
Gerze Gezi Rehberi
Gerze Gezi Rehberi
Sinop’un doğal ve tarihi güzellikleriyle öne çıkan ilçesi Gerze; kuzeyde Karadeniz, güneyde Boyabat ve Durağan, doğuda Dikmen, batıda ise Sinop il merkeziyle komşudur. Yüzölçümü 594 kilometrekare olan ilçenin, il merkezine uzaklığı 39 kilometredir. İlçede yükseklikleri 900 metre civarında olan Elma ve Köse dağları ile Dede Dağı ve Hasan Dağı yer almaktadır. Dağınık bir yerleşim yapısına sahip olan Gerze’de, toplam 42 köy bulunmaktadır. Bunlar; orman içinde, orman kenarında, kıyılık ve ovalık bölgelerde olmak üzere üç yerleşim bölgesinde yer almaktadır. İlçede, Karadeniz iklimine özgü bol yağışlar görülmektedir ve bu durum da orman yapısını zenginleştirmiştir. Kıyı şeridinden içlere doğru yükseldikçe çam, kayın, gürgen, meşe, dişbudak ve köknar gibi ağaçlar dikkat çekmektedir. Ayrıca defne, kızılcık, fındık, kocayemiş, ormangülü, böğürtlen, kavak ve bodur ardıç ağaçları da ilçede yaygın olarak görülmektedir.Gerze’de yer alan başlıca yaylalar Altmışdörtoğlu, Güdekoğlu, Avlağısökü ve Altunyayla olup, Çakıroğlu Deresi, Sarımsak Çayı, Sarıyer Deresi de başlıca akarsuları oluşturmaktadır. Deniz kıyısında bulunan ilçe; doğal güzellikleri, yaylaları, ormanları ve temiz deniziyle turizm bakımından da gelişmiştir. İlçe halkı geçimini büyük oranda tarımsal faaliyetlerden sağlamaktadır. Gerze, aynı zamanda horozuyla ünlü bir ilçedir. Gerze horozu olarak bilinen, düz siyah renkli, ibikleri çatallı ve boynuz gibi olan bu horoz, ilçenin sembolü haline gelmiştir. Dövüşçü bir horoz olarak da bilinen Gerze horozu, görünümüyle de ilgi çekicidir.
Sinop ilinin kuzeydoğu sahil şeridinde, aynı isimli burun üzerinde kurulmuş olan Gerze, 1901 yılında kaza statüsüne kavuşmuştur. İlçenin ilk isminin Carusa olduğu belirtilmektedir. Tarihi geçmişi Antik Çağa kadar uzanan ilçede, 13 Şubat 1956 günü bir evin mangalından çıkan yangın lodosun etkisiyle yayılarak tüm ilçenin yanmasına neden olmuştur. Bu büyük felakette bin ev kül olmuş, sadece 100 civarında ev sağlam kalmıştır. Her yıl 13 Şubat günü yangında hayatını kaybedenler için ilçede anma töreni düzenlenmektedir. Felaketin ardından ilçe adeta yeniden inşa edilmiştir.
Gerze’ye nasıl gidilir?
Kolay ulaşım olanaklarına sahip olan Gerze’ye hem karayolu hem de Sinop Havalimanı aracılığıyla havayolu ile gidilebilmektedir. Büyükşehirlerden Gerze’ye havayoluyla gitmek isteyenler, Sinop Havalimanı’na ulaştıktan sonar karayolu ile Gerze'ye ulaşabilmektedir. Gerze’ye ulaşan üç ayrı karayolu bulunmaktadır. Her gün otobüs firmalarının seferler düzenlediği ilçeye, İstanbul-Kastamonu-Boyabat; Ankara-Kastamonu-Boyabat; ve Samsun karayolu üzerinden ulaşılmaktadır. Ayrıca Gerze’nin ulaşımının bir parçası olan Boyabat karayolu da bölünmüş yol olarak hizmet vermektedir. Öte yandan Samsun karayolunun son bölümünün de tamamlanmasıyla ilçenin ulaşım imkanları daha da gelişmiştir. Gerze’den Sinop il merkezine her yarım saatte bir karşılıklı olarak minibüs seferleri bulunmaktadır.
Gerze’de doğa sporları
Gerze’de doğa sporları
Sinop’un şirin ilçesi Gerze, coğrafi yapısı gereği doğa sporları için elverişli yerlere sahiptir. İlçede su sporlarının yanı sıra trekking, yamaç paraşütü, olta balıkçılığı gibi etkinlikler yapılabilmektedir. Gerze’nin yamaç paraşütü yapılabilen yeri, mavi denizi ve yemyeşil dağlarıyla Hacıselli köyüdür. Köyde 400 metre yükseklikteki Yelkentepe’den yapılan yamaç paraşütü sırasında Gerze ve Sinop'un eşsiz manzarası bir arada görülebilmektedir.Gerze’de doğa yürüyüşleri için ise çok sayıda köy ve yayla bulunmaktadır. Bunlardan en çok tercih edilen Sarımsak Köyü Edilli Yaylası’nda başlayan parkurdur. Buradan başlayan parkur, Durağan ilçe sınırından devam ederek Çağlayan Köyü’nde son bulan uzun bir rotadır. Ayrıca Gürsökü ile Sazak köylerinde de eşsiz manzaranın keyfini çıkararak doğa yürüyüşü yapabilirsiniz. Boyları 60 metreye kadar uzayan şelalelere de ev sahipliği yapan bölgede, patika yollardan yapılacak yürüyüş oldukça keyiflidir. Gerze ilçe merkezinden Gürsökü’ye kadar 20 kilometrelik parkur, yürüyüşler için sıklıkla tercih edilmektedir.

