
Erdemli Gezi Rehberi
Erdemli Gezi Rehberi
Mersin’in batısında bulunan turistik ilçelerinden Erdemli, il merkezine 40 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Silifke ilçesine bağlı küçük bir kasaba iken 1954 yılında ilçe statüsü kazanan Erdemli; turizm, tarihi yapıları ve görülmeye değer doğasıyla gelişimini sürdürmektedir. Adının kaynağıyla ilgili kesin bir bilgi olmamasına rağmen, Anadolu Beylikleri döneminden kaldığı sanılmaktadır. Bölgede yaşayan Türkmen aşireti Erdemoğulları’nın yerleşim yeri olduğu için Erdemli ismini aldığı tahmin edilmektedir. Bölgedeki derin tarihe ışık tutan pek çok kalıntıya ev sahipliği yapan ilçe, aynı zamanda birbirinden güzel plajlara, etkileyici mağaralara ve ören yerlerine sahiptir.Akdeniz Bölgesi’nin gezilmesi gereken yerleri arasında bulunan Erdemli, tarih boyunca Hitit, Selefkos, Roma, Bizans, Mısır, Karamanoğulları ve Osmanlı hakimiyetinde kalmıştır. Eskiden Taşlık Kilikya olarak bilinen bu tarihi bölge, 2. Beyazıt zamanında düzenlenen idari yapıya göre, Karaman eyaletine bağlanmıştır. Bir dönem Kıbrıs Beylerbeyi’liğine da bağlı olan ilçe, 1868’de Sultan Abdülaziz döneminde, İçel sancağının Ermenek’ten Silifke’ye taşınması ile Silifke’ye bağlanmıştır. Ardından Ermenek, Silifke’den ayrılarak Konya’ya bağlanmış, dolayısıyla Erdemli de Konya’ya bağlı hale gelmiştir. Çukurova’nın işgalinin ardından 1918’de Silifke müstakil bir sancak haline getirilmiş ve doğrudan İç İşleri Bakanlığı’na bağlanmıştır. Sancak yapısının kaldırıldığı 1924 yılında, ise merkezi Silifke olan İçel ili kurulmuş; 1933’te de İçel ilinin merkezi Mersin yapılmıştır.
Mersin Antalya yolu üzerinde bulunan Erdemli’nin deniz seviyesinden yüksekliği beş metre civarındadır. Türkiye limon üretiminin yüzde 65’ini karşılayan ilçe, liman cenneti olarak da bilinmektedir. Erdemli’de bulunan plajlar denize girmek için bölgede en çok tercih edilen yerlerdir. İlçe sınırlarında yer alan Kız Kalesi’ndeki mavi bayraklı halk plajı, yaz aylarında en kalabalık plaj olarak öne çıkmaktadır. Ayrıca Erdemli ilçe merkezine 12 kilometre uzaklıkta bulunan Tömük kasabasında birçok plaj bulunmaktadır. Burada yer alan yazlık sitelerin neredeyse hepsinin kendisine ait bir plajı vardır.
Erdemli’ye nasıl gidilir?
Mersin’in 40 kilometre batısında bulunan Erdemli’ye ulaşım oldukça pratiktir. Karayolu ulaşım olanaklarının geliştiği ilçeye Adana üzerinden havayolu ile ulaşmak da mümkündür. Bunun için İstanbul, Ankara ve İzmir gibi Büyükşehirlerden Adana Şakirpaşa Havalimanı’na uçmak gerekmektedir. Şakirpaşa Havalimanı’na birçok kentten direkt uçak seferleri mevcuttur. Erdemli’ye 145 kilometre mesafede yer alan havalimanından ilçeye ulaşım için öncelikle Mersin şehir merkezine hareket eden havayolu servis araçları kullanılmalıdır. Şehir merkezinden Erdemli’ye otobüs ve minibüslerle gidilebilmektedir.Karayoluyla Erdemli’ye ulaşmak için ise öncelikle Mersin’e gitmek gerekmektedir. Tüm illere bağlantısı olan Mersin’e ulaştıktan sonra ilçeye otobüs ve minibüs gibi toplu taşıma araçları kullanılabilir. Antalya yönünden Erdemli’ye gitmek için ise şehirlerarası otobüsler mevcuttur. Erdemli’ye özel araçla gitmek isteyenler ise Mersin şehir merkezinden batı yönünde 40 kilometre kadar yol almalıdır.

