TatilCity.NETTatilCity.NET

Doğubayazıt Gezi Rehberi

Ağrı Doğubeyazt Gezi Rehberi

Ağrı Doğubeyazt Gezi Rehberi


Ağrı iline bağlı bir ilçe olan Doğubayazıt, şehrin tarihî açıdan en zengin ve en gelişmiş ilçesidir. İlçede 120 binden fazla kişi yaşamaktadır. Tarihi serüveni içerisinde birçok kavim ve medeniyete yaşam alanı sunmuş olan Doğubayazıt, Türkiye’nin doğuya açılan kapısı olarak değerlendirilmektedir. Tarihi boyunca Urartular, Asurlar, Medler, Persler, Roma ve Bizans uygarlıklarına ev sahipliği yapmış olan coğrafya, kültürel izlerin yanı sıra doğal güzellikler ve folklorik öğelerin zenginliğine de sahiptir.
Aynı adı taşıyan ovanın güneydoğusuna kurulmuş olan Doğubayazıt, Malazgirt Zaferi’nden önce, 1064 yılında Kars’ın fethiyle birlikte Selçuklu topraklarına katılmıştır. Fakat daha sonra gelen Moğol istilası bölgenin kaderini değiştirmiş, bölgede Timur Han’ın hâkimiyeti hüküm sürmeye başlamıştır. Moğollar bölgeyi uzun süre otlak ve yayla olarak kullanmış ve ordularını beslemiştir. İlerleyen süreçte zaman zaman Akkoyunlular ve Karakoyunlular arasında el değiştiren Doğubayazıt, 15. yüzyılda Safeviler tarafından ele geçirilmiştir. 76 yıl boyunca Safeviler tarafından yönetilen bölge 1514 yılında, Çaldıran Savaşı’nın ardından, Osmanlı İmparatorluğu topraklarına katılmıştır. Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yıllarında sancakların vilayetlere dönüştürüldüğü uygulamada, Doğubayazıt vilayet merkezi olmuştur. 1927 yılında vilayet merkezinin Ağrı’ya taşınması ile birlikte ise Doğubayazıt Ağrı’ya bağlı bir ilçe haline gelmiştir.
Doğubayazıt, tarihî dönemlerini yaşarken ev sahipliği yaptığı uygarlıkların izlerini günümüze kadar taşımıştır. İlçenin doğal zenginlikleri de oldukça ilgi çekiciyken kültürel değerlerin de varlığı Doğubayazıt’ı ayrıcalıklı bir konuma oturtmaktadır. Tarihsel gezi, spor ve efsane anlatıları ile Doğubayazıt, Türkiye’nin turistik açıdan değeri artmakta olan bir noktasıdır.

Ağrı Doğubeyazıt Turistik Rehber - Ağrı Doğubeyazıt Gezilecek Yerler - Ağrı Doğubeyazıt Yapılacak Şeyler
Ağrı Doğubeyazıt Gezilecek Yerler

Ağrı Doğubeyazıt Gezilecek Yerler


Doğubayazıt’ta gezilecek yerleri sizin için derledik

Ağrı’ya bağlı ilçelerden bir tanesi olan Doğubayazıt, uzun süre Urartuların hakimiyetinde kalan ve Saka Türklerinin de yerleşim yeri olarak bilinen güzide bir ilçemizdir. 625 yılında Hazar Türklerinin hakimiyetine giren ve hem Romalılara hem de Pers Krallığına ev sahipliği yapan kozmopolit bir kimliği bizimle buluşturuyor. Dilerseniz ilçemizin tarihine ve Doğubayazıt’ta gezilecek yerler listesine detaylı bir şekilde göz atalım.
Küçük Ağrı Dağı’nın güney yamaçlarında bulunan Buz Mağarası, Hallaç köyünün 3 kilometre kuzeydoğusunda yer almaktadır. Ağzının içerideki çukura göre biraz yüksekte kaldığı Buz Mağarası’nın derinliği yaklaşık 100 metredir. Mağaranın içinde lavlar, kayalar ve kayaların üzerinde donup kalmış saf suların oluşturduğu buz tabakaları bulunmaktadır. Kış mevsiminde dahi çok soğuk olmayan bu mağaranın içindeki buzlar, yukarıdan damlayan ve hava akımından etkilenmiş sulardan oluşmaktadır. İlçenin en sıcak yerinde yer alan bu mağaranın içindeki değişik biçimdeki sarkıt ve dikitler ilgi çekicidir. Dışarıdan vuran güneş ışığının da değişik ışık oyunlarına sebep olmaktadır. Civardaki halkın “buzluk” olarak adlandırdığı bu mağara insanların su ihtiyacını karşılamaktadır.

