
Divriği Gezi Rehberi
Divriği Gezi Rehberi
Sivas iline bağlı bir ilçe konumunda olan Divriği, 2.782 kilometrekaredir. İlçenin doğusunda Erzincan, batısında Kangal, güneyinde Malatya, kuzeyinde ise Zara ve İmranlı ilçeleri vardır. Sivas merkeze 174 kilometre uzaklıkta bulunan ilçe tarihte birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Her sokak ve caddesinde tarihi bir yapı görebileceğiniz bu kentte sizleri hanlar, hamamlar, camiler, kiliseler, çeşmeler ve birbirinden değerli tarihi yapılar karşılayacaktır. Öte yandan deniz seviyesinden ortalama 1240 metre yükseklikte bulunan Divriği’de ortalama yükseklik ise 1150-1400 metreden başlamaktadır. Yüksek ve sert dağlarla çevrili olması ulaşımda bir takım zorlukların yaşanmasına neden olmaktadır. İlçenin dış bağlantısı belli bazı geçit ve yollarla sağlanmaktadır. Sivas'a demiryolu ile 179, karayolu ile 168 kilometrelik yollarla bağlanan ilçede Zara-Arapkir yolunun ulaşıma pek elverişli olmadığını hatırlamak isteriz.Divriği’ne nasıl gidilir?
Sivas il merkezine tren yolu ile 175, karayolu ile 185 kilometre mesafede bulunan Divriği ilçesine hava, kara ve demiryoluyla ulaşmak mümkündür. Özellikle havayolu ile ulaşım oldukça kolaydır. Sivas'a Ankara ve İstanbul'dan düzenlenen uçak seferlerinin ardından üç saatlik karayolu ile Divriği'ye ulaşabilirsiniz. Sivas-Divriği arası ortalama saatte bir hizmet veren iki adet minibüs firması vardır. Bunlar; Divriği Özlem Tur ve Divriği Birlik Tur’dur. Öte yandan 1937 yılından bu yana bölgede hizmet veren demiryolu da ulaşım açısından iyi bir seçenek olabilir. Bölgenin farklı noktalarından geçen tren sefer saatleri ve durakları hakkında internet üzerinden güncel ve doğru bilgiye ulaşmanız mümkündür.Yine son dönemlerde konfor ve ekonomik olma özellikleri ile öne çıkan raybüs ile de Divriği’ne ulaşmak mümkündür. Raybüs ile Sivas Divriği arası yaklaşık 2 saat 16 dakika sürmektedir. Divriği'den saat 06.00 ve 14.45'te, Sivas'tan ise saat 08.45 ve 17.50'de hareket eden raybüs sefer ve saatlerine www.tcdd.gov.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Ulaşımda en çok tercih edilen kara yolu ile ulaşımda ise, Kangal veya Zara yolları üzerinden iki farklı alternatif bulunmaktadır. Ankara-İstanbul –Divriği arası hizmet veren bazı ulaşım firmaları ise; Divriği Nazar Tur ve Sivas Tur’dur.

Divriği’de doğa sporları
Divriği’de doğa sporları
Bölgede özellikle yerel yönetim ve bağımsız STK’lar ile doğa sporlarına yönelik çalışmalar yapılmaktadır. Özellikle doğa yürüyüşlerine oldukça uygun bir ortam sağlayan bölgede, Sivas merkeze 22 kilometre uzaklıkta bulunan Emirhan Kayalıklarına doğa yürüyüşleri yapılmaktadır. Sivas Valiliği öncülüğünde, Sivas Doğa Sporları ve Arama Kurtarma Kulübü (SİVDAK) tarafından belli aralıklarla düzenlenen çeşitli aktiviteler hafta sonlarında oldukça ilgi görüyor. Emirhan Kayalıklarına yapılan yürüyüşe katılan yerli ve yabancı turistler şehrin stresli yaşantısından uzaklaşarak, doğayla baş başa vakit geçirebiliyor.
