TatilCity.NETTatilCity.NET

Gelibolu Gezi Rehberi

Çanakkale Gelibolu Gezi Rehberi

Çanakkale Gelibolu Gezi Rehberi


Marmara Bölgesi’nde bulunan Çanakkale iline bağlı bir ilçe olan Gelibolu, Çanakkale Boğazı ile Saros Körfezi arasında yer alır. Avrupa kıtasının güneydoğusundaki son kara parçası olma özelliği taşıyan Gelibolu, hem tarihî hem de doğal güzellikleri ile öne çıkar. Gelibolu; Çanakkale’ye 50, İstanbul’a 290, Ankara’ya 520 kilometre mesafededir. Gelibolu’ya kara yolu, feribot ve hava yolu ile kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Bu özelliği nedeniyle özellikle hafta sonları çevre illerden binlerce tatil sever ve ziyaretçi Gelibolu’ya gelir. Öte yandan Gelibolu’nun hangi tarihte kurulduğuna dair tam bir bilgi bulunmamakla birlikte  en az Troya kentikadar eski olduğu düşünülmektedir. İlk dönemler Critote adı ile anılan kent, Keltler tarafından işgal edilince ‘iyi ve güzel şehir’ anlamına gelen Galli Polisadı ile anılırdı. Yunanca olan bu isim zamanla Gelibolu olarak Türkçeleşti.
Kuzey'de dar Bolayır kıstağı ile Trakya'ya bağlanan Gelibolu, bir fay ile sınırlanan yüksek ve düz batı kıyılarından doğuya ve boğaza doğru alçalan vadilerle yarılmıştır. Yüzey şekilleri bakımından jeolojik yapıya uyumlu hale gelen yarımadanın batı yakası kuvvetle meyillenmiş eosen ve oligosen flişleri, doğu yarısını hafif dalgalı miyosen ve pliyosen çökelleri çevrilidir. Gelibolu ilçesi, aynı isme sahip yarımadanın kuzey-doğu kıyısında, Çanakkale Boğazı'nın Marmara Denizi'ne açıldığı noktada bulunur.

Çanakkale Gelibolu Turistik Rehber - Çanakkale Gelibolu Gezilecek Yerler - Çanakkale Gelibolu Yapılacak Şeyler
Çanakkale Gelibolu Gezilecek Yerler - Kültür Tarih Sanat

Çanakkale Gelibolu Gezilecek Yerler - Kültür Tarih Sanat


Gelibolu’da Türkiye’nin onurlu mücadelesine tanık olacaksınız


Gelibolu Kalesi

Antik çağa Gelibolu Kalesi, Doğu Roma (Bizans) İmparatoru I. Jüstinyen (Justinianos) tarafından onartılmıştır. Günümüzde sadece kıyıda görülen tek burcu sağlam kalan kalenin, 70 kuleli ve altıgen planlı olduğu ve içinde yaklaşık 300 konak ile su sarnıçları, caminin yer aldığı Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesin de belirtilmektedir.

Ulu Cami

Hüdavendigar Camisi olarak da bilinen Ulu Cami, Sultan Murad döneminde 1356 -1389 tarihleri arasında yapılmıştır. 1676 ve 1889 yıllarında restore edilen Ulu Cami’nin tasarımındaki dikdörtgen planlı yapının geçmişte kare planlı olduğu düşünülmektedir. Kesme taştan yapılan minaresi ise kuzeybatı yönündedir.

Kasaboğlu Ali Bey Hamamı

Sultan II. Murad döneminden 1421 -1451 tarihlerinden kalma tek mekanlı hamamın bir göbek taşıyla iki halveti olan Kasaboğlu Ali Bey Hamamı’nın kubbeleri baklavalı kuşaklar üzerine oturtulmuştur.

Gallipolis Antik Kenti

Gelibolu'nun 16 kilometre doğusunda yer alan antik kentin Gallipolis adı 'güzel şehir' anlamındadır. Bu güzel şehirden günümüze hiçbir kalıntıya maalesef ulaşamamıştır. Fakat Gelibolu'nun 16 kilometre doğusunda bulunan Duran Çiftlik’te bulunan kalıntılar, antik Gallipolis kentinin burada kurulduğuna ilişkin varsayımları kuvvetlendirmiştir. Duran Çiftlik yakınındaki tepede kale temelleri, duvar kalıntıları ve birkaç mezar bulunmuştur.

Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı

Marmara Bölgesinde bulunan milli park, adını Gelibolu Yarımadası’ndan almıştır. Saros Körfezi’ndeki Ece Limanıyla Çanakkale Boğazı kıyısındaki Akbaş iskelesini birleştiren noktanın güneybatısında kalan yaklaşık 33 bin hektarlık bir alan üzerindedir. Bu alan, 2 Kasım 1973 tarihinde, Çanakkale Savaşlarının izlerini ve anısını korumak, bitki toplumu, jeomorfolojik yapı gibi kimi doğal değerleri yaşatmak amacıyla, milli park ilan edilmiş ve koruma altına alınmıştır. Söz konusu alan yaklaşık 190 bin Türk ile 200 bin yabancı askerin şehit olduğu Birinci Dünya Savaşı Çanakkale kara ve deniz savaşlarının yapıldığı topraklar yine Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı sınırları içindedir.

