TatilCity.NETTatilCity.NET

Gürpınar Gezi Rehberi

Gürpınar Gezi Rehberi

Gürpınar Gezi Rehberi


Gürpınar Gezi Rehberi

Van'ın en büyük ilçelerinden biri olan Gürpınar, il merkezine 21 kilometre uzaklıktadır. Yüz ölçümü bakımından Türkiye'nin en büyük ilçesi olan Gürpınar, birçok ilden daha geniş bir yüzölçümüne sahiptir. Bölgede ilk yerleşimin Urartular zamanına kadar uzandığı bilinmektedir. Günümüze kadar ulaşan tarihi ve kültürel yapıları ile ilçede gezilecek birçok bir yer bulunmaktadır. İlçenin çevresinde elde edilen kalıntılar, mağara resimlerine kadar uzanmaktadır. Fakat yapılan kazı çalışmaları, ilk yerleşim izlerinin M.Ö. 9’uncu yüzyılda Urartular zamanında olduğu ortaya koymaktadır. Bu tarihlerden sonra Medler, Persler, Makedonyalılar, Partlar, Sasaniler ve Araplar bölgede egemen olmuştur. Daha sonra da bölgede Romalılar uzun süre hüküm sürmüştür. M.S. 2’nci yüzyılda Malazgirt Zaferi’nin ardından Türkler bölgeye yerleşmiştir. Selçuklular, İlhanlılar, Celayiroğulları, Akkoyunlular ve Safeviler bu tarihten sonra bölgede varlık gösteren diğer medeniyetlerdir. 1548 yılında Osmanlı İmparatorluğu sınırlarına dahil edilen Van Gürpınar ve çevresi, ardından Cumhuriyet dönemi ile birlikte Van iline bağlanmıştır. İlçe adını ise, bölgede sayıca fazla olan su kaynaklarından almıştır.

Gürpınar nasıl gidilir?

Van Ferit Melen Havalimanı Van kent merkezine yaklaşık 7 kilometre uzaklıktadır. Buraya ulaşım minibüslerle ve havayolu şirketlerinin servisleriyle sağlanabilir. THY’nin İstanbul’dan Van’a her gün iki sefer gidiş-geliş olmak üzere dört uçuşu vardır. Anadolu Jet de Ankara Esenboğa Havaalanı’na günde karşılıklı olarak dört sefer düzenlenmektedir. Yanı sıra İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan Pegasus Havayolları’nın uçuşları bulunur. Sun Express ise İzmir ve Antalya’ya seferleri düzenlenir. Uçakla Van il merkezine ulaştıktan sonra, merkeze sadece 21 kilometre mesafede bulunan Gürpınar ilçesine kent merkezinden hareket eden toplu taşıma araçları ile ulaşmak son derece mümkündür. Öte yandan Gürpınar  Hakkari arası 174 kilometre, Tatvan arası 220 kilometredir.
Gürpınar’da doğa sporları

Gürpınar’da doğa sporları


Gürpınar’da doğa sporları

Doğa sporlarına uygun bir coğrafi yapısı olduğu halde, bölgedeki güvenlik sorunları nedeniyle bu potansiyelini yeterince değerlendiremeyen Gürpınar’da trekking için uygun pek çok yer bulabilirsiniz. Ayrıca Yavuzlar köyündeki Vanadokya bölgesi de peribacaları arasında muhteşem bir yürüyüş yapabilirsiniz. Oldukça geniş bir alanı kapsayan peribacalarının arasında gezerken hem spor yapmış, hem de bu güzellikleri yakından görmüş olacaksınız.
Öte yandan Türkiye'nin gizli cennetlerinden Van, son zamanlarda rafting tutkunlarının da ilgisini çekmeye başlamıştır. Özellikle Bahçesaray ilçesinde rafting yapmak her yıl daha çok tercih edilmektedir. Ayrıca Van’ın Çatak ilçesinden geçen Botan Çayı ve Çatak dereleri de rafting severlerin bu sporu heyecanla yaşadıkları yerlerdir.
Gürpınar’da gezilecek yerler

