TatilCity.NETTatilCity.NET

Devrek Gezi Rehberi

Devrek Gezi Rehberi

Devrek Gezi Rehberi

 

Devrek Gezi Rehberi

Zonguldak’ın ilçelerinden olan Devrek, doğal güzelliklerinin yanı sıra bastonuyla ünlü bir beldedir. Zonguldak il merkezine yaklaşık 60 kilometre mesafede yer alan Devrek, oldukça eski bir tarihe sahiptir. Çok sayıda uygarlığın yaşadığı bölgede, gezilebilecek tarihi yapılar arasında Beykoz Kalesi, Beylik Mezarı, Kral Mezarlığı gibi eserler yer almaktadır. Öte yandan Çam Ağacı, Bostandüzü Ormaniçi Dinleme Alanı ve şelaleleriyle ilgi çeken Devrek’te toprakların büyük kısmı ormanlıktır. Genellikle yüksek bir arazi üzerine kurulan ilçede bulunan ormanlar, Türkiye’nin en zengin ormanları olarak tanımlanmaktadır. İğne yapraklı çam, yayvan yapraklı meşe ağaçlarından meydana gelen ormanlar gezilmesi gereken doğal güzellikler arasındadır.
Dört mevsimin de yağışlı geçtiği ilçede, ılıman deniz iklimi yaşanmaktadır. Devrek’in en önemli akarsuyu olan Devrek Çayı, Filyos Çayına karışarak Karadeniz’e dökülmektedir. Tarihi Milattan Önce 5500 yılına kadar uzanan ilçede, eskiçağlardan itibaren köklü bir yaşam kültürünün izleri mevcuttur. Erken Kalkolitik Çağ’da insan yerleşiminin başladığı Devrek, bölgede medeniyetin ilk filizlendiği yerlerden biri olarak dikkat çekmektedir. Fatih Sultan Mehmet’in 1460 yılında Amasra’yı fethetmesiyle birlikte Devrek ve çevresinde Oğuz boylarının Yörük toplulukları yaşamaya başlamıştır. Devrek adının yanı sıra Hızırbeyli olarak da bilinen ilçenin ismi 5 Eylül 1887’de II. Abdülhamit’in adına izafeten 23 yıl boyunca Hamidiye olmuştur. İlçenin adı 1910’dan sonra yeniden Devrek olmuştur. Kelime olarak, ünü sınırları aşan pazarından dolayı Pazartesi anlamına gelmektedir.
Bastonuyla ünlü Devrek, bu konuda dünya genelinde nam salmış bir ilçedir. Üzerindeki sanat eseri motifleriyle özel bir yeri olan Devrek bastonları, özellikle bastona dolanmış yılan kabartmasıyla tarihten beri ilgi odağı olmuştur. İyi bir marangoz ustası olan II. Abdülhamit döneminde, Devrek’teki baston sanatı ilerlemiştir. Ceviz ağacı ve çeşitli ağaçlardan yapılan bastonlar bugün halen dünyaca ününü korumaktadır. Denizyolu güzergahında bulunmasından dolayı önemli ve stratejik bir konumu bulunan Devrek, gezilebilecek doğal ve tarihi güzellikleriyle ziyaretçilerini beklemektedir.

Devrek’e nasıl gidilir?

Zonguldak il merkezine 60 kilometre uzaklıkta bulunan Devrek ilçesine ulaşım oldukça pratiktir. İl merkezinden gün içinde sık sık hareket eden dolmuşlarla ilçeye ulaşılabilmektedir. Ayrıca İstanbul’dan Devrek’e özel araçla gitmek isteyenler, Bolu-Gerede-Mengen yoluyla ilçeye gidebilirler.
Bolu’nun Mengen ilçesine de yakın olan Devrek’in bu ilçeye mesafesi 36 kilometredir. Öte yandan Bartın’a 50 kilometre uzaklıkta yer alan ilçe İstanbul’a 600, Ankara’ya ise 200 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Devrek’e havayolu aracılığıyla ulaşmak isteyenler ise Zonguldak Havalimanı’na uçtuktan sonra buradan dolmuşlarla ilçeye ulaşabilirler.
Devrek’te doğa sporları