Divriği’de gezilecek yerler
Divriği’de gezilecek yerler
Divriği Kalesi
İlçenin kuzeyinde ırmağa bakan yüksek bir kayalık üzerinde kurulmuş olan Divriği Kalesi, ilçede görülesi gereken yerlerin başında gelmektedir. M.S. 9 yüzyılda kalenin büyük bir kısmı Mengücekoğulları tarafından yaptırılmıştır. Kale içinde cami, sarnıç, erzak depoları, sarnıç ve kaya kovukları vardır. Kale içinde bulunan cami Süleyman Şah oğlu Emir İshak tarafından inşa edilmiştir. 1180 yılında mimar Maragalı Firuz Oğlu Hasan tarafından yapılan, hem kale hem de cami olarak kullanılan yapı Türklerin en eski yapısı olmasından dolayı büyük öneme sahiptir.Hüseyin Gazi Türbesi
Divriği ilçesinde ilçe manzarasına hakim Igımbat Dağının zirvesinde bulunan Hüseyin Gazi Türbesi’nin hayli ilginç bir öyküsü vardır. Hüseyin gazi; savaşarak Divriği’ye kadar gelmiştir. Fakat kolundan yaralı olan Hüseyin gazinin kolu kangren olmuş ve kopmuştur. Bu nedenle gazi unvanı kazanan gazi, vefat edince yaralı olduğu yere gömülmüştür. Taşlar ile örülü üç metre uzunluğunda bir türbe olan Hüseyin Gazi Türbesi, ziyaret edilmesi gereken yerler içindedir.Ayanağa Konağı
Divriği’nin en eski evlerinden biri olan Ayanağa Konağı, 1838 yılında yapılmıştır. Selamlık, mabeyn ve arkada ara sokak boyunca uzanan haremlikten oluşan konak, günümüzde sadece selamlık bölümü restore edilerek ziyarete açılmıştır.Divriği Ulu Camii
Sivas’ın en önemli tarihi yapısı olan Divriği Ulu Cami, muazzam taş işçiliği ile görenleri kendisine hayran bırakır. İslam Mimarisinin başyapıtı olarak kabul edilen cami, Mengüçoğullarından Turan Melek Şah tarafından yapılmıştır. 1128 ila 1229 yılları arasında yapılan cami, Igımbat Dağı eteklerindedir. Dikdörtgen planlı olan caminin en dikkat çeken yönü kapılarda ve sütunlarda işlenen motiflerdir. Caminin güneyinde ve bitişiğinde Darüşşifa vardır. Darüşşifanın taç kapısı işlemeleri ile göz doldurur. Divriği Ulu Camii ve bitişiğinde bulunan Darüşşifa görkemli yapısı ile görülmesi gereken yerler arasındadır.Öte yandan Anadolu Selçuklu Devleti’ne bağlı Mengücek Beyliği döneminde inşa edilen cami, 1985 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi’ne eklenmiştir. Baş mimarı Muğis oğlu Ahlatlı Hürrem Şah olan cami ve Darüşşifası’nın yapımına 1228 yılında başlanmıştır. Sanat tarihçileri tarafından “Divriği mucizesi”, “Anadolu’nun Elhamrası” gibi söylemlerle nitelenen yapı taş işçiliğinin en güzel örneklerinden biridir. Başta sütunlar ve kapılar olmak üzere yapının birçok yerinde göze çarpan taş işçiliği, Ahlatlı ve Tiflisli ustaların şaheseridir. Taşların üzerindeki asimetrik binlerce motifin hiçbirinin kendini tekrar etmediğini özellikle belirtmek isteriz. Dünya çapında öneme sahip bir eser olan bu mimari yapı, üslubu, süslemeleri ve örtü sistemleri ile kentin en önemli simge yapısıdır. Evliya Çelebi, bu muazzam eseri anlatabilmek için “Methinde diller kısır, kalem kırıktır” ifadesini kullanmıştır.
Divriği’de nerede ne yenir?
