TatilCity.NETTatilCity.NET

Hatay Gezi Rehberi

Hatay Gezi Rehberi

Hatay Gezi Rehberi

Kardeşliğin ve birlikteliğin şehri olarak bilinen Hatay, Türkiye’nin en güneyinde Akdeniz Bölgesi’nin doğu kıyılarında yer alıyor. Nüfus bakımından ülkemizin en kalabalık on üçüncü şehri olan Hatay’ın toplam yüz ölçümü 5 bin 524 kilometrekaredir. Merkez ilçe başta olmak üzere Hatay’ın 15 ilçesi bulunuyor. Akdeniz Bölgesi'nin doğu ucunda Suriye ve Lübnan dağları arasındaki El Bekaa Vadisi'ni içine alan Gor Çukurluğu’ndan oluşan bir sınır il olan Hatay, kuzeyden güneybatıya doğru uzanan Nur Dağları (Amanos) ve Kel Dağ ile Suriye platoları arasında kalır. Kentin verimli topraklarına sahip olan Amik Ovası, batıda şerit halinde uzanan bir kıyı ovasını oluşturuyor. İlin başlıca akarsuları Asi, Karasu ve Afrin nehirleridir. İki tane sulama amacıyla kullanılan baraj bulunuyor. Birisi Karasu üzerinde kurulan Tahtaköprü Barajı, diğeri ise Bohsin Çayı üzerinde kurulan Yarseli Barajı'dır.

Kardeşliğin ve barışın kalesi Hatay, birçok medeniyete ev sahipliği yaptı

Anadolu’nun en eski yerleşim birimlerinden biri olan Hatay yöresi, yıllardır kardeşliğin ve barışın merkezi oldu. Yöredeki yerleşmelerin tarihini oluşturan, yaşamı kolaylaştıran ılıman iklim koşulları ve verimli toprakları nedeniyle birçok medeniyete ev sahipliği yapan Hatay, günümüzde de halkların buluştuğu ortak nokta olmaya devam ediyor. Tarihler boyunca Hatay yöresini bu kadar çekici kılan ve tarihin her döneminde göçlere açık olmasını sağlayan bir başka özellik de, Anadolu’yu Çukurova yoluyla Suriye ile Filistin’e bağlayan yolların kavşak noktasında bulunmasıdır. Ayrıca, Hatay sahip olduğu jeopolitik konumuyla ve Mezopotamya’dan Akdeniz’e çıkan limanları ile de öne çıkıyor.
Hatay adının kaynağına ilişkin ilk bilgiler İ.Ö. 1200’le başlayan Genç Hitit prenslikleri dönemine rastlıyor. Bu dönemde, Amik Ovası´ndaki Hitit Prenslikleri birleşerek Hattena Krallığı adını almıştır. Hatay adının da buradan geldiği sanılıyor. Yöreye bu adı 1936’da Atatürk verdi. Hattena Krallığı’nın başkenti, bugünkü Kırıkhan yakınlardaki Çatalhöyük’ te kalıntıları bulunan yerleşim yeridir.

Gelişmiş altyapısı ve ulaşım ağlarıyla Hatay’a ulaşmak çok kolay

Havayolu

Aralık 2007 tarihinde hizmete açılan Hatay Havalimanı, uluslararası hizmet veren modern ve oldukça büyük bir havaalanıdır. Daha önce Adana Havalimanı da bölge yolcularını taşıyordu, günümüzde de hava koşullarının sıkıntılı olduğu zamanlarda Adana Şakirpaşa Havalimanı kullanılıyor. Hatay’dan tarifeli dış hat hali hazırda sadece KKTC’ye Ercan Havalimanı’na olup, iç hat seçenekleri İstanbul ve Ankara Esenboğa’ya sağlanıyor. Hatay-İstanbul arası uçuşları yaklaşık bir saat 50 dakika sürüyor. Hatay-Ankara arası ise uçakla bir saat 15 dakikadır. Hatay Havalimanı ticari taksi ile Antakya merkeze 25 kilometre, İskenderun’a 45 kilometre mesafededir.

