TatilCity.NETTatilCity.NET

Erzincan Gezi Rehberi

Erzincan Gezi Rehberi

Erzincan Gezi Rehberi

Doğu Anadolu Bölgesi Yukarı Fırat bölümünde yer alan Erzincan; doğuda Erzurum, batıda Sivas, güneyde Tunceli, güneydoğuda Bingöl, güneybatıda Elazığ-Malatya, kuzeyde Gümüşhane-Bayburt ve kuzeybatıda Giresun ile komşudur. Erzincan, ağırlıklı olarak dağ ve platolarla kaplı geniş bir alan üzerine kuruludur. Güneybatıdan Munzur, kuzeybatıdan Refahiye dağları il sınırları içinde yer alır. Doğudan Erzurum' dan gelerek, batıya doğru uzanan Karasu ve Kop dağları, derinlemesine ve geniş düzlükler bırakacak şekilde parçalar. İlin en yüksek noktasını oluştuan Kesiş Dağları 3 bin 549 metredir. Dağlar arasındaki çukurlarda bulunan ova ve düzlükler birbirine bağlalı konumdadır. Doğu Anadolu'nun, Yukarı Fırat bölümünde yer alan Erzincan Ovası, kentin doğusundan batısına kadar  uzanır. Erzincan Ovası, Doğu Anadolu Bölgesinin kuzeyindeki tektonik kökenli ilk ovası olma özelliği taşır. Doğuda Sansa Boğazı ile Tercan Ovası’na bağlanan söz konusu ova kalın bir alüvyon tabakası kaplıdır. Munzur ve Dumanlı dağları da yüksek kesimlerde yer alan geniş yaylaları ile ilin coğrafyasında belirleyicidir. Genel olarak karasal iklim özellikleri gösteren Erzincan, Doğu Anadolu Bölgesinde yer alan Elazığ ve Malatya dışındaki diğer illere göre daha ılıman bir iklime sahiptir.

Güçlü medeniyetlerin ayak izlerini takip edin

Üzümlü

Tarihi İpek Yolunun ve günümüzde E80 karayolunun üzerinde bulunan Üzümlü ilçesi, Erzincan'a 23 kilometre mesafededir. Üzümlü ile Erzincan arasında ulaşım karşılıklı otobüs seferleriyle sağlanır.

Çayırlı

Erzincan şehir merkezinin 114 kilometre doğusunda bulunan Çayırlı' ya D-100 karayolu ile ulaşmak mümkündür. Çayırlı ile Erzincan arasında ulaşım karşılıklı otobüs seferleriyle sağlanır.

İliç

Erzincan'ın en şirin ilçelerinden biri olan İliç, kentin gelişme gösteren ilçeleri arasında yer alır. İliç ve Erzincan arasında ulaşım karşılıklı otobüs seferleriyle kolaylıkla sağlanabilir.

Kemah

Şehir merkezine 48 km uzaklıktadır. Kemah ile Erzincan arasında ulaşım karşılıklı otobüs seferleriyle sağlanıyor.

Kemaliye

Erzincan şehir merkezine 194 km mesafede bulunan Kemaliye ve il merkezi arasında ulaşım karşılıklı otobüs ve minibüs seferleri ile sağlanır. Eskiden adı Eğin olan ilçenin adı 1922 yılında Kemaliye olarak değiştirildi.

Tercan

Eski bir tarihe sahip olan Tercan, E-80 karayolu üzerinde bulunan Tercan ilçesi, Erzincan merkezine 90 kilometre mesafededir. Tercan ile Erzincan arasında ulaşım karşılıklı otobüs seferleriyle sağlanıyor. Yanı sıra E80 karayolundan geçen şehirlerarası otobüslerle de ilçeye ulaşmak mümkündür.

Refahiye

Şehir merkezine 71 kilometre mesafede, Erzincan-Sivas karayolu üzerinde yer alan Refahiye ilçesine, Erzincan ile karşılıklı sefer yapan otobüslerle ulaşmak mümkündür. İlçeye ayrıca D100 karayolundan geçen şehirlerarası otobüslerle de ulaşım sağlanabilir.

Otlukbeli

Eski adı Karakulak olan Otlukbeli ilçesi, Erzincan' a 142 kilometre mesafededir. Otlukbeli ile Erzincan arasında ulaşım karşılıklı otobüs seferleriyle sağlanıyor.

Tüm ulaşım modları ile Erzincan’a ulaşmak kolaylaştı

Havayolu

Şehir merkezine yedi kilometre mesafede bulunan Erzincan havaalanı, 1988 yılından bu yana hizmet veriyor. Haftanın her günü veya haftanın bir kaç günü, Türk Hava Yollarına ve Anadolu Jet' e bağlı İstanbul, İzmir, Antalya ve Ankara uçak seferleri yapılıyor. Türk Hava Yollarının yanı sıra Sun Express'le de İstanbul, İzmir uçuşları gerçekleştiriliyor. Şehir merkezi ile havaalanı arasında ulaşım belediye otobüsleri ve ticari taksilerle yapılır. Erzincan Havaalanı 2013 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla çıkarılan yolcu giriş çıkış havayolu sınır kapısı ilan edildi ve bu tarih itibarıyla yurtdışı uçuşlarına açıldı.

