TatilCity.NETTatilCity.NET

Cunda Gezi Rehberi

Cunda Gezi Rehberi

Cunda Gezi Rehberi


Cunda Gezi Rehberi

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinin en büyük adası olan Cunda, Alibey Adası olarak da bilinmektedir. Edremit Körfezi boyunca uzanan ada, 23 kilometrekarelik bir alana sahiptir. Yunanistan’ın Lesbos adasına 16 kilometre uzaklıkta yer alan Cunda Adası, klasik Ege Bölgesi tatil beldesi özelliklerini taşımaktadır. Karaya, 1960’lı yılların sonunda kurulan köprü ile bağlanan Cunda Adası; mimarisiyle öne çıkan evleri, temiz doğası ve berrak denizi ile oldukça revaçta bir tatil beldesidir.
Tarihte, ilk olarak ünlü Yunan tarihçi Heredot’un değindiği Cunda Adası, Ekatonisos ismiyle geçmektedir. Ada hakkında o döneme dair detaylı bilgiler mevcut değildir, ancak Milattan Sonra 1500’lerden itibaren adada Yunanistan’dan gelenler kentler kurmuştur. Cunda Adası, Piri Reis’in kitabında ise Yunt Adaları ismiyle geçen bölgedeki adalardan biridir. Adanın ismi ise Moshonisia olarak belirtilmektedir ve bu kelime “güzel kokulu” anlamına gelmektedir. Bir dönem korsanların üssü konumunda olan Cunda Adası, Osmanlı donanmasının denizlerdeki kontrolü almaya başlamasıyla korsanlardan kurtulmuştur. Moshonisia adının korsanlardan geldiğine dair rivayetler de vardır.
İtalyanca olan Cunda kelimesi ise denizcilik kavramlarına göre “yelken açmak” anlamındadır. Adanın ismi aslında Osmanlıcada Yunda’dır, ancak bu isim zamanla Cunda’ya dönüşmüştür. Cunda Adası’na Alibey adının verilmesi ise Kurtuluş Savaşı dönemine denk gelmektedir. Ayvalık’ta Yunan ordusuna ilk kurşunu atan Yarbay Ali Çetinkaya’nın ismi adaya verilmiştir. Mübadeleden sonra Cunda Adası’nın yapısı oldukça değişmiştir. Rumların adayı terk etmesinin ardından ada Türkleşmiş, kıyının öte yanındaki yurttaşlar adaya yerleşmiştir. Daha sonra yaşanan depremler adada tahribatlar yaratmıştır.

Cunda’ya nasıl gidilir?

Ulaşımı oldukça kolay olan Cunda Adası, Efes-Bergama-Truva transit yolu üzerindeki Ayvalık’ta yer aldığı için pek çok ulaşım seçeneğine sahiptir. Özel araçla ve şehirlerarası otobüslerle Ayvalık’a ulaştıktan sonra Cunda’ya geçilebilmektedir. İzmir’den Mavi Tren ile Balıkesir’e gelip, buradan otobüslerle Ayvalık’a ulaşmak da mümkündür.
Cunda’ya İstanbul’dan deniz yolu ile ulaşım ise İDO feribotları aracılığıyla gerçekleştirilebilir. Önce Bandırma’ya, oradan da Ayvalık ve Cunda’ya gidilebilmektedir. Ayvalık, İstanbul’a 520, Ankara’ya 650, İzmir’e 150, Bursa’ya 185, Balıkesir’e ise 125 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır.
Büyükşehirlerden Cunda’ya havayolu ile ulaşmak isteyenler ise Balıkesir Edremit Koca Seyit Havalimanı’nı kullanabilirler. Buraya gerçekleştirilecek uçuşun ardından toplu taşıma araçları ya da havayolu transfer araçlarıyla Ayvalık’a gidilebilmektedir. Ayvalık’tan hem kara hem de denizyolu ile Cunda Adası’na ulaşılabilmektedir.
Cunda’da doğa sporları