Karayolu

Karayolu ile İstanbul-Hatay arası İç Anadolu Bölgesi geçerken seçilecek alternatiflere göre yaklaşık bin 100 kilometredir. Tarifeli şehirlerarası otobüsle Hatay-İstanbul arası süre ortalama14 saat sürüyor. Ankara- Hatay arası Kulu-Niğde üzerinden gidecekseniz 665 kilometredir ve yaklaşık dokuz saattir. Hatay-Ankara arası karayoluyla alternatif rota olarak Konya üzerinden 815 kilometre, Kırşehir- Kahramanmaraş üzerinden 740 kilometredir. İzmir -Hatay arası bin 80 kilometredir. Tarifeli otobüsler, molalarla birlikte yaklaşık 17 saattir. Adana- Hatay arası otobüsle yaklaşık üç saat kadar sürüyor. Kişisel araçla ile 180 kilometredir ve söz konusu yol yaklaşık iki saat sürüyor. Mersin-Hatay arası otobüsle ortalama dört saat, şahsi araçla dört saat kadar sürüyor.

Demiryolu

Hatay’a tren seferi bulunmuyor. Ancak büyük ilçelerden İskenderun’dan, İskenderun Liman isimli istasyondan kalkan günlük trenlerle Dörtyol ilçesi üzerinden, Adana aktarmalı Mersin’e kadar demir yolu ulaşımı bulunuyor. Her gün karşılıklı birer sefer olan hattın bazı ulaşım süreleri ise;
İskenderun – Dörtyol arası trenle 35 dakika
İskenderun – Adana arası trenle 2 saat 15 dakika,
İskenderun – Tarsus arası trenle 2 saat 55 dakika,
İskenderun – Mersin arası trenle 3 saat 25 dakika
Hatay Dörtyol – Adana arası trenle 1 saat 40 dakika,
Mersin arası trenle 2 saat 50 dakika kadar sürüyor.
Hatay Gezi Rehberi

Hatay Gezi Rehberi


Hatay’da yükselen trend ekstrem spor dalları

Hatay’a gittiğinizde yapacağınız spor aktiviteleri içinde kaykay ve paten gibi ekstrem spor dalları bulunuyor. Dünyanın hemen her köşesinde çok sayıda amatör ve profesyonel sporcular tarafından yapılan kaykay ve paten özellikle Hatay’da tercih edilen spor dalları içinde yer alıyor. Hatay'da da bu heyecan verici spor etkinliğiyle uğraşanların sayısı ise her geçen gün artıyor. Özellikle gençlerin büyük ilgi gösterdiği söz konusu spor aktiviteleri, yeri ve yabancı turistlerin de ilgisini çekiyor. Bunun dışında futbol, basketbol, yüzme, voleybol yine kentte yapılacak diğer spor aktiviteleri içinde bulunuyor.
Hatay - Kültür Sanat Tarih Yemek

Hatay - Kültür Sanat Tarih Yemek


Hatay’da attığınız her adımda tarihin kokusunu alacaksınız

Adalı Konağı

Fransız mimar Jaques de La Boucherie tarafından Paris’in asil Tortue ailesine bir köşk yaptırılır. Bu sırada ailenin kızı Marie Therese Charlotte’a aşık olur. Birinci Dünya Savaşı’nın ardından, Boucherie yüzbaşı olarak Fransız orduları ile birlikte Antakya’ya gelir. Antakya’ya sayısız mimari eser kazandıran Boucherie,  sevgilisinin ölümünün ardından Adalı ailesi için yaptığı bu köşkte yaşamaya başlar.

Palladium Alışveriş Merkezi

Alışverişe ihtiyacınızı Antakya’da yer alan Palladium Alışveriş Merkezi ile karşılayabilirsiniz.

