TatilCity.NETTatilCity.NET

Eşme Gezi Rehberi

Eşme Gezi Rehberi

Eşme Gezi Rehberi


Eşme Gezi Rehberi

Uşak’ın kilimleriyle ünlü Eşme ilçesi, tarihte pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Nüfus bakımından Uşak’ın Banaz’dan sonra ikinci büyük ilçesi olan Eşme, turistik olarak pek öne çıkmasa da ziyaretçileri tarafından gizli kalmış bir cennet olarak nitelendirilmektedir. Toplam bin 338 kilometrekare yüzölçümüne sahip olan ilçenin deniz seviyesinden yüksekliği 823 metre kadardır. Gediz Irmağı dışında büyük bir akarsuya sahip olmayan Eşme’de, yağmur suları ile beslenen Güllü ve Eşme dereleri de dikkat çekmektedir. Karasal iklimin egemen olduğu bölgede, kış ayları oldukça soğuk ve az kar yağışlı, yaz ayları ise sıcak ve kurak yaşanmaktadır. Eşme’de halkın temel geçim kaynakları tarım ve hayvancılık faaliyetleridir. Bölgede yaygın olarak üretilen tarım ürünleri; buğday, arpa, nohut, mısır, kuru fasulye, haşhaş, susam, salçalık biber, soğan ve sarımsaktır. Son yıllarda siyanürle altın üretiminin artış gösterdiği bölgede, yöre halkı bu sorunla baş başa yaşamaktadır.
Tarihsel süreç içerisinde ilk olarak Friglerin yaşadığı Eşme’de, Milattan Önce 676 yılında Kimmerler egemen olmuştur. Sonraki dönemlerde Lidyalılar, Bergama Krallığı, Roma ve Bizans hakimiyetinin yaşandığı bölge, 1233 yılında Türklerin eline geçmiştir. Bölgeyi 1300 yılında kontrolüne alan Germiyanoğulları Beyliği’nin ardından 1429 yılında da Osmanlılar yörede yaşamaya başlamıştır. Söz konusu dönemde bölgenin ilk sakinleri Eşmeli aşiretinin mensupları olmuştur. Bu aşiretin adı Eşme pınarlarından ya da göç kafilelerinden gelmiştir. Bu aşiretin yanı sıra yörede çok sayıda aşiret de konaklamıştır. Ancak Kocaeli bölgesindeki bazı aşiretlerle kan bağına sahip olan Eşmeli aşireti, yöredeki en etkin aşiret olmayı sürdürmüştür. Eşme’nin de içinde bulunduğu bölge, 1920’de Yunanlılar tarafından işgal edilmiştir. Bölge 1922 yılında işgalden kurtarılmıştır. Bu dönemde Taymak köyündeki ilçe yerleşimi, ulaşım güçlüklerinden dolayı bugünkü yerine taşınmıştır. Eşme 1953 yılında ilçe statüsüne kavuşturularak Uşak iline bağlanmıştır.

Eşme’ye nasıl gidilir?

Uşak il merkezine yaklaşık 62 kilometre mesafede yer alan Eşme’ye ulaşım oldukça pratiktir. Uşak’tan ilçeye gitmek için kent merkezinden hareket eden dolmuşlar kullanılabilmektedir. Uşak üzerinden karayoluyla gidilebilen ilçeye ayrıca Alaşehir üzerinden demiryolu ve karayoluyla ulaşılabilmektedir. Eşme’ye özel araçla gitmek için İzmir-Ankara karayolunda Kula’yı geçip, sağa sapan yolu takip etmek gerekmektedir. Denizli’den de Güney ilçesi üzerinden ulaşılabilen Eşme, İzmir şehir merkezine ise 188 kilometre mesafede yer almaktadır. Uşak’a demiryolu ile 69 kilometre mesafede yer alan Eşme, Alaşehir’e 50, Kula’ya 45, Güney’e ise 39 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır.
İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerden Eşme’ye havayolu ile ulaşmak isteyenler ise Uşak şehir merkezine dört kilometre uzaklıktaki Uşak Havalimanı’nı kullanabilirler. Uşak Havalimanı’na indikten sonra havayolu servis araçları, taksi ve kiralık araçlarla kısa sürede il merkezine ulaşılabilmektedir. İl merkezinden Eşme’ye ise dolmuşlarla ulaşılabilmektedir.
Eşme Gezi Rehberi