Erdemli’de doğa sporları
Erdemli’de doğa sporları
Coğrafi yapısı doğa sporları için oldukça elverişli olan Erdemli’de, başta yüzme, trekking, yamaç paraşütü, jeep safari, rafting gibi sporlar olmak üzere pek çok aktivite yapılabilmektedir. Doğa yürüyüşleri için pek çok parkura sahip olan Erdemli’de, Yeniyurt köyü Taşgeçit mevkiinde yer alan tarihi Roma köprüsünden başlayan 15 kilometrelik muhteşem bir parkur mevcuttur. Kızılgeçit köyü Kabaçağ bölgesine kadar süren bu parkurda zorlu, ancak oldukça keyifli bir yürüyüş yapılabilmektedir.Erdemli’deki trekking parkurlarından bir diğeri ise Lamas Kanyonu’dur. Burası iki tarafı dik duvarlı bir kanyon olup, ortasında akan Lamas Çayı eşliğinde keyifli bir yürüyüş yapılabilir. Bitki örtüsü ve sarmaşıklar arasında şelaleler oluşturarak akan Lamas Çayı’nın güzellikleri içinde yürünebilmektedir. Ayrıca yaz aylarında bu çayda yüzmek de oldukça keyiflidir.
Ayrıca Karakızderesi Parkuru da bin 700 rakımlı bir yükseklikte yer alıp, doğa turizmi için oldukça elverişlidir. Burada olta balıkçılığı ve su sporlarının yapılabildiği Karakızderesi Göleti de mevcuttur. Erdemli ilçesine 30 kilometre uzaklıkta Karahıdırlı köyü sınırlarında yer alan bu parkur birçok güzellik barındırmaktadır.
Erdemli’de jeep safari yapılabilecek parkur ise Erdemli-Kırobası-Çömelek-Mut arasında bulunmaktadır. İlçeden Kırobası köyüne ve Çömelek köyünden ise Mut ilçesine uzanan bu parkurda keyifli bir safari yapılabilir.
Yamaç paraşütü için ise Erdemli’nin Göktepe bölgesi uygundur. Akpınar mahallesi’nde yer alan Göktepe’nin yüksekliği 600 metre olup, kalkış yeri ve pisti oldukça geniştir. Tepeye kadar yola sahip olan parkur, Erdemli ilçe merkezine 45 kilometre mesafede yer almaktadır. Rüzgar durumu uygun olan bölgede günün her saati uçmak mümkündür. İniş alanında yer yer ağaçlar bulunduğu için dikkatli olmak gerekmektedir.

Erdemli’de gezilecek yerler
Erdemli’de gezilecek yerler
Kız Kalesi (Korykos)
Kızkalesi beldesi Erdemli’nin en eski yerleşim yerlerinden biridir. Burada yer alan ören yerindeki yerleşim, Milattan Önce 4’üncü yüzyıla kadar uzanmaktadır. Bölgede Roma ve Bizans dönemlerinin yanı sıra İslamiyet zamanında da iskan gelişmiştir. Kızkalesi Ören Yeri’nde yer alan Nekropol alanından çıkarılan eserlere göre, ünlü tarihçi Heredot bu kentin Gorges ismindeki Kıbrıslı bir prens tarafından kurulduğunu belirtmiştir. Burada yer alan kaleler, kaya mezarları, kiliseler, Roma yolları ve sarnıçlar her ne kadar tahrip olsa da görülmesi gereken yapılardır. Eski zamanlarda önemli bir ticaret merkezi olan Kızkalesi, Ceneviz ve Venedik gemilerinin uğrak noktası olarak da öne çıkmaktadır. Karamanoğlu İbrahim Bey’in 1448’de yeniden imar ettiği bölgede bulunan kale de ayrıca görülmeye değerdir. Bir adacık üzerinde yer alan Kızkalesi günümüzde Mersin turizminin sembollerinden biridir. Balıkçı motorlarıyla ulaşılabilen kaledeki tarihi kalıntılar görülmelidir.Tırtar (Akkale)
Erdemli’de gezilmesi gereken yerler arasında bulunan Tırtar, denize hakim bir bölgede, geç Roma dönemine ait eserlerle öne çıkmaktadır. Burada Romalılar tarafından yüzyıllar önce inşa edilen bir liman bulunmaktadır. Muhteşem mimarisi ile dikkat çeken bu liman, bölgenin geçmiş dönemlerde hareketli bir ticaret merkezi olduğunu göstermektedir. Günümüzde halen ayakta duran sarnıç ise 15 bin ton zeytinyağı alabilecek kapasitededir. Ayrıca su sarnıcı, hamam kalıntıları ve küçük liman da görülebilecek önemli yapılardır.Ayaş (Elaiussa Sebaste)
