TatilCity.NETTatilCity.NET

Elbistan Gezi Rehberi

Kahramanmaraş’ın nüfus olarak en kalabalık ilçelerinden olan Elbistan, geniş tarım alanlarına sahiptir. Doğuda Malatya ili, güneyde Ekinözü ve Nurhak, batıda ise Afşin ilçeleriyle komşu olan Elbistan, Kahramanmaraş’a bağlı olmasına rağmen Malatya il merkezine daha yakındır. Türkiye’nin en büyük dördüncü ovası konumunda olan Elbistan ovası, büyük oranda ilçenin ortasından geçen Ceyhan Nehri tarafından sulanmaktadır. İlçenin güneyinde bulunan Ekinözü tarafında doğal kaynak suları bulunmaktadır. Burada böbrek hastalarına iyi gelen şifalı sular mevcuttur. Etrafı dağlarla çevrili olan Elbistan’ın merkezi, Şardağ eteklerinde yer almaktadır. Deniz seviyesinden ortalama bin 100 metre yükseklikte yer alan yörede, Akdeniz ve karasal iklim görülmektedir. Kış ayları soğuk ve nemli, yaz ayları ise sıcak ve kuru yaşanmaktadır. Tarımsal üretimin yanı sıra hayvancılıkta da gelişmiş olan Elbistan, bölgenin en önemli et kaynaklarından biridir. Sanayi bakımından da gelişmiş olan ilçede çok sayıda fabrika bulunmaktadır. Öte yandan Afşin’de bulunan termik santralin kömürü de büyük oranda Elbistan sınırlarında çıkarılmaktadır.Tarihi Hititler dönemine kadar uzanan Elbistan’ın bilinen ilk ismi Ablasta olup, bunun anlamı Hititçede “akan su” demektir. İlk olarak Karaelbistan beldesi civarında kurulan ilçe merkezi, daha sonra taşınmıştır. Ceyhan Nehri’nin iki yakasında kurulduğu için akan su anlamına gelen Ablasta adını aldığı tahmin edilmektedir. Elbistan yöresinde, tarihsel süreç içinde sırasıyla Hitit, Sümer, Asuri, İran, Makedonya, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı egemenliği yaşanmıştır. Bizanslılardan 1085’te Emir Buldacı tarafından alınan yöre, 1114 yılında yaşanan büyük depremde yerle bir olmuştur. Ardından Dulkadiroğulları Beyliği’nin hakimiyet kurduğu Elbistan, bir dönem beyliğin başkenti olmuştur. Osmanlı egemenliğinin 1522 yılında başladığı yöre, 17’nci yüzyıldan itibaren Anadolu’da görülen isyanlarda bir direnme ve sığınma merkezi olmuştur.

Elbistan’a nasıl gidilir?

Kahramanmaraş il merkezine 162 kilometre mesafede yer alan Elbistan, karayolu ulaşım imkanlarına sahiptir. İl merkezinden Elbistan’a gün içinde düzenlenen minibüs seferleriyle ulaşılabilmektedir. Ancak ilçe Malatya il merkezine daha yakın olduğu için Malatya üzerinden de yoğun ulaşım sağlanmaktadır. Malatya’ya 120 kilometre uzaklıkta olan Elbistan, Afşin’e 26, Ankara’ya ise 615 kilometre mesafededir.İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük kentlerden Elbistan’a havayolu aracılığıyla ulaşmak isteyenler, ilçeye 105 kilometre uzaklıkta bulunan Malatya Erhaç Havalimanı üzerinden daha kolay gidebilmektedir. THY ve özel havayolu firmalarının her gün uçuşlar düzenlediği Malatya Erhaç Havalimanı’ndan Elbistan’a, havayolu servis araçlarıyla ortalama bir buçuk saatte ulaşılabilmektedir. Kahramanmaraş Havaalanı’na 153 kilometre uzaklıkta bulunan Elbistan’a, bu havalimanından ise 2 saat 10 dakikada gidilebilmektedir.

Elbistan’da doğa sporları

Elbistan, doğa sporlarına uygun bir coğrafyaya ve iklime ev sahipliği yapmaktadır. Başta trekking, yamaç paraşütü, off-road olmak üzere ilçede çok sayıda aktivite yapılabilmektedir.

Trekking

Elbistan sınırlarında yer alan Şardağı, doğa yürüyüşleri için yörede en çok tercih edilen bölgedir. Burada doğal güzelliklerle iç içe yapılan yürüyüşlerde, tarihi kalıntılara da rastlanmaktadır. Kommagene uygarlığından kalan Kral Başı Kayası ve Kız Kalesi gibi yapılar bu rotanın üzerinde yer almaktadır. Ayrıca ilçe yakınında bulunan Berit Dağı etekleri de orman içi yürüyüşleri için tercih edilmektedir. Karadut mevkiinden başlayan bu parkur, gidiş dönüş toplam altı saat civarında sürmektedir.

