TatilCity.NETTatilCity.NET

Eruh Gezi Rehberi

Eruh Gezi Rehberi

Eruh Gezi Rehberi


Eruh Gezi Rehberi

Siirt’in tarihi yapılarıyla öne çıkan ilçelerinden Eruh, il merkezine 54 kilometre mesafede, Siirt-Şırnak karayolunun 98’nci kilometresinde yer almaktadır. Dört tarafı dağlarla çevrili olan Eruh, deniz seviyesinden bin 125 metre yüksekliğe sahiptir. Coğrafi konumu nedeniyle ilçe ekonomisi de ağırlıklı olarak küçükbaş hayvancılık üzerinden şekillenmektedir. Öte yandan ilçede fıstık yetiştiriciliği de yapılmaktadır. Karasal iklimin egemen olduğu Eruh’ta, kış ayları oldukça sert ve kar yağışlı, yaz ayları ise sıcak ve kurak yaşanmaktadır. Yüzölçümü bin 215 kilometrekare olan ilçenin topraklarının büyük bir kısmı dağlarla kaplı, arazisi ise dalgalı ve engebeli bir yapı göstermektedir.
Güneyde ve kuzeyde Güneydoğu Torosların uzantısı sıra dağlara ev sahipliği yapan Eruh’ta, bu dağlar kuzeyden ve güneyden Şırnak ve Hakkari dağları ile birleşmektedir. En yüksek dağı 2 bin 265 metre yüksekliğindeki Tarti (Tarazın) ve 2 bin 100 metre yüksekliğindeki Tünek Dağı olan Eruh’ta, kuzeyde yer alan Tarti Dağı’nda Tarazın ve Çırav, Cevizlik Vadisi’nde Geri ve Kısa Çeşme yaylaları bulunmaktadır. Bu yaylalarda hayvancılık faaliyetleri yoğun olarak yapılmaktadır. İlçenin en önemli akarsuyu ise Zorava Çayı’dır. Eruh’un Kuşdalı köyünün Tatlıpınar mezrası yakınında yer alan kaynaktan çıkarak Siirt il merkezine bağlı Sağlarca köyü sınırlarındaki Botan Köprüsü’nde Botan Irmağı ile birleşen bu çay, ilçeye can vermektedir. Ayrıca ilçede bulunan Şikefta Çayı da Görendoruk köyünün Mir Suyu kaynağından çıkarak, Bilgili köyünün Mergi mezrası yakınlarında Zorava Çayı’yla birleşmektedir.
Eruh’un ilk kuruluş tarihi tam olarak bilinmemektedir, ancak Milattan Önce 1000’li yıllarından sonra Urartu, Med, Pers, Selçuklu ve İslam İmparatorlukları egemenliğinde kaldığı belirlenmiştir. Yavuz Sultan Selim döneminde bölge ile birlikte Osmanlı İmparatorluğu topraklarına dahil olan Eruh, Siirt’in en eski ilçelerinden biridir. 1872 tarihli Diyarbekir Salnamesi’nde, Siirt Sancağı’na bağlı dört kazadan birinin de Eruh olduğu belirtilmektedir. Eruh kazasına söz konusu dönemde, Zilan, Dergül ve Pervari isimleriyle üç nahiye bağlıdır. 1899 Bitlis Salnamesi’nde ise ilçenin Siirt Sancağı’na bağlı bir kaza olduğu; Dergül, Lodi ve Fındık isimleriyle üç tane nahiyesinin olduğu ifade edilmektedir. Eruh, Cumhuriyetin kuruluşunun ardından il statüsüne kavuşan Siirt’e bağlı bir ilçe haline getirilmiştir.

Eruh’a nasıl gidilir?

