TatilCity.NETTatilCity.NET

Güneysu Gezi Rehberi

Bir doğa cenneti olan Güneysu, Rize’nin yeşillikler içinde, engebeli ve derelerle dolu ilçesidir. Tarihi kalıntılara pek rastlanmayan ilçede, doğanın tüm güzelliklerini görmek mümkündür. İç kesimlerde kalan Güneysu, Rize il merkezine 15 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Deniz seviyesinden yüksekliği 152 metre olan Güneysu ilçe merkezi, tepelerle ve dağlarla çevrili bir coğrafyaya sahiptir. İlçe merkezini çevreleyen tepelerin arasındaki vadilerde çok sayıda akarsu bulunmaktadır. Bu akarsular birleşerek, Güneysu (Potamya) deresini oluşturmaktadır.Neredeyse hiç düzlük alanın olmadığı ilçenin köyleri de dağınıktır ve yüksek yamaçlarda kurulmuştur. Sürekli yağışlı bir iklime sahip olan Güneysu’da, sel ve heyelan gibi olaylar sık sık meydana gelmektedir. Tarım ve buna bağlı gelişen sanayiye dayalı bir ekonomiye sahip olan ilçede, çay tarımı büyük önem taşımaktadır. Son zamanlarda yetiştirilmeye başlanan kivinin de ilçe ekonomisine katkısı mevcuttur. Güneysu’da kamuya ait iki, özel sektöre ait de 35 tane çay fabrikası bulunmaktadır. Yörede çaydan önce üretilen feretiko bezi ve kenevirden yapılan kendir ipi üretimi oldukça gelişmişti.Tarihi Milattan Önce’ye kadar uzanan Güneysu’nun bilinen ilk ismi Potamya olarak kayıtlara geçmiştir. Taşlıdere havzasının önemli akarsuları olan Salarha ve Potamya deresi arasında kaldığı için yerleşim yerine Potamya adı verilmişti. Güneysu bölgesinde Milattan Önce 600’lü yıllarda Medler egemenlik kurmuştur. Ardından ise tarihsel süreç içerisinde Persler, Pontus Devleti, Roma ve Bizans imparatorlukları hakim olmuştur. Bölge Malazgirt Zaferi’nin ardından Selçukluların kontrolüne girmiştir. 1461 yılında ise Fatih Sultan Mehmet, yöreyi Osmanlı İmparatorluğu topraklarına dahil etmiştir.

Güneysu’ya nasıl gidilir?

Rize il merkezine 15 kilometre mesafede yer alan Güneysu, oldukça pratik ulaşım imkanlarına sahiptir. Ulaşımı bölünmüş yolla sağlanan ilçeye özel araçla gitmek oldukça kolaydır. Rize il merkezinden Güneysu’ya her gün karşılıklı düzenlenen otobüs seferleriyle de gidilebilmektedir. Ayrıca ilçeye minibüs seferleri de mevcuttur. Çayeli’ne 22 kilometre uzaklıkta bulunan Güneysu; Trabzon’a 92, Çaykara’ya 66, Ankara’ya 835, İstanbul’a ise bin 188 kilometre mesafededir. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerden Güneysu ilçesine havayoluyla ulaşmak için ise Trabzon Havalimanı kullanılabilir. Türk Hava Yolları ve özel havayolu şirketlerinin her gün uçuşlar düzenlediği Trabzon Havalimanı, Güneysu’ya 86 kilometre uzaklıktadır. Havalimanından Rize il merkezine servis araçları, taksi ya da kiralık araçla ulaştıktan sonra, buradan Güneysu ilçesine yaklaşık 20 dakikada ulaşılabilmektedir.

Güneysu’da doğa sporları

Engebeli, ormanlık ve yaylalarla kaplı coğrafi yapısı nedeniyle doğa sporlarına uygun olan ilçede, Güneysu Doğa Sporları İhtisas Spor Kulübü adıyla kurulmuş bir sivil toplum kuruluşu vardır. Bu kulüp ilçede doğa sporlarının gelişmesine önemli katkı sunmaktadır. Güneysu’da doğa sporları için öne çıkan yerlerden birisi Arapdüzü Mesire Alanı’dır. Burada doğal güzellikler içinde 800 metrelik bir yürüyüş parkuru mevcuttur. Bu rotada kesme taşlara basarak yürüyüp, tahta asma köprülerden geçip, Arapdüzü Şelalesi’ne ulaşılmaktadır. Ayrıca bin 130 metre yükseklikte bulunan Kıble Dağı bölgesi de trekking için uygundur. Burada yer alan Hacı Hafız Yusuf Yılmaz Camii çevresindeki yürüyüş parkuru ilçenin en çok tercih edilen rotalarından biridir. Öte yandan Kiremitkaya köyünde bulunan Katarahte Şelalesi’nin döküldüğü gölet ise adrenalin seviyesi yüksek bir yüzme deneyimi sunmaktadır. Buz gibi suya sahip gölette yüzmek oldukça keyiflidir.

Güneysu’da gezilecek yerler

Handüzü Yaylası ve Mesire Alanı

Güneysu’dan 45 dakika gidilebilen Handüzü Yaylası, ilçede en çok gezilen doğal güzellikleri barındırmaktadır. Deniz seviyesinden bin 800 metre yükseklikteki bu muhteşem yayla, doğa severlerin ve turistlerin büyük ilgisini çekmektedir. Yaylada yaz aylarında binlerce kişinin katıldığı şenlikler düzenlenmektedir. Doğa yürüyüşlerine uygun olan yayla; yaşam kültürü, florası ve yaban hayatıyla dikkat çekmektedir. Kıble Dağı Doğa Parkı, Çağrankaya, Kandemirler ve Kanboz yaylalarının da görülebildiği Handüzü Yaylası, trekking ve foto safari sevenler için de biçilmiş kaftan gibidir.

