TatilCity.NETTatilCity.NET

Halfeti Gezi Rehberi

Halfeti Gezi Rehberi

Halfeti Gezi Rehberi Şanlıurfa


Halfeti Gezi Rehberi

Şanlıurfa’nın batı ilçelerinden biri olan Halfeti, Gaziantep sınırındaki kasaba konumundadır. Türkiye’nin en sıra dışı yerlerinden biri olan ilçede, 2000 yılında yapımına başlanan Birecik Barajı inşaatında yaşanan sorunlar nedeniyle birçok köy sular altında kalmıştır. Bu elim olayla bir bölümü sular altında kalan Halfeti’nin zengin kültürel mirası ve sayısız güzellikleri halen varlık göstermektedir. Bölgeye özgü Halfeti kendine has ‘Karagül’ ile bilinir. Ağlayan Arap Kızı adıyla bilinen endemik bir tür olan Karagül, ilkbahar ve sonbaharda çiçek açar. Halfeti günümüzde eski şehir ve yeni şehir olmak üzere iki bölümden meydana gelmiştir. Fırat Nehri üzerine yapılan Birecik Barajı’nın sular altında bıraktığı bölüme eski şehir denilmektedir. Yaşanan sel felaketinde asırlık konaklar, evler, camiler sular altında kalmıştır. Halfeti’nin turistik değere sahip bölgesi eski şehir olarak bilinir. Yeni şehir ise kasaba sakinlerinin taşınmak zorunda kaldığı 15 kilometre mesafedeki bölgedir. Yaklaşık üç bin yıllık bir tarihe sahip olan Halfeti, ilk olarak M.Ö. 9. Yüzyılda Asurlular tarafından Sitamrat adıyla kurulmuştur.
Roma döneminde bu topraklar üzerinde Akamai adı verilen bir yerleşim merkezi kurulmuştur. Romalılardan sırasıyla; Sasaniler, Araplar, Emeviler ve Abbasiler M.S. 6. ve 8. Yüzyıllar arasında bölgeye egemen olmuştur. Halfeti’nin Türklerle tanışması 11. Yüzyılda Selçukluların bölgeyi fethetmesi süreciyle başlamıştır. 16. Yüzyılda Osmanlı egemenliği altına giren ilçe, binlerce yıllık tarihiyle yerli turistlerin yanı sıra birçok yabancı turistin de ilgisini çekmiştir. Bu anlamda önemli bir Güneydoğu yerleşimi olan Halfeti, 2013 yılında uluslararası belediyeler birliği tarafından ‘Sakin Şehir’ anlamına gelen Citta Slow unvanı almıştır. Öte yandan Halfeti’nin Türkiye’de belirlenen 15 Citta Slow’dan biri olduğunu da hatırlatmak gerekir. Baraj gölü kıyısındaki Halfeti, şirin bir Ege köyünü andıran görünümüyle Türkiye’deki sayısız zenginlik ve güzelliklerden yalnızca biridir.
Halifeti Gezilecek Yerler

Halfeti Gezilecek Yerler


Halfeti’de gezilecek yerleri sizin için derledik

Kıyı boyunca yer alan çeşitli restoranlarıyla, dinlenme alanlarıyla ve tekneleriyle keyifli ve huzurlu bir tatil ortamı sunan Halfeti’de bir tekne kiralayarak eski Halfeti’nin etkileyici manzaralarını, eski taş evlerini, camileri, eski kalenin kalıntılarını ve sular altında kalan tarihi yapıları ziyaret etmeniz mümkündür. Baraj gölünün üzerinde bulunan 135 metrelik asma köprüden pitoresk manzarayı seyredebilirsiniz. Göl çevresinde yerel mutfağın tadına bakabileceğiniz küçük restoranlarda bölgeye özgü lezzetlerden patlıcanlı Halfeti kebabını ve Şabut balığını tadabilirsiniz. Öte yandan Anadolu’nun binlerce yıllık tarihine sahip eşsiz bölgelerinden biri konumunda olan Halfeti’de gezilecek birçok yer vardır. Halfeti’nin sular altında kalan kısmı Eski Halfeti bile sadece bölgeye yapacağınız geziye değecektir. Burada yaklaşık 2500 yıllık tarihi ve sıra dışı bir mimarisi ile Rum Kale ve Aziz Nerses Kilisesi mutlaka görmeniz gereken yerler arasındadır.