Çanakkale Şehitleri Anıtı

Milli Park alanı içinde yer alan şehitlik ve anıtların en büyükleri olan Çanakkale Şehitleri Anıtı; Avustralya, İngiltere, Yeni Zellanda anıtlarıyla birlikte, Hisarlık Burnu'nda yer alır. Yapımına 1954 yılında başlanan ve inşası 1960 yılında tamamlanan anıt, dört metre yüksekliğindeki bir platform üzerinde kuruludur. 39.75 metre yüksekliğindeki granit anıt, dışarıdan 25x25 metre, içeriden 16x16 metre ölçülerindedir. Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'nda ayrıca; Maeste Koyu, ikizler Koyu, Ertuğrul Koyu, Hisarlık Tepesi, Alçı Tepesi, Zığındere, Kereviz Deresi, Tekke köyü, Arıburnu, Kilitbahirtaş Yaylası, Seddülbahir Savaş Alanı, Anafartalar Savaş alanlarında yer alan Kaba Tepe, Kanlı Sırt, Conkbayırı, Suvla Ovası ve Kakma Dağı savaş kalıntılarını da ziyaret edilebilirsiniz.
Milli park sınırları içinde birçok sit alanı ve tarihi anıt bulunur. Yangınlarla büyük zarar gören doğal bitki örtüsü; maki, kızılçam ve meşe ağaçlarından meydana gelir. Park alanındaki yabanıl hayvanlar ise porsuk, yaban domuzu, kurt, sansar, sincap ve tavşan ile Tuz Gölü çevresinde toplanan su kuşlarından oluşur. Bölge içinde ziyaretçilerin konaklaması için yeterli altyapı yoktur. Sadece Morto Koyu'nda bir otel ve Kum Limanı'nda bir kamping alanı vardır.

Namazgah Tabyası

Gelibolu’da gezilecek yerlerde sırada Namazgah Tabyası bulunur. Çanakkale Savaşlarında Cuma namazlarını kılmak için en korunaklı yer olan Namazgah Tabyası, ismini de bu özelliğinden almıştır. Kilitbahir Kalesi’ni ziyaret ettikten sonra karşınıza çıkacak olan Namazgah Tabyası, 26 adet bonnet’den meydana gelir. Çanakkale Boğazı’nın en dar noktasına yapılan ilk ve en büyük tabya olan Namazgah Tabyası, günümüzde müze olarak kullanılmaktadır. Giriş ise ücretlidir.

Seyit Onbaşı Anıtı

Namazgah Tabyasının ardından Seyit Onbaşı Anıtı’nı ziyaret edebilirsiniz. Bölgede iki farklı Seyit Onbaşı heykeli bulunur. Bunlardan biri Rumeli Mecidiye Tabyasında yani deniz kıyısındadır. Diğeri ise boğazı tepeden gören alanda bulunan anıttır. Çanakkale Savaşı’ndaki kilit isimlerden biri olan Seyit Onbaşı, 214 kilogramlık top mermisini sırtında taşımış ve İngiliz zırhlısını vurarak, Çanakkale Savaşı’nda etkili bir rol oynamıştır. Balıkesir Havran’a bağlı Çamlık Köyü’nde dünyaya gelen Seyit Onbaşı’nın mezarı ise Koca Seyit Köyü’nde yer alır.

Havuzlar Şehitliği ve Halil Paşa Çeşmesi

Seyit Onbaşı heykelinin ardından sırada Havuzlar Şehitliği ve Halil Paşa Çeşmesi bulunur. İki büyük ağacın ortasında bulunan anıt, Kerevizdere Bölgesi’nde şehit düşen askerlere adanmıştır. Havuzlar Şehitliğinin bulunduğu alanda Türk askerleri tedavi edilir ve su içip dinlenirmiş. Anıtın hemen karşısında yer alan Halil Paşa Çeşmesi de bölgedeki su kaynaklarından biridir.

Kanlısırt Kitabesi

Anıtlar kadar kitabelerinde yer aldığı Gelibolu Milli Parkı’nda en dikkat çeken kitabe ise Kanlısırt Kitabesi’dir. Kitabenin bulunduğu alan, 18-19 Mayıs gecesinde düzenlenen gece taarruzunda yaklaşık 10 bin askerin şehit düştüğü ve savaş sırasında en fazla kayıp verdiğimiz yerdir. Bu kayıp o kadar büyük ve acı o kadar derindir ki, taraflar bir araya gelerek askerlerin defnedilmesi için bir günlük ateşkes ilan etmişlerdir.

Lone Pine (Yalnız Çam) Mezarlığı ve Anıtı

Kanlısırt Kitabesi’nden 57. Piyade Alayı Şehitliği’ne doğru ilerlerken sol tarafta bir mezarlık göreceksiniz. Bu mezarlıkta yatan askerlerin çoğunluğunu Anzak askerleridir. Adını Anzakların 25 Nisan tarihinde yaptıkları çıkartmada gördükleri tek çam ağacından alan Lone Pine (Yalnız Çam) Mezarlığı, 6 bin 103 askerin anısına yapılmıştır.