Cunda’da doğa sporları


Cunda’da doğa sporları

Doğa sporları yapmaya uygun bir ada olan Cunda’da, başta trekking olmak üzere yüzme, dalış, bisiklet, koşu ve olta balıkçılığı gibi sporlar yapılabilmektedir. Doğa yürüyüşleri için çeşitli parkurlara sahip olan adada, yoğun olarak kullanılan parkurlardan biri Pateriça Mevkii'ndeki bir buçuk kilometrelik rotadır.
Bisiklet turlarının yaygın olduğu Cunda Adası’nda 12 kilometrelik dağ bisiklet parkuru bulunmaktadır. Bazı otellerin ücretsiz sunduğu ya da kiralanabilen bisikletler ile bu parkurda pedal çevirmek mümkündür. Bisiklet parkuru üzerinde doğal güzellikleri de keşfedebilirsiniz. Adada bulunan koşu parkuru da 12 kilometre uzunluğunda olup, bu rota ortalama 110 dakikada tamamlanabilmektedir. Adada ayrıca iki kilometrelik yüzme parkuru da bulunmaktadır. Zemini kumlu olan ve 2 ila 6 metre derinliğe sahip denizde, su sıcaklığı yaz aylarında 24 derece dolayındadır.
Cunda Adası’nda hizmet veren Ada Camping, spor etkinlikleri için uygun bir ortama sahiptir. Burada yer alan voleybol ve basketbol sahalarının yanı sıra çevresinde bisiklet turu yapılabilecek alanlar, şnorkel ile yüzme, dalış ve olta balıkçılığına elverişli yerler mevcuttur.
Cunda’da gezilecek yerler

Cunda’da gezilecek yerler


Cunda’da gezilecek yerler


Aşıklar Tepesi

Cunda Adası’nda gezilebilecek yerlerin başında gelen Aşıklar Tepesi, adanın muhteşem manzarasının en iyi izlenebileceği yer olarak öne çıkmaktadır. Aşıklar Tepesi, köprüden sonra Cunda’ya girerken, adanın giriş kısmında solda olan denize hakim bir tepedir. Burada Cunda Adası’nın ilk yel değirmeni ve Agios Yannis Kilisesi de bulunmaktadır. Agios Yannis Kilisesi restore edilerek Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı haline getirilmiştir.

Yel Değirmeni ve Agios Yannis Kilisesi

Aşıklar Tepesi’nde bulunan bölgenin ilk yel değirmeni 1600 ile 1650 yılları arasında yapılmıştır. Agios Yannis Kilisesi’nin batısında bulunan bu yel değirmeninin yanı sıra adada dört tane yel değirmeni daha bulunmaktadır. Aşıklar Tepesi’nde görülmesi gereken Agios Yannis Kilisesi ise günümüzde kütüphane olarak hizmet vermektedir. Edremitli iki kesişin, İstanbul’un fethinden kısa bir süre önce yaptırdığı bu kilise, Aziz Yahya’ya ithaf edilmiştir. Patrik Teodosios döneminde Fener Rum Patrikhanesi’ne bağlanan Agios Yannis Kilisesi, zengin bir kitaplığa da sahipti. Mübadelenin ardından tahrip olan bu yapı, Rahmi Koç tarafından restore edilip kütüphaneye dönüştürülmüştür. Hemen yanında bulunan değirmen de bir kafeteryaya çevrilmiştir.

Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı

Agios Yannis Kilisesi, restore edilerek Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı’na dönüştürülmüştür. Adaya gelen iş insanı Rahmi Koç’un 2007’de restore ettirdiği yapı, halihazırda Rahmi Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı bünyesinde hizmet vermektedir. Emekli Büyükelçi Necdet Kent ve eşinin adı verilen kitaplık, Necdet Kent’in bin 300’ün üzerindeki kitabına ev sahipliği yapmaktadır.

Rahmi Koç Müzesi (Taksiyarhis Kilisesi)

Cunda’da yaşayan Rum Ortodokslar tarafından 1873 yılında inşa edilen kilise, 2014 yılında Rahmi Koç tarafından müzeye dönüştürülmüştür. Adadaki en önemli yapılardan biri olan Rahmi Koç Müzesi (Taksiyarhis Kilisesi), neoklasik mimari tarzına sahiptir. Kilise, 1927 ile 1928 yıllarında camiye dönüştürülmüş, 1976 yılında ise tescillenerek koruma altına alınmıştır. Günümüzde oyuncaklardan buharlı makinelere, bebek arabalarından ölçüm aletlerine kadar geniş bir koleksiyona sahip olan müze, çok sayıda mühendislik objelerini kapsamaktadır.