Balık Gölü

Ülke sınırları içerisindeki en yüksek oluşumlu göl olarak bilinen Balık Gölü, 2241 rakıma sahiptir. Birçok balık türüne ev sahipliği yapan gölde yoğun olarak sazan ve alabalık yaşamaktadır. Burada kısa da olsa bir sandal gezisi yapabilir ve gölü tümüyle keşfetme fırsatına sahip olabilirsiniz. Bulunduğu konum bir hayli değerli ve yaz aylarında olduğu gibi kış aylarında da görsel şölene dönüşüyor.

Bayazıt Camii

Doğubayazıt'ın en çok ziyaret edilen Bayazıt Camii, her yıl yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktasıdır. İhtişamlı görüntüsü ile tarihe tanıklık Ede cami, isteyenlere kapılarını aralamaya devam ediyor. Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden biri, Doğubayazıt'ın simgelerinden olan Bayazıt Camii, Yavuz Sultan Selim döneminde inşa edilmiştir. Günümüze kadar ulaşmayı başaran yapı, kentin sahip olduğu tarihsel zenginliği de ortaya koyuyor.

Doğubayazıt Kalesi

Urartular döneminde inşa edildiği söylenen Doğubayazıt kalesi, o döneme ait çok sayıda kalıntıyı da beraberinde getiriyor. Kalenin hangi amaçla inşa edildiği henüz bilinmiyor ancak dönemin mimarisini en iyi şekilde yansıttığını ifade etmekte fayda var.

Ahmed-i Hani Türbesi

Doğubayazıt’ya yaşadığı iddia edilen Ahmet Hani isimli yazarın türbesi olarak biliniyor… Yazar vefat edince sarayın karşısında bir bölgeye gömülüyor ve sonrasında burası türbe olarak can buluyor. Yerli turistlerin yanı sıra yabancı turistlerin de ilgisini çeken adreslerden bir tanesidir.

İshak Paşa Sarayı

İshak Paşa Külliyesi olarak da anılan saray, Abdi Paşa tarafından hayata geçirilmiştir. Doğubayazıt ilçe merkezine ortalama 5 km mesafede bulunan saray, 18. Yy’ın en değerli ve en önemli eserleri arasında gösteriliyor. Tam 116 odaya sahip ve hali hazırda ziyaretçilere açık olduğunu da söyleyebiliriz.

Yörenin et ağırlıklı yemekleri, damaklarınızda unutulmaz tatlar bırakacak


Abdigör Köftesi

Ağrı’nın en tanınmış yemeği olan Abdigor köftesi, Doğubayazıt ilçesinde yaygın olarak yapılır. Bir yanıyla içli köfteye benzeyen Abdigör köftesi, yörenin en lezzetli yemeğidir. Yağsız, sinirsiz, kemiksiz sığır eti, çok az miktarda soğan, bir adet yumurta ve baharatlardan yapılan köfte, damaklarınızda unutulmaz bir tat bırakacak. Taze et, bir tokmak ile taş üzerinde merhem şeklini alıncaya kadar dövülen köfte, hamur haline gelen et, soğan ve su katılarak elle çırpılır. Çırpıldıktan sonra bir saat dinlendirilen köfteler, genellikle pilav üzerine konularak servis yapılır.