Karayolu

Erzincan'ın toplam karayolu uzunluğu 853 kilometredir. İlin doğu ve batı yönünde bulunan uluslararası karayoluyla Erzurum ve Sivas illerine, kuzey yönündeki karayolu ile Karadeniz' e, Pülümür-Tunceli üzerinden ise güney illerine ulaşmak mümkündür. Yolcu taşımacılığı, otobüs şirketleri ile il üzerinden geçiş yapan otobüs firmaları tarafından sağlanır. Terminale şehir içi belediye otobüs hattıyla ve ticari taksiler vasıtasıyla ulaşmak oldukça kolaydır. Erzincan ile Ankara arası 681, Erzincan ile İstanbul arası bin 49 kilometredir ve ulaşım karşılıklı şehirlerarası otobüsler ile sağlanır. Erzincan Otobüs Terminali kentin doğusunda, Erzurum yolu üzerindedir ve il merkezine uzaklığı sadece altı kilometredir.

Demiryolu

Bilindiği üzere yurt genelinde demiryolu hizmeti, TCDD tarafından yürütülüyor.  Demiryollarında yolcu ulaşımı Doğu Ekspresi ve Erzurum Ekspresi ile sağlanır. Yük taşımaları ise yük treni ile yapılır. Tren garına şehir içi belediye otobüs hatlarıyla ulaşabilirsiniz.
Erzincan Gezi Rehberi

Erzincan Gezi Rehberi


Doğa sporlarında önemli potansiyele sahip Erzincan, daha fazla yatırımı hak ediyor

Erzincan, coğrafi yapısı itibarıyla genel olarak kış sporları, su sporları ve doğal güzellikleri olan mesire alanları ile de turizm için çok yönlü özellikler taşır. Özellikle kış turizmi açısından uygun iklim özelliklerine sahip olan Erzincan, dağ sporlarının yapılacağı 3 bin 500 metre yüksekliğindeki dağları ile ünlüdür. Erzincan ve Tercan Baraj Gölü’nde su sporları yapılır. Karasu Nehri’nde rafting, Küçük Çakırman köyünde yamaç paraşütü, Esence Yedi Göllerinde doğa yürüyüşü ve dağ bisikleti, kaya tırmanışı, kayak, dağ kampları, şelale buzul tırmanışı, cirit ve camel trophy diğer turizm aktiviteleri yapılır.
Kentin turizm potansiyelleri çeşitli turizm kullanımları açısından değerlendirildiğinde  kayda değer zenginlik gösterir. Doğal mesire alanları, Girlevik Şelalesi, Bayırbağ-Değirmen önü, Pahnik Çayı ve çevresi, Karakaya-Çermik, Ekşisu, Beytahtı, Mecidiye, Tercan ve Erzincan Baraj Gölü çevresi, Kemah Soğuksular gibi mesire alanları doğal güzellikleri kentin doğal güzellikleri ve tarihsel birikimi ile turizm potansiyelini ortaya koyan zenginliklerinden sadece bir kaçıdır.

Rafting

Erzincan’da 1994 yılı itibarıyla Karasu (Fırat) Nehri’nde yapılan rafting faaliyetleri, 1997‘de Munzur Fırat Doğa Sporları Derneği’nin kurulması ile zengin malzeme ve profesyonel rehber kadrosu ile daha kurumsal bir yapıya kavuştu.
Öte yandan Erzincan coğrafyası ve ikliminin bu alandaki spor dallarına ne kadar uygun bir yapıya sahip olduğunu daha önce dile getirdik.  Bu kapsamda bölge faaliyet yürüten Erzincan Munzur Fırat Doğa Sporları Derneği ve Erzincan Dağcılık Kayakçılık ve İhtisas Kulübü (EDKİK) tecrübeli, eğitimli dağcıları, rehberleri ve kayakçıları ile bu sporları kentte profesyonel bir yapıyla hayata geçiriyor. Erzincan’da Yaylabaşı Ardıçlı Göl mevkii ormanlarında treaking ve kaya tırmanışı, Esence, Yedigöller, Refahiye Dumanlı ormanlarında treaking ve kampçılık, Sakaltutan Akbulut Kayak Tesisinde kayak sporu aktif olarak yapılıyor.

