TatilCity.NETTatilCity.NET

İyidere Gezi Rehberi

Rize’nin küçük ve şirin sahil ilçesi İyidere, il merkezine 15 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Doğusunda Derepazarı, batısında Of, güneyinde Kalkandere ilçeleriyle komşu olan İyidere’nin yüzölçümü 25 kilometrekaredir. İlçe, eskiden Aspet adıyla biliniyordu, ancak ilçeden geçen İyidere Çayı'ndan dolayı bugünkü adını almıştır. Başlıca tarım ürününün çay olduğu ilçede, turizm bakımından önemli yerler Yalıköy ve Sarayköy Plajları'dır. İyidere’nin gezilebilecek tarihi ve doğal yerleri olarak Yalıköy, Köşklü ve Denizgören köylerinde yer alan taş kemer köprüler, su değirmenleri ve Pileki Mağarası öne çıkmaktadır. Ayrıca geleneksel feretiko olarak bilinen Rize bezi dokumacılığının yapıldığı atölyeler de görülmeye değerdir.İyidere ilçe merkezi, deniz kenarında yer almaktadır. Güneyinde boydan boya Doğu Karadeniz dağlarının yer aldığı ilçede, güney yönünde rakım yükselmektedir. En önemli akarsuyu olarak İyidere Çayı’nın yer aldığı ilçede, kıyı kesimleri ılık ve bol yağışlıdır. Dağlık bölgelere doğru iklim sertleşmektedir. Kadınların genellikle çay tarımıyla uğraştığı, erkeklerin ise ilçedeki çay fabrikalarında çalıştığı İyidere’de, balıkçılık da yaygın bir ekonomik faaliyettir. İlçede üç tane kamuya, 12 tane ise özel sektöre ait çay fabrikası mevcuttur.Bölge genelinde olduğu gibi tarihi oldukça eskilere dayanan İyidere’de, tarihsel süreç içerisinde Roma, Bizans ve Pontus hakimiyeti yaşanmıştır. Fatih Sultan Mehmet, 1461’de bölgeyi Osmanlı İmparatorluğu topraklarına dahil etmiştir. Eski adı Aspet olan yerleşim, Cumhuriyetin kurulmasının ardından bucak statüsünü, 1990 yılında ise ilçe statüsünü almıştır.

İyidere’ye nasıl gidilir?

Rize il merkezine 15 kilometre uzaklıkta yer alan İyidere’ye ulaşım oldukça kolaydır. İlçeye özel araçla gidilebileceği gibi Rize il merkezinden her gün karşılıklı düzenlenen minibüs seferleriyle de ulaşılabilmektedir. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerden İyidere ilçesine havayoluyla gitmek için ise Trabzon Havalimanı kullanılmalıdır. THY ve özel havayolu firmalarının her gün uçuşlar düzenlediği Trabzon Havalimanı, İyidere’ye 57 kilometre uzaklıktadır. Havalimanından servis araçları, taksi veya kiralık araçla İyidere’ye ortalama bir saatte gidilebilmektedir.

İyidere’de doğa sporları

Rize’nin küçük ve şirin ilçesi İyidere, doğa sporlarına uygun bir coğrafyaya sahiptir. İlçede akan İyidere Çayı, başta rafting ve yüzme olmak üzere su sporlarına elverişlidir. Ayrıca İyidere plajları da kulaç atmak isteyenlere temiz bir deniz sunmaktadır. Doğa yürüyüşlerinin yapılabildiği çok sayıda parkura sahip ilçede, Pileki Mağarası bölgesi en çok tercih edilen rotalara sahiptir. Burada gerçekleştirilen Doğa Yürüyüşü ve Mesire Alanları Projesi ile çeşitli düzenlemeler yapılmıştır. Söz konusu proje ile bölgede araç yolunun yanı sıra üç kilometrelik yürüyüş yolu yapılmıştır. Bu parkur, dere kenarından Pileki Mağarası'na devam etmektedir. Saklı bir cennet olan rota üzerinde, değirmenler, köprüler, mesire alanları ve çok sayıda doğal güzellik bulunmaktadır. Ayrıca zipline parkuruna da sahip olan Pileki Mağarası bölgesinde, çok sayıda aktivite gerçekleştirilebilmektedir.Rafting için elverişli olan İyidere Çayı, uygun debisiyle doğaseverlerin büyük ilgisini çekmektedir. Çok sayıda rafting parkuruna sahip olan Rize’de, özellikle İyidere parkuru bu spora gönül verenlerin öncelikli tercihlerinden biridir. Nitekim Türkiye Rafting Şampiyonası’nın bir ayağı da her yıl İyidere’de yapılmaktadır. Ayrıca ilçede tırmanış, bisiklet turu gibi aktivitelere uygun rotalar da mevcuttur.

İyidere’de gezilecek yerler

Pileki Mağarası

İyidere ilçesinde görülmesi gereken tarihi güzelliklerin başında gelen Pileki Mağarası, halihazırda bir buçuk kilometresi gezilebilen bir mağaradır. İnsan eliyle yapılan mağara, yöre