Yamaç Paraşütü

Yamaç paraşütü için elverişli olan Elbistan’da, bu sporu geliştirmek için Elbistan Sportif Havacılık ve Hafif Hava Araçları Doğa Sporları Kulübü kurulmuştur. Kurslar düzenleyen bu kulüp, ilçede yamaç paraşütünü yaygınlaştırmayı hedeflemektedir.

Off Road

Elbistan’ı kuşbakışı gören Gerdek Yaylası ise off-road etkinlikleri için tercih edilmektedir. Zorlu parkurlara ev sahipliği yapan yaylada, sık sık off-road etkinlikleri düzenlenmektedir. Kar ve çamur çukurlarının yanı sıra dik rampaların bulunduğu bu parkurlarda, 4x4 araç sürücüleri heyecanlı bir sürüş deneyimi yaşamaktadır.

Elbistan’da gezilecek yerler

Karahöyük

Elbistan’ın tarihine ışık tutan yapılardan Karahöyük, ilçe merkezine 13 kilometre mesafede yer alan Karahöyük köyündedir. Yüksekliği 19 metre, boyutları ise 350’şer metre olan höyükte yapılan arkeolojik kazılarda, Roma ve Hitit dönemlerinden kalma eserler gün yüzüne çıkarılmıştır. Roma döneminde yoğun bir yerleşimin yaşandığı tespit edilen höyük, çevredeki en büyük yerleşke olarak dikkat çekmektedir. Çeşitli gömütlerin bulunduğu höyükte; Hitit döneminden kalma dört yapı katı saptanmıştır. Çok sayıda buluntunun ortaya çıkarıldığı bu katlarda, üç yüzünde hiyeroglif yazıtın yer aldığı kalıntı en ilgi çekenidir. Buradaki yazının dinsel bir anlama geldiği sanılmaktadır. Karahöyük’te ayrıca, çanak çömlekler, testiler, vazolar, taslar, geometrik süs eşyaları, ev eşyaları ve hayvan tasvirleri gün yüzüne çıkarılmıştır. Bu eserlerin büyük kısmının Milattan Önce 2000’li yıllardan kaldığı tahmin edilmektedir.

Kız Kalesi

Elbistan’ın Kale köyünde bulunan Kız Kalesi’nin hangi dönemde ve kimler tarafından yaptırıldığı tespit edilememiştir. Kale, 150 metre yüksekliğe sahip bir tepe üzerine inşa edilmiştir. İki burcu ve bazı kalıntıları günümüze kadar ulaşan Kız Kalesi’nin burçlardan biri moloz taştan inşa edilmiştir. Üstünün ahşap örtülü olduğu tahmin edilen burçların duvarlarda ise kiriş delikleri bulunmaktadır.

Ufacıklı Köyü

Elbistan ilçe merkezine 20 kilometre mesafede yer alan Ufacıklı köyü, Roma döneminden kalma eserlere ev sahipliği yapmaktadır. Köy yakınlarında yer alan üç tane şapel kalıntısı bugüne kadar ulaşmayı başarmıştır. Bu şapellerin, Roma dönemi sonu ve Bizans dönemi başlarına ait olduğu tahmin edilmektedir. Diğerlerinden daha büyük olan orta şapelde, büyük bir oda ve pencere de bulunmaktadır. Bir kartal kabartmasının bulunduğu sağ şapele ise merdivenle inilmektedir. Bizans sanatının örnekleri arasında gösterilen sütunlar ile dikkat çeken şapel ayrıca nişlere de sahiptir.

Ulu Camii

Elbistan ilçe merkezindeki Güneşli Mahallesi’nde yer alan Ulu Camii’nin kitabesi bulunmadığı için kimler tarafından ve ne zaman yaptırıldığı tam olarak bilinmemekle birlikte 16’ncı yüzyıl Osmanlılar dönemi yapısı olduğu sanılmaktadır. Elbistan bölgesindeki ender Osmanlı dönemi eserlerinden olan Ulu Camii, kesme taş, mermer ve tuğladan inşa edilmiştir. Caminin minaresi 1834’te onarımdan geçirilmiştir.

Çarşı (Atik) Camii

Elbistan’ın görülmesi gereken yapılarından bir diğeri olan Çarşı Camii, sade bir mimariye sahiptir. Kesin olmamakla birlikti Danişmentlilerce inşa edildiği sanılan caminin 16’ncı yüzyılda yapıldığı tahmin edilmektedir. Kesme taş ve tuğla ile inşa edilen cami 1886 yılında tamir edilmiştir. Şerefesi balkon şeklinde olan caminin bitişiğindeki minare ise günümüze kadar özgünlüğünü koruyarak ulaşabilmiştir.

