TatilCity.NETTatilCity.NET

Domaniç Gezi Rehberi

Kütahya’nın Domaniç ilçesi, Osmanlı İmparatorluğu’nun kurulduğu topraklar olarak bilinmektedir. Uzun yıllar boyunca Hisarlık olarak adlandırılan yöre, önemli bir tarihi özelliğe sahiptir. Deniz seviyesinden 870 metre yüksekliğe sahip olan Domaniç, ağırlıklı olarak dağlar ve ormanlıklarla kaplı bir coğrafyadır. Çam ve kayın ormanlarının ağırlıkta olduğu yörede, gürgen ve meşe ağaçları da yoğun olarak dikkat çekmektedir. Dağların arasında yer alan ilçe, karasal iklim özelliklerine sahiptir. Domaniç’in başlıca gelir kaynağı, ilçe sakinlerinin çalıştığı Tunçbilek linyit kömür işletmeleri ve İnegöl’deki mobilya fabrikalarıdır. Tarıma elverişli arazilerin az olduğu ilçede, kısmen hayvancılık ve alabalık üretimi söz konusudur.Domaniç’e ilk yerleşenlerin Milattan Önce 3 binli yıllarda buraya geldikleri saptanmıştır. Yapılan yüzey araştırmalarında rastlanan seramik kalıntıları ilçe tarihi hakkında önemli veriler sunmaktadır. Daha sonra Roma ve Bizans dönemlerinde de yerleşimin devam ettiği ilçe merkezinde, Milattan Sonra 2’nci yüzyıldan kalma Roma mezarı bulunmuştur. Ardından 13’üncü yüzyılda yöreye Germiyanoğulları Beyliği egemen olmuştur. Türklerin bölgeye gelişi ise 1230’lu yıllarda I. Alaaddin Keykubat dönemine rastlamaktadır. Söz konusu dönemde Oğuzların Kayı boyundan bir grup buraya yerleşmiştir. Buraya yerleşenler arasında Hayme Ana ve oğlu Ertuğrul Gazi de bulunmaktadır. Osmanlı devleti de bu topraklar üzerinde kurulmuştur.Domaniç adı, buraya yerleşen Ertuğrul Gazi önderliğindeki Kayı boyunun; dağların arasında, duman içinde bulunan yöreye verdikleri Dumaniçi isminden gelmektedir. Kış aylarını Söğüt bölgesinde geçiren Osmanlılar, yaz aylarını ise Domaniç bölgesinde geçirmekteydi. Bir dönem Hisarköy adı verilen yöre, ardından Domaniç ismini almıştır. Domaniç, 1926 yılında meydana gelen büyük yangında tamamen yanmıştır. 1960 yılına kadar Tavşanlı’ya bağlı olan yerleşim, söz konusu yıl ilçe statüsüne kavuşmuştur.

Domaniç’e nasıl gidilir?

Kütahya il merkezine 80 kilometre uzaklıkta yer alan Domaniç, karayolu ulaşım olanaklarına sahiptir. İl merkezinden gün içinde belirli aralıklarla düzenlenen minibüs seferleriyle ilçeye ulaşılabilmektedir. Ayrıca Bilecik’in Bozüyük ilçesine 55 kilometre uzaklıkta bulunan Domaniç; İstanbul’a 310, Bursa’ya 80, Bilecik’e 100, İzmir’e 348, Ankara’ya ise 330 kilometre mesafede bulunmaktadır.Domaniç’e havayoluyla ulaşmak isteyenler ise en yakın havalimanı olan Bursa Yenişehir Havaalanı’nı kullanabilirler. Yenişehir Havalimanı’na 64 kilometre uzaklıkta yer alan Domaniç’e ulaşmak için, havaalanına indikten sonra servis araçları, kiralık araç ya da taksiler değerlendirilebilir. Havalimanından ilçeye yolculuk ortalama bir saat sürmektedir.

Domaniç’te doğa sporları

Etrafında dağlar ve ormanlar bulunan Domaniç ilçesi, doğa sporları için elverişli bir coğrafyaya sahiptir. Domaniç ormanlarının pek çok yerinde doğa yürüyüşleri için muhteşem parkurlar bulunmaktadır.İlçenin en çok tercih edilen yürüyüş ve bisiklet parkurları; Kocayayla, Üçtepeler Kulesi, Darıtepe Kulesi, Karagöl Yaylası Haymeana ve Sarıkız bölgelerindedir. Sürtük Yaylası ve Oylat mevkii ise yürüyüş parkurlarının en güzel mola yerleridir.Domaniç dağlarında yer alan parkurların en güzellerinden biri Hemit Dede'den başlayan rotadır. Kaşalıç Mevkii, Alibey Çeşmesi, Pazaralanı, Topuk Yayla Tabiat Parkı üzerinden devam eden parkur, Kocayayla’da tamamlanmaktadır.