Eski Halfeti

2000 yılında yapılan Birecik Barajı inşaatında yaşanan sorunlar nedeniyle birçok köy sular altında kalmıştır. Ancak baraj yapımından yaşanan sel felaketine rağmen Eski Halfeti, turistik değerini günümüzde korumayı başarmıştır. Ermeni taş ustalarının yaptığı Halfeti evleri, suyun içinden yükselen minare ve Halfeti karagülü her yıl yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktasıdır. Burada gördüğünüz her manzarayı fotoğraflamak isteyeceğinizden eminiz. Eski Halfeti’de asma köprü üzerinde ise Fırat’ın eşsiz manzarasını seyredebilirsiniz.

Rum Kale

Fırat Nehri üzerindeki bir yarımada üzerinde kurulu olan Rum Kale, Gaziantep’in Nizip ilçesi sınırlarındadır. Rum Kale, Halfeti’ye gelenlerin mutlaka uğraması gereken tarih yapılarından biridir. Korunaklı bir yapı içinde olan bu ilginç kompleks, Orta Çağ’da Bizanslar ve Ermeniler tarafından işgal edilmiştir. M.Ö. 855 yılında yapıldığı düşünülen kale, 1203-1293 yılları arasında Ermeni Kilisesi’nin himayesi altındaydı. 1293 yılında Mısır Memlükleri tarafından fethedilen kale, Mercidabık Savaşı’ndan sonra Osmanlıların eline geçmiştir. Karmaşık bir mimarisiyle ilgi çeken Rum Kale’de, Orta Çağ ve Türk-İslam mimarisi başta olmak üzere çeşitli dönemlere ait izlere rastlayabilirsiniz. Son yıllarda restore edilerek turizme kazandırılan bu tarihi yapı çevresinde Aziz Nerses Kilisesi, Barşavma Manastırı ve çeşitli yapılara ait kalıntıları da gezebilirsiniz. Fırat Nehri ile Merzimen Çayı’nın birleştiği noktada bulunan Rum Kale’ye ise Halfeti’den kalkan teknelerle kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Aziz Nerses Kilisesi

Şair Aziz Nerses Kilisesi olarak da bilinen bu dini yapı, Halfeti’de görmeniz gereken yerler arasındadır. 1173 yılında inşa edilen Aziz Nerses Kilisesi, Rum Kale’nin güneyindedir. Fakat Aziz Nerses Kilisesi’nden yalnızca bazı kalıntılar kalmıştı. Kilisenin Türklerin eline geçmesiyle cami olarak yeniden inşa edildi. Gotik tarzda yapılan bu sıra dışı yapı, Halfeti ziyaret sırasında ilginizi çekebilir.

Barşavma Kilisesi

13. yüzyılda Rum Kale'de yaşayan Yakubi Azizi Barşavma tarafından kendi adına inşa ettirdiği Barşavma Kilisesi, gezilmesi gereken yerlerdendir. Yapının birbirine bitişik iki yapısından bazı bölümlerinden kalma kalıntıları günümüze kadar ulaşabilmiştir. Kilise inşasında büyük bloklar halinde kesme taşlar, düzgün kesme taşlar kullanılmıştır. Kemer ve örtü sisteminde ise yoğunluklu olarak tuğla görünümü verilmiş kesme taşların kullanıldığını görebilirsiniz.

Asma Köprü

Halfeti Kaymakamlığı ve GAP idaresi başkanlığı tarafından yapılan Asma Köprü, "Halfeti Gerdanı" olarak adlandırılır. Yapılan ışıklandırma sayesinde güneşin batışını bir de Halfeti’den seyretmelisiniz. Farklı renkleriyle ışıl ışıl bir görüntü sunan Asma Köprü, gerçekten görülmesi gereken yerler arasındadır.

