TatilCity.NETTatilCity.NET

Emet Gezi Rehberi

Termal kaplıcalarıyla ve bor madeniyle ünlü Emet ilçesi, aynı zamanda tarihi yapılarıyla da dikkat çekmektedir. Bağlı olduğu Kütahya il merkezine 94 kilometre uzaklıkta yer alan Emet ilçe merkezi, deniz seviyesinden 888 metre yüksekliğe sahiptir. Deprem kuşağında yer alan ilçede, tarih boyunca yaşanan depremlerde büyük zararlar meydana gelmiştir. İklim bakımından geçiş iklimi özelliklerine sahip Emet’te, kış ayları sert ve soğuk, yaz ayları ise sıcak geçmektedir. Toprakları büyük oranda ormanlarla kaplı olan ilçe, önemli miktarda yağış almaktadır. Emet’te ekonominin temelini zengin bor ve linyit yatakları oluşturmaktadır. Ayrıca ilçede yapılan tarım ve hayvancılık faaliyetleri de halkın gelir kaynakları arasındadır.Tarihi Milattan Önce 5 binli yıllara kadar uzaman Emet, bugüne kadar çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bölgenin adı, antik dönemlerdeki kaynaklarda ve sikkelerde Tiberiopolis’tir. Milattan Önce 133’te Roma egemenliğine giren yörede, söz konusu dönemde yer alan Aizanoi Antik Kenti’nin önemli bir gelişme göstermiştir. 1074 yılında, Selçuklu devletinin ilk hükümdarı olan Süleyman Şah’ın kardeşi Melik Mansur, Kütahya’yla birlikte Emet’i de ele geçirmiştir. Birinci Haçlı Seferi döneminde, 1096 yılında yeniden Bizans’ın kontrolüne giren Emet, ardından tekrar Selçuklular tarafından ele geçirilmiştir. Emet, 1380 yılında Osmanlı İmparatorluğu’na evlilik hediyesi olarak verilmiştir. Söz konusu yılda, yörenin hakimi konumundaki Germiyanoğlu Süleyman Bey, kızı Devlet Hatun’la evlenen Osmanlı padişahı Yıldırım Beyazıt’a Emet’i hediye etmiştir. 1921’de Yunan işgaline maruz kalan yöre, bu süreçte birkaç kez el değiştirdikten sonra 3 Eylül 1922’de kesin olarak kurtarılmıştır.

Emet’e nasıl gidilir?

Kütahya il merkezine 94 kilometre uzaklıkta yer alan Emet ilçesi, gelişmiş karayolu ulaşım imkanlarına sahiptir. Kütahya il merkezinden gün içinde belirli aralıklarla düzenlenen minibüs seferleriyle ilçeye gidilebilmektedir. Ankara’ya 400, İstanbul’a 350, İzmir’e 340, Bursa’ya 151 kilometre uzaklıktaki Emet, Eskişehir’e ise 162 kilometre mesafede bulunmaktadır.Havayolu ulaşımı ile Emet ilçesine gitmek isteyenler ise Kütahya Zafer Havalimanı üzerinden bunu gerçekleştirebilirler. Emet’e 106 kilometre uzaklıkta olan Zafer Havalimanı’na indikten sonra, havayolu servis araçları, taksi veya kiralık araçlarla ilçeye ortalama bir buçuk saatte gitmek mümkündür.

Emet’te doğa sporları

Coğrafi yapısı ve iklimi doğa sporlarına uygun olan Emet; başta trekking, dağcılık ve rafting olmak üzere pek çok aktiviteye elverişlidir. İlçede en çok tercih edilen yürüyüş parkurları Eğrigöz Kanyonu, Kocakıran, Turfan Alanı ve Samrık Deresi bölgelerinde yer almaktadır. Buralarda yer alan parkurların yanı sıra gezi alanı, avlak, kamp ve dağ tırmanışları için bölgede yaklaşık 20 ayrı nokta bulunmaktadır.Emet sınırlarında yer alan Eğrigöz Dağı da tırmanışlar için yoğun olarak tercih edilmektedir. Yeni başlayanlar için risksiz bir tırmanış bölgesi olan Eğrigöz Dağı’nda, ayrıca kamp alanı da bulunmaktadır. Ayrıca Emet ilçesinde bulunan 7.6 kilometre uzunluğundaki İkitaş Kanyonu da doğa sporlarına uygun bir yapıya sahiptir. Doğa yürüyüşlerinin yanı sıra kanyondan akan Emet Çayı üzerinde rafting yapmak imkanı da bulunmaktadır. Emet ilçesi sınırları içinde yapım çalışmaları devam eden çeşitli parkurlar da mevcuttur. Bu çalışmalar tamamlandığında bölgenin turistler ve doğa sporu sevenler tarafından daha fazla ziyaret edilmesi beklenmektedir.