Eşme Gezi Rehberi


Eşme’de doğa sporları

Doğa sporlarına uygun bir yapısı olan Eşme ilçesinde, doğa yürüyüşlerinin yanı sıra bisiklet turları ve cirit oyunları öne çıkan spor dallarıdır. Başta Kemer Dağı olmak üzere ilçede bulunan pek çok rotada doğa yürüyüşleri yapılabilmektedir. Bisiklet turları için ise Eşme Uşak arasındaki yol kullanılabilmektedir. Yer yer büyük bisiklet yarışlarının da yapıldığı bu yolda 68 kilometre boyunca pedal çevirmek oldukça ilgi çeken bir aktivitedir.
Geleneklerine bağlı bir ilçe olan Eşme’de, cirit geleneği halen yaşatılmaktadır. İlçede yapılan düğünlerde, kına gecesinden bir gün sonraki sabah saatlerinde davul ve zurnayla halk ciride çağrılmaktadır. Sporcuların ve atların hazırlandığı alanın iki tarafında takımlar yerlerini almaktadır. Atlı sporcuların harekete geçerek birbirlerine cirit attıkları bu spor, ilçede oldukça ilgi çekmektedir. 
Eşme’de gezilecek yerler

Eşme’de gezilecek yerler


Eşme’de gezilecek yerler


Kemer Dağı

Eşme’de gezilebilecek yerlerin başında Kemer Dağı gelmektedir. İlçenin eteklerine kurulduğu bu dağ, aynı zamanda tarihi kalıntılara da ev sahipliği yapmaktadır. Yapılış tarihi ve kimler tarafından yapıldığı bilinmeyen büyük bir kemerin yer aldığı Kemer Dağı, ismini de bu kemerden almıştır. Aradan geçen yüzyıllara rağmen halen ayakta duran bu kemer, bu özelliğiyle görenlerin hayranlığını uyandırmaktadır. Kemer Dağı’nda yer alan bu kemer görülmeye değerdir.

Mesotimolos Antik Kenti

Uşak’ın Eşme ilçesinde bulunan ve henüz tam olarak gün yüzüne çıkarılmamış olan Mesotimolos; volkanik kalıntıları, kaya evleri ve mezarlarıyla dikkat çeken bir antik kenttir. İlçeye bağlı Düzköy’e 300 metre uzaklıktaki yüksekçe bir tepede dikkat çeken tümülüs görülmeye değerdir. Burada etrafı volkanik kayalarla çevrili olan vadide, Lidya kentlerinden Mesotimolos’tan günümüze kalan kayalara oyulmuş ev ve mezarlar dikkat çekmektedir. Bölgedeki volkanik kalıntılarda, binlerce yıl öncesinden günümüze kalan insan ayak izleri görülebilmektedir. Ayrıca tek odalı, sekili ve bazılarının kapısı dikdörtgen, bazıları da kemer kapılı olan kaya mezarları mevcuttur.

Uluslararası Kilim Festivali

Eşme’de ziyaret edilmesi gereken bir de etkinlik yapılmaktadır. Geleneksel olarak her yıl Haziran ayında organize edilen ve çoğunlukla üç gün süren kilim festivali ilçenin dünyaya duyurulmasında önemli bir rol üstlenmiştir. Bu festivalde düzenlenen spor yarışmaları, konserler ve çeşitli yarışmalar büyük ilgi çekmektedir. Eşme kilimlerinin tanıtımı amacıyla düzenlenen festivalde, ilçenin ünlü üç kilimi ilgiyle karşılanmaktadır. Altınbaş, ablaş ve takmak kilimleri adı altında üç ana başlıkta toplanan Eşme kilimleri, festivalde konuklara sunulmaktadır.