Arapdüzü Mesire Alanı ve Şelalesi

Güneysu’nun en güzel yerlerinden bir diğeri olan Arapdüzü Mesire Alanı, bin 80 metre yüksekte bulunmaktadır. Şelalesiyle ayrı bir güzelliğe sahip olan mesire alanında, fotoğraf çekmek için seyir terasları bulunmaktadır. Burada yer alan piknik alanları özellikle hafta sonu kalabalıklarla dolmaktadır. Karadeniz'in de izlenebildiği mesire alanında; kamelyalar, kır evi, iki tane mescit ve Bosna Kardeşlik Çeşmesi bulunmaktadır.

Kıbledağı Dua Tepesi

Güneysu’da bin 130 metre yükseklikte bulunan Dua Tepesi, Kıble Dağı'nın zirvesine inşa edilmiştir. Burada eşsiz manzarasıyla görenlerin hayran kaldığı Kıble Dağı Hacı Hafız Yusuf Yılmaz Camii görülmeye değerdir. Caminin çevresinde yer alan yürüyüş parkuru ve dinlenme alanı yöre sakinlerinin yoğun ilgisini çekmektedir.

Katarahte Şelalesi

Güneysu’nun bir kilometre uzağındaki Kiremitkaya köyünde yer alan şelale, pek büyük bir şelale değildir, ancak çevresindeki mesire alanı nedeniyle yaz aylarında ilçe sakinleriyle dolup taşmaktadır. Küçük olmasına rağmen, şelalede akan suyun oluşturduğu derin gölet dikkat çekmektedir. Adrenalin arayan yüzücülerin vazgeçilmez yerlerinden olan bu gölet, buz gibi suya sahiptir. Dokuz metreden düşen Katarahte Şelalesi’nin çevresinde herhangi bir tesis yoktur, ancak şelaleye merdivenle inilebilmektedir.

Kıbledağ Camii

Güneysu’nun tarihi yapıları arasında yer alan Kıbledağ Camii, 1862 yılında inşa edilmiştir. Kıbledağ köyünden, ilçe merkezine 20 kilometre uzaklıkta yer alan Çamlıca köyünün Ilıca mahallesine taşınan cami, yörenin geleneksel ahşap cami örneklerindendir. Taşınırken caminin orijinal bölümleri korunmuştur. Beton bir zemin üzerine oturtulan camiye yeni bir kısım eklenmiştir. Ahşap süslemeleriyle dikkat çeken cami, özenli işçiliğiyle dikkat çekmektedir.

Kiremit Köyü Aşağı Mahalle Camii

Yörenin geleneksel taş ve ahşap malzemeden yapılan camileri arasında yer alan Kiremit Köyü Aşağı Mahalle Camii, 19’uncu yüzyılda, bir medrese ile birlikte inşa edilmiştir. Giriş kapısı, minberi, mahfil köşk ve korkulukları ilgi çekici ahşap süslemelere sahip olan caminin mihrabı daha sonra yenilenmiştir. Kesin yapılış tarihi bilinmeyen caminin mahfil korkuluklarında yazan 1819 yılı, yapılış tarihi olarak kabul edilmiştir.

Güneysu’da nerede ne yenir?

Rize mutfak kültürünün özelliklerini taşıyan Güneysu ilçesinde, yöreye ait lezzetler mutlaka tadılmalıdır. İlçede en yaygın tüketilen lezzetler; muhlama, hamsili pilav, lahana haşlaması, turşu kavurma, enişte lokumu ve pepeçura gibi yemeklerdir. Alabalığın da oldukça yaygın tüketildiği Güneysu’da, ilçe merkezinde yer alan alabalık restoranı oldukça lezzetli balıklar pişirmektedir. Yine Asmalı Irmak ve Gürgen köylerinde de alabalık çiftlikleri mevcuttur. Oldukça lezzetli olan alabalıkları bu bu çiftliklerin restoranlarında tadabilirsiniz.Güneysu ilçesinde yer alan restoran ve lokantalarda, yöresel lezzetleri ve Rize mutfağının seçkin yemeklerini tadabilirsiniz. İlçede en çok tercih edilen restoranları; Ulucami Mahallesi’nde yer alan Dört Mervsim Alabalık Çiftliği Restoran, Merkez Mahallesi Adnan Menderes Caddesi üzerinde hizmet veren Gönül Pide ve Merkez Mahallesi Hafız Kamil Caddesi üzerinde faaliyet gösteren Hilal Lokontası olarak sıralayabiliriz. Ayrıca ilçenin lezzetlerini tadabileceğiniz diğer mekanlar ise Polen Pastanesi, Bayraktar Pastanesi, Aile Et Yeri, Nuri Dayının Yeri, Adıyaman Çiğ Köftecisi ve Cumhurun Yeri’dir.

Güneysu’da gece hayatı

Rize’nin Güneysu ilçesinde canlı bir gece hayatından söz edemeyiz. İlçede yer alan az sayıdaki kafeterya ve çay bahçesinde akşamları içeceklerinizi yudumlayabilirsiniz. Alkollü mekanların yok denecek kadar az olduğu Güneysu’da; Niyazi Pub Bar, Nuri Dayinun Yeri ve Cumhurun Yeri gibi birkaç seçenek mevcuttur. Ancak, Rize il merkezine 15 kilometre mesafede yer aldığı için gece hayatı konusunda il merkezini tercih edebilirsiniz. Rize il merkezinde Salto Bar, Kaptan More, Taka Bar, Own Cafe Bar, Sazende Cafe, Kahve Deryası, Beyaz Köşk Cafe gibi mekanlar diğer seçeneklerdir.