
Şanlıurfa Göbeklitepe Gezi Rehberi
Son 30 yıl içinde keşfedilen ve turizm açısından değeri her geçen gün artan Göbeklitepe, dünyanın en büyük ibadet yeri ve ilk tapınağının bulunduğu bölgedir. Milattan Önce 10 binli yıllarda inşa edildiği düşünülen bu bölge, içinde 20 tapınağı barındırsa da bugüne kadar bunların sadece altı tanesi ortaya çıkarılmıştır. 2011 yılından beri UNESCO Dünya Miras Listesi’nde bulunan bu önemli tarihi yapı, Şanlıurfa’nın Örencik köyü yakınlarındadır. İl merkezine yaklaşık 15 kilometre mesafede yer alan Göbeklitepe’nin bulunuş hikayesi de ilginçtir. Şanlıurfa’da tarla süren bir çiftçi tarafından ilk olarak 1986 yılında fark edilen Göbeklitepe’deki arkeolojik kazılar 1995 yılından beri sürmektedir.
Turistlerin büyük ilgi gösterdiği Göbeklitepe, o dönem bölgede yaşayan toplulukların ev yapımlarından daha çok ibadete önem verdiğini ortaya koyması bakımından ilginçtir. Söz konusu yıllarda insanların mimari yeteneklerinin de teknoloji olmadan ne kadar yüksek olduğu bölgede inşa edilen tapınaklardan ve eserlerden belli olmaktadır. Dünyanın en eski tapınağının bulunduğu Göbeklitepe, Türkiye’de mutlaka gezilmesi gereken yerler arasında değerlendirilmelidir.
Şanlıurfa Göbeklitepe Turistik Rehber - Şanlıurfa Göbeklitepe Gezilecek Yerler - Şanlıurfa Göbeklitepe Yapılacak Şeyler

Şanlıurfa Göbeklitepe Gezilecek Yerler
Göbeklitepe’de gezilecek yerler...
Dünyanın en eski ve en büyük tapınağı olan Göbeklitepe, 12 bin yaşında olup, Şanlıurfa kent merkezine 15 kilometre uzaklıktaki Örencik köyü yakınlarında yer almaktadır. İlk olarak 1986 yılında çiftçi Mahmut Kılıç’ın, bölgede tarla sürerken bir kireçli taş heykeli bulmasıyla tespit edilen Göbeklitepe, 1995 yılına kadar pek önemsenmemiştir. Bölgede ilk kazı çalışmaları bu yıl başlatılmıştır ve 200 bin metrekarelik alanı bulunan Göbeklitepe’de muazzam eserler ortaya çıkmıştır. Yapay kireç taşlarından meydana gelen Göbeklitepe, bir inanç merkezidir ve içinde birçok ibadet yeri ve dikili taşlar mevcuttur.Tapınaklar
Arkeolojik kazı çalışmalarının devam ettiği bölgede, 20 tane tapınağın bulunduğu yapılan radar taramalarıyla tespit edilmiştir. Bugüne kadar bu tapınakların sadece 6 tanesi gün yüzüne çıkarılabilmiştir. Elde edilen veriler, Göbeklitepe’nin yalnızca ilk en eski ibadet yeri olmadığını, aynı zamanda buğdayın da atası olduğunu ortaya koymuştur. Söz konusu kaba taş devrinde; cahil, göçebe ve sıradan bir hayat sürdürdüğü sanılan insan topluluklarının aslında hiç de öyle olmadığı Göbeklitepe kazılarında anlaşılmıştır. 12 bin yıl önce, Mısır piramitlerini de aşan bir mimarıyla büyük taşlar işlenmiş ve çok sayıda eser yapılmıştır. Yaklaşık 50 yıl sürmesi beklenen kazılarda geri kalan 14 tapınakta nelerin gün yüzüne çıkarılacağı ise merak konusudur.Dikili taşlar
Göbeklitepe’nin merkezinde yer alan iki tane dikili taşla birlikte her ibadet bölgesinde 12 tane T biçiminde dikili taş bulunmaktadır. Ağırlıkları 40 ila 60 ton arasında değişen bu taşların boyu ise 3 ila 8 metre arasında değişmektedir ve taşlar üzerinde resimler ile kabartmalar vardır. Avcılık ve bitki toplayıcılıkla yaşamlarını sürdüren insanların, bu devasa taşları kilometrelerce öteden nasıl getirdikleri halen belirlenememiştir.Bira varilleri
Göbeklitepe’de yapılan arkeolojik kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan bir diğer ilginç eser ise 160 litre kapasiteye sahip bira varilleri olmuştur. Tahminler, o dönemde insanların ekmek yerine bira için çalıştıkları yönündedir. Ancak, büyük olasılıkla bira varili olduğu sanılan bu varillerin ne için kullanıldığı henüz kesin olarak saptanamamıştır.Bitki, hayvan ve insan heykelleri
Göbeklitepe’nin bulunduğu bölgede, çok sayıda heykel gün yüzüne çıkarılmıştır. Bitki, hayvan, insan kabartmaları ve üç boyutlu heykellerin bulunduğu bölgede, en dikkat çekici olanlar; üç boyutlu aslan ve insan kafası şeklindeki heykeller olmuştur. Ne yazık ki insan kafası olan heykelin bulunduktan bir süre sonra çalındığı belirtilmektedir. Bölgede ortaya çıkarılan heykeller ile yapılan kazılarda, zemin üzerinde sıvı geçirmeyen bir mimari yapının olduğu anlaşılmıştır. Uzmanlara göre, ibadethanede gerçekleştirilen törenlerde; alkol, su ve kan gibi sıvılar kullanıldığı tahmin edilmektedir. Göbeklitepe’de ortaya çıkarılan heykeller ağırlıklı olarak; timsah, tilki, aslan, yaban eşeği, akrep, sığır, domuz, ördek, turna, boğa, yılan ve yabani bitki heykelleridir. Bunların yanında ayrıca insan, ibadet ve avcılık konularında tasvir edilmiş heykeller de mevcuttur. T biçimindeki dikili taşlar üzerinde yer alan söz konusu sembollerin kimi üç boyutlu yapılmış, kimi de kabartma şeklinde işlenmiştir.Göbeklitepe’de nerede ne yenir?
