TatilCity.NETTatilCity.NET

Fatih Gezi Rehberi

Fatih Gezi Rehberi

Fatih Gezi Rehberi

Tarihi geçmişi itibarıyla İstanbul’un en önemli ilçelerinden olan Fatih, birçok semtinde yer alan tarihi yapılarıyla turistlerin ilgi odaklarından biri olagelmiştir. Haliç’ten Marmara Denizi’ne kadar uzanan ve tarihi İstanbul yarımadasının orta kısmında bulunan ilçe; Zeytinburnu, Eyüp ve Bayrampaşa ilçeleriyle komşudur. İlk büyük cami ile imaretinin çevresinde kurulan ilçe, İstanbul’u fetheden Fatih Sultan Mehmet’in adını taşır. Fatih’in yer aldığı bölge, kent kurulduğundan beri dinsel simgelerle öne çıkar.
Bizans ve Osmanlı imparatorlukları dönemlerinden kalan pek çok tarihsel eserin yer aldığı Fatih’te, Fatih Camii ve külliyesi en çok bilinen yapılardır. Ayrıca Sultan Selim, Mihrimah ve Fethiye camileri de ilçedeki önemli eserler arasındadır. Bozdoğan Kemeri, Yedikule Zindanı ve Blahemai Sarayı da ilçe sınırları içinde bulunur. Bizans döneminden kalma Kıztaşı ile yine aynı dönemden kalma mozaikler, ikonalar ve freskler bulunan Kariye de Fatih’te yer alır. Cerrahpaşa, Çapa, Gureba gibi geçmişleri oldukça eski tarihlere dayanan sağlık kuruluşlarının da bulunduğu Fatih’te, ilçe merkezi büyük bir bulvarın çevresinde şekillenmiştir.
Fatih Gezi Rehberi

Fatih Gezi Rehberi


İstanbul’un en eski ilçesi Fatih’te gezilecek yerler...

İstanbul yarımadasının ortasında bulunan Fatih, bulunduğu konum itibarıyla tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Barındırdığı birçok tarihi yapıyla İstanbul’un en eski yerleşim yeri olan Fatih’te gezilebilecek çok sayıda mekan vardır. Bunların bazılarını sizin için derledik.

İstanbul Surları

İstanbul'un eski sınırlarının çevresini kaplayan ve Doğu Roma İmparatorluğu döneminde yapılan sular, 5’nci yüzyıldan itibaren inşa edilmiştir. Dönem dönem yıkılan ve yeniden yapılan surlar, dört kez elden geçirilmiştir. Fatih’in kuzey ve batısında yer alan tarihi suların önemli bir kısmı bugüne kadar varlığını sürdürebilmiştir. Toplam uzunluğu 23 kilometreye yakın olan İstanbul Surları’nın 8 kilometresi kara tarafında, 6 kilometresi Haliç tarafında, 9 kilometre kadarı da Marmara Denizi tarafında bulunur. Klasik ortaçağ surlarından farklı olarak estetik unsurlara da dikkat edilerek inşa edilen İstanbul Surları, Roma döneminin kent mühendisliği ile askeri uzmanlığının işbirliğini gösterir. Malta adasından getirilen özel kumlar, ısıtılarak pişirilmiş tuğlalar, sağlam kayalar ve yumurta akı kullanılarak yapılan surlarda; haç, yıldız, çiçek işlemeleri ve kimi yerlerde de yazılar bulunur. İstanbul’un mutlaka görülmesi gereken yerlerinden olan surların çok sayıda kapısı vardır.

Süleymaniye Camii

Fatih denildiğinde ilk akla gelen yapılardan biri Eminönü’de yer alan Süleymaniye Camii’dir. Mimar Sinan’ın I. Süleyman için yaptığı cami, Sinan’ın en önemli eserleri arasında yer alır. Bugüne kadar defalarca deprem yaşayan Süleymaniye Camii, hiç hasara uğramadan günümüze kadar varlığını sürdürmüştür. Klasik Osmanlı mimarisini yansıtan caminin iç ve dış mimarisi ile süslemeleri ve çinileri harika bir uyum gösterir. Süleymaniye Camii’nin yanı sıra Fatih’de bulunan tarihi camilerden Beyazıt, Fatih, Küçük Ayasofya, Laleli, Şehzade, Mihrimah Sultan, Bali Paşa ve Yavuz Selim camileri de ziyaret edilmesi gereken yapılar arasında bulunmaktadır.

