TatilCity.NETTatilCity.NET

Hayrabolu Gezi Rehberi

Hayrabolu Gezi Rehberi

Hayrabolu Gezi Rehberi


Hayrabolu Gezi Rehberi

Tekirdağ’ın ilçelerinden olan Hayrabolu, il merkezine 52 kilometre mesafede yer almaktadır. Kuzeyde Kırklareli, batıda Edirne, güneyde Tekirdağ il merkezi ve doğuda Muratlı ile çevrili olan ilçenin bin 37 kilometrekare yüzölçümü vardır. Hayrabolu, bölgedeki en verimli topraklara sahiptir. Ergene havzasında, Hayrabolu Vadisi’nde kurulan ilçenin yüzde 60'ı ova, yüzde 35'i hafif engebeli arazi ve yüzde 5'i de ormanlıktır. İlçenin en yüksek noktası, deniz seviyesinden 269 metre yüksekliğindeki Kabahöyük tepesidir. Hayrabolu Vadisi’nin yanı sıra ilçede Kurtdere, Çengelköprü ve Çurçura vadileri bulunmaktadır. Plato görünümünde olan ilçenin ortalama yüksekliği ise 215 metre dolayındadır. Ergene Irmağı’nın kollarından biri olan ve ilçe merkezinden geçen Hayrabolu Deresi, en önemli akarsuyu olarak ilçe topraklarını sulamaktadır. Trakya geçiş iklimine sahip Hayrabolu’da kış ayları oldukça yağışlı ve soğuk, yaz ayları ise az yağışlı ve sıcak geçmektedir.
Tarımsal üretimde ayçiçeğin başlıca ürün olduğu Hayrabolu’da, her yıl Ağustos ayının ikinci haftası Ayçiçeği Festivali yapılmaktadır. İlçede 1991’den beri yapılan bu festivalde; konserler, yelkenli yarışları, fuarlar, motokros yarışları ve çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Oldukça eski bir tarihe sahip olan ilçenin eski ismi, “rüzgarlı şehir” anlamına gelen Chariupolis’tir. Hayrabolu’nun günümüzdeki adı ise Türklerin fethinin ardından kullanılan “Hanripol” kelimesinden gelmektedir. Önceleri Hayri-bol olan ilçenin adı daha sonra ise Hayrabolu olarak kullanılagelmiştir. Hayrabolu ve çevresinde yapılan arkeolojik çalışmalarda, ilçenin tarihsel süreçte Makedon, Hun, Avar, Peçenek, Roma ve Bizans hakimiyetine girdiği belirlenmiştir. 1368 yılında Türklerin kontrolüne geçen bölgede, ağırlıklı olarak Yörükler yaşamaktadır. Hayrabolu, 1829 ve 1878 yıllarında Rus, 1912’de Bulgar, 1914’te ise Yunan işgaline uğramıştır. İlçenin kurtuluşu 1922 yılında gerçekleştirilmiştir.

Hayrabolu’ya nasıl gidilir?

Tekirdağ il merkezine 53 kilometre uzaklıkta olan Hayrabolu ilçesi, pratik ulaşım olanaklarına sahiptir. İstanbul’dan ilçeye şehirlerarası otobüslerle ulaşmak için Esenler Otogarı’ndan hareket eden Hayrabolu Seyahat ve Kesebirler Turizm kullanılabilir. Ayrıca özel araçla İstanbul’dan ilçeye gitmek için ise Mahmutbey gişelerinden Lüleburgaz’a, buradan da Hayrabolu’ya ulaşmak gerekmektedir. Bu yolculuk iki saati biraz aşkın sürmektedir.
Demiryolu ulaşım imkanlarına da sahip olan Hayrabolu’ya İstanbul’dan kalkan trenlerle Alpullu üzerinden ulaşılabilmektedir. Trenle Alpullu’ya gittikten sonra, minibüsle yaklaşık 20 dakikada ilçe merkezine gidilebilmektedir. Tekirdağ’dan her saat hareket eden minibüslerle de ilçeye ortalama bir saatlik bir yolculukla ulaşılabilmektedir. Öte yandan havayolu ulaşımı için Çorlu Uluslararası Havalimanı kullanılabilmektedir.
Hayrabolu’da doğa sporları