Sivas, mutfağıyla öne çıkan kentlerimizden biridir. Bu mutfağa pek çok farklı lezzet katan Divriği ilçesi ise ayrı bir öneme sahiptir. Sivas’a ait olduğunu bildiğimiz, birçok yemek aslında Divriği yöresinden çıkmıştır. Zengin bir yemek kültürüne ve mutfak geleneğine sahip olan Divriği ilçesinde mutlaka bu lezzetleri tatmanızı öneririz. Yoğurtlu soğuk çorba, Divriği’nin Anadolu kültürüne en büyük hediyesidir. Çorbanın sıcak içildiği bu coğrafyada, farklı bir yaklaşım sunan Divriği; yeşil mercimek, erişte, kuru soğan, yoğurt, kekik ve nane ile hazırlanan bu çorba ile farkını ortaya koymuştur. Mutlaka denemeniz gereken Baduç aşı, Helle aşı, ekşi aşı ve düğürcek aşı da çorba sınıfındaki diğer Divriği lezzetleridir. Her biri farklı şekilde yapılan ve damakta enfes tatlar bırakan bu ayrıcalıklı çorbaları başka bir yerde bulmanız imkansızdır.Kaşgarlı Mahmud’un Divan-ı Lügat-it Türk’ünde adı geçen tutmaç, umaç, ugut, kömbe ve kuymak gibi tatların tamamı Divriği mutfağından çıkmıştır. Her biri ayrı bir lezzet olan bu yemek çeşitlerini Divriği ziyaretinizde mutlaka tatmalısınız. Divriği mutfağında haklı bir ağırlığı olan Alatlı pilavını da özellikle anlatmak isteriz. Düğünler, bayramlar, iftar sofraları ve misafirler için özel olarak hazırlanan bu pilav malzemesi bol ve çeşitli olan bir yemektir. Nohut, et (keçi, geyik, bıldırcın, keklik, tavuk ya da hindi), Besni üzümü, baharatlar, kuru soğan ve pirinç ile pişirilip, demlenmeden eritilen tereyağı üzerine dökülerek servis edilen bu pilav oldukça lezzetlidir. Dibi döşemeli pilav, Pullu pilav ve Çandır Baba pilavı da bölgenin diğer pilav çeşitleri arasındadır. Hepsinin mutlaka tadına bakmanızı tavsiye ederiz.
Divriği’de birbirinden lezzetli kebap çeşitlerini anlatmadan olmaz. Gömlek kebabı, Beyran, köz kebabı, kuzu dolması, ciğer sarması, mumbar, çulluh dolması, yoğurtlu köfte ve içli köfte ilçede en çok sevilen kebap ve et yemekleridir. Kara yaprak sarması, kazan karası sarması ve evelik sarmasını da tadına bakılacak yiyecek listenize eklemeyi unutmayın. Bölgede yetişen birçok sebze ve ot ile baharatın kullanıldığı bu sarmaların hepsi birbirinden farklı lezzetlerdir.

Divriği gece hayatı
Divriği gece hayatı
Başta Sivas il merkezi olmak üzere Divriği ilçesinde aktif bir gece hayatından bahsedemeyiz. Birçok Anadolu şehrinde öne çıkan bu yapı kentlerin muhafazakar yapısının yanı sıra gelenek ve göreneklerle de yakından ilgilidir. Ancak bazı Anadolu kentlerinde açılan üniversiteler söz konusu yapının değişiminde etkili olmuştur. Sivas’ta bu kentlerimizden biri konumundadır. Üniversiteli gençlik ile biraz daha hareketlenen gece hayatında Sivas’ın en önemli ve işlek iki caddesi olan İstasyon Caddesi ve Atatürk Caddesi öne çıkmaktadır. Buralarda özellikle akşamları da hizmet veren pek çok kafe vardır. Şehirde gece hayatı için tercih edilen birkaç mekân yer alır. Bunlardan en çok tercih edileni biri Heybeli Bar’dır. Şehir merkezinde bulunan Heybeli Bar, canlı müzik konsepti arayanların uğrak noktasıdır. Tercih edilen diğer bir mekân ise Eskikale Mahallesi’nde bulunan Balkon Cafe’dir.Divriği ilçesinde ise gece hayatı daha sessiz ve sakindir. Burada insanlar akşam saatlerinde özellikle ev ziyaretleri ile sosyalleşme atmosferi yakalarken, gençler ise ilçe merkezinde bulunan çeşitli kafelerde zaman geçirmektedir. Az sayıdaki kafelerde buluşan gençler, burada çeşitli yöresel oyunlarla gecenin ilerleyen saatlerine kadar birlikte zaman geçirerek, sosyal bir alan yaratırlar.