Su Kayağı

Erzincan-Erzurum karayolu 98. kilometresinde bulunan Tercan Baraj Göleti’nde 1998 yılında Türkiye Su Kayağı Şampiyonası etkinliği gerçekleştirildi. 1997 yılında Erzincan Munzur Fırat Doğa Sporları Derneği’nin de kurulması ile su kayağı etkinlikleri kurumsal bir zemine oturdu.

Yamaç Paraşütü

Termik yapıların fazla olması ve coğrafi şartların mükemmel uyumuyamaç paraşütü sporunda  Erzincan’ı birinci sıraya oturttu. 1997 yılında başlayan bu spor, 1998 de kurulan derneklerle kentte kayda değer bir gelişme kaydetti. Yaylabaşı Munzur-Ata Doğa ve Hava Sporları Derneği, yamaç paraşütü eğitim kursları açıldı ve çeşitli başarılar elde edildi. Halihazırda Yaylabaşı beldesinde yurtiçi ve dışından gelen sporcular, hem eğitim alıyor hem de bu sporu hayata geçiriyor.

Buz Tırmanışı

Erzincan’da ocak, şubat ve mart aylarında Girlevik Şelalesi’nin donması ile başlayan buz tırmanışı sporu ile kentte her yıl yerli ve yabancı turist akını gerçekleşiyor.

Kano

Kano sporu, Karasu Nehri’nin her kesiminde aktif olarak yapılabiliyor. Munzur-Fırat Doğa Sporları Derneği, akarsu kanosu sporunu kentte daha tanınır hale getirdi. Zorlu apitler, Erzincan-Erzurum yolu 55 kilometresinde araç ile yaklaşık 25 dakikalık bir yolculuğun ardından karşınıza çıkacak. Beytahtı ve İliç’in de kano sporu için ideal bir konuma sahip olduğunu hatırlatmak da fayda var.

Camel Trophy

Tierre Del Fuega’da yapılacak olan Camel Trophy Türkiye seçmeleri, 26 Mart 1998 tarihinde  kentte gerçekleştirildi ve dört gün sürdü. Türkiye’de bu etkinliğin en uygun yeri olarak tespit edilen Erzincan, bu spor dalıyla da ulusal medyanın ilgisini çekmeyi başardı. Başta yerel yönetim olmak üzere özel sektör yatırımlarıyla ilde camel trophy spor dalının doğa sporları alanında daha görünür hale getirilmesi açısından çalışmalara başlandı.

Kürek

Doğa sporları bakımından zengin coğrafi özellikleri ile kayda değer potansiyele sahip kentte, Erzincan Barajı ve Keban Barajı göllerinde kürek sporu da başarıyla gerçekleştiriliyor.

Cirit

Geleneksel bir ata sporu olan cirit, tescilli olarak ilk kez 1989 yılında başladı. Cirit sporu ile ilgili iki kulüp kentte aktif olarak faaliyet gösteriyor. Bunlar Erzincan Atlı İhtisas Kulübü ve 13 Şubat İhtisas Kulübü’dür. Söz konusu kulüblerin kuruluş amaçları ise; Erzincan ve çevresinde at neslinin ıslahı, binicilik ve geleneksel olarak milli günlerimizde gösteri yapmak yurtiçi ve dışı faaliyetlere katılmak şeklinde özetlemek mümkündür.
Erzincan - Kültür Tarih Sanat Yemek

Erzincan - Kültür Tarih Sanat Yemek


Birçok medeniyete ev sahipliği yapan kent, ticarette öne çıkıyor

Erzincan, Fırat'ın kollarından Karasu, doğu batı doğrultusunda uzanan demiryolu ile Sivas-Erzurum ve Trabzon-Sivas karayollarının kesiştiği stratejik bir noktada yer alıyor. Erzincan, İstanbul'un bin 100 kilometre, Ankara'nın 690 kilometre doğusunda, Yukarı Fırat havzasının içinde bin 200 metre yüksekliğinde bir ovanın ortasında bulunur. Ovanın boyutları, doğu ve batı yönünde 30 kilometre, kuzey ve güney yönünde yaklaşık 15 kilometredir.
Erzincan'ın siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel yönlerden, Mengücek Beyliği ve Selçuklu döneminde sonra gelen yüzyıllar içinde de Anadolu'nun ileri gelen ticari ve kültür merkezlerinden biri konumundaydı. Söz konusu dönemler içinde ekonomisinin temelini oluşturan faaliyetler kapsamında henüz gelişim süreci içinde olan kentlerinden hayli ileri durumda olan kentin gelişmişliği birçok ünlü isim tarafından da tarihe not düşülmüştür. 12. yüzyılda gezgin Marco Polo, kentte dokumacılığın geliştiğini, 14. yüzyılda İbni Batuta da kentte dokumacılığın yanı sıra bakır eşya yapımında ilerleme kaydedildiği aktarılır. Söz konusu dönemlerde dokumacılık, boya yapımının gelişmesini de sağlamıştır.

