TatilCity.NETTatilCity.NET

İskenderun Gezi Rehberi

İskenderun Gezi Rehberi

İskenderun Gezi Rehberi - Hatay


İskenderun Gezi Rehberi

Hatay’ın ilçelerinden biri olan İskenderun, Toroslar’ın en güney kolunu meydana getiren Nur Dağları eteğindeki konumlanmıştır. Stratejik konumu ve bir liman kenti olması nedeniyle tarih boyunca önemli bir bölge olan İskenderun, batıda Akdeniz, doğuda Kırıkhan, kuzeyde Belen ve güneyde Payas ile çevrilidir. Tipik Akdeniz ikliminin egemen olduğu ilçede, kış ayları soğuk ve yağışlı, yaz ayları ise sıcak ve kurak yaşanmaktadır. Tarıma elverişli toprakları bulunan İskenderun’da, zeytin, narenciye ve buğday üretimi oldukça yaygındır. Sebze üretiminin yoğun olduğu ilçede, et yemekleri de bolca tüketilmektedir.
Sanayi ve deniz ticaretinin yanı sıra turizmin de geliştiği ilçe, Türkiye’nin dördüncü, Akdeniz Bölgesi’nin ise ikinci büyük limanı olan İskenderun Limanı’na ev sahipliği yapmaktadır. Bu liman Türkiye’ye ve Ortadoğu’ya açılan önemli bir kapıdır. İskenderun’un gelişmesinde önemli bir rolü bulunan İskenderun Demir Çelik (İSDEMİR), 1970’lerin başından beri hizmetini sürdürmektedir. Deniz turizmi bakımından da gelişen ilçe; tarihi değerleri ve etnik zenginliği ile de dikkat çekmektedir. Burada tarih boyunca Müslümanlar, Hıristiyanlar, Museviler ve farklı inançlardaki topluluklar bir arada yaşamıştır. Zengin bir kültüre sahip olan bölgede, tarihin en eski zamanlarına dair kalıntılar bulunmaktadır. Milattan Önce’den kalan tarihi mozaikler bölgedeki kültürel çeşitliliğe dair önemli ipuçları vermektedir.
Büyük İskender’in etkisiyle Milattan Önce 3’üncü yüzyılda kurulan kentin eski adı Alexandirya’dır. Osmanlı’nın kontrolüne girdiği 16. yüzyıla kadar çok sayıda uygarlığın egemenlik mücadelelerine sahne olan İskenderun, o dönemden beri ticari limanı ile değerli kentlerden biri olmuştur. Doğu Akdeniz’in kapısı olarak önemli bir konumu bulunan bölge, 19’uncu yüzyılın sonlarında Osmanlı toprakları içinde petrol bulunan ilk bölge olmuştur. I. Dünya Savaşı esnasında, önce İngilizler ardından da Fransızlar tarafından kontrol edilen bölge, Mustafa Kemal Atatürk’ün özel ilgisi ve mücadelesi sonucu 1939’da Türkiye’ye dahil olmuştur.

İskenderun’a nasıl gidilir?

Gelişmiş ulaşım olanaklarına sahip olan İskenderun’a, karayolu, havayolu ve denizyolu ulaşımı mevcuttur. İstanbul’a bin 90 kilometre uzakta yer alan ilçeye özel araç ile 12 saatte ulaşılabilmektedir. Eğer İskenderun’a havayolu ile gitmek isterseniz bir buçuk saatlik bir uçuş sonucu ilçeye ulaşabilirsiniz. İzmir’e bin 50 kilometre mesafede yer alan ilçeye özel araçla 13 saat civarında bir yolculukla gidilebilmektedir. Havayoluyla bu yolculuk bir buçuk saate düşmektedir.
Ankara’ya 650 kilometre uzaklıkta bulunan İskenderun’a karayolu ile 8 saate yakın bir yolculuk yapmak gerekmektedir. İlçeye başkentten havayolu ile ulaşmak isteyenler ise bir saatlik bir uçuşun ardından ulaşabilirler. İskenderun’a en yakın havalimanı, 30 kilometre mesafede bulunan Hatay Havalimanı’dır. Ayrıca İskenderun Limanı aracılığıyla ilçeye denizyolu ulaşımı da bulunmaktadır. Ancak liman ağırlıklı olarak yük taşımacılığında kullanılmaktadır.
İskenderun Doğa Sporları