Gürpınar’da gezilecek yerler


Gürpınar’da gezilecek yerler


Kızlar Mağarası

Gürpınar’a bağlı Yedi Salkım Köyünde bulunan Kızlar Mağarası, Yedi Salkım Köyünün arazisinde yüksekçe bir yerdedir. Bu mağara; iki bölümden meydana gelmektedir. Her iki bölümün duvarında yer alan resimler ile yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir. Mağara duvarlarında çok sayıda bulunan dans eden tanrıça figürlerinden dolayı Kızlar Mağarası adını alan mağaranın ilk bölümünde birçok hayvan figürlerine görmek mümkündür. Mağara duvarlarında çizilen bu figürlerle adeta avcılık ile ilgili bir kompozisyon betimlenmiştir. İkinci mağarada ise iki ayrı döneme ait resimleri görebilirsiniz.

Hoşap Kalesi

Gürpınar merkezine 39 kilometre mesafede bulunan Hoşap Kalesi, Mahmudi Beyliği döneminde yapılmıştır. Bu kale Mahmudi Kalesi olarak da anılır. Adını altından akan tatlı sudan alan Hoşap Kalesi, sarp kayalıklar üzerine kurulmuştur. Tarihi yapısı ile muazzam bir görüntü oluşturan Hoşap Kalesi, Gürpınar’da görmeniz gereken yerler arasındadır. Kalenin girişinde bulunan kapı üzerinde; Farsça yazılı bir kitabe ve aslan figürleri vardır. Yaşanan doğal afetler ve bakımsızlık nedeniyle kale içerisinde bulunan Mahmudi Sarayı’ndan günümüzde sadece kalıntılar kalmıştır. Kale içinde ayrıca zindan, hamam ve su sarnıcı da görmek mümkündür. Altında akan suyu ve günümüze kadar sağlam olarak ulaşan kale muhteşem tarihi ve doğal güzelliği ile gerçekten görülmeye değerdir.

Çavuştepe Kalesi

Gürpınar merkezine 5 kilometre mesafede bulunan Çavuştepe Kalesi, Urartu kralı olan II. Sarduri tarafından yapılmıştır. Urartu döneminden bu döneme kadar varlığını koruyan bu kalenin bekçiliği yapan kişi dünyada Uratuca bilen 38 kişiden biri konumundadır. Ayrıca Uratuca bilen 37 kişi akademisyen olduğu için dünyada Uratuca bilen akademisyen olmayan tek kişi olma özelliğine de sahiptir. Hiçbir eğitim almadan Urartuca konuşmayı ve yazmayı öğrenen kale bekçisi Mehmet Kuşman rehberliğinde kaleyi gezebilirsiniz. Kalede yapacağınız bu keyifli tarihi bir gezi sırasında Kuşman’dan oldukça değerli bilgiler edinebilirsiniz. Çevrede sürekli yapılan arkeolojik kazılar sonucunda aşağı ve yukarı olmak şekilde iki ayrı bölümle ortaya çıkarılan kalenin yukarı bölümü; aşağı kaleye göre daha küçüktür. İçerisinde bir tapınak bulunur. Aşağı kalede ise; tapınak, saray, su sarnıçları, depo binaları ve çok sayıda atölye bulunur. Kalede bulunan bu yapılar harika ve muazzam işçiliği ile görülmeye değerdir. Ayrıca Çavuştepe Kalesi’nde yapılan kazılar sonucunda iki bin yıl öncesine ait kanalizasyon sistemi de keşfedilmiştir. Binlerce yıl öncesine ait bu şehir planlaması, yerli ve yabancı turistleri hayretler içinde bırakmaktadır. Gürpınar gezinize tarihi bir dokunuş yapmak istiyorsanız, Çavuştepe Kalesi’ni mutlaka listenize eklemelisiniz.