Conkbayırı

Conbayırı, Çanakkale Savaşlarının en şiddetli sırada Conkbayırı’nda Mustafa Kemal Atatürk’ün “Ben size saldırıyı emretmiyorum; ölmeyi emrediyorum” dediği 261 rakımlı tepedir. Burada Mehmet Kitabeleri, Yeni Zellanda Ulusal Anıtı ile Conkbayırı Atatürk Zafer Anıtı yer alır. Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatını kurtaran saatinin parçalandığı yer, Üsteğmen Nazif Çakmak Anıtı, Türk siperleri ve Atatürk’ün gözetleme yeri de bu alanda görülmesi gereken yerler arasındadır.

Gelibolu’da nerede ne yenir sizin için derledik

Gelibolu sadece eşsiz doğası ve tarihi zenginlikleri ile değil birbirinden lezzetli yöresel yemekleri ile de öne çıkar. Balık üretimi açısından bölgenin en zengin ve verimli yerlerinden biri olan Gelibolu’da her mevsim taze ve lezzetli balık yeme şansına sahipsiniz. Gelibolu denince akla gelen ilk balıksa ise, sardalyadır. Tadı ile damakları şenlendiren sardalyadan birçok yemeğin yapıldığı Gelibolu’da, tuzlu ve konserve sardalya en çok tercih edilen çeşitlerdir.  Yolunuz Gelibolu’ya düştüğünde balık yemek istediğinizde uğrayabileceğiniz ilk adres Gelibolu Balık Restaurant olduğunu belirtmeliyiz. Feribot iskelesinin hemen yanında bulacağınız restorandaki tüm deniz ürünleri oldukça taze ve sağlıklıdır. Denize nazır balık yemenin keyfini çıkaracağınız restoranın; ahtapot ızgarası, kalamarı ve midye dolması en çok sevilen çeşitlerdir. Gelibolu’yu gezerken zamanınız çok kısıtlı olacağından Eceabat merkezinde birçok fast-food büfesi bulunduğunu hatırlatırız. Yanı sıra Gelibolu’da Akdeniz mutfağından, balık ürünlerine ve Türk mutfağından oluşan birçok güzel mekân bulunmanız mümkündür.  Her damak tadına uygun restoran bulabileceğiniz Gelibolu’da Türk mutfağından güzel kebaplar yemek isterseniz, Gelibolu Osmanlı Mutfağı, Lezzet Ovası Osmanlı Mutfağı, Leb-i Umman Restaurant, Akar Lokantası, Lezzet Konağı, Nar Restaurant sizler için önerebileceğimiz yerler arasındadır. Deniz ürünleri denemek isteyenler için Balık Restaurant, Koca Usta, Eylül Balıkçısı, Gözde Balık Lokantası, Güner Balıkçısı, Gelibolu Balık Restaurant, Yelkenci Restaurant, Kale Dibi Anfora önerebileceğimiz mekanlardır. Canınız tatlı isterse Gelibolu’da meşhur olan peynir helvasını tadabileceğiniz Zafer Peynir Helvası, Çikolata Kahve Mekânı’na uğramanız gerekir. Çay tiryakilerine önerimiz ise elbette Derya Çay Ocağı’dır.
Çanakkale Gelibolu Gece Hayatı

Çanakkale Gelibolu Gece Hayatı


Gelibolu’da eşsiz rakı balık keyfini kaçırmayın

Gece hayatı açısından çok aktif olmasa bile Gelibolu’da gerek bölge insanının gerekse yabancı turistlerin eğlence ihtiyacını karşılayacak ölçüde bar ve publar vardır. Gündüz tarihi atmosferi ve doğasıyla keyifli vakit geçirebileceğiniz Gelibolu’da akşamları deniz kenarında oturup çayınızı içebileceğiniz, balık restoranlarında rakı balık ziyafeti yapabileceğiniz mekanlar bulabilirsiniz. Birbirinden lezzetli deniz ürünleri ve mezeleri ile öne çıkan İlhan Restaurant tüm bunları yapabileceğiniz adres olabilir. Gün batımında uğrayabileceğiniz mekanda eşsiz  manzarayı seyrederek kadehinizi kaldırabilirsiniz. Sahil kenarında yer alan Kumsal Restaurant sevdiklerinizle birlikte balık çeşitlerini deneyebileceğiniz içkinizi yudumlarken hoşça sohbet edebileceğiniz mekânlardan biridir. Deniz kokusunu içinize çekerek harika manzaraya karşı dalıp gitmek isterseniz sizi Hamzakoy’da yer alan Limon’u öneririz. Bira-patates eşliğinde sevdiklerinizle doyasıya sohbet edebileceğiniz mekânda özellikle yaz akşamlarında sevdiklerinizle keyifli bir akşam geçirebilirsiniz.