Kentte gelişmiş el sanatları, ticareti de ivmelendirdi

Evliya Çelebi, 17. yüzyılda Erzincan'ı “ortasında küçük ve alçak duvarlı kalesi içinde; 200 ev ile bir cami vardı” şeklinde tasvir eder. Kale dışında ise bin 800 ev, yedi cami, 60 mescit ile içinde 500'den fazla dükkanın bulunduğu bir bedesten olduğunu aktaran Çelebi, bütün şehirde ise 48 mahalle ve 40 okul bulunduğunu anlatır. Evliya Çelebi'nin kentteki 500 dükkan varlığına dikkat çekmesi, 17. yüzyılda kentte ticaret ve el sanatlarının ne ölçüde geliştiğini gösterir. İlin ticaret yolları üzerinde bulunması da bu kanıtı doğrular niteliktedir.
Erzincan, geçmişten bu yana tarım ve hayvancılık ürünlerinin yanı sıra yeraltı kaynaklarına,  zengin maden işletmelerine lojistik anlamda yakınlığı ile de biliniyor. Bakır, kurşun, mermer ve taş ocakları kentin eski çağlardan bu yana sahip olduğu değerli madenlerdir. Fakat  Osmanlı İmparatorluğu'nun 17. yüzyıl itibarıyla duraklama ve gerileme dönemine girmesi, özellikle de 19. yüzyılda sanayileşen Batı Avrupa ve Rus emperyalizminin Osmanlı yönetimi üzerindeki askeri, mali ve siyasi baskısı imparatorluk sınırları içinde yer alan tüm bölgelerinde ağırlıklı olarak Doğu Anadolu'da etkili oldu.
Öte yandan 19. yüzyılda kentte 210 cami ve mescit, 35 medrese, iki rüştiye, dokuz ilkokul, 18 han, bin 550 dükkan, üç gazino, 35 kahvehane, sekiz hamam, 14 fırın, 145 çeşme, 15 tabaklane, 12 bezirhane, 11 boyahane, bir silah ambarı, bir askeri tabakhane, bir aba yapımevi bulunuyordu. Sayılan iki rüşdiye mektebinden biri 1865, diğeri 1883, idari mektebi ise 1908 yılında öğretime açıldı. 19. yüzyılın son yıllarında ilin nüfusu 23 bin iken, 1883’te ise kentin göç alması ve IV. Ordu Müşriklik Merkezi'nin bölgeye taşınması nedeniyle nüfusta kısa sürede artış kaydedildi.

Erzincan adının kaynağı çok eskilere dayanıyor

Kentin kuruluş tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte Asur kaynaklarında Zuhma yörenin bilinen en eski adı olduğu kabul edilir. Erzincan adının Eriza'dan geldiği varsayılıyor. Eriza adı Selçuklular tarafından Erzingan olarak kullanılır ardından Erzincan olarak anılmaya başlanır. Erzincan ismi başka bir rivayete göre; eski çağlardaki ‘Azzi’ bölgelerinden dolayı Aziriz olarak bilinir. Selçuklular, Aziriz adını çok beğenir ve buna “Rahmet yağarsa can Aziriz can, rahmet yağmazsa yan Aziriz yan" şeklinde bir tekerleme uydururlar. Bu tekerlemedeki Aziriz kelimesi zamanla değişerek, Erzincan şeklini alır. Kentin adının da buradan geldiği kabul edilir.

Erzincan’ın doğal ve tarihi güzellikleri başınızı döndürecek

Erzincan’a tatile gitmek isterseniz veya yolunuz Erzincan’a düşerse gezi rehberimizi yanınızdan ayırmayın. Kültürel ve tarihsel zenginliğe sahip olan kentte, gezilecek çok fazla yer  bulunuyor. Bunlardan bazılarını sizin için hazırladık. İşte Erzincan’da gezilecek yerler...

Munzur Dağları

Erzincan’da gezilecek yerler listesinde ilk sırayı elbette Munzur Dağları alıyor. Toros Dağlarının bir uzantısı olan Munzur Dağları, Erzincan’ın güneyi ile Tunceli’nin kuzeyinde yer alır. Volkanik kayalardan oluşan bu dağ, 3 bin metreyi aşan yaklaşık 10 zirveyi bağrında taşır. Bu özellikleri ile Munzur Dağları, Doğu Anadolu bölgesinin batı kısmındaki en yüksek dağ zinciri olma özelliğini taşır. Munzur Dağının yüksek kayalık yapısının geçit vermemesi bölgenin insan elinden uzak kalmasına neden olur. Munzur Dağlarının yüksek olan kesimlerinde dağ çayırları ve kaya habitatlarına rastlamak mümkündür. Ovacık ilçesine yakın olan kalıntılar ise Munzur Dağlarının sahip olduğu doğal zenginliklerden sadece görünebilen yüzünü sergiler.