Gosteberg Et

Tereyağı, soğan, salça ve aynı adı taşıyan gosteberg otu ile harmanlanıp hayvan postuna doldurulan et, nemli toprağa gömüldükten sonra üzerinde ateş yakılarak pişirilir. Buğulama da denilen yöntemle yapılan gosteberg etinin tadını asla unutulmaz.

Selekeli (Saç Kavurma)

Taze oğlak veya kuzu eti, sarımsaklı yoğurt ve tereyağından yapılan Selekeli’nin hazırlanışı oldukça kolaydır. Saç Kavurma için taze et doğranır, içine tereyağında eritilerek salça konulur. Kızartılan et indirilip bir süre dinlendirilir, üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür ve servis yapılır.

Alabalık

Balık Göl’ü, Çuma Çayı ve derecik sularında bulunan kırmızı pullu kızıl alabalık tadının güzel olmasının yanı sıra kırık, çıkık gibi ortopedik tedavilerde ilaç olarak kullanılıyor.

Beyaz Bal

Türkiye’nin en güzel çiçek balı Ağrı’nın doğal bitkilerinden elde ediliyor. Bin bir renk ve çeşit kokudaki yayla çiçeğinden toplanan polenlerden oluşan bembeyaz balın tadına doyum olmaz.

Haşıl

İnce yarmanın bulamaç şeklinde pişirilmesi ile yapılan haşıl için yarmanın ortası havuz gibi açılır ve üzerine tereyağı konulur. Çevresine ise sarmısaklı yoğurt gezdirilen yemek ortasına açılan havuz nedeniyle tabakla servis edilmez, tek bir kaptan yenilebilir.

Hengel

Anadolu’nun çeşitli yörelerinde benzer şekilde yapılan Hengel için buğday unundan hamur hazırlanır, bir süre dinlendirilen hamur yufka şeklinde ince olarak açılır ve kare şeklinde kesilir. Kaynar suda haşlandıktan sonra süzülen hamur, tepsiye alınır. Üzerine sarımsaklı yoğurt veya hengel sosu denilen yöreye has kurut isimli bir malzeme ezilir ve dökülür. Küçük soğan parçacıkları kavrulan tereyağı ile dökülerek servis yapılır. Soğutulmadan yenmesi gereken hengel, lezzetiyle unutulmaz bir tattır.

Kuymak

Yöreye özgü yemeklerden biri de kuymaktur. Kuymak hazırlamak için önce bir tavaya kaymak konulur. Ardından alabildiği kadar mısır veya buğday unu konularak sürekli karıştırılır. Biraz su dökülerek karıştırılamaya devam edilir. Kaymağın yağı çıkıncaya kadar karıştırılır ve yağ çıktığı zaman yenir.

Kete

Mayalanmış hamur, yufka seklinde açılarak doğrudan sacın üzerinde pişirilir. Yağlanarak veya kuru olarak yenilen kete, yufkadan kalın lavaştan ince olduğu için yöreye özgüdür.

Pişi (Bişi) Erdek

Süt veya su ile mayalanarak yoğrulan hamur, biraz dillendirildikten sonra, elle hafif ekmek boyutuna getirilinceye kadar çevrilir. Yuvarlak hamur kızgın yağa atılır ve kızarıncaya kadar pişirilir.
Ağrı Doğubeyazıt Gece Hayatı

Ağrı Doğubeyazıt Gece Hayatı


Gece hayatı

Muhafazakar yapısı nedeniyle Ağrı’da gece hayatı yok denilecek kadar azdır. Ancak yılın belli dönemlerinde kentte düzenlenen festivaller çerçevesinde bölge halkı bir araya gelerek, eğlence başta olmak üzere çeşitli kültürel ve sanatsal faaliyetlere katılma şansı yakalar. Bu festival ve etkinlikleri sizler için derledik. Yolunuz Ağrı’ya düştüğünde bu festivaller seyahat takviminize denk geliyorsa katılmanızı mutlaka öneririz.