Tarihi Cunda Evleri

Cunda’da görülmesi gereken tarihi evler, adanın en önemli kültürel değerlerinin başında gelmektedir. Ayvalık Evleri gibi özgün yapıya sahip bu evler, Arnavut kaldırımlı dar sokaklarda bulunmaktadır. Evlerin büyük kısmı 100 yıldan daha yaşlıdır ve Rum mimarisinin özelliklerini taşımaktadır. Ağırlıklı olarak iki katlı yapılan bu evlerin bazıları Ayvalık’a özgü sarımsak taşından inşa edilmiştir. Evlerin bir kısmı ise restore edilerek; butik otel, dükkan ve restoran haline getirilmiştir.

Tarihi Kilise ve Manastırlar

Cunda Ada’sının en eski yapılarından biri olan Agia Triada Kilisesi, 1865’te adadaki ilk kilise olarak inşa edilmiş ve 1922 yılına kadar ibadete açık kalmıştır. Cunda Adası’nda ayrıca Patriça Koyu’nda bulunan Ayışığı Manastırı, deniz manzaralı bir tepede bulunan Panagia Manastırı, Güvercin Adası’nda yer alan ve yalnızca deniz yolu ile ulaşılabilen Kızlar Manastırı da görülebilecek önemli tarihi yapılar arasında bulunmaktadır.

Ada Camping

Çok sayıda plajın yer aldığı Cunda Adası’nda, öne çıkan plajlardan birisi adanın Midilli’ye bakan bölümündeki Ada Camping’de bulunmaktadır. Cunda merkezine üç kilometre uzaklıkta bulunan Ada Camping; duş, soyunma kabini, şezlong ve şemsiye hizmeti vermektedir. Ayrıca burada konaklamak isteyenler için bungalov, karavan, kamp çadırı gibi seçenekler bulunmaktadır. Oyun alanları, voleybol ve basketbol sahaları ile deniz akvaryumunun da yer aldığı Ada Camping’in bulunduğu bölge doğa yürüyüşü, bisiklete binmek, şnorkel ile yüzme, dalış ve olta balıkçılığı için de son derece uygundur.

Plajlar ve Koylar

Cunda Adası’nda denize girilebilecek çok sayıda plaj ve koy bulunmaktadır. Bunların başında gelen Akdeniz Plajı’na eski yoldan geçen minibüsler ya da özel araçla gidilebilir. Sakinliği ile tercih edilen, tamamı kum ve denizi berrak olan Akdeniz Plajı, adanın en güzel plajlarından biridir. Aynı bölgede yer alan Çataltepe Plajı ise daha hareketli ve eğlenceli bir ortama sahiptir. Su derinliği az olduğu için küçük çocuklu ailelerin tercihi olan Pateriça Plajı ise ılık suyu ve incecik kumsalıyla öne çıkmaktadır. Cunda merkezinde bulunan Cunda Plajı, Duba Plajı, Cennet Ada ve Ortunç da adada denize girilebilecek diğer noktalardır.

Tımarhane Adası ve Güvercin Adası

Cunda Adası yakınında bulunan Tımarhane Adası’nın ilginç bir hikayesi var. Mübadeleden önceki dönemde, bölgedeki meyhanelerde içkiyi fazla kaçıran ya da akli dengesi yerinde olmayanlar bu adaya bırakılıyormuş. İlginç şekillere sahip kaya oluşumlarıyla dikkat çeken Tımarhane Adası, rüzgarlı günlerde uğultulu sesler çıkarmaktadır. Burada ayrıca Aya Paraskevi Manastırı da bulunmaktadır. Güvercin Adası ise Pateriça Körfezi’nde bulunmaktadır. Bölgedeki en eski manastırlardan biri olan Kızlar Manastırı bu adada yer almaktadır.

Taş Kahve

Cunda Adası’nın tarihi eğlence mekanı olarak bilinen Taş Kahve, 1800’lü yılların sonu veya 1900’lü yılların başında inşa edilmiştir. Yapılışından itibaren kahvehane, gazino ve meyhane olarak kullanılan Taş Kahve, adanın en canlı yerinde bulunmaktadır. Taş duvarları olan yüksek tavanlı bu yapı halen kafeterya olarak hizmet vermektedir. Burada çay, kahve, limonata içmek ada klasikleri arasındadır.