Altıntepe Ören Yeri

Türkiye’nin zengin tarihine ışık tutan kentlerinden biri olan Erzincan, her yıl yerli ve yabancı turisti ağırlar. Üzümlü ilçesinde yer alan Altıntepe Ören’in birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını biliyoruz. Bizans, Urartu ve Osmanlı’nın hükümdarlığında olan bu eski yerleşim yeri, 1938 ve 1956 yılları arasında iki mezarın soyulması ile adını duyurur. Özellikle de Urartu döneminin kalıntıları bu ören sayesinde gün yüzüne çıkarılır. Bulunan kalıntıların arasında, kale duvarları, iç kale, saray kompleksi ve mezarlar vardır.

Aygır Gölü

Gezilecek yerler listesindeki bir sonraki durağımız, Aygır Gölü’dür. Erzincan’da keşfedilmeyi bekleyen güzelliklerden biri olan Aygır Gölü, Üzümlü ilçesinde yer alır. Şehir merkezine 45 kilometre uzaklıkta bulunan bu doğa harikası, aynı zamanda Türkiye’nin en büyük krater göllüdür. Aygır Gölü’nde kamp ve kaya inişleri yapabilir, bot gezisine çıkabilirsiniz. Dağ yürüyüşleri de bölge ziyaretçilerinin en çok tercih ettiği aktiviteler yer bulunur.

Ergan Kayak Merkezi

Erzincan merkeze 13 kilometre uzaklıkta bulunan Ergan Kayak Merkezi, Türkiye’nin en uzun liflerinden oluşan teleferik ve telesiyej tesislerine ev sahipliği yapıyor. Ergan Dağı, kış sporları turizm merkezi bin 800, 2 bin 662 ve 2 bin 450 metre uzunluklara sahiptir. Yanı sıra Türkiye’nin en genç kayak merkezi olma özelliğine sahip merkezinde, saatte 2 bin 750 kişi taşıma kapasiteli teknolojik telesiyej sistemi ve saatte yüz kişi taşıma kapasiteli teleferik sistemi bulunur. Ergan kayak merkezinde konaklama yapılacak tesislerde vardır. Arpalık mevkinden sekiz kişilik 22 adet gondol, teleferik hattı ile Ardıçlı Gölü’nde kurulu olan kayak alanının başlangıç noktasına kadar gidebilirsiniz. Merkeze ulaşmak için karayolunu da tercih edebilirsiniz. Ayrıca Erzincan havalimanına sadece 10 dakikalık uzaklıkta bulunan merkez, sevdiklerinizle birlikte keyifli zaman yaşayabileceğiniz tüm donanıma sahiptir.

Ekşisu Kaplıcaları

Erzincan doğal ve tarihi güzellikleri yanı sıra kaplıca ve içmeleri ile kayda değer konuma sahiptir. Erzincan Ekşisu Kaplıca suları yaklaşık olarak 30 derece sıcaklıktadır. Şehir merkezine 15 kilometre mesafede olup, Erzincan ve Erzurum karayolu üzerinde yer alır. Kaplıca sularında bulunan sodyum, magnezyum, ve karbondioksit özellikle solunum, mide ve romatizma hastalarına şifa dağıtıyor.

Kemah Kalesi

Erzincan’ın Kemah ilçesinde bulunan ve ilçenin adını taşıyan kale, şehrin tarihi lokasyonlarından biridir. Çok eski bir yerleşim olan Kemah’taki kale, tarihte birçok medeniyete tanıklık etti. İlçeye ayrı bir güzellik katan bu kale özellikle kara savaşlarında önemli bir savunma alanı oluşturdu. Evliya Çelebi’nin Seyahatname adlı eserine de konu olan Kemah Kalesi, her yıl yerli ve yabancı turisti ağırlıyor.

Gülabibey Camii

Erzincan’da gezilecek yerler listemizde sonraki durağı Gülabibey Camii oluşturuyor. Erzincan bölgesinin tarih kokan yerlerinden biri olan Kemah ilçesi, yolunuz düşerse gezmeniz gereken yerler arasında yer alıyor. Cami, Emir Gülabibey tarafından 1454 yılında inşa ettirildi.  Caminin üç adet kitabesi bulunur. Kitabenin biri yapım sürtecine, diğeri onarım sürecine aittir. Son kitabe ile başka bir yerden getirilmiştir. Caminin yapısı kare şeklinde olup, yapım sırasında kesme ve moloz taşlar kullanılmıştır.