Fener Rum Patrikhanesi

Tarihi yarımadada bulunan Fener Rum Patrikhanesi, Ortodoks dünyasının merkezi olarak kabul edildiğinden, patrikhanenin bulunduğu Fener semti de Ortodokslar tarafından manevi başkent olarak görülüyor. Geçmişi 12’nci yüzyıla uzanan Fener Rum Patrikhanesi’nin tarihi ibadet yeri Aya Yorgi Kilisesi, 1600’lü yıllara kadar Kadınlar Manastırı’ydı. Patrik II. Timoteos döneminde yeniden yapılan manastır, 1614’ten itibaren Ortodoks Rum Patrikhanesi Kilisesi olarak kullanılmıştır. Burası Osmanlı döneminde yıkılmıştır, ancak 1720 yılında yeniden yapılarak şimdiki görüntüsüne 1800’lerin başındaki onarımdan sonra kavuşmuştur. Üçlü bir kapıdan girilen patrikhanede, basamaklardan çıkıldığında görülen ana kapı kapalı olduğu için soldaki kapıdan Aya Yorgi Kilisesi’ne geçilir. Ana ibadet yeri 12 havarinin tasvirlerinin yer aldığı 12 sütun üzerine yapılan kilise, üç mozaik ikona sahiptir.

Mimar Sinan Türbesi

Süleymaniye’de bulunan Kanuni Sultan Süleyman külliyesinin kuzey doğu bölümünde bulunan türbe, 1588’de Mimar Sinan’ın kendisi tarafından yapılmıştır. Mimar Sinan Türbesi’nin yanındaki Sinan’ın evi ve sıbyan mektebi ise bugüne kadar varlığını sürdürememiştir. Kanuni Sultan Süleyman ile Hürrem Sultan’ın türbelerine kıyasla sade ve mütevazı bir türbe olan yapının çevresini iki taraftan yüksek çevre duvarları kaplar. Üstten bakıldığında, modern mimarlığın sembolü olarak kabul edilen pergel biçimindedir.

Kıztaşı

Fatih’te bulunan bu Roma sütununun graniti Mısır’dan getirilmiştir. Antik Yunan stilinde yapılan tepe kısmıyla birlikte Bizans İmparatorluğu’nun tüm özelliklerini sergileyen Kıztaşı, Bizans imparatorlarından Marcianus adına dikilmiştir. Asıl ismi Marcianus Sütunu olan yapının üzerinde bir zamanlar imparatorun heykeli de varmış, ancak bu heykel günümüze ulaşmamıştır. Üzerinde bulunan kızı motiflerinden dolayı Kıztaşı adı verilen bu sütun, Fatih’te görülmesi gereken önemli eserlerden biridir.

Bozdoğan Kemeri

Valens Su Kemeri olarak da bilinen bu yapıdan daha önceleri Sarayburnu’na su sağlanıyordu. Antik Roma İmparatorluğu döneminde, 368’de yapılan kemerin bugün Atatürk Bulvarı üzerinde bulunan kısmı korunabilmiştir. Günümüzde altından trafiğin aktığı bu büyük kemer, Fatih Sultan Mehmet ve sonraki Osmanlı padişahları tarafından tamir ettirilmiştir.

Şekercihan

Neyzen Tevfik ve Mehmet Akif gibi çok sayıda aydını da ağırlamış olan bu yapı Fatih Camii’nin arkasında bulunuyor. Şekerci Hanı diye de bilinen yapının, Fatih Camii’nin inşaatında çalışan işçilerin konaklaması amacıyla yapıldığı iddia edilmektedir. Şekercihan’ın yakınında yer alan tarihi Malta Çarşısı da bölgede görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor.

Gastronomi merkezi Fatih’te, nerede ne yenir?

İstanbul’un en eski yerleşim yeri olan; Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet döneminin izlerini taşıyan Fatih ilçesi, sahip olduğu kültürel zenginliği bugünkü yemeklerine de yansıtmaktadır. Önemli bir gastronomi merkezi olan ilçede farklı yörelere ait lezzetleri bulmak mümkündür. Bunların bazılarını sizin için derledik.

Mizan Cafe & Restaurant

Kırmızı brandaları, yeşil koltukları, sobası, duvarda asılı bulunan Hacivat ve Karagöz resimleri ile hoş bir iç tasarıma sahip olan mekan, toplam üç kattan oluşuyor. Oldukça güzel bir de terası bulunan Mizan Cafe & Restaurant, zengin menüsü ve kaliteli hizmeti ile Fatih’in sevilen mekanları arasında yer alıyor.

Lö Şantiye

Dekoru şantiye biçiminde olan bu kafe, iç tasarımı ile ilgi çekiyor. Duvarlarda bulunan borular, baret ve inşaat malzemeleri ile farklı bir görünüm sunan Lö Şantiye, özel odalara da sahip. Terasında harika bir manzaraya sahip olan kafe, güler yüzlü çalışanları ile ilgi odağı durumunda.