Eşme’de nerede ne yenir?

Ege Bölgesi’nin kıyı bölgelerindeki mutfaktan ayrı özelliklere sahip olan Eşme mutfağında, zeytinyağı tüketimi Ege’nin kıyı bölgeleri kadar yaygın değildir, bunun yerini tereyağı ve bitkisel yağlar almaktadır. Bölgede, haşhaş yağı ile tohumu da pide, çörek ve çeşitli tatlılarda bolca kullanılmaktadır. Türkiye’deki pek çok yerde önde gelen düğün yemeği keşkek, Eşme’de ana yemeklerin başında gelmektedir. Eşme’de oldukça lezzetli hazırlanan keşkek, içine et de konulan kaynamış bulgurun avuç içiyle yuvarlanıp iri fındık büyüklüğünde küreler haline getirilmesiyle hazırlanmaktadır. Özgün bir tatlısıyla da ilgi çeken Eşme ilçesinde, saraylı isimli bu tatlı saray burmasına benzemektedir.
Eşme’nin özgün lezzetlerinin yanı sıra Ege mutfağının ve Türk mutfağının lezzetlerini tadabileceğiniz çok sayıda restoran ve lokanta ilçede hizmet vermektedir. Eşme’de öne çıkan lezzet noktalarını; Vakkas Ferit Caddesi’nde hizmet veren Medcezir, Hükümet Caddesi’nde bulunan Bahçenaz, Kemer Caddesi’nde faaliyet gösteren Hocanın Yeri, Mustafa Kemal Caddesi’nde yer alan Yayla Sofrası, Kemer Caddesi’ndeki Ödemiş Köfte, Görsel Caddesi’nde hizmet sunan Paşam Lokantası, Mustafa Kemal Caddesi’nde yer alan Çizgi Restaurant, 4058 Sokak’ta bulunan Ural Köklü Aile Balık Sofrası, Kemer Caddesi’nde hizmet veren Salihli Odun Köfte ve Manifaturacılar Caddesi’nde yer alan Tadım Restoran olarak sayabiliriz.
Eşme’de gece hayatı

Eşme’de gece hayatı


Eşme’de gece hayatı

Uşak’ın Eşme ilçesinde aktif bir gece hayatından söz edemeyiz. Ancak ilçede gece hayatının söz konusu olduğu kimi mekanlar da mevcuttur. Alkollü eğlence mekanlarının ağırlıklı olarak İstasyon Mahallesi’nde yer aldığı Eşme’de, mekanlar ağırlıklı olarak gazino tarzında hizmet vermektedir.
Eşme’de öne çıkan eğlence mekanlarını; İstasyon Mahallesi Vali Murat Caddesi üzerinde bulunan İmge Gazinosu, yine İstasyon Mahallesi’nde hizmet veren Efsane Gazinosu ve aynı mahallede faaliyet gösteren Emir Gazinosu olarak sıralayabiliriz.
Bunların yanı sıra Eşme’de kafeterya şeklindeki mekanlar da akşam saatlerinde özellikle gençlerin ilgisini çekmektedir. Bunlar arasında en çok tercih edilenler ise Kemer Caddesi üzerinde bulunan Cafe Z Cafe lounge, İstasyon Mahallesi 2031. Sokak’ta yer alan Gar Cafe, Manifaturacılar Caddesi’ndeki Onur Cafe, İnönü Bulvarı’nda hizmet veren Cafe Es, Kemer Caddesi’ndeki Tadım Pastanesi, Manifaturacılar Caddesi’nde faaliyet gösteren Yaren Cafe ve Fazıl Yöney Caddesi’ndeki Seher Pastanesi olarak dikkat çekmektedir.