Milattan Önce 2’nci yüzyıla uzanan bir tarihi geçmişe sahip olan Elaiussa Sebaste Antik Kenti, Erdemli’nin Ayaş kasabasında bulunmaktadır. İtalyan bir heyetin 1990’lı yılların ortalarında başlattığı arkeolojik kazılarda, Roma ve Bizans dönemine ışık tutan kalıntılar gün yüzüne çıkarılmıştır. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca sit alanı ilan edilen bölgede; antik tiyatro kalıntıları, sarnıçlar, nekropol ve su kemerlerinden parçalar mevcuttur.İmirzeli Ören Yeri
Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerinin izlerini taşıyan İmirzeli Ören Yeri, Erdemli’nin Ayaş kasabasına 10 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Burada Peristylli tarzında yapılmış olan bir evin sütunları günümüzde halen görülebilmektedir. Bizans dönemine ait bir ev kalıntısının da yer aldığı ören yerinde, bu evdeki haç ve tavus kuşu motifleri oldukça dikkat çekicidir. İmirzeli’de dikkat çeken bir eser de Helenistik dönemde Olbalı rahiplerin yaptırdığı kuledir. Tahrip olmasına rağmen günümüzde halen ayakta olan bu kulenin yanı sıra üç eski kilise ait kalıntılar da mevcuttur.Öküzlü Ören Yeri
Helenistik, Roma ve erken Bizans dönemlerinden kalma eserlerin yer aldığı Öküzlü Ören Yeri de Ayaş kasabası yakınındadır. Kasabaya 15 kilometre uzaklıkta bulunan ören yerinde, antik kentin taş zemini günümüze kadar korunmuştur. Antik kentin diğer eserlerinin büyük kısmı ne yazık ki bugün varlığını sürdürmemektedir. Ancak halen ayakta olan bazilika ve sarnıç yapıları görülmeye değerdir.Çatıören Ören Yeri
Erdemli ilçesine bağlı Ayaş Kasabasının hemen yanında bulunan Çatıören Ören Yeri, daha çok Helenistik dönemde bir yerleşim yeri ve tapınak bölgesidir. Bir Hermes tapınağının da yer aldığı Çatıören Ören Yeri, bunun yanı sıra nekropol alanı olarak kullanılmıştır. Bölgedeki iskan ağırlıklı olarak Roma döneminde gelişmiştir.Kanlıdivane (Kanytelleis)
Ayaş kasabasının üç kilometre uzağında bulunan Kanlıdivane Ören Yeri’nin geçmişi de Milattan Önce 3’üncü yüzyıla dayanmaktadır. Helenistik dönemden kalan bir kulenin de yer aldığı kentte, bu kulenin rahip krallar tarafından Zeus’a atfedilerek inşa edildiği tahmin edilmektedir. Adını bölgedeki obruktan alan Kanlıdivane’de, hikayeye göre eski zamanlarda suçlular bu obrukta vahşi hayvanlara parçalatılıyormuş. Bu obruğun iki tarafında görkemli kabartmalar mevcuttur. Etrafında sarnıç, bazilika ve anıt mezar kalıntıları bulunan obruk görülmeye değerdir.Erdemli Çamlığı
Tarihi birçok kalıntıya ev sahipliği yapan Mersin’in Erdemli ilçesi, aynı zamanda doğa güzellikleriyle de öne çıkmaktadır. İlçede yer alan muhteşem bir mesire alanı vardır. Erdemli Çamlığı denilen bu bölgede piknik yapıp denize girmek oldukça yaygındır. Ayrıca burada her yıl mayıs ayında geleneksel Türkmen şenlikleri düzenlenmektedir. Limon başta olmak üzere Erdemli ekonomisinin temel kaynağını oluşturan tropikal meyveler ve seracılık tanıtılmaktadır.Erdemli’de nerede ne yenir?