Zin Lounge Cafe

İlçe merkezinde yer alan bu mekan, şık ve sade iç tasarımıyla dikkat çekiyor. Zin Lounge Cafe’nin menüsünde ise kahvaltı alternatifleri ile kahve, çay çeşitleri, atıştırmalık ve ekmek arası lezzetler bulunuyor. Kaliteli bir sunum yapılan mekan, müşteriler büyük oranda memnun ediyor.

Eski Kafa

Sakin bir kafe olan bu mekan, taş binalar arasındaki konumuyla kafa dinlemek isteyenlere hitap ediyor. Tabağınızı alıp kendi istediklerinizi tercih edebileceğiniz yiyeceklerle dikkat çeken mekanda kış aylarında kestane de bulunabiliyor. Eski Kafa’da bitki çayları da oldukça ilgi görüyor.

Hatay Medeniyetler Sofrası

İstanbul’un ünlü lokantaları arasında öne çıkan Hatay Medeniyetler Sofrası, Fatih’te müşterilerine Hatay mutfağının lezzetlerini sunuyor. Kebapların ve yemeklerin yöresel usülle yapıldığı restoranda, humusu mutlaka denemenizi öneririz. Sadece kebapları ile değil, içli köfte ve mezeleri ile de üne sahip bu mekanda eşsiz lezzetler sizi bekliyor.

Ziya Şark Sofrası

Lokantalar zinciri şeklinde hizmet veren Ziya Şark Sofrası’nın Fatih şubesinde de nefis lezzetler sunuluyor. Pide ve kebaplarıyla ünlü mekanda akşam yemekleri özellikle ilgi görüyor. Mezeleri de beğenilen mekanın, Hatay mutfağından lezzetleri en çok beğenilen yemekler arasında yer alıyor.

İBB Haliç Sosyal Tesisleri

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin şehrin çeşitli semtlerinde kurduğu sosyal tesisler Fatih’te de mevcut. Çeşitli davetler, aile ve arkadaş buluşmaları ile toplantıların da yapılabildiği tesislerde, servis ve yemeklerin kalitesi dikkat çekiyor. Haliç Sosyal Tesisleri’nde; ızgara, çorba, salata, zeytinyağlı, ara sıcak, kahvaltı ve tatlı çeşitlerinin en lezzetlilerini bulmanız mümkün.
İstanbul Fatih Gece Hayatı

İstanbul Fatih Gece Hayatı


Fatih’in en güzel geceleri Kumkapı’da yaşanır...

Bizans döneminde bir balıkçı köyü olarak kurulmuş olan Kumkapı, Fatih’de gece hayatının en renkli yaşandığı yerdir. Meyhaneleri ile ünlü semtte özellikle turistlerin Türk sanat müziği dinlediği çok sayıda canlı müzik mekanı yer alıyor. Arnavut kaldırımıyla döşeli sokaklara dizilen masalarda oturup, geceğin geç saatlerine kadar eğlenebileceğiniz bu meyhanelerde; fasulye pilaki, Çerkez tavuğu, topik, fava, haydari, humus, acılı ezme, midye dolma ve lakerda gibi geleneksel mezelerin yanı sıra taze balık çeşitleri oldukça rağbet görüyor. Kumkapı’da tercih edilen içkilerin başında ise rakı gelir. Ayrıca şarap da ilgi gören içkiler arasındadır.

Bab-ı Hayat Restaurant

Bu mekanda, Osmanlı ve Türk mutfağının lezzetli örneklerini tadıp, kebap ve pide çeşitlerinin yanında nefis Osmanlı mezelerini tüketebilirsiniz. Zeytinyağlılar ile taze balık çeşitlerini de sunan Bab-ı Hayat Restaurant, Kumkapı’nın en sevilen mekanlarından biridir.

Afrodit Restaurant

Kumkapı’da en çok tercih edilen mekanlardan bir diğeri ise Afrodit Restaurant’tır. Semtin özgün ortamında, geleneksel hatıraları yaşatan bu balık lokantasında, lezzetli Türk yemekleri kaliteli bir sunumla masalarda yerini alıyor.

Forsa Balık Restaurant

Samatya semtinde bulunan bu mekan, farklı bir tarza sahip. Klasik balık lokantası ile lüks restoranın sentezlenip, ilginç bir konsept haline dönüştürüldüğü Forsa Balık Restaurant’ta titiz bir sunum sizleri bekliyor. Toplam üç katı bulunan restoranın deniz manzarasına sahip harika terasında keyfili bir akşam geçirebilirsiniz.