Devrek’te doğa sporları


Devrek’te doğa sporları

Doğal güzellikleri ve coğrafi yapısı doğa sporlarına elverişli olan Devrek’te, trekking ve rafting başta olmak üzere çeşitli aktiviteler yapılabilmektedir. Son yıllarda rafting için uygun olduğu anlaşılan Devrek Çayı’nda, adrenalin düzeyi yüksek bu sporu yapmak mümkündür.
Devrek ilçesine bağlı Dirgine mevkiinden başlayan yaklaşık 20 kilometrelik rafting parkuru, Eğerci beldesine kadar devam etmektedir. Bu parkurda iki saat boyunca rafting yapılabilmektedir. Ayrıca Bolu'nun Mengen ilçesine bağlı Çaldere mevkiinden başlayıp Devrek ilçesine bağlı Karadere köyünde sona eren yaklaşık sekiz kilometrelik rafting parkuru da son yıllarda ilgi görmeye başlamıştır.
Doğa yürüyüşleri için de uygun olan Devrek’te, bu sporun yapılabileceği pek çok rota mevcuttur. İlçede özellikle öne çıkan yürüyüş parkurları şelaleler bölgesinde yer almaktadır. Devrek ilçe merkezine sekiz kilometre mesafede yer alan Bostandüzü Orman İçi Dinlenme Alanı’nda yer alan Bostandüzü Şelalesi çevresi trekking için yoğun olarak tercih edilen yerlerin başında gelmektedir. Akçasu köyünde yer alan parkurlar, yaz aylarında bölge halkı tarafından sıkça yürünmektedir.
Devrek’te gezilecek yerler

Devrek’te gezilecek yerler


Devrek’te gezilecek yerler


Bostandüzü Ormaniçi Dinleme Alanı

Devrek ilçe merkezine yaklaşık 10 kilometre mesafede yer alan Bostandüzü Ormaniçi Dinleme Alanı, ilçede gezilmesi gereken yerlerin başında gelmektedir. Daha çok hafta sonu ve tatil günlerinde halkın yoğun ilgi gösterdiği bölge, piknik ve dinlenme alanı olarak kullanılmaktadır. Mangal yapılabilen dinlenme alanında, huzurlu bir ortamda kafa dinlemek mümkündür. İlçeye bağlı Akçasu köyünde yer alan Bostandüzü Ormaniçi Dinleme Alanı’nda, cıvıl cıvıl kuş sesleri arasında, muhteşem bir manzara eşliğinde keyifli bir gün geçirebilirsiniz. Ayrıca burada bulunan Bostandüzü Şelalesi de görülmeye değer güzelliklerden biridir.

Malya Şelaleleri

Devrek, yeni yeni keşfedilen el değmemiş şelaleleriyle de görülmesi gereken ilçelerden biridir. Tosunlar köyünde yer alan Malya (Kızgölü ve Kadirgülü) Şelaleleri, son yıllarda keşfedilen güzelliklerden bazıları olarak öne çıkmaktadır. İlçe merkezine 14 kilometre mesafede yer alan Malya Şelaleleri, göz kamaştıran güzelliğiyle yaz aylarında serinlemek isteyenlerin gözdesi haline gelmeye başlamıştır. Kuş sesleri eşliğinde şelale manzarasını izleyip, burada biriken gölette yüzme fırsatı bulabilirsiniz. Adeta saklı bir cennet gibi olan şelaleler bölgesi, ormanların tür ve biyolojik çeşitliği bakımından da dikkat çekmektedir.

Karabuğat Şelalesi

Devrek’te keşfedilmeyi bekleyen bir diğer şelale ise ilçe merkezine 15 kilometre mesafede yer alan Kazanbuğat Şelalesi’dir. Sofular köyünün Çengere Mahallesi ile Karakoçlu köyünün Kadıoğlu Mahallesi arasında yer alan şelale, el değmemiş doğal güzelliği ile dikkat çekmektedir. Doğal hayatı sevenlerin mutlaka görmesi gereken bu şelalede yaklaşık 10 metre yükseklikten dökülen su eşsiz bir güzelliğe sahiptir.

Madencioğlu Şelalesi

Madencioğlu köyünde yer alan bu şelale ise Devrek ilçe merkezine 11 kilometre mesafede bulunmaktadır. Köyde akan Kurudere üstündeki şelale, özellikle bölge halkı tarafından büyük ilgi görmektedir. Dere yatağında yer alan ayrı noktalardaki dik yamaçlardan dökülen birkaç tane şelalenin oluşturduğu Madencioğlu Şelalesi, sıcak yaz günlerinin serin kaçamakları arasındadır.

Çam Ağacı

Devrek’in Sabunlar köyü yolu üzerinde bulunan Mendeller deresinin karşısındaki bir doğal güzellik bölgeye giden herkesin dikkatini çekmektedir. Buradaki büyük kaya üzerinde doğal güzelliği ile ziyaretçilerini büyüleyen çam ağacı, ilçenin en çok ziyaret edilen yerlerinden biridir. 75 yılı aşkın bir süredir hiç büyümeden duran bu çınar ağacı, konuklarına huzur dolu dakikalar yaşatmaktadır.

Kral Mezarları

Devrek’te iki tane kral mezarı bulunmaktadır. İlçeye bağlı Pınarönü köyü Kevkeroğlu Mahallesi’nde, tarihi oldukça eskilere dayanan bir kral mezarı mevcuttur. Kaçak define avcıları tarafından içindeki eşyaları çalınan bu kral mezarı, mimari yapısıyla günümüzde halen görülebilmektedir. Ayrıca Bostandüzü’nde yer alan kral mezarı da Devrek’in önemli tarihi yapılarından biridir. Burada yer alan derenin karşısındaki kral mezarı iki ayrı odadan meydana gelmektedir. Tamamı taştan inşa edilen mezarın hangi döneme ait olduğu tespit edilememiştir.