Siirt il merkezine 54 kilometre uzaklıkta yer alan Eruh ilçesine il merkezinden gün içinde hareket eden minibüslerle ulaşılabilmektedir. Günün belirli saatlerinde karşılıklı düzenlenen seferlerle ilçeye gidilebilmektedir. Siirt-Şırnak karayolunun 98’nci kilometresinde bulunan Eruh’a ulaşabilmek için Şırnak yönünde hareket eden şehirlerarası otobüsler de kullanılabilmektedir. Ayrıca İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirlerden ilçeye havayolu aracılığıyla ulaşmak isteyenler, Siirt Havalimanı’na ulaştıktan buradan ilçeye servis araçları, taksi ve kiralık araçlarla gidebilirler.
Eruh’ta doğa sporları

Eruh’ta doğa sporları


Eruh’ta doğa sporları

Dağlık ve engebeli coğrafi yapısı, başta dağcılık ve trekking olmak üzere çok sayıda doğa sporuna uygun olan Eruh’ta, bu potansiyel yeterince değerlendirilememiştir. Bunun nedeni ise ilçede yaşanan terör olayları ve güvenlik sorunlarıdır. İlçede doğa turizmine kazandırılmayı bekleyen çok sayıda yer mevcuttur. Bunların başında ise Eruh’un Yelkesen köyü yakınlarında bulunan Gabar Dağı etekleri gelmektedir. Eruh’un Yolkesen köyünden Gabar Dağı’na kadar uzanan rota, doğa yürüyüşleri için oldukça elverişlidir.
El değmemiş doğal güzellikleri barındıran Eruh ilçesi, aynı zamanda Botan Vadisi’ne yakınlığıyla da önem kazanmaktadır. Milli park ilan edilen Botan Vadisi’nde, çok sayıda tarihi yol ile İpek Yolu’nun bir kısmı yer almaktadır. Ayrıca ilçe yakınında bulunan tarihi Akabe Yolu da doğa yürüyüşleri için oldukça uygundur.
Eruh’ta gezilecek yerler

Eruh’ta gezilecek yerler


Eruh’ta gezilecek yerler


Kiver Kalesi

Eruh’un tarihi yapıları arasında önemli bir yer tutan Kiver kalesi, ilçenin güneyindeki Kiver Dağı yamacında bulunmaktadır. Deniz seviyesinden bin 750 metre yükseklikte bulunan Kiver Kalesi’nin 12 ile 13’ncü yüzyıllar arasında yapıldığı sanılmaktadır. Günümüzde kalenin bazı bölümleri sadece görülebilmektedir.

Emir Nasrettin Külliyesi

Eruh ilçe merkezine bağlı Kavaközü köyündeki vadi içinde yer alan külliyenin, kitabeye sahip olmaması nedeniyle kim tarafından ve ne zaman yapıldığı belli değildir. Buradaki türbe içerisinde yer alan mezar taşları üzerindeki tarihler, inşa teknikleri ve yazılı kaynaklar ise külliyenin 16’ncı yüzyılda yapıldığına işaret etmektedir. Külliyede yer alan mezar taşlarındaki en erken tarihin 1565 olduğu dikkat çekmektedir. Cami, türbe, medrese, değirmen, han ve bir hamamdan meydana gelen Emir Nasrettin Külliyesi’nin yapımında moloz ve kesme taştan yararlanılmıştır. Bir avlu içinde bulunan cami, türbe ve medreseden cami ve türbe avlunun güney bölümünde yer almaktadır. Kuzeyde medresenin dershane bölümü, doğuda ise medrese odaları yer almaktadır. Güneybatı kısmından yalnızca bir duvar bugüne kadar varlığını sürdürebilmiştir. Öte yandan batıda bir değirmen ile 200 metre kadar ileride de bir han mevcuttur.