Akdeniz mutfağının özelliklerini taşıyan Erdemli’de, balık ve diğer deniz ürünlerinin yanı sıra tarım ürünleri öne çıkmaktadır. Bölgenin sahip olduğu zengin fauna ve flora ortaya kapsamlı bir mutfak çıkarmaktadır. Bölgede yerel mutfak ürünlerinin başında kebap çeşitleri gelmektedir. Ayrıca tantuni oldukça yaygın olarak tüketilmektedir. Bifteğin küçük parçalara ayrılmasıyla yapılan tantuni Mersin bölgesinin en önemli yerel lezzetlerinden biridir. Bölgede ayrıca kaburga dolması, kavurma, pirzola, pide çeşitleri, et haşlama, tereyağında piliç kızartma ve arabaşı gibi çok sayıda yöresel lezzet de yaygındır. Erdemli’de batırık, tutmaç, yarma çorbası, topalak çorbası, keşkek pilavı da yöresel lezzetler arasında öne çıkanlardır.Erdemli’de yer alan çok sayıda restoran ve lokantada bu yöresel lezzetleri tadabileceğiniz gibi deniz ürünleri başta olmak üzere Türk ve dünya mutfağının lezzetlerini de bulabilirsiniz. İlçe merkezinin yanı sıra Ayaş, Tömük, Arpaçbahşiş gibi beldelerde de oldukça kaliteli restoranlar yer almaktadır. Balık denildiğinde ilk akla gelen Doktorun Yeri, Erdemli’deki en yaygın restoranlardan biridir. Ayrıca deniz ürünlerinde iddialı Ercan Balık, sıkmanın en lezzetli yapıldığı Zahide Ana’nın Yeri, kaliteli tantuni hazırlayan Esenpınar Tantuni ve Meşhur Tantunici Kasım Usta, künefede oldukça lezzetli Mavi Tuna Künefe ve Dondurma, tulumba tatlısı ile ünlü Aşema Tulumba Tatlıcısı da önerebileceğimiz mekanlardır.
Erdemli’nin diğer lezzet noktalarını ise Çeşmeli’de bulunan Şerife's Restaurant, ilçe merkezindeki Kırmızı Çiğköfte, Mavi Sofra, Saatçioğlu Balıkçılık, Görkem Et, Raminos Cafe Pizza, Odak Tantuni, Çınar Restaurant, Ciğerci Yıldırım, Zeugma Kebap, Mercanada Balık Restaurant, Balıkçı Musa Reisin Yeri, Umut Döner Tantuni, Kokoreççi Halit Usta, Kurufasulyeci Ali Usta, Miss Çorbacı, Kebapçı Salih, İzzet Balık Restoran ve Köşem Cafe olarak sıralayabiliriz.

Erdemli’de gece hayatı
Erdemli’de gece hayatı
Gece hayatı oldukça hareketli olan Erdemli’de, çok sayıda bar, pub, gece kulübü ve meyhane bulunmaktadır. İlçe merkezinden ziyade tatil beldelerinde daha hareketli bir gece hayatı yaşanırken; Kızkalesi, Tömük ve Ayaş öne çıkan kasabalardır. Her zevke göre eğlence mekanlarının yer aldığı Erdemli’de sabah saatlerine kadar keyifli vakit geçirilebilmektedir.Erdemli’de öne çıkan mekanlardan bazılarını; Tömük’te yer alan ve yazın hizmet veren gözde eğlence merkezi Tren Port Mersin, yine Tömük’te bulunan Club Hola, Kızkalesi’nde yer alan Albatros, ilçe merkezinde bulunan Şamata Bar, Tömük beldesinde hizmet veren Club Truva ve Kızkalesi beldesindeki Beyra Türkü Bar olarak sıralayabiliriz. Ayrıca Erdemli’ye yakın bir konumda bulunan Susanoğlu da gece hayatı konusunda oldukça gelişmiştir. Burada yer alan gece kulüplerinde doyasıya eğlenmek mümkündür.