklimin görüldüğü Çorlu’da, yaz ayları kurak ve sıcak, kış ayları ise yağışlı ve soğuk yaşanmaktadır. Sanayinin gelişmiş olduğu ilçede, ekonomi ağırlıklı olarak endüstri tesisleri ve hayvancılık üzerinden şekillenmektedir. Türkiye’nin toplam ayçiçeği yağı üretiminin yüzde 13’ü, margarin yağı üretiminin yüzde 42’si, ambalaj kağıdı üretiminin yüzde 40’ı, işlenmiş deri üretiminin 26’sı ve tekstil üretiminin ise yüzde 10’luk kısmı Çorlu bölgesinde gerçekleştirilmektedir.
Kesin kuruluş tarihi bilinmeyen, ancak tarihi oldukça eskilere dayanan Çorlu, tarihte Tzarylus, Tzurulum, Tzurulus, Tzurule, Tschurla ve Tziraltum adlarıyla anılmaktadır. Yörenin peynirinin ünlü olması nedeniyle Bizans döneminde bölgeye “peynir kasabası” anlamındaki Tribiton adı verilmiştir. İlçenin günümüzdeki isminin ise, bölgenin Türklerin ele geçirmesinde zorlanması nedeniyle, “zor” kelimesinden hareketle “çor”dan geldiği ifade edilmektedir. Osmanlı İmparatorluğu döneminde, Çorlu ismi ilk kez II. Beyazıt ve oğlu şehzade Selim arasındaki baba-oğul savaşında dikkat çekmektedir. Selim ve II. Beyazıt, Çorlu yakınlarındaki Uğraşdere bölgesinde çatışmaya girmişlerdir ve Şehzade Selim’e bağlı kuvvetler mağlup olmuştur. Ayrıca 1512’de tahtını oğluna bırakan II. Beyazıt, Dimetoka Sarayı’na giderken Çorlu’daki bir konakta hayatını kaybetmiştir. Daha sonraki yıllarda da Yavuz Sultan Selim, İstanbul’dan Edirne’ye giderken, 1520 yılında yine bu topraklarda yaşamını yitirmiştir. Ruslar 1876 yılında bölgeyi işgal etmiştir. Balkan Savaşlarında da Çorlu, Bulgarlar tarafından işgal edilmiş ve 1913 yılında kurtarılmıştır. 1920 yılında yaşanan Yunan işgali ise 1922 yılında sona erdirilir.

Çorlu’ya nasıl gidilir?

Tekirdağ il merkezine 40 kilometre uzaklıkta yer alan Çorlu; gelişmiş ulaşım olanaklarına sahiptir. Karayolu, demiryolu ve havayolu ile ulaşılabilen ilçeye, özel araç ile Tekirdağ’dan ortalama 45 dakikada ulaşılabilmektedir. Otobüs ve minibüslerle de ulaşılabilen ilçe, ayrıca İstanbul’a yakınlığı nedeniyle de önemli bir konuma sahiptir. İstanbul’a 115 kilometre mesafede olan ilçeye yaklaşık 2 saatte ulaşılabilmektedir. Ankara’ya 560, Edirne’ye 120 kilometre mesafede bulunan Çorlu’ya pek çok büyük şehirden şehirlerarası otobüs seferleri mevcuttur.
Demiryolu ulaşım olanaklarına da sahip olan Çorlu’da, tren istasyonu bulunmaktadır. İstanbul Halkalı’dan hareket eden Halkalı-Çerkezköy-Kapıkule treninin duraklarından biri de Çorlu’da yer almaktadır.
Havayolu ile de ulaşılabilen ilçede Trakya bölgesinin tek havalimanı bulunmaktadır. Tekirdağ Çorlu Uluslararası Havalimanı ilçe merkezine 15 kilometre mesafede yer almaktadır. Yurt içine ve yurt dışına uçuşların gerçekleştirildiği bu havalimanı aracılığıyla ilçeye ulaşım oldukça pratiktir. Çorlu Havalimanı’ndan ilçe merkezine otobüs, taksi ve havalimanı servis araçlarıyla ulaşım sağlanabilmektedir.
Çorlu’da doğa sporları

Çorlu’da doğa sporları


Çorlu’da doğa sporları

Doğa sporlarına uygun alanları bulunan, ancak bu potansiyelin yeterince değerlendirilmediği Çorlu’da günübirlik yürüyüş yapılabilecek alanlar mevcuttur. İlçenin mesire alanlarında keyifli bir piknik yapılabileceği gibi doğa yürüyüşleri de yapılabilmektedir. Ayrıca bölgenin önemli projeleri arasında yer alan 160 bin metrekarelik Tema Park Mesire Alanı da yürüyüşler için oldukça elverişlidir.
İlçenin Önerler Mahallesi’nin Çukurçengel mevkiinde de doğa yürüyüşü yapılabilecek parkurlar oluşturulmaktadır. Bu bölgede tarihi dönemlerden kalma su kanallarının bulunduğu 8 kilometrelik alanın trekking parkuru olarak düzenlenmesi planlanmaktadır.
Çorlu’da gezilecek yerler