Hıdır Abdal Sultan Türbesi

Erzincan’ın mistik atmosferini oluşturan yapılardan biri de Hıdır Abdal Sultan Türbesi’dir. Anadolu’da büyük bir evliya olarak anılan Hıdır Abdal, Hacı Bektaşi Veli’den oldukça etkilenir. Evliyanın doğum ve ölüm yılları tam olarak bilinmiyor. Ancak tarihi kayıtlar, Ocak köyünde yaklaşık 700 yıl önce bir tekke kurduğunu gösteriyor. Günümüze kadar gelmeyi başaran Hıdır Abdal Sultan Türbesi, Osmanlı ve Selçuklu mimarisinin izlerini taşır. Türbenin ise hangi yıl yapıldığına dair kesin bir bilgi bulunmuyor.

Karanlık Kanyon

Erzincan’ın coğrafyasını güzelleştiren, etkileyici bir noktaya taşıyan ve doğallığı ile baş döndüren yerlerinden biri de Karanlık Kanyon’dur. Kemaliye ilçesinde bulunan kanyon, aynı zamanda dünyanın en büyük kanyonları arasında yer alır. Şehri ziyarete gelen turistlerin bir buçuk saatlik bot yolculuğunun ardından ulaştığı kanyon, birçok doğa sporunu da yapmak mümkündür.

Erzincan Müzesi

1986 yılında kurulan müze, içinde bulunan koleksiyonlar ile şehri ziyaret eden turistlerin uğrak noktalarından biridir. Erzincan Müzesi, ilk yıllarda il halk kütüphanesi binasında halkın hizmetine açıldı. Ardından 75. Yıl Kültür Merkezine taşındı. Arkeolojik eserlerin yanı sıra sikke, madeni eserler, pişmiş toprak, koç ve koyun heykelleri ve mermer halkın ilgisine sunuluyor. Ayrıca sergilenen eserler arasında şehrin yöresel kıyafetleri, halı, kilim örneklerine de rastlamak mümkündür.

Girlevik Şelalesi

Kayaların üzerinden parça parça dökülen Girlevik Şelalesi, il merkeze 35 kilometre mesafede bulunur. Aynı zamanda çevresinde birçok keşif noktaları sunan Girlevik Şelalesi’nin bulunduğu bölgede sevdiklerinizle birlikte piknik yapabilirsiniz veya çevreyi keşfetmek için doğa yürüyüşlerine katılabilirsiniz.

Mama Hatun Türbesi

Erzincan’da gezilecek yerler listemizde bir sonraki durak, Mama Hatun Türbesi’dir. Erzincan’ın Tercan ilçesi tarihi kalıntılar bakımından oldukça zengin bir birikime sahiptir. Bu nedenle ilçede yapacağınız küçük bir gezide birçok tarihi kalıntıya rastlamanız mümkündür. Mama Hatun Türbesi ise kayda değer bir külliyenin sadece küçük parçasını oluşturur. Saltuklu Prensi Mama Hatun adına yaptırılan türbenin kitabesi okunacak durumda değildir. Ancak sadece mimarın adı okunacak şekilde kalmıştır. Kitabe üzerindeki yazıdan anlıyoruz ki, türbe 1192 veya 1202 yılları arasında mimar Ahlatlı Ebu’n Nema Bin Mufaddal tarafından yapılmıştır.

Erzincan Ilıcası

30 derecelik sıcaklığı ile Erzincan ılıcası, birçok hastalığa şifa kaynağı olduğu biliniyor. Erzincan Ilıcasının 12 adet kapalı havuzu bulunuyor. Sahip olduğu bu özellikleri ile her yıl  kente gelen yoğun ilgi odağı olan Erzincan Ilıcası, birçok hastaya şifa dağıtmaya devam ediyor.

Mama Hatun Kervansarayı

Kervansaray, Mama Hatun Türbesine oldukça yakın bir konumda yer alır. Yapım tarihi kesin olarak bilinmeyen kervansarayın, XII. yüzyılın sonlarına doğru inşa edildiği tahmin ediliyor. Zaman zaman geçirdiği bazı onarımlar nedeniyle orijinalliğinden uzaklaşan kervansaray, büyük bir mimariye sahiptir. Yapımı sırasında sarı kesme taşlar kullanılan Mama Hatun Kervansaray’ın dört köşesine silindir şekilde yerleştirilen kuleler, yapıya görkemli bir görüntü kazandırmıştır.

Sakaltutan Kayak Merkezi

Erzincan il merkezine 45 kilometre mesafede bulunan Sakaltutan Kayak Merkezi, kış tatilini için tercih edebileceğiniz özelliklere sahiptir. Zor ve orta düzeyde pistlere sahip olan kayak merkezinde 60 kişilik yatak kapasiteli kayak evi bulunur. Bin 25 metre uzunluğunda 115 askılı teleskisi ile kış tatilinizi keyifli bir hale getirebilirsiniz. Kayak evinde yüz kişilik restoran, sauna ve spor odaları yer alır. Kayak merkezinde sezon aralık ayında başlar ve mart ayı sonlarına doğru biter. Kar kalınlığının yüz santimetre kalınlığına ulaştığı kayak merkezine otobüs veya aracınız ile kolaylıkla ulaşmak mümkündür.