Hayrabolu’da doğa sporları


Hayrabolu’da doğa sporları

Coğrafi yapısı doğa sporlarına uygun olan Hayrabolu ilçesinde, doğa sporları yeterince gelişmemiştir. İlçede doğa yürüyüşleri yapılabilecek alanlar oluşturulmakta ve doğa turizminin geliştirilmesi için çalışmalar yapılmaktadır. Özellikle Hayrabolu Göleti ile ilçede yer alan diğer göletlerin çevre düzenlemeleri yapılarak yürüyüş parkurları oluşturulması planlanmaktadır. Bu bölgeler trekkingin yanı sıra paintball gibi doğa sporlarına da uygun bir yapıya sahiptir.
Ayrıca Hayrabolu’da düzenlenen Uğur Mumcu Kent Parkı da doğa sporları için önemli olanaklar sunmaktadır. İlyas Mahallesi'nde yer alan ve yaklaşık 55 bin metrekarelik alana sahip olan kent parkında; su oyunları alanı, mini golf alanı, spor alanları, paintball alanı, go-kart pisti, paten pisti, tırmanma alanları, fitness-jimnastik platformu, koşu ve yürüyüş parkurları, bisiklet parkuru gibi alanlar mevcuttur.
Hayrabolu’da gezilecek yerler

Hayrabolu’da gezilecek yerler


Hayrabolu’da gezilecek yerler


Hacılar Köyü Tümülüsü

Hayrabolu ilçesinde görülebilecek yerler arasında bulunan Hacılar Köyü Tümülüsü, 9.5 metre yüksekliğe ve 60 metre çapa sahiptir. Burada yapılan arkeolojik kazılarda kremasyon mezar tipi ortaya çıkarılmıştır. Mezardan ölünün yakıldığı yere gömüldüğü anlaşılmaktadır. Ayrıca mezarın önünde, ziyafetlerin gerçekleştirildiği ve ölüye ait kişinin atının yakıldığı yuvarlak bir çukur daha gün yüzüne çıkarılmıştır. Milattan Sonra 1’inci yüzyılda yapıldığı sanılan mezarda yapılan araştırmada, mezarda ortaya çıkarılan kılıç, mızrak ve kalkana bakıldığında bu kişinin Roma  döneminde yaşayan bir komutan olduğu tahmin edilmektedir.

Hacılar Köprüsü

Tekirdağ yolu üzerinde, Hayrabolu Deresi’nin üstüne bulunan Hacılar Köprüsü, 1859’da Vali Ahmet Ataullah Bey tarafından inşa ettirilmiştir. Günümüzde halen kullanılan bu köprü, altı gözlüdür. İlk inşa edilen orijinal köprü yıkılmış, köprü 1861 yılında tekrar yapılmıştır.

Sarsan Baba (Şair Ahmedi) Türbesi

Hayrabolu, Ahmed-i Serban’ın türbesine de ev sahipliği yapmaktadır. Bu kişi Kanuni Sultan Süleyman’ın deve kollarının komutanı ve dönemin önemli şairi, Melami pirlerindendir. Türbe, Kanuni döneminde yaşayan ve Bağdat seferine de katılan Ahmedi için 1527 yılında inşa edilmiştir. Hayrabolu’ya yerleşen ve burada hayatını kaybeden Ahmedi’nin Kaygusuz isimli bir divanı mevcuttur.

Ulu Camii

Güzelce Hasan Bey Camii olarak da bilinen Ulu Camii, Hayrabolu’nun önemli tarihi yapılarından biridir. Cami, 1500 yılında Sultan II. Beyazıt’ın damadı Güzelce Hasan Bey tarafından inşa ettirilmiştir. 1877’de restore edilen cami, 1920 yılında yaşanan depremde büyük hasara uğramıştır. Ardından 1947’de yeniden onarımdan geçirilmiştir.