Emet’te gezilecek yerler

Yeşil Kaynarca Kaplıcaları

Emet ilçe merkezinde yer alan Yeşil Kaynarca Kaplıcaları’nın bulunduğu bölge, 1993’te turizm merkezi olarak ilan edildi. Konaklama tesislerin yer aldığı kaplıcalar bölgesinde; açık ve kapalı havuz, Osmanlı hamamı, banyolar, sauna, botanik parkı, spor tesisleri ve karavan parkı mevcuttur. Yeşil Kaynarca Kaplıcaları’nın suyunun romatizma rahatsızlıkları, mide ve bağırsak sistemi, safra kesesi ve karaciğer hastalıklarına iyi geldiği söylenmektedir.

Dereli Kaplıcaları

Emet’in Günlüce beldesine 20 kilometre mesafede yer alan Dereli Kaplıcaları da ilçenin önemli termal kaynaklarından biridir. Çeşitli hastalıklara iyi geldiği söylenen kaplıcada üç tane havuz, banyolar, hamam ve kimi konaklama tesisleri mevcuttur.

Eğrigöz Kalesi

Roma döneminden kalan Eğrigöz Kalesi, Emet ilçesinin Eğrigöz köyünde yer almaktadır. Bu kale, esirleri kazığa oturtarak öldüren Kazıklı Voyvoda’nın hapsedildiği yer alarak bilinmektedir. Yörenin ayakta kalan tek kalesi konumunda olan Eğrigöz Kalesi, her yıl çok sayıda turist tarafından ziyaret edilmektedir. Kalenin surları halen ayakta olup, ayıca dehlizler, çeşitli dönemlerden kalma vaftiz tekneleri, su sarnıçları, sırlı ve sırsız seramik çanak parçaları görülebilmektedir.

Tahtalı Mesire Alanı

Emet ilçe merkezine 13 kilometre uzaklıkta yer alan Tahtalı Mesire Alanı, yörenin en çok tercih edilen günübirlik piknik yeridir. Mesire alanında yer alan göletin çevresinde piknik için uygun ortamlar mevcuttur. Emet halkının, mayıs ayından eylül ayı sonlarına kadar yoğun olarak tercih ettiği piknik alanıdır.

Tetik Yaylası

Emet ilçe merkezine 21 kilometre mesafede yer alan Tetik Yaylası, ilçe sakinlerinin günübirlik piknik alanı olarak kullandığı yerlerden biridir. Çam ağaçlarıyla kaplı bu yemyeşil yaylada, dinlenme tesisleri de bulunmaktadır. Emet sakinlerinin haziran ve eylül ayları arasında yoğun olarak kullandıkları Tetik Yaylası’nda doğayla iç içe keyifli bir gün geçirebilirsiniz.

Zeytino Hanı

Emet ilçe merkezinde yer alan Zeytino Hanı’nın ilk olarak ne zaman inşa edildiği tam olarak bilinmemektedir. Ancak han Kurtuluş savaşında Emetlilerin aldığı bir borca karşılık Eskişehirli Zeytunoğullarına verildiği bilinmektedir. Bu han, aynı zamanda taht kavgası sırasında şehzade Korkut’un öldürüldüğü yerdir.

Emet’te nerede ne yenir?

Kütahya mutfak kültürünün özelliklerini taşıyan Emet, aynı zamanda kendine has lezzetlere de ev sahipliği yapmaktadır. İlçeye özgü lezzetler arasında peynirli pide ve fırın kebabı öne çıkmaktadır. Bunların yanı sıra ilçede tuzsuz keçi peynirinden yapılan höşmerim de yaygın olarak tüketilen bir lezzettir. Emet’in özgün bir diğer lezzeti ise kızılcıktan yapılan ve halk arasında eştana adı verilen çorbadır.Emet’te yer alan restoran ve lokantalarda bu yöresel lezzetleri tadabileceğiniz gibi Kütahya yöresinin öne çıkan lezzetlerini de bulabilirsiniz. İlçenin en çok tercih edilen restoranlarını; Kardeşler Pide Salonu, Varol Pide Salonu, Sofram, Elit Fast Food, Kanka Fast Food, Ocakbaşı Izgara, Ziyafet Izgara Salonu, Elibol Pastanesi, Kartanesi Pastaneleri, İmren Izgara, Mekan İçli Pide Salonu ve Yörükoğlu Gözleme olarak sıralayabiliriz.

Emet’te gece hayatı

Kütahya’nın Emet ilçesinde canlı bir gece hayatından söz edemeyiz. Alkollü mekanların yok denecek kadar az olduğu ilçede, daha çok kafeterya, çay bahçesi ve pastaneler bulunmaktadır. Bu mekanlarda akşam saatlerinde keyifle içeceklerinizi yudumlayarak güzel vakit geçirebilirsiniz. Emet’in öne çıkan mekanlarını; Değirmen Cafe, Elizen, İdyma Cafe, Kahverengi Cafe Fastfood, Ayışığı Cafe Bistro, Hoş Cafe Bistro, Orhan Çayevi, Yakamoz Cafe, Biyer Cafe ve Ehli Keyf Cafe Bistro olarak sayabiliriz.