Otlukbeli Gölü

Erzincan’nin en çok tercih edilen bölgelerinden biri de Otlukbeli Gölü’ür. Aynı adı taşıdığı ilçede bulunan göl, özellikle yaz aylarında turistlerin ve yerli halkın akın ettiği doğal bir güzelliktir. İlçe merkezine altı kilometre uzaklıkta yer alan Otlukbeli Gölü’nün yüzölçümü 6 bin 500 metrekaredir ve derinliği yaklaşık 20 metredir. 1994 yılında doğal sit alanı ilan edilen gölde bol miktarda maden suyu da bulunur.

Beytahtı Mesire Alanı

Karasu Nehri’nin kenarında doğal güzellikleri ile efsunlayan Beytahtı Mesire alanı, yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağıdır. Özellikle yaz aylarında bölge halkı tarafından sıkça tercih edilen bölge, karayolunun altıncı kilometresinde yer alır. Yeşilin tüm tonlarını bünyesinde toplayan mesire alanında soğuk su kaynakları da vardır. Sevdiklerinizle birlikte piknik yapabileceğiniz, su kaynaklarından faydalanabileceğiniz mesire alanında keyifli bir gün sizi bekliyor.

Köroğlu Mağarası

Erzincan’ın Refahiye ilçesine bağlı Altıköy bölgesinde yer alan Köroğlu Mağarasına taş merdiven yardımıyla çıkılır. Mağara içinde kesilmiş taşlar ile oturma alanları bulabilirsiniz. Mağara adını Köroğlu’nun atına ait olduğu düşünülen mağara içinde bulunan at izinden almıştır.

Terzibaba Mezarlığı

Erzincan’da gezilecek yerler listemizde yer alan son durağımız ise Terzi Baba Mezarlığı’dır. Mezarlık ziyareti fikri belki pek hoş gelmeyebilir ancak bu mezarlıkta ünlü birçok İslam alimi ve büyüğünün mezarı bulunur.

Erzincan’ın muhteşem mutfağında pratik ve özgün birçok yemek bulabilirsiniz

Türkiye’nin her kenti, yöresi ve mutfağı ayrı özellikte ve güzelliktedir. Ayrım yapmak oldukça zordur. Ancak hamur işleri denilince akla ilk gelen Erzincan mutfağıdır. Ancak sadece hamur işleri değil, Erzincan mutfağında sebze yemeğinden et yemeğine, salata çeşitlerinden tatlılarına kadar zengin bir  kültüre sahiptir.
Doğu Anadolu'da bulunan Erzincan, bulunduğu coğrafi konum gereği birçok şehirle etkileşim içindedir. Bu da zengin bir mutfak kültürü doğurmuştur. Erzincan’ın dillere destan yemeklerinde bu kültürel etkileşim oldukça belirleyicidir. Erzincan yemekleri arasında aşağıda sizin için derlediğimiz listede bulunmayan birçok yemeği bulunuyor. Bunları; basmaca yemeği, düğürcek çorbası, süt çorbası, kırdo, Eğin kaburgası şeklinde sıralamak mümkün.

Lezzet festivali: Kelecoş

İçine fasulye, nohut, mercimek ve buğdayın girdiği Kelecoş yemeğinin bir de kuzu eti ile taçlandırıldığını düşünün. Eminim, ikna oldunuz... Kelecoş; özel günlerin, davetlerin, bayramların olmazsa olmaz yemekleri arasındadır. Iğdır, Sivas veya Elazığ’da da aynı özenle karşımıza çıkan bu yemek, damaklarınızda unutulmayacak bir tat bırakacak.

Hamuru özel, eti yumuşacık: Kemah tiridi

Özenle mayalanan yumuşacık hamur, ince şeritler halinde kesilir. Söğüşe uygun genellikle kuzu eti ile hazırlanan Kemah Tiridinin hamuru çıtır çıtırdır. Etin yumuşlığı ve suyuna ekmek banmalık bu yemeğin tadını asla unutmayacaksınız.

Bir bayram geleneği : Keşkek

Bölgede özellikle bayram sabahlarında keşkek bir gelenektir. Keşkek, Anadolu’da bir sosyal dayanışma ve yardımlaşmanın da sembolü haline gelmiştir. Öyle ki, yakın zamana kadar arefe günlerinde, her sokak ve mahallede odun fırınlarında yapılırdı. Mahalle halkı yardımlaşarak önce herkes için ev ekmeği sonra da damakları tatlandırması için keşkek yapılırdı.

Ceviz ve kayısının mükemmel uyumu: Gasefe

Kayısı deyince ilk akla gelen Malatya’dır ama Erzincanlıların da bir gasefesi var. Haşlanan kayısıların üzerine tereyağı gezdirilip isteğe bağlı ceviz, fındık, fıstık ile süslenip, servis edilen gasefe, yörenin en çok bilinen tatlarından biridir.