Paşa Camii

Hayrabolu’nun önemli tarihi yapılarından bir diğeri olan Paşa Camii, 1419 yılında inşa edilmiştir. Bölge halkının Çelebi Sultan Mehmet Camisi diye de isimlendirdiği Paşa Camii, Çelebi Sultan Mehmet tarafından mimar Hacı İvaz’a yaptırmıştır. 1875’de kapsamlı bir onarımdan geçirilen cami, 2004 yılında yeniden restore edilmiştir. Cami ibadete açıktır.

Hayrabolu’da nerede ne yenir?

Tekirdağ mutfağının özelliklerini taşıyan Hayrabolu’da; Hayrabolu tatlısının yanı sıra keşkek, kesme makarna, kuskus ve tarhana gibi lezzetler, sebze ve et yemekleri öne çıkmaktadır. Mısır ununun mutfakta önemli bir yeri vardır. İlçede tatlılar arasında; zerde, nişasta helvası, irmik dolması, höşmerim, hakuk, cizleme ve baba tatlısı yaygın tüketilmektedir. Ayrıca Hayrabolu köftesi, Tekirdağ köftesi, Gülbarak böreği, burgulu börek, çeneçarpan çorbası, cıllık, elbasan tava, kodrul manır, papaz mancası, şaraşura, yoğurtlu borani gibi lezzetler de yöre mutfağında yoğun olarak tüketilmektedir.
İlçenin en önemli lezzeti ise ünü oldukça yaygın olan Hayrabolu tatlısıdır. Peynirin kıyma makinesinde veya elle yumuşatılarak, içine 8 yumurtadan 2'sinin akının ayrılıp kırılmasıyla yapılmaktadır. Ardından unla irmik karbonatla birlikte yoğrulur ve kulak memesi kıvamına geldiğinde, hazırlanan altı yağlanmış tepside orta ısıda 45 dakika pişirilmektedir. Pişme işlemi tamamlandıktan sonra tatlılar kaynamakta olan şerbetin içine kepçe ile atılıp, yaklaşık 25 dakika bastırmak sureti ile kaynatılmaktadır.
Hayrabolu’da bulunan restoran ve lokantalarda yöresel ve Trakya lezzetlerini tadabilirsiniz. İlçede en çok tercih edilen restoranları; İkizler Döner, Kardeşler Kebap & Lahmacun, Tayfun Kokoreç Salonu, Özlem Lokantası, Kardeşler Çorbacısı, Saraçoğlu Kasap Mangal, Tadım Pide Sarayı, Esinti Pizza, Üner Lahmacun, Cumhuriyet Köfte Salonu, Lezzet Lokantası, Kardeşler Kokoreç, Berke Börek, Kardeşler Çorba ve Köfte Salonu, Efsane Kokoreç Minik Usta, Hayrabolu Börekçisi, Çinili Fırın, Soylu Köfte ve Erdem Lokantası olarak sıralayabiliriz.
Hayrabolu’da gece hayatı

Hayrabolu’da gece hayatı


Hayrabolu’da gece hayatı

Gece hayatının pek aktif olmadığı Hayrabolu ilçesinde, az sayıda da olsa bar ve meyhane bulunmaktadır. İlçe merkezinde yer alan bu mekanlarda geç saatlere kadar içkinizi yudumlayarak keyifli vakit geçirebilirsiniz. Öte yandan çok sayıda kafeterya ve çay bahçesinin bulunduğu Hayrabolu’da, akşam saatlerinde bu mekanlara ilgi de oldukça yoğundur. İlçede yer alan kafeteryaların öne çıkanlarını; Cafe De Paris, Şadırvan Park Cafe, Rota Cafe, Butterfly Cafe ve Corner Kafe olarak sayabiliriz.