Zernek Kalesi

Gürpınar’ın Hamurkesen Köyünde sarp kayalıklar üzerine inşa edilen Zernek Kalesi’nin adı Farsça’dır. Zernek Kalesi’nin anlamı ‘Altın Kale’ olarak bilinmektedir. Kalenin kitabesi bulunmadığı için hangi dönemde yapıldığına dair net bir bilgi yoktur. Ancak bölgede çalışma yapan bilim insanları tarafından Abbasi Beylerinde Beşaret Bey tarafından yapıldığına dair bir takım tahminler yapılır. Zamanla tahrip edilen ve doğal sebeplerle deforme olan bu kalenin günümüzde duvarları durak olan kullanılmaktadır. Yöre halkı tarafından hastalara şifa verdiğine inanılan bu kale, her yıl yerli ve yabancı birçok turist tarafından ziyaret edilmektedir.

Giyimli (Hirkanis)

Güzelsu bucağında, Gürpınar merkezine 30 kilometre mesafede bulunan küçük bir Urartu yerleşim yeri olan Giyimli (Hirkanis) Serbat tepesine kurulmuştur. Günümüzde turizme açılan bu Urartu yerleşimi; ana yoldan uzak bir yayla yerleşimi konumundadır. Ayrıca bu bölgede Urartu dönemine ait büyük bir hazine bulunmuştur. Bölgede Giyimli definesi olarak adlandırılan bu hazine içinde Urartu Tanrı ve tanrıçalarına ait çeşitli figürler ve değişik tarihi eserler yer almaktadır.

Gürpınar’da nerede ne yenir?

Tarihi zenginliği ve coğrafi konumuyla öne çıkan ve ülkenin önemli yerleşim merkezlerinden biri olan Van, görülmeye değer kentlerimizdendir. Özellikle sahip olduğu yemek çeşitliliği ve zengin mutfağının yanı sıra kahvaltı kültürüyle de Anadolu mutfak geleneğini sürdürmektedir. Kahvaltısı, kebapları, çorbaları ve ciğeri ile ünlü olan Van; otlu peyniri, inci kefali ve birbirinden güzel et yemekleri ile akıllara kazınan lezzet bırakmaktadır. Van mutfağından fazlasıyla nasibini alan Gürpınar ilçesinde güne elbette Van kahvaltısıyla başlamalısınız. Otlu peyniri, murtağası, kavutu, bal kaymağı ile Van kahvaltısı sadece midenizi değil, gözünüzü de doyuracaktır. Muhteşem bir kahvaltı için önereceğimiz adresler; Sütçü Fevzi, Sütçü Kenan’dır. Gürpınar’da muhteşem pide ve lahmacun için İkizler Lahmacun Salonu’nu tavsiye ederiz. Saç kavurma için Birkoç Sac Kavurma, Sultan Sarayı, Merkez Et Lokantası’na gitmelisiniz. Kebap için Mevlâna Kebap Salonu, Hanedan Sofrası, Kervansaray ilçede öne çıkan mekanlardır. Gürpınar’ın yöresel yemeklerini ise; Halil İbrahim Sofrası, Anatolia Kaburga Evi, Aşiyan Ev Yemekleri’nde tadabilirsiniz.
Gürpınar'da gece hayatı

Gürpınar'da gece hayatı


Gürpınar'da gece hayatı

Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki pek çok ilçede olduğu gibi Gürpınar'da da aktif bir gece hayatından bahsedilemez. Bölgenin muhafazakar yapısı ve turizmin yeterince gelişmemiş olması nedeniyle eğlence mekanlarının yok denecek kadar az olduğu ilçede, sadece bazı otellerin restoran ve barlarında gece hayatından bahsedebiliriz. Bunların belli başlılarını ise; The North Shield Pub, Niçe Cafe&Bar, Mir o Mara Butik Hotel & Lounge Bar şeklinde sıralayabiliriz.