Himmet Baba Camii ve Türbesi

Elbistan merkezinde yer alan ve 700 yıllık olduğu tahmin edilen Himmet Baba Camii ve Türbesi, ilçenin görülebilecek yapılarından biridir. Yapılan araştırmalara göre önce türbe inşa edilmiş, ardından da cami bölümü ilave edilmiştir. Kesme ve moloz taştan yapılan türbe, konik bir çatı ile kaplanmıştır. Selçuklular zamanında Elbistan’ın askeri valisi olan Himmet Baba, adaletli yönetimi nedeniyle yöre halkı tarafından sevilen biriymiş. Elbistan’a yönelik bir saldırıda öldürülmüştür. Hayatını kaybettiği yere gömülerek türbesi yapılmıştır.

Elbistan’da nerede ne yenir?

Kahramanmaraş ve Malatya çevresinin yemek kültürünün özelliklerini taşıyan Elbistan’da, ağırlıklı olarak et yemekleri tercih edilmektedir. Sebze yemeklerinin pek tercih edilmediği ilçede; Elbistan tava, kebap ve lahmacun gibi lezzetler yaygın olarak tüketilmektedir. Özellikle Elbistan tava, bölgeyi ziyaret eden turistlerin en çok tatmak istedikleri lezzetler arasındadır. Ceyhan Nehri’nin doğduğu Pınarbaşı bölgesindeki restoranlarda bu lezzeti bulabilirsiniz. Ayrıca Elbistan’da bulunan restoran ve lokantalarda da yöresel lezzetleri tadabilirsiniz.

Altınşiş Restoranı

Elbistan’ın en eski lokantalarından olan Altınşiş Restoranı, özellikle yaptığı lezzetli et döneri nedeniyle tercih edilmektedir. Restoranda İskender kebabın yanında nefis salatalar ve yayık ayranını öneririz.

Küçükler Ocakbaşı Restoran (Kadir Usta)

Lahmacunda iddialı olan Küçükler Ocakbaşı Restoran; büyük porsiyonları, mezeleri ve ayranıyla ilgi çekmektedir. Ayrıca VIP salonu da bulunan restoranda, toplantı, konferans ve özel gün etkinlikleri de yapılabilmektedir. Kadir Usta’nın hünerli ellerinden çıkan et ve tavuk ürünleri beğenilerek tüketilmektedir.

Pınarbaşı Alabalık

Elbistan’da balık yenebilecek en güzel mekan Pınarbaşı Alabalık’tır. İlçe merkezinde yer alan restoran, Ceyhan Nehri’nin hemen yanında muhteşem bir manzaraya sahiptir. Kendi tesislerinde yetişen balıkları servis eden restoranda, salatalar anlık olarak hazırlanmakta ve taze sunulmaktadır.

7-24 Paça Salonu

Elbistan’da paça denilince aklan gelen ilk mekan 7-24 Paça Salonu’dur. Paça çorbasında oldukça iddialı mekanda, et ve beyin söğüş de oldukça lezzetli hazırlanmaktadır. Çiğköfte ve yeşillik ikramı da sunulan restoranı paça severlere mutlaka öneririz.

Selçuklu Sofrası

Elbistan'ın fırın yemekleriyle ünlü restoranı Selçuklu Sofrası, özellikle fırında yapılan etli pidesi nedeniyle tercih edilmektedir. Mezeleri, salataları ve köpüklü ayranıyla birlikte sunulan fırın yemeklerinin yanı sıra mekanın kahvaltı servisi de mevcuttur.

Elbistan’da gece hayatı

Elbistan, Kahramanmaraş’ın diğer ilçelerine göre gece hayatı konusunda biraz daha canlıdır. Gelişmiş bir ilçe olan Elbistan’da; gazino, bar, meyhane, birahane, pub gibi mekanlarda geç saatlere kadar eğlenmek mümkündür. Nüfus bakımından Kahramanmaraş’ın en büyük ilçeleri arasında yer alan, sanayi üretiminin de yoğun olduğu ilçede, turizm fazla gelişmemiştir. Ancak nüfus yoğunluğuna bağlı olarak eğlence mekanları da açılmış ve ilçenin gece hayatını kısmen de olsa canlandırmıştır.Alkollü mekanların yanı sıra çok sayıda kafeterya, pastane ve çay bahçesinin de bulunduğu Elbistan’da, öne çıkan mekanları; Cafes Cafe Elbistan, Küçükler Ocakbaşı, Life Gönül Kahvesi, Bomonti Cafe Bar Brasserie, Otantik Türkü Evi Cafe, Elbistan İnci Pastanesi, Game Atlantis Restaurant Cafe, Öykü Cafe, Bereket Pastanesi, Köprübaşı Rıhtım Cafe, Coffe Pop İn, Arda Nargile Cafe, Düş Türkü Cafe, Hamarat Cafe, Otantik Türkü Evi Cafe, Can Pastanesi ve Adres Cafe olarak sıralayabiliriz.