Domaniç’te gezilecek yerler

Hayme Hatun Türbesi

Osmanlı devletinin ilk yerleşim yerinin Domaniç yöresi olduğu, buradaki Hayme Hatun Türbesi’nden de anlaşılmaktadır. Domaniç ilçe merkezine 10 kilometre uzaklıkta yer alan Çarşamba köyündeki türbe, ilçenin en çok ziyaret edilen yerlerinden biridir. Misafirhane ve medrese gibi bölümleri olan türbe, Ertuğrul Gazi’nin annesi, Osman Gazi’nin ise ninesi olan Hayme Hatun’a aittir. Süleyman Şah’ın eşi olan Hayme Hatun’un, Süleyman Şah’ın ölümünün ardından 12 yaşındaki oğlu Ertuğrul Gazi ile birlikte grubun liderliğini aldığı düşünülmektedir. İlk olarak Ankara’nın Haymana ilçesi yakınlarına yerleşen grup, daha sonra buraya gelmiştir. Haymana ilçesinin adı da Hayme Ana’dan gelmektedir. Domaniç yöresine yerleşen Hayme Hatun liderliğindeki aşiret, 1250 yılından sonra hızla büyümüştür. Liderliği daha sonra ise Ertuğrul Gazi almıştır.

Üç Tepeler Mevkii

Antik kalıntılara da ev sahipliği yapan bu bölge, aynı zamanda acısu olarak bilinen su kaynağına sahiptir. Domaniç ile Bozöyük sınırında olan bu suyun şifalı olduğu belirtilmektedir. Çevre sakinleri tarafından yoğun olarak kullanılan bu su çevresinde piknik de yapılabilmektedir. Yakında yer alan Kızın Sarayı isimli bölgede ise Bizans ve Osmanlı dönemlerinden kalma saray ve kervansaray kalıntılarını görmek mümkündür.

Ilıcaksu Köyü

Alabalık çiftlikleriyle ünlü Ilıcaksu Köyü, Domaniç’te ekonomiye önemli katkılar sunmaktadır. Modern balık çiftliklerinin yer aldığı köy, Domaniç ilçe merkezine beş kilometre uzaklıktadır. Türkiye’nin en büyük üçüncü alabalık üretim bölgesi olan köy, görülmeye değer doğal güzelliklere de ev sahipliği yapmaktadır. Burada üretilen balıklar ise Türkiye’nin dört bir yanına gönderilmektedir. Köyde yer alan Sarıkız Mesire Yeri’nde ise suni bir gölet bulunmaktadır. Burada keyifli bir gün geçirilebilmektedir. Ayrıca köyde üretilen alabalıklardan güzel bir ziyafet çekmek de mümkündür.

Mızık Çamı

Tarihi bir ağaç olan Mızık Çamı, Domaniç ilçe merkezine üç kilometre mesafede bulunan Domutköy’de yer almaktadır. Bu ağacın; Osmanlı devletini kuran Osman Gazi’nin, bebek iken ninesi Hayme Hatun tarafından dallarına salıncak kurulduğu ağaç olduğu söylenmektedir. Rivayete göre Hayme Hatun, torunları Osman ve onun oğlu Orhan’ı bu salıncakta avutmuştur. Çocukların mızıklanması bu şekilde önlendiği için adına da Mızık Çamı denilmiştir. Beşik Çamı olarak da adlandırılan ağaç, bölge sakinleri tarafından kutsal kabul edilmiştir. Fakat ağaç, 1980’de kurumuş, 1988’de ise rüzgarda yıkılmıştır. Bugün halen yıkık durumda olan ağaç, koruma altındadır. Anıt ağacın üzeri ise türbe gibi kapatılmıştır.

Domaniç’te nerede ne yenir?

Kütahya ve Bilecik yöresi yemek kültürünün özelliklerini taşıyan Domaniç’te, buğday ürünleri, hamurlular ve süt ürünleri mutfağın temelidir. Erişte, bulgur ve tarhana ilçede oldukça yaygın tüketilmektedir. Ayrıca Domaniç ilçe merkezine beş kilometre uzaklıkta yer alan Ilıcaksu köyündeki çok sayıdaki alabalık çiftliği, ilçe mutfağında alabalığın da önemli bir yer tutmasını sağlamıştır. Başta Ilıcaksu olmak üzere ilçede çok sayıda alabalık restoranı mevcuttur.Domaniç’te bulunan restoran ve lokantalarda yöreye özgü lezzetleri tadabilirsiniz. İlçenin en çok tercih edilen restoranlarını; Ilıcaksu köyünde bulunan Sarıkız Gül Balık Restaurant, Aydeniz Alabalık Restoran, Alimin Yeri, İsmail Usta Alabalık ve Pide Salonu, Ziyafet Çiğköfte, Mustafa Usta Pide Salonu, Birtat Pide Fırını, Anıl Döner Salonu, Hilal Pastanesi, Öz Et Mangal, Öz İnegöl Köfte Salonu, Yayla Lokantası, Merkez Pide Salonu, Üçler Restoran, Şehzade Lokantası, İsmail Usta Izgara ve Çay Bahçesi olarak sıralayabiliriz.

Domaniç’te gece hayatı

Kütahya’nın Domaniç ilçesinde aktif bir gece hayatı söz konusu değildir. İlçede ağırlıklı olarak kafeterya, çay bahçesi ve pastaneler bulunmaktadır. Domaniç geziniz sırasında, dinlenerek içeceklerinizi yudumlayabileceğiniz bu mekanların en çok tercih edilenleri ise Milli Egemenlik Caddesi’nde bulunan Tahtalı Cafe, Atatürk Caddesi üzerinde hizmet veren Hyg Tost Evi, Uğur Mumcu Caddesi üzerinde faaliyet gösteren Pizza Cafe, Ertuğrul Gazi Caddesi’nde yer alan Hilal Cafe, Tavşanlı Caddesi üzerinde bulunan Sondem Cafe ve yine Tavşanlı Caddesi üzerindeki adresinde konuklarını ağırlayan Lavinia Cafe gibi işletmelerdir.