Cunda’da nerede ne yenir?

Bir ada olan Cunda’da en yaygın lezzetler doğal olarak deniz ürünleridir. Ayrıca mezeleri ile de ünlü olan Cunda Adası’nda Ege mutfağının özelliklerini büyük oranda görmek mümkündür. Şifalı otlarından yapılan yemeklerin yanı sıra haşlama, soslama, pişirme yöntemleriyle ve zeytinyağıyla yapılan yemekler oldukça lezzetlidir.
Taze balıkların lezzetli bir şekilde pişirildiği ada mutfağında; çipura, papalina, fangibi, barbun ve mercani levrek deniz ürünlerinin önde gelen tatlarıdır. Yanı sıra deniz börülcesi, balıklı bamya, nohutlu mezgit, kabak çiçeği dolması, kuşkonmaz salatası, peynirli kabak ve turp haşlaması da adada yaygın olarak tüketilmektedir. Adayı ziyaret eden turistlerin mutlaka tatması gerekenler ise Cunda lokması, sakızlı Türk kahvesi, dibek kahveyi ve Girit dondurması gibi lezzetlerdir. Cunda Adası’nın sahilinde yer alan restoran, lokanta kafeteryalarda bu lezzetleri tadabilirsiniz.

Cunda Uno

Cunda Adası’nın öne çıkan restoranlarından biri aile işletmesi olan Cunda Uno Restaurant’dır. Adadaki en nezih mekanlar arasında yer alan bu restoranda, Ege mutfağının lezzetlerini tadabilir, lezzetli şaraplardan tadabilirsiniz. Geç saatlere kadar hizmet veren Cunda Uno, balık restoranlarının hemen arka sokağında yer almaktadır.

Hop Cunda Restaurant

Rakı-Balık-Ayvalık deyimini bilmeyen yoktur. Cunda’da da yaygın olan rakı balık ikilisinin en lezzetli olduğu mekanlardan biri Hop Cunda Restaurant’dır. Restoranda 150 civarında birbirinden lezzetli meze de sunulmaktadır. Sahil yolunda bulunan Hop Cunda’da, canlı fasıl müziği eşliğinde lezzetli bir akşam yemeği öneririz.

Cunda Deniz Restaurant

Ayhan’ın Yeri olarak da bilinen Cunda Deniz Restaurant, adanın en keyifli mekanlarından biridir. Ege’nin meşhur otlarıyla yapılan salatalar, deniz börülcesi, taze papalina, çiçek dolması gibi lezzetlerin nefis bir şekilde hazırlandığı bu restoran, Taş Kahve’nin yanında deniz kenarında yer almaktadır.

Moshos

Cunda Adası’nda bir Yunan tavernası olarak hizmet veren Moshos, oldukça eğlenceli bir restorandır. Nefis zeytinyağlı yemeklerin yapıldığı bu mekanda, canlı Yunan müziği eşliğinde keyifli bir gece de geçirebilirsiniz. Mithatpaşa Mahallesi Halk Caddesi üzerinde bulunan Moshos’ta bir akşam geçirmenizi öneririz.
Cunda’da gece hayatı

Cunda’da gece hayatı


Cunda’da gece hayatı

Hareketli bir gece hayatına sahip olmayan Cunda Adası’nda, sakin ve huzurlu geceler daha çok tercih edilmektedir. Çılgın eğlencelerin yaşandığı gece kulüplerinin pek bulunmadığı adada, Yunan tavernaları ile restoranlarda canlı müzik eşliğinde eğlenmek mümkündür. Akşam yemeklerinin ardından sahilde gece yürüyüşlerinin yaygın olduğu Cunda Adası’nda, pek çok kişi gece de denize girmektedir.
Canlı müzik eşliğinde eğlenmek isteyenler ise adadaki Barlar Sokağı’na giderek buradaki mekanlarda daha hareketli bir gece geçirebilirler. Cunda Adası’nda bulunan ünlü mekanlar ise Moshos Taverna, Du Bakalım, Khaos Club Bar ve Fasıl Evleri gibi işletmelerdir.