Gerze’de gezilecek yerler
Gerze’de gezilecek yerler
Gerze Feneri
Gerze’de görülmesi gereken yapılar arasında bulunan Gerze Feneri, ilginç mimarisi ile dikkati çekmektedir. Fener, 1944 yılında inşa edilmiş olup, Tunç Çağı’ndan günümüze kalan Köşk Höyüğü’nün hemen yanında yer almaktadır. Fenerin etrafında gezmek için geniş bir platformu yer almaktadır. Yerleşim yerine yakın konumda bulunan Gerze Feneri’nin etrafında balıkçı barınağı ve dalgakıran bulunmaktadır.Yangın Evleri
Gerze’de 1956 yılında meydana gelen ve bin civarında evin kül olduğu büyük yangının ardından inşa edilen yangın evleri ilçenin en önemli yapıları arasındadır. Bu şirin bahçeli evler, uzun ince sokaklar üzerinde yer almaktadır. İki tipte inşa edilen evlerin bazıları tek katlı, birbirine bitişik ve bahçeli evler olup, diğerleri ise iki katlıdır. Gerze’de yapılan yangın evleri her sokakta altı tane iki katlı, altı tane de tek katlı olarak inşa edilmiştir.Yakup Ağa Konağı
Gerze’nin tarihi konaklarından olan Yakup Ağa Konağı, 1911 yılında inşa edilmiştir. Yapının zemin katında dört tane dükkan, büyük bir mutfak, çamaşırhane ve iki tane de fırın bulunmaktadır. Konağın üst katlarında ise toplamda 12 tane oda, altı tane salon, altı tane tuvalet, altı tane de küçük banyo mevcuttur. Konaktaki odaların üçünde bacalı ocaklar yer almaktadır. Son katının balkonlu dairesinde Hacı Zekeriye Efendi’nin, batı yönündeki diğer dairesinde ise Yakup Kılıç’ın kaldığı evler bulunmaktadır. Üst katların tavanlarında yer alan ve Rusya’dan getirilen ressam tarafından yapılan yağlı boya resimler özellikle görülmeye değerdir.Çeçe Sultan Türbesi
Gerze ilçe merkezine 15 kilometre mesafedeki Çeçe köyünde yer alan türbe, inanç turizminde önemli bir yer tutmaktadır. Türbeyi ziyaret edenler dileklerde bulunmaktadır. Aslen Horasanlı olan Çeçe Sultan, 1071 Malazgirt Savaşı’nın ardından İslam dinini yapmak amacıyla bir grupla birlikte buraya gelmiştir. Yığma ve yontma taştan inşa edilen türbenin kapısında bir geyik boynuzu ve anlamı henüz tespit edilemeyen dekoratif yazılar yer almaktadır. Önünde yer alan dilek ağacı ve silindir şeklindeki dilek taşı ise ziyaretçilerin dilek tuttukları yerdir.Saklıköy Şelalesi
Gerze ilçe merkezine 15 kilometre uzaklıkta bulunan Saklıköy Şelalesi, ilçenin doğal güzelliklerinden biri olarak görülmeye değerdir. Gizli kalmış bir güzellik olan bu şelale, dağların arasında yeşillikler içerisinde bulunmaktadır. Yemyeşil ormanların içinde yer alan Saklıköy Şelalesi, Gerze'yi gezmek isteyenlerin nefes alacağı serin bir ortam sunmaktadır. Şelalenin bulunduğu bölgede yer alan Asar tepesi ise yamacındaki bitki örtüsü ve kelebekleri ile dikkat çeken küçük bir cennet gibidir.Gerze’de nerede ne yenir?
Sinop mutfak kültürünün özelliklerini taşıyan Gerze, aynı zamanda kendine özgü lezzetlere de ev sahipliği yapmaktadır. Çoğu hamur işlerinden oluşan Gerze yemeklerinin başında nokul gelmektedir. Bir börek çeşidi olan nokul, ağırlıklı olarak dini bayram günlerinde konuklara ikram edilmektedir. İlçedeki her evde yapılan yemek; kıymalı, üzümlü, yoğurtlu ve cevizli olarak yapılmaktadır. Gerze’de ayrıca kulak hamuru, hamsi dolması, pide çeşitleri, mısır pastası, pilaki, kaşık çıkartması, keşkek, katlama, sac böreği, ayva yemeği, kestane yemeği, güveç, nişasta helvası ve kırlangıç çorbası da yaygın olarak tüketilmektedir.Gerze’de yer alan restoran ve lokantalarda bu yöresel lezzetleri tadabileceğiniz gibi Karadeniz mutfağının geleneksel lezzetlerini de bulabilirsiniz. İlçede en çok tercih edilen restoranları; Gerzem Pide Salonu, Yalı Restaurant, Bodrum Cafe Restaurant, Adana Döner Kebap Salonu, Diyarbakır Sofrası, Gerze Yalı Balık, Çetinkaya Pastanesi, Pizza Mega, Caminero, Neşeli Mutfak Ev Yemekleri, Konak Lokantası, Kalyoncu Pide Lahmacun Salonu, Sote Balık Ekmek Kokoreç, Aşur Usta Pide Salonu, Özlem Restaurant, Güleryüz Lokantası, Lokanta 56, İskele Midyecisi, Altınkök Çorba Salonu, Setler Köfte, Nuri Dede Simit Fırını ve Şaban’ın Yeri olarak sıralayabiliriz.

Gerze’de gece hayatı