İskenderun Doğa Sporları


İskenderun’da doğa sporları

Coğrafi yapısı doğa sporlarına uygun olan İskenderun’da, başta trekking olmak üzere pek çok spor yapılabilmektedir. İlçede doğa yürüyüşleri için en çok tercih edilen yerlerin başında Atik Yaylası gelmektedir. Piknik de yapılabilen bu yaylada, doğa ile iç içe keyifli vakit geçirilebilir. Ortalama 6 kilometrelik bir yürüyüş parkuruna sahip olan yaylada, Amanos Dağı'nın tertemiz havasını ciğerlerinize çekebilirsiniz.
Ayrıca tırmanış, dağcılık, kamp gibi doğa sporlarına uygun ortamlara sahip olan ilçede; Soğukoluk Yaylası, Damlataş Mağarası bölgelerinde de keyifli aktiviteler gerçekleştirilmektedir. İskenderun’un Bekbele Yaylası’ndan başlayan doğa yürüyüşünde, Amanoslar’da yer alan Paraşüt tepesi zirvesinden Sakıt köyüne kadar yaklaşık 13 kilometrelik muhteşem bir parkur daha bulunmaktadır.
İskenderun Gezilecek Yerler

İskenderun Gezilecek Yerler

İskenderun’da gezilecek yerler


İskenderun Deniz Müzesi

Türkiye’nin üçüncü deniz müzesi İskenderun’da yer almaktadır. İlçenin ilk ve tek müzesi olan İskenderun Deniz Müzesi, 2009’daki yenileme ve düzenlemelerin ardından faaliyete geçmiştir. Sanatsal faaliyetlerin de sürdürüldüğü müzede; resim kursları, sergiler ve atölyeler gerçekleştirilmektedir. Farklı salonlarda bulunan sergilerin görülebileceği müzede, hediyelik eşya dükkanından alışveriş yapmak da mümkündür.

Alexandretta Antik Kenti

Tarih öncesi dönemlere kadar uzanan tarihiyle İskenderun, oldukça zengin bir birikime sahiptir. İlçenin farklı yerlerinde yapılan arkeolojik çalışmalarda birçok tarihi kalıntı gün yüzüne çıkarılmıştır. Şehirleşmenin Milattan Önce 330’lu yıllarda başladığı ilçe, Büyük İskender’in etkisiyle Alexandretta ismiyle kurulmuştur. Bu kente ait kalıntılar, Antakya’dan ilçeye girerken sahil bölgesindeki limanda bulunmaktadır. Kent merkezinde de kalıntıların yer aldığı ilçede, Esentepe’de antik şehir kalıntıları ve İskender’in büstü bulunmaktadır.

Meryem Ana Havuzu

İskenderun yakınında yer alan Meryem Ana Havuzu, Hacıahmetler köyüne sekiz kilometre mesafededir. Kutsal bir göl gölet olan havuz, bölge halkı tarafından Seydi olarak da bilinmektedir. Havuzun adı ise rivayete göre, Meryem Ana’nın Kudüs’ten Efes Antik Kenti’ne giderken burada suya girmesinden kaynaklanmaktadır. Gölette hem sıcak hem de soğuk su bulunmaktadır. Buradaki sıcak su günahı, soğuk su da kutsallığı simgelemektedir. Gölette her yıl 14 Ağustos tarihinde bir bayram havası vardır. Bölgede yaşayan Hıristiyanlar o gün buraya gelerek ibadet ederler.

Soğukoluk Yaylası

Güzelyayla olarak da bilinen Soğukoluk Yaylası, İskenderun ile Belen arasında bulunan bir doğal güzelliktir. İki ilçeden de çokça ziyaret edilen yayla, yaz aylarında adeta bir tatil bölgesine dönüşmektedir. Burada yer alan pansiyonlar ve kamp alanları oldukça revaçtadır. Eşsiz bir doğal güzelliğe sahip olan yaylada piknik yapmak, doğa yürüyüşleri ve körfezin manzarasını muhteşemdir. Kafeterya ve restoranların da bulunduğu yaylada keyifli bir gün geçirebilirsiniz.

Cin Kulesi (Payas Kalesi)

İnsanlık tarihi kadar eski zamanlara dayanan bir bölge olan Payas, İskenderun ve Dörtyol ilçeleri arasında bulunmaktadır. Yöre; Anadolu, Ortadoğu ve Suriye yollarının kesişim noktasındadır ve tarihi öneme sahiptir. Burası Haçlı Seferleri’nin birincisinde Hıristiyanların Anadolu’dan çıkış kapısı görevi üstlenmiştir. Payas’ta bulunan Cin Kulesi, 13’üncü yüzyılda inşa edilen bir gözetleme kulesidir. Tabiat olayları nedeniyle tahribata uğramış olan kule, 1570’lerde aslına uygun bir şekilde yeniden inşa edilmiştir. Osmanlı döneminde Sokullu Külliyesi ile bağlanan bu kule bölgede görülmesi gereken tarihi yapılardan biridir.