Samandağ Sahili

Uzunluğu 16 kilometreyi bulan Samandağ sahili, sadece bölge halkı değil, şehre gelen turistler tarafından da tercih ediliyor. Samandağ sahili özellikle sörf için çok uygun bir sahil olması nedeniyle sörf severlerin uğrak yerleri arasında yer alıyor. Eğer malzemelerinizi yanınızda getirirseniz, istediğiniz kadar sörf yapabilirsiniz.

Bakras Kalesi

Hatay’ın Belen ilçesine bağlı Ötençay köyünde bulunan Bakras Kalesi, Helenistik dönemden kalan bir kaledir. Antakya-İskenderun karayolunun 27. kilometresinde bulunur.

Beşikli Mağarası

Titus Tüneli’nin deniz yönünden girişinde 100 metre mesafede yer alan Beşikli Mağarası, kaya mezarları ile bilinen bir mağaradır. İçinde bulunan bölümlerde 12 tane mezar vardır.  Bu mezarlar, duvarlarla birbirlerinden ayrılıyor.

Titus Tüneli

M.Ö. 300 yılında Samandağ’da bulunan Titus Tüneli, limanı sellerin doldurma riskine karşılık dağın delinmesi ile yapıldı. Bu tünel aracılığıyla yüksekliği yedi metre, genişliği altı metre olan selin yönü bu şekilde değiştirildi.

Harbiye Şelaleleri

Muhteşem görüntüsü ve doğal güzellikleri ile kendine hayran bırakan Harbiye Şelalesi, Defne Koruluğu’nun arasından akıyor. Turistlerin en fazla uğradığı yer olan Harbiye Şelaleleri, Harbiye kurulu tesislerinde, şelaleden akan suyun azaldığı yerlerde hatta su içinde oturup serinleyebileceğiniz güzel yerler bulabilirsiniz. Sevdiklerinizle hoş bir tatil geçirmek istiyorsanız, kesinlikle Harbiye Şelalelerini görmelisiniz.

Antakya Parkı

Asi Nehri’nin hemen kıyısında bulunan Antakya Parkı, aynı zamanda şehrin en büyük parkıdır. Şehrin simgesi Defne Ağacı başta olmak üzere, parkta birçok bitki bulunuyor. Antakya Parkı’nın açılışının II. Abdülhamit Dönemi’nde olduğu düşünülüyor. Park üzerinde Fransızların kayda değer katkı sağladığı da tahmin edilen diğer bir bilgidir.

Aziz Simon Manastırı

Antakya-Samandağ arasında bulunan Aziz Simon Manastırı, M.S. 6. yüzyılda inşa edildi. Manastır kalıntıları, 479 metrelik bir tepe üzerinde bulunuyor.

Habibi Neccar Camii

Roma döneminde Pagan Tapınağı olarak kullanılan Habibi Neccar Camii, Bizans döneminde kiliseye dönüştürüldü. İslamiyet’in Anadolu’ya girmesi ile birlikte İslami mimariye uygun olarak restore edilen cami, Anadolu’daki ilk cami olarak kullanılmaya başlandı.

Batıayaz Yaylası

Samandağ ilçesi Teknepınar’da yer alan Batıayaz Yaylası, şehre gelip de doğanın içinde uzun yürüyüş ve piknik yapmak isteyenlerin tercih ettiği yerlerin başında geliyor.

Hatay Arkeoloji Müzesi

Asi Irmağı kenarında yer alan Antakya Mozaik Müzesi, sergilenen mozaiklerin büyüklüğü, sayısı ve kalitesi açısından dünyanın en zengin ikinci mozaik müzesidir. Ayrıca müzede bulunan sikke koleksiyonu bakımından da dünya üçüncüsü olan Hatay Arkeoloji Müzesi’nde; Hitit, Hellenistik, Roma ve Bizans dönemlerinden eserler ve Harbiye, Antakya, Atçana, Seleukeia Pieria ile İskenderun buluntuları sergileniyor.