Sabah akşam yersiniz: Kahküllü pilav

Kurutulmuş taze fasulye ile hazırlanan bu lezzetli pilav, fasulyeyi kurutmadan da yapılır. Erzincan sofralarında sıklıkla yerini alan bu yemek, tabak tabak tüketilir. Bulgur pilavına bir alternatif olan kahküllü pilavı siz de öğrenebilirsiniz.

Onsuz çay olmaz: Erzincan lokumu

Erzincan lokumu, bölgede çay saatlerinin kahramanı olarak anlatılır. Tereyağı ve sıvı yağ aynı anda kullanılır ve ortaya muhteşem bir tat çıkar. Pudra şekeriyle de süslendikten sonra, beş çaylarında yerini alır.

Kesme çorba diye de bilinir: Erzincan çorbası

Erzincan çorbası, özel yapılan minik minik köftelerin haşlanması ile başlar. İçine taze fasulye eklenir. Yemeğe ek olarak; sarımsak, maydanoz, dereotu, karabiber gibi lezzetler eklenir. Bölgede özellikle Ramazan ayında hemen hemen her evde pişen bu çorba, tok tutma özelliği bilinir.

Kahvaltıda bile gözler onu arar: Kete

Açılan hamurun içine konulan kavrulan un, fırına verilir. İçine tercihe bağlı olarak bağlı kıyma harcı da konulur. Ancak Erzincan ketesi kahvaltılarda ekmek niyetine tüketildiği için genellikle sade yapılır.

Krep değil, omlet değil, mücver hiç değil: Kaygana

Hemen hemen her yörenin yapıp yediği bir lezzet olan kaygana, bölgede özellikle bayram kahvaltılarında tepsi tepsi yapılır. Bol yumurtalı, krebe benzeyen bir tarif olsa da aslında krep gibi değildir. Daha kalın olması ve içine konulan yeşillik, krepten ayırıcı özellikleridir.

Çökelek salatası da diyen var: Çökelek piyazı

Pratik tariflerin başında gelen çökelek piyazı, bir çeşit salatadır. Dereotu, maydanoz ve yeşil soğan ince şekilde kıyılır. Çökelek ile birleşir. Üzerine arzu edilen çeşitte baharatlar da eklendiğinde her yemekle birlikte afiyetle tüketilir.

İsminde bir ağırlık var: Sarığı burma

Sarığı burma, baklavanın en büyük rakibi olabilecek niteliktedir. Bol cevizle yapılan bu tatlı, oklava ile açılır özel burma şekline sokulur. Bayram ve özel günlerin aranan lezzetlerinden biri olan sarığı burma, tercihe göre kaymak ile de servis edilir.

Kemaliye'den selamlar: Ayva kalyesi

Erzincan'ın eski adı Eğin şimdi ki adı Kemaliye olan ilçesinden çıkan ayva kalyesi, aslında ayvanın patates niyetine kullanıldığı bir yemektir. Ama ne yemek! Ayvanın hafif ekşi, mayhoş tadından hoşlananlar ayva kalyesini çok sevecek.
Erzincan Gece Hayatı

Erzincan Gece Hayatı


İklim koşulları ve muhafazkar yapı gece hayatını etkiliyor

Erzincan gece eğlence hayatı genel olarak çok sayıda bar, disco ve cafelerden oluşur. Bu mekanlar çok az sayıdadır ve söz konusu mekanlar özellikle gece hayatını severlerin tercih ettiği yerlerdir. Resmi kayıtlar, Erzincan ilinin yaklaşık 226.032 toplam nüfusuna sahip olduğunu gösteriyor. Nüfusun az olması, iklimin yarattığı sert koşullar ve bölge halkının muhafazakar yapısı kentte gece hayatını kayda değer oranda etkilemiştir.

Sonuçları sırala:

Erzincan Mesut Hotel Erzincan Türkiye

0 görüşler

Muratpaşa Termal Otobüs Bileti – Ucuz Muratpaşa Otobüs BiletiÜmraniye Sivaslı Otobüs Bileti – Ucuz Ümraniye Otobüs Bileti

ortalama fiyatı0TL SEÇİN

Grand Alemdar Hotel Erzincan Türkiye

0 görüşler

Nevşehir Rize Ucuz Uçak BiletiEsenler Etimesgut Otobüs Bileti – Ucuz Esenler Otobüs Bileti

ortalama fiyatı0TL SEÇİN

Meva Hotel
Erzincan Türkiye

0 görüşler

Modern dekorasyonu ve konforlu odaları ile beğeni kazanan bu şirin Erzincan oteli misafirlerini bekliyor.

ortalama fiyatı160TL SEÇİN