Karagül

Halfeti’nin Karagülü ile ünlü olduğunu belirtmiştik. Dünyada sadece Halfeti'de yetiştirilen Karagül, bölgeye özgü bir bitki çeşididir. Gülün siyah açmasının buranın havası ve suyu ile ilgili olduğunu tohum ve fidanın başka yere ekilmesine rağmen çıkmamasından anlıyoruz. Hatta Karagül’ün Halfeti'nin bile bazı noktalarında yetiştirilebiliyor.

Halfeti’de nerede ne yenir?

Halfeti'de yemek için birçok alternatif ve restoran bulmanız mümkündür. Yerel lezzetlerin ağır bastığı Halfet mutfağında, başta et yemekleri olmak üzere Fırat nehrinde yüzen balık çeşitleri ile de tercihlerinizi zenginleştirebilirsiniz. Buradaki restoranlarda yöreye özgü birçok yemek ve tatlıları;  şabut balığı kebabı, patlıcan kebabı, domatesli kebap, haşhaş, Urfa, soğanlı kebap, Çağırtlak kebabı, dolma eziği, erik tavası, incir kebabı, mukaşşerli pilav, sargı burma tatlısı, peynir helvası, semsek sıralamak mümkündür.

Ciğerci Aziz Usta Urfa

Şanlıurfa’da ciğerin en hasını, Balıklıgöl’e çıkan yolda çarşı içinde, alçak ahşap masalı ve tabureli, küçük, salaş bir mekan olan Meşhur Ciğerci Aziz Usta’da bulabilirsiniz. Masada bütün bütün duran soğanları kendiniz dilediğiniz gibi doğruyorsunuz.

Urfa Sevgi Ciğer Salonu

Şanlıurfa’da ciğeri bir nebze daha restoran kafasında bir yerde yemek isterseniz en doğru adres Sevgi Ciğer Salonu. Menüde sadece ciğer değil kuşbaşı ve tavuk şiş de var ama buranın olayı ciğer kebabı tabi.

Çulcuoğlu Baklava ve Restoran

Lahmacun’u, şıllık tatlısı, içli köftesi, kebaplara Şanlıurfa mutfağına dair hemen hemen her şeyi bulabileceğiniz bir restoran.

Şabut Balığı

Şabut balığı, Türkiye’de sadece Fırat ve Dicle Nehirlerinden çıkan bir tatlı su balığı türüdür. Tip olarak kefale benziyor ayrıca çok pullu ve kahverengimsidir. Lezzetli ve yağlı bir beyaz eti bulunan Şabut balığı, 15 kiloya kadar çıkıyor. Özellikle ızgarası ve buğulaması güzel oluyor. Sadece Fırat ve Dicle nehirlerinden çıkan bir balık olduğundan en tazesini Şanlıurfa’nın Halfeti ilçesine ait bir lezzet olan balık, Şanlıurfa’da lüks restoranlarında sizi bekliyor.
Halfeti Gece Hayatı

Halfeti Gece Hayatı


Halifeti Gece hayatında, geleneksel etkinlikler öne çıkıyor…

Şanlıurfa’da gece ve eğlence hayatı, ağırlıklı olarak geleneksel etkinliklerden oluşuyor. Bunlar daha çok sıra geceleri ve dost meclisleri şeklinde yapılıyor. Ancak geleneksel etkinliklerin yanı sıra kentte bulunan gece kulübü, bar ve restoranlarda da gece hayatı canlı yaşanıyor. Daha çok otellerde bulunan lüks restoran ve barlarda eğlence sabahlara kadar sürüyor.
Kentteki eğlence mekanlarının başlıcaları; Balıklıgöl ve Urfa Kalesi manzarasıyla harika bir ortama sahip olan Çardaklı Köşk, Dedeman Otel’de bulunan Dedeman Roof Restaurant Bar, şehir merkezinde Vali Fuat Caddesi’nde yer alan Cevahir Han Restaurant, Nevali Hotel’deki Nevali Roof Restaurant ve Atatürk Bulvarı’nda yer alan Antik Bar’dır. Bunların yanı sıra şehir merkezindeki çok sayıda kafede de canlı müzik eşliğinde eğlenmek mümkün.