Beykoz Kalesi

Günümüze kadar varlığını büyük oranda koruyamayan Beykoz Kalesi, Devrek’e bağlı Alparslan köyünde yer almaktadır. Ne zaman ve kimler tarafından inşa edildiği tespit edilemeyen kale, köyde bulunan kayaların güney yamacına dayanmış durumdadır. Kuzeyinde bir duvarı ile ortasındaki su havuzunun görülebildiği kale, ilçenin tarihinin ne kadar eski olduğunun kanıtıdır.

Bey Mezarı

Devrek’in Karakoçlu köyü Güney Mahallesi’nde bir bey mezarı bulunmaktadır. Mahallenin Köristan mevkiinde yer alan bu mezar, tek odalı kübik çatılı bir yapıdır. Bey Mezarı’nın yan duvarlarının büyük blok taşlardan yapıldığı dikkat çekmektedir. Ayrıca Devrek’in Alparslan köyünde bir kale kalıntısı da yer almaktadır. Yerel kaynaklardan edinilen bilgilere göre; Bey Mezarı, Beykoz Kalesi ve Hasar Kalesi’nin Alparslan’a ait olduğu iddia edilmektedir. Ancak bu bilgiler bilimsel olarak kanıtlanmamıştır.

Devrek’te nerede ne yenir?

Zonguldak mutfak kültürünün özelliklerini taşıyan Devrek’te ağırlıklı olarak buğday ve mısır unu yemekleri öne çıkmaktadır. Ayrıca küçükbaş ve kümes hayvanları ile av hayvanlarının tüketildiği ilçede, balık tüketimi de dikkat çekmektedir. Balık ürünlerinde hamsinin yanı sıra kalkan, istavrit, mezgit, torik, palamut ve lüfer yaygındır. Bölgedeki en yaygın balık yemeği ise hamsili pilavdır. Öte yandan bölgedeki ormanlarda yetişen lezzetli kuzu kestanesi de mutfaklarda yerini almıştır. Suda haşlanarak tuzlaması yapılan kestane ayrıca bütün olarak fırında kavrularak da tüketilmektedir. Kestane balının da yaygın olduğu bölgede, bu bal gençlik iksiri olarak bilinmektedir.
Simidi ile meşhur olan Devrek mutfağının öne çıkan diğer lezzetleri ise; asma yaprağından yapılan etli yaprak sarması ile zeytinyağlı yaprak sarması, kömeç adı verilen cevizli ekmek, cevizli ev makarnası, kaz ciğeri ve yağından yapılan börek, mantarlı börek, beyaz baklava, kabak tatlısı ve höşmerimdir. Devrek’te, gevrek simidin çeşitli türleri yapılmaktadır. Dut pekmezinde haşlanarak pişirilen kazan simidi ilçede tadılması gereken lezzetlerin başında gelmektedir.
Devrek’in yöresel lezzetlerini tadabileceğiniz çok sayıda restoran ve lokanta ilçede hizmet vermektedir. Bunların öne çıkanları; Yeni Mahalle’de bulunan Ramazan Usta, Cumhuriyet Alanı’nda hizmet veren Yoshi Restaurant, Yeni Mahalle’de faaliyet gösteren Yaşampark Restaurant, Eski Mahalle’de yer alan Nevzat Gril House, Çaydeğirmeni’ndeki Neco’nun Yeri, yine aynı bölgede bulunan Masal Evi Restaurant, Yeni Mahalle’de hizmet veren Erdemler Lokantası ve Devrek Güneşi, Eski Mahalle’deki Yeşilyurt Restaurant ve Eski Mahalle’de faaliyet gösteren Veli Restaurant gibi lokantalardır.
Devrek’te gece hayatı

Devrek’te gece hayatı


Devrek’te gece hayatı

Zonguldak’ın Devrek ilçesinde gece hayatı çok aktif olmasa da bar, müzikhol, pub, meyhane ve gece kulübü gibi mekanlar bulunmaktadır. İlçede yer alan ve daha çok gençlerin rağbet gösterdiği eğlence mekanlarında gecenin ilerleyen saatlerine kadar müzik eşliğinde eğlenmek mümkündür. Canlı müzik mekanlarının da yer aldığı ilçede öne çıkan işletmeler; Vali Fahri Yücel Sokak’ta yer alan Devrek Barcısı, Ağalar Mahallesi Eski Zonguldak Yolu üzerinde bulunan Şato Müzikhol, Eski Cami Sokak’ta faaliyet gösteren Clup Vectra, Dr. Veysel Atasoy Caddesi’nde hizmet veren Broadwayy, Bölücek’teki Vakvak Restaurant, Burhanoğlu’nda yer alan Dazybar, Dr. Veysel Atasoy Caddesi’nde bulunan Club Astra 552 ve Ankara yolu üzerinde faaliyet gösteren Teras Pub gibi mekanlardır.