Sokullu Külliyesi

Sokullu Mehmet Paşa tarafından 1574 yılında inşa ettirilen külliye, Payas’ta yer almaktadır. Külliye, imparatorluk ordusunun doğu seferlerine gidişi esnasında lojistik ikmal üssü olarak kullanılmıştır. Külliyenin içinde hacca giden Müslümanların uğradığı bir de kervansaray mevcuttur. Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde de geçen külliye; camii, dua kubbesi, çeşme, hamam, medrese, çarşı, mahalle mektebi, han, özel daireler, yemekhane ve köprüyü kapsamaktadır.

Damlataş Mağarası

Payas’ta bulunan Damlataş Mağarası da İskenderun’da ziyaret edilebilecek yakın yerler arasındadır. Amanos Dağları’nda yer alan Sincan köyündeki mağara, 120 milyon yıllık bir tarihe sahiptir. Yakın bir tarihte keşfedilerek ziyarete açılan mağara, denizden yaklaşık olarak 550 metre yüksekliktedir. Uzunluğu yaklaşık 100 metre olan mağaraya 200’e yakın merdiven basamağı tırmanarak çıkılabilmektedir. Sarkıt ve dikitlerden oluşan muhteşem güzellikteki mağara görülmeye değerdir.

Arsuz Plajı

İskenderun’a 33 kilometre uzaklıkta bulunan Arsuz Plajı, aslında Arsuz ilçesi sınırlarındadır. Ancak bölgede denize girilebilecek en güzel plaj olduğu için  İskenderun’a gidenlere önermekteyiz. Suyu sıcak olan plaj, yaz aylarında bölge sakinlerinin yoğun ilgisini çekmektedir. Sahilinde kafeterya, bar ve restoranlar bulunan plajda keyifli bir gün geçirebilirsiniz. Ayrıca sahilde kamp kurmak da mümkündür.

İskenderun’da nerede ne yenir?

Zengin bir kültüre sahip olan İskenderun, aynı çeşitliliğini mutfağına da yansıtmıştır. Ağırlıklı olarak buğday ve buğday ürünlerinden meydana gelen İskenderun mutfağında, ayrıca çeşitli bitkiler, baharatlar, et, sakatat ve deniz ürünleri de yaygın olarak tüketilmektedir. Zeytinyağının da etkin olduğu mutfakta, yörede yetişen turunç ve cevizden yapılan reçeller kahvaltılarda bolca kullanılmaktadır. Küflü çökelek de denilen sürk de ilçede tadılması gereken lezzetlerden biridir. Şalgamdan yapılan içecek de ilçede öne çıkmaktadır. İlçenin popüler etli lezzetleri arasıda ise çiğköfte, içliköfte ve Belen tavası bulunmaktadır. Deniz ürünlerini de yaygın olduğu İskenderun’da, yöresel lezzetleri bulabileceğiniz çok sayıda restoran ve lokanta mevcuttur.
İlçede öne çıkan restoranlar; deniz manzarasıyla öne çıkan, lezzetli yemeklerinin yanı sıra mezeleriyle ünlü Beyaz Saray Restoran, deniz kenarında yer alan ve et, kebap ve şiş yemekleriyle ünlü Liman Kebap Çöp Şiş, yöresel ev yemekleriyle ünlü Belgin Abla Mutfağı gibi mekanlardır. İskenderun’da yemek sonrası önerilen ünlü tatlı ise künefedir. İlçede bolca tüketilen künefenin yanı sıra lokma, kabak tatlısı ve müşebbek de sevilen tatlılar arasındadır.
İskenderun Gece Hayatı

İskenderun Gece Hayatı


İskenderun’da gece hayatı

Gece hayatının aktif olduğu İskenderun’da her zevke uygun mekanlar bulmak mümkündür. Her çeşit zevke ve bütçeye uygun gece mekanlarının yer aldığı ilçede, öne çıkan yer barlar sokağıdır. İskenderun gece hayatının oldukça canlı yaşandığı bu sokakta pek çok mekan yan yana yer almaktadır. Gece kulüpleri, canlı müzik kafeteryaları, barlar, türkü evleri ve meyhanelerin bolca bulunduğu ilçede öne çıkan mekanlardan bazılarını sizler için derledik.
İskenderun’un ünlü gece kulüplerinden olan Cocktail Roof, her gece hareketli ve canlıdır. Ayrıca haftanın belirli günleri canlı müzik performanslarının sergilendiği Nevizade Bar ve Kara Kedi Karaoke Bar da ilçenin aktif mekanları arasındadır. rakı balık ikilisini buluşturmak isteyenlere ise Çilingir Meyhanesi’ni önerebiliriz. Türkü dinleyerek içkisini yudumlamak isteyenlerin tercihi Dilan Türkü Evi, manzarayı tercih edenler için Terrace Bistro, alkollü içeceklerin yanında nargile sevenler için Barcode Cafe Lounge ve Garaj Cafe Lounge öne çıkmaktadır.