Üzümlü Köyü Değirmeni

Eruh’a bağlı Üzümlü köyü yakınında bulunan Zarova Çayı’nın üstündeki köprüye 100 metre uzaklıkta yer alan Üzümlü Köyü Değirmeni, köprünün doğusunda olup, Zarova Deresi’nin kenarında bulunmaktadır. Değirmenin üzerinde yer alan kitabeye göre, burası 1569’da Bedreddin isimli bir kişi tarafından inşa ettirilmiştir. Değirmen odası, su kulesi ve su kanalından meydana gelen değirmen, günümüzde harap bir durumda olup, yapının üst örtüsü yıkıktır.

Gerra Han

Eruh’ta görülmesi gereken tarihi yapılardan biri olan Gerra Han, Siirt-Eruh-Şırnak karayolu üzerinde bulunmaktadır. Ormanardı mevkiinde, Botan Nehri’nin kenarındaki yamaçta yer alan han, kuzey güney yönündedir ve iki ayrı yapı biçiminde inşa edilmiştir. Hanın güneydeki kısmı toprak seviyesindedir. Tek sahınlı ve kapalı hanlar gurubunda değerlendirilen Gerra Han, bugüne kadar ayakta durmayı başarmıştır. Batıdaki kapıdan girilen hanın giriş kapısı basık kemerli olup, cepheleri düzgün kesme taştan yapılmıştır. İçten moloz taş ile görülmüş olan yapının duvarları sıvanmış durumdadır. Üzeri beşik tonoz örtülü olan Gerra Han, düz bir dama sahiptir.

Bilgili Köyü Camii

Eski Eruh olarak bilinen Bilgili köyü, ilçe merkezine 26 kilometre mesafede yer almaktadır. Vadi bitimindeki tepede yer alan düzlükte bulunan cami, günümüzde sağlam olup ibadet yapılmaktadır. Caminin giriş kapısı üzerinde yer alan Arapça kitabede caminin inşa tarihiyle ilgili bir bilgi yoktur. Kitabede caminin Ömer oğlu Yusuf tarafından inşa ettirildiği belirtilmektedir. Dikdörtgen planlı camiye, doğu cephesinde bulunan yuvarlak kemerli eyvan şeklindeki kapıdan girilmektedir. Bilgili Köyü Camii’nin duvarlarının alt bölümü düzgün kesme taştan, üst bölümü ise kırma taş malzemeden inşa edilmiştir.

Eruh’ta nerede ne yenir?

Siirt yemek kültürünün özelliklerini taşıyan Eruh’ta, başta büryan kebabı, Siirt kitel köftesi ve mihr çorbası olmak üzere çok sayıda yöresel lezzet bulunmaktadır. Ayrıca İsmeket köfte, Arap dolması, perde pilavı, zerfet, bumbar, imçerket, gebole, aside, pırtıke çorbası ve Siirt fıstığı gibi lezzetlere ev sahipliği yapan ilçede, bu lezzetleri tadabileceğiniz restoran ve lokantalar bulunmaktadır.
Eruh’ta yer alan restoranların öne çıkanlarını Hayri Özlü Sokak’ta hizmet veren Nida Ocakbaşı, Hükümet Caddesi üzerinde faaliyet gösteren Eda Pastanesi ve Cumhuriyet Caddesi üzerinde yer alan Yeni Meydan Kahvaltı Salonu olarak sıralayabiliriz.
Eruh’ta gece hayatı

Eruh’ta gece hayatı


Eruh’ta gece hayatı

Siirt’in Eruh ilçesinde aktif bir gece hayatı söz konusu değildir. İlçede yer alan az sayıdaki bar ve birahanenin yanı sıra kafeterya ve pastanelerde akşam saatlerinde keyifli zaman geçirilebilmektedir. Bölgede yaşanan güvenlik sorunları, yöre halkının muhafazakar yapısı ve turizmin bölgede yeterince gelişmemesi nedeniyle gece hayatı da gelişmemiştir. Eruh ilçesindeki gece hayatının yetersizliği nedeniyle 54 kilometre uzaklıkta yer alan ve gece hayatı konusunda Eruh ilçesine göre birkaç alternatif daha sunan Siirt il merkezi tercih edilebilir.