TatilCity.NETTatilCity.NET

Doğanşar Gezi Rehberi

Doğanşar Gezi Rehberi

Doğanşar Gezi Rehberi


Doğanşar Gezi Rehberi

Sivas iline bağlı bir ilçedir. Yüz ölçümü 420 kilometre kare olan Doğanşar ilçesinin doğusunda Koyulhisar, güneyinde Hafik ilçesi, güneydoğusunda Zara ilçesi, batısında ve kuzeyinde ise Tokat ili bulunur. Doğanşar ilçesinin,  Sivas merkeze olan uzaklığı 101 kilometredir. Yerleşimin antik adı Hypsele, Osmanlı dönemindeki adı ise Tozanlıdır. Birbirinden güçlü ve zengin birçok medeniyete ev sahipliği yapan Doğanşar, bölgenin coğrafi yapısı nedeniyle engebelidir. Bu engebeler ise zamanla farklı oluşumlara (volkan konileri, madenler, kanyon) sebep olmuştur.
Anadolu'nun eski yerleşim merkezlerinden biri olan Doğanşar, Bizans döneminden sonra sırasıyla Danişmentliler, Anadolu Selçuklu Devleti, Eretna Beyliği ve Kadı Burhaneddin'in egemenliği altına girmiştir. 1399'da Osmanlılar tarafından fethedilen ilçe, Timur istilasıyla kaybedilmiştir. 1424 yılında tekrar Osmanlıların eline geçen Doğanşar, 19. yüzyılın son çeyreğine kadar Tokat'a bağlı bir ilçe konumundadır. 1870 yılında doğrudan Sivas'a bağlanmış ve Tozanlı nahiyesi statüsüne kavuşmuştur. 1872'de Hafik ilçe olunca, Hafik'e bağlanan Doğanşar, 1906’da Reşadiye'ye ardından tekrar Hafik'e bağlanmıştır. 1970 yılına kadar teşkilatlı nahiye olan Doğanşar, 9 Mayıs 1990 tarihinde ilçe konumuna getirilmiştir. İlçenin bazı bölgelerinde kale kalıntıları vardır. Bu kalıntılarda yapılan kazılarda gümüş paralar ve çeşitli kabilelere ait savaş materyalleri bulunmuştur. Doğanşar'ın çevresinde Kozlu Kalesi, Okçulu Kalesi, Çirmiş Kalesi ve Asar Kalesi gibi kaleler yer almaktadır. Doğanşar'ın doğusunda kalan Karakaya Kanyonu'nda ise Romalılara ait para ve çeşitli ok uçları keşfedilmiştir. Ayrıca Karakaya Kanyonu'nda yer alan taşlarda bazı figürlere rastlanmaktadır. Tam tepedeki taşta ise yönleri doğuya bakan iki tane taşa oyulmuş ve koltuk biçimi verilmiş oyukları görmekte mümkündür.

Doğanşar’a nasıl gidilir?

Sivas il merkezine kara, hava ve demiryoluyla ulaşmak oldukça kolaydır. Şehir merkezine 22 kilometre mesafede yer alan Sivas Nuri Demirbağ Havalimanı’na farklı hava yolu firmaları ile ulaşmak mümkündür. İstanbul ve İzmir’den tarifeli seferler düzenlenen Sivas’a havalimanından şehir merkezine ve şehir merkezinden havalimanına karşılıklı otobüs seferleri uçak iniş-kalkış saatine göre düzenlenmiştir. Dolayısıyla il dışından kente ulaştığınızda başta Gemerek olmak üzere çeşitli otobüs seferleri olmak üzere dolmuş, taksi veya kiralık araçlarla diğer ilçelere ulaşabilirsiniz. Sivas Belediyesi tarafından verilen otobüs seferleri hizmeti, konforlu ve ekonomiktir. Ayrıca havalimanından Tokat şehrine de servis hizmeti olduğunu hatırlatmak isteriz.
Doğanşar doğa sporları

Doğanşar doğa sporları


Doğanşar doğa sporları

Bölgede özellikle yerel yönetim ve bağımsız STK’lar ile doğa sporlarına yönelik çalışmalar yapılmaktadır. Özellikle doğa yürüyüşlerine oldukça uygun bir ortam sağlayan bölgede, Sivas merkeze 22 kilometre uzaklıkta bulunan Emirhan Kayalıklarına doğa yürüyüşleri yapılmaktadır. Sivas Valiliği öncülüğünde, Sivas Doğa Sporları ve Arama Kurtarma Kulübü (SİVDAK) tarafından belli aralıklarla düzenlenen çeşitli aktiviteler hafta sonlarında oldukça ilgi görüyor. 
Doğanşar’da gezilecek yerler

Doğanşar’da gezilecek yerler


Doğanşar’da gezilecek yerler


Karakaya Kanyonu

Nehirlerin oluşturduğu derin vadilere kanyon adı verilmektedir. Genellikle kanyonların iki yamacında erozyon ve aşınmaya dayanıklı sert kayalar yer alır. Karakaya Kanyonu ise Tekeliçi Çayı’nı oluşturur. Doğanşar ilçe merkezine yaklaşık 3 kilometre mesafede yer alan Karakaya Kanyonu; Cücü Tepesinden başlayarak yaklaşık 1300 metre akan Tekeliçi Çayı’nın aktığı bölgede Karakaya Kanyonunu meydana getirir. Kanyon içinde ilerledikçe birkaç kilometre sonra gürül gürü akan bir şelale sizi karşılayacaktır. Muazzam bir doğal güzellik olan Karakaya Kanyonu, birçok doğal yapıyı da bağrında saklamaktadır.