Çorlu’da gezilecek yerler


Çorlu’da gezilecek yerler


Thzolus Antik Kenti

Trakya bölgesinin önemli antik kentleri arasında yer alan Thzolus Antik Kenti, Çorlu ilçesinde bulunmaktadır. Milattan Önce 1000 yılında Friglerce kurulan, ancak geçmişi Milattan Önce 3000’li yıllara kadar uzayan koloni kentlerinden Thzolus Antik Kenti; ayrıca Pers, Roma, Bizans dönemlerinde de yerleşim yeri olmuştur. Bizans döneminde peyniri ile meşhur olan Thzolus Antik Kenti, Osmanlı İmparatorluğu döneminden kalma çok sayıda tarihi kalıntıya ev sahipliği yapmaktadır. Bir dönem Perslerin egemenliğinde olan Thzolus Antik Kenti, Milattan Önce 4’üncü yüzyıl başlarında İskender tarafından ele geçirilmiştir. Milattan Önce 168 yılında Romalıların egemenliğine giren kent, Bizans döneminde ise İstanbul’u saldırılardan korumak için kullanılmıştır. O nedenle antik kentte yapılan kale stratejik bir öneme sahiptir.

Süleymaniye Camii

Çorlu’da görülebilecek yapılar arasında yer alan Süleymaniye Camii, ilçe merkezinde bulunmaktadır. 1521’de Kanuni Sultan Süleyman tarafından Mimar Acem İsa’ya inşa ettirilen Süleymaniye Camii; imarethane, medrese ve hamamdan meydana gelen külliyenin içindedir. Ancak söz konusu külliyeden günümüze sadece bu cami sağlam olarak gelebilmiştir. İlk inşa edildiğinde 22 odalı bir medreseye sahip olduğu için Cami-i Kebir ismiyle de bilinen Süleymaniye Camii, 1949’da onarımdan geçirilmiştir. Günümüzde halen aktif olarak faaliyettedir.

Atatürk Orman Korusu

Çorlu’nun doğal güzellikleri arasında yer alan Atatürk Orman Korusu, ilçe merkezine 8 kilometre mesafede bulunmaktadır. İstanbul- Edirne karayolu üzerindeki Atatürk Orman Korusu, yeşil doğasıyla bölgenin en çok tercih edilen dinlenme ve yürüyüş alanlarından biridir. Öte yandan Çorlu’da bulunan, çam ağaçlarıyla kaplı günübirlik mesire alanı Çorlu Çamlığı da ilçenin görülmesi gereken doğal güzellikleri arasındadır.

Çorlu Belediye Plajı

Çorlu’da denize girilebilecek yerler arasında en çok tercih edilen Belediye Plajı, ilçe merkezine 20 kilometre mesafede yer almaktadır. Tekirdağ- İstanbul yolu üzerinde bulunan Çorlu Belediye Plajı, yaz aylarında deniz keyfi yapmak isteyenlerin yoğun ilgi gösterdiği bir alandır. Denizi ve kumsalı temiz olan plajda keyifli vakit geçirebilirsiniz.

Çorlu’da nerede ne yenir?

Trakya mutfağının eşsiz yemeklerine ev sahipliği yapan Çorlu’da, yöresel ve Türk mutfağının birçok lezzetini tadabilirsiniz. Et yemeklerinin ağırlıkta olduğu Çorlu mutfağında, ayrıca zeytinyağlılar ve hamur işleri de öne çıkmaktadır. İlçenin yaygın lezzetleri arasında patates çorbası, Arnavut ciğeri, oğlak kebabı, kapama, pireşe ve ciğer sarması gibi yemekler bulunmaktadır. Ayrıca Trakya bölgesinin sevilen hamur işleri cizleme, burgulu börek ve gülbarak böreği de Çorlu’da yaygın olarak tüketilmektedir. Peynir helvası ve Hayrabolu tatlısının da sevilerek tüketildiği ilçede, çok sayıda restoran ve lokantada bu lezzetleri tadabilirsiniz. Çorlu’nun öne çıkan başlıca restoranlarını Özcanlar Restaurant, Shiva Et Lokantası ve Antique Restaurant olarak sıralayabiliriz.
Çorlu’da gece hayatı

Çorlu’da gece hayatı


Çorlu’da gece hayatı

Tekirdağ’ın gece hayatı bakımından en gelişmiş ilçelerinden biri olan Çorlu’da, gece kulübü, bar, pub, meyhane gibi çok sayıda eğlence mekanı bulunmaktadır. Ayrıca ilçede yer alan otellerin barlarında da gecenin ilerleyen saatlerine kadar keyifli vakit geçirilebilmektedir.
Çorlu gece hayatında en çok tercih edilen mekanları; Alipaşa Mahallesi Kılıç Ali Paşa Caddesi’nde hizmet veren Pucca Cafe Bar, Reşadiye Mahallesi Kumyol Caddesi üzerinde faaliyet gösteren Ccg Performance Bar, Kazımiye Mahallesi Salih Omurtak Caddesi’ndeki Divan Otel, Ömür İş Merkezi’nde yer alan Pasaport Cafe Bar, Şehsinan Mahallesi Kantarcı Sokak’ta bulunan Public Cafe & Bar, Kumyol Caddesi Arslan Sokak’ta faaliyet gösteren Richie Pub, Reşadiye Mahallesi Aslan Sokak’ta bulunan Çorlu Sıla Türküevi ve Sağlık Mahallesi Gündoğdu Caddesi’nde yer alan Çorlu Unlimited Night Club olarak sayabiliriz.