Göbeklitepe, arkeolojik kazı alanı olduğu için bölgede restoran ve lokanta benzeri mekanlar bulunmamaktadır. Bölgeye en yakın restoranlar, yaklaşık 15 kilometre uzaklıktaki Şanlıurfa’da yer almaktadır. Şanlıurfa’nın yöresel lezzetlerinin yanı sıra dünya mutfağından lezzetlerin de yer aldığı restoranların bazılarını sizin için derledik.Şanlıurfa’da ciğerin en iyisini yiyebileceğiniz mekanlardan birisi Ciğerci Aziz Usta’dır. Kentin sevilen lokantalarından biri olan Ciğerci Aziz Usta, Pınarbaşı Mahallesi, 1211. Sokakta hizmet vermektedir. Ayrıca Şehitlik Mahallesi Meteoroloji Caddesi üzerinde bulunan Sevgi Ciğer Salonu da turistlerin uğrak yerlerindendir. Urfa’da patlıcan kebabında iddialı olan Dedecan Ocakbaşı ise Kasaptaşı Parkı Yanı 300 Evler Çarşı içinde hizmet veriyor. Öte yandan lahmacun, şıllık tatlısı, içli köfte ve kebap çeşitleri konusunda başarılı olan bir başka mekan da Çulcuoğlu Baklava ve Restoran’dır ve bu restoran Atatürk Mahallesi, Recep Tayyip Erdoğan Bulvarı’nda konuklarını ağırlamaktadır. Bunların yanı sıra ŞUTİM Yeni Hal Pazarı’nda hizmet veren Altın Restoran da kentteki kebaplar konusunda oldukça başarılı bir mekan olarak faaliyet göstermektedir.

Şanlıurfa Göbeklitepe Gece Hayatı
Göbeklitepe’de gece hayatı...
Arkeolojik kazı alanı olan Göbeklitepe’de eğlence mekanı bulunmamaktadır. En yakın gece hayatı Şanlıurfa kent merkezinde yaşanmaktadır. Kendine özgü bir eğlence tarzı olan Şanlıurfa’da, ağırlıklı olarak sıra geceleri şeklinde yapılan etkinliklere katılıp farklı bir deneyim yaşayabilirsiniz. Kentte yerli ve yabancı turistlere hitap eden çok sayıda mekan mevcuttur. Bunlardan Yıldız Sarayı Konukevi, sıra geceleri ile öne çıkan mekanlardan biridir. Ayrıca kentte canlı müzik hizmeti veren Mısra-i Berceste, Big Nobel, Life Point, Antik Cafe ve Capella Cafe gibi mekanlarda da keyifli bir akşam geçirebilirsiniz.Öte yandan tarihi bir köşkte hizmet veren Çardaklı Köşk, Balıklıgöl ve Urfa Kalesi manzarasıyla sıra gecelerinde tercih edilen mekanlar arasında yer almaktadır. Türk ve dünya mutfağından seçkin tatların sunulduğu Dedeman Roof Restaurant Bar ise Balıklıgöl manzarası eşliğinde canlı müzik dinleyip içkinizi yudumlayacağınız kaliteli mekanlardan biridir. Bunlara ilave olarak yine sıra geceleriyle tercih edilen mekanlardan Cevahir Han Restaurant, Kadıoğlu Mahallesi, Vali Fuat Caddesi’nde hizmet vermektedir.
Eski adı Samsat Han olan mekanın restore edilerek restoran şeklinde hizmete girmesiyle açılan Cevahir Han Restaurant, Urfa’nın sıra gecelerinin yaşandığı bir mekan olmanın yanında, ayrıca lezzetli yöresel yemeklerin sunulduğu otantik bir restoran olarak da dikkat çekmektedir. Kentteki en yüksek yapılarından olan Nevali Hotel’in restoranı da nefis manzarasıyla gece eğlencelerinin tercih edilen mekanları arasında bulunmaktadır. Panoramik Urfa manzarası sunan harika bir terasa sahip Nevali Hotel Restaurant, keyifli bir gece geçirmeniz için seçenekleriniz arasında yer almalıdır. Nevali Hotel, Merkez Mahallesi Abide Park Kavşağı’nda hizmet veriyor.