Dipsiz Göl

Doğanşar ilçesine 16 km, Sivas’a ise 82 km uzaklıkta yer almaktadır. Doğanşar, Sivas karayolu üzerinde bulunmaktadır. Küçük bir göl olmasına rağmen 14 metre derinliğe sahiptir. Derinliğin çok olması ve gölün dibinin görülmemesinden dolayı Dipsiz Göl adını almıştır. Ormanlar ile çevrili bir alanda yer alan gölün tarafında göl suları tarafından doğal olarak oluşan kayalar bulunmaktadır. Eskiden daha büyük v daha derin olan göl günümüzde suyunun çekilmesi ile küçülmüştür. Tüm bunlara rağmen yeşil tonlarının yansıması ile doğa harikası bir güzellik oluşturan Dipsiz Göl görülmeye değer güzelliklerimizdendir.

Dipsiz Göl Şelalesi

Doğanşar, Sivas karayolu üzerinde Dipsiz Gölün yakınında bulunmaktadır. Şelale ile döküldüğü nehir arasında yaklaşık 50 metre bulunmaktadır. Şelaleye ulaşmak için orman içinde yukarı dereyi takip eden patika bir yol kullanılmaktır. Şelalenin alt kısmında suların oluşturduğu travertenler dikkat çekmektedir. Şelalenin sağ tarafında bulunan sarkıt taşlara ve gözeneklere sahip küçük mağaraları mutlaka görmelisiniz.

Yaylalar

Oldukça dağlık ve engebeli arazilerden meydana gelen Doğanşar ilçesinde, çok sayıda yayla vardır. Doğanşar, Sivas ilinin en fazla yaylalara sahip ilçesi konumundadır. Temiz, serin havaya sahip Doğanşar Yaylaları, her yıl yerli ve yabancı birçok turist tarafından ziyaret edilmektedir. İlçe sınırları içinde bulunan ve mutlaka görülmesi gereken yaylalar ise; Armutlu Yaylası, Subeyad Yaylası, Koz Yaylası, Körselik Yaylası, Karanlıkdere Yaylası ve Aslan Çimeni Yaylası’dır.

Karakucak Güreşleri

Ata sporumuz olan güreş kültürünün yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılmasında ülkemizde önemli bir yere sahip olan Doğanşar ilçesi, yarım yüzyıldan fazla bir süredir bu geleneği sürdürmektedir. Her yıl geleneksel olarak düzenlenen Karakucak Güreşleri festivali ilçede mutlaka görülmesi gereken etkinliklerdendir. 1994 yılından bu yana her yıl düzenlenen bu organizasyona Türkiye’nin her köşesinden gelen pehlivanlar, festivalde ter dökmektedir.

Doğanşar’da ne yenir?


Peskütan Çorbası

Kış aylarının gözde tariflerinden olan peskütan çorbası için yarma, peskütan ve yoğurt bir araya getiriliyor. Çorbanın üzerine bol tereyağı konularak servis ediliyor.

Sivas Katmeri

Peynir ve katmerin muhteşem buluşması olarak nitelendirilen Sivas katmeri, fırından çıktığı gibi sıcak bir şekilde yenmeli ve yanına bir bardak çay söylenmeli.

Hingel

Sivas mantısı olarak da bilinen hingel, Sivas'ın öne çıkan yöresel lezzetlerinden biridir. Peynir ve patatesle yapılan bu hamur işi yemeğin üzerine yoğurt dökülerek, servis edilir.

Sivas Ketesi

Katmerin başka bir şekilde hazırlanan versiyonu olan Sivas ketesi, börek kıvamında hazırlanır. Özellikle akşamüstü buluşmalarında ve çay sohbetlerinde yörenin vazgeçilmez lezzetlerindendir.
Doğanşar’da gece hayatı

Doğanşar’da gece hayatı


Doğanşar’da gece hayatı

Tüm Anadolu kentleri ve ilçelerinde olduğu gibi Doğanşar’da da kayda değer bir gece hayatından bahsetmek pek mümkün değil.. Muhafazakar ve kapalı yapısı ile dikkat çeken ilçede, özellikle akşam saatlerinde yoğun bir gece hayatı, alkollü mekan sayısı hemen hiç yoktur. Buna rağmen özellikle gençlerin uğrak noktası olan birkaç kafeterya bulunmaktadır. Doğanşar’da gidilebilecek mekanları ise; Gazinin Yeri, Cafe Land, Arda Cafe şeklinde sıralayabiliriz.
Öte yandan daha aktif bir gece hayatı sevenlerin tercihi genellikle Sivas merkez olmaktadır. Üniversiteli gençlik ile biraz daha hareketlenen Sivas’ta gece hayatı daha çok İstasyon ve Atatürk caddelerinde yaşanmaktadır. Buralarda özellikle akşamları da hizmet veren çok sayıda kafe ve bar yer almaktadır. Şehirde gece hayatında öne çıkan Heybeli Bar, yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası konumundadır. Şehir merkezinde bulunan Heybeli Bar, canlı müzik konsepti ile her kesimin beğendiği mekanlardandır. Bunun dışında şehirde canlı müzik yapılan çeşitli türkü barlar bulunmaktadır. Aksu Cafe, Cafe Bahane, Neşve Sivas ve Captan Crown Bar Sivas ilk akla gelenlerdir.