Aktepe Tarihi Türkmen Mezarlığı

Karapınar tarafında bulunan ve 13. yüzyıldan kalma bir Aktepe Tarihi Türkmen Mezarlığı’ndaki kitabeler ve mezar taşları Hatay’daki en eski mezar taşları bulunan tarihi mezarlık olma özelliğine sahiptir.

Saint Pierre Kilisesi

Tarihte Hıristiyanlığın ilk kiliselerinden olan St. Pierre Kilisesi, 1963 yılında Papa VI. Paul tarafından hac yeri ilan edildi. Her yıl 29 Haziran günü törenlerin düzenlendiği kilise, dünyanın ilk mağara kilisesi olarak kabul ediliyor. Buna ilave Hıristiyanlığın Katolik, Ortodoks ve Protestan olarak mezheplere ayrılmadan önce ilk kilisesi olduğu da kabul ediliyor.

Değişik festivallerle tatilinizi keyiflendirebilirsiniz

Hatay’a gittiğinizde burada düzenlenen etkinlikleri de tatil listenize eklemeniz halinde gezinizde hem farklı deneyimler edinebilir hem de tatilinize keyif katabilirsiniz. Bu kapsamda Hatay’da düzenlenen festivalleri sizin için derledik.

Akçalı Yumurta Bayramı

Hatay’ın en eski şenliklerinden biri olan Akçalı Yumurta Bayramı, her yıl mart ayının son günü hArsuz ilçesinde düzenlenir. Birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularının güçlenmesini amaçlayan şenlikte yemek ikramları yapılır ve farklı etkinlikler sergilenir.

Evvel Temmuz Festivali

Her yıl temmuz ayında Samandağ ilçesinde düzenlenen Evvel Temmuz Festivali, bir hafta boyunca paneller, gösteriler ve konserle coşku içinde kutlanır. Festival kapsamında satranç turnuvaları ve sergiler düzenlenir. Hatay’ın ünlü yemeklerinin de ikram edildiği festivalde gönlünüzce eğlenebilirsiniz.

Uluslararası Antakya Film Festivali

Her yıl aralık ayında düzenlenen Antakya Film Festivali’nde en iyi kısa film, en iyi belgesel, en iyi film dallarında ödüller veriliyor. Türk sinemasına emek vermiş ünlü sanatçıların da katılım sağladığı Antakya Film Festivali, bölge çapında sanat alanında yapılan kayda değer etkinliklerden biridir.

İlk Kurşun Kültür, Sanat ve Turunçgil Festivali

Dörtyol Belediyesi tarafından her aralık ayında düzenlenen festivalde Dörtyol ilçesinin tanıtımının yanı sıra ilçede yetişen narenciyenin önemini vurgulamak amacıyla konser ve gösteriler eşliğinde eğlenceli anlar yaşanıyor.

Dillere destan Hatay mutfağı, her damağa hitap ediyor

Farklı din ve mezheplerin hoşgörü şehri olan Hatay, kozmopolit yapısının yanı sıra her damağa hitap eden lezzetleriyle de ilgi görüyor. Dillere destan Hatay mutfağı sulu yemekleri, kebapları, mezeleri ve tatlıları ile misafirlerini lezzet yolculuğuna çıkarıyor. Şehirdeki lezzetleri denemek için en az üç gününüzü Hatay’da geçirmeniz gerekiyor.
Hatay mutfaklarında sebze yemeklerinde et, soğan ve domates bolca kullanılırken yemeklerde baharat ve salça olmazsa olmaz unsurlardır. Kahvaltıda tuzlu ve tuzsuz peynir, zeytin, salçalı sos ve marmelatlar tüketilir. Çayın yanında tuzlu yoğurt yenmesi de bölgeye yönelik yöresel bir alışkanlıktır.

Hatay’ın çok kültürlü yapısı mutfağa da yansıyor

Yaz aylarında kurutulan domates, biber ve patlıcan kışın yemeklerde kullanılır. İçli köfteye benzerliği ile öne çıkan oruk Hatay’da mutlaka denemeniz gereken lezzetlerin başında geliyor. İnce buğur kullanılarak hazırlanan oruk yağda kızartılarak servis edilir. Yoğurt, pirinç, kıyma ve soğan ile hazırlanan şişperek çorbası yemek öncesi mideleri şenlendiriyor. Ekşi acı çorbası da Hatay mutfağında en çok tercih edilen çorbalar arasında yer alıyor. Ana yemeklerin yanında servis edilen zahter salatası bol zeytinyağı ve nar ekşisi ile ağızları sulandıran ıspanaklı borani bir tabakla asla yetinmeyeceğiniz lezzetlerden biridir.
Buna ilave et seviyorsanız, kağıt kebabı yemeden Hatay’dan ayrılmayın. Sebze ve etin eşsiz buluşması ile hazırlanan tepsi kebabı da yöresel tatlardan biridir. Bol soslu Hatay döneri damağınızda unutulmayacak bir tat bırakacaktır. Özel peyniri ve şerbet ile servis edilen ve Hatay’ın dünyaca ünlü künefesi, damaklarınızı tatlandıracak.  Hatay sınırlarını aşarak neredeyse tüm ülkeye yayılan künefeyi asıl yerinde deneyimlerken kendinizi bir tane daha sipariş verirken bulabilirsiniz. Sadece Hatay yöresinde üretilen künefe peyniri beyaz renkte ve tuzsuzdur. Genellikle keçi sütünden yapılan peynir ısıtıldığında uzamasıyla bilinir. Hatay’a özgü bir diğer peynir çeşidi ise sürktür.
Çökelek, acı biber, kaya tuzu ve kekik ile yoğurulan peynir güneşte bekletilerek, kurutulur ve kahvaltının dışında böreklerde de kullanılır. Biberli ekmek, kömbe, mütebbel, muhammara, humus, fellah köftesi Hatay’da sizi bekleyen diğer lezzetlerdir.
Hatay Gece Hayatı

Hatay Gece Hayatı


Şehrin tarihi dokusunu soluyabileceğiniz mekanlarda gecenizi renklendirin

Çok kültürlü yapısını tarihi boyunca korumayı başaran Hatay’da turizmin hareketlenmesi ile birlikte gece hayatı canlılık kazandı. Sadece tarihi yerleri ile değil doğal güzellikleri ve muhteşem yemekleri ile cazibe merkezlerinden biri olan Hatay’da gece hayatı bar, pub, canlı müzik mekanları ve kafelerde uzun soluklu olarak devam ediyor. Atatürk Caddesi üzerinde bulunan canlı müzik performansları ile Hatay, gece hayatında söz konusu mekanlarla öne çıkıyor. Buralarda arkadaşlarınızla içki içip nezih ortamda eğlencenin tadını çıkarabilirsiniz.
Öte yandan şehrin tarihi dokusunu soluyabileceğiniz mekanlar da bulunuyor. Buralarda Antakya yemeklerinin tadına bakabilir, canlı müzik eşliğinde içeceğinizi yudumlayabilirsiniz. Sadece Hatay merkezinde değil, civar ilçelerinde de gece hayatı kesintisiz olarak devam ediyor. Aynı zamanda Hatay merkezde bulunan mekanlarda fasıl eşliğinde Hatay mutfağının meşhur lezzetlerinin tadına bakabilir, unutulmaz bir gece geçirebilirsiniz. İsterseniz barda eğlenin isterseniz Hatay mutfağının eşsiz yemekleri eşliğinde alaturka müzik dileyin. Hatay gecelerinin en az gündüz kadar keyifli geçeceğinizden emin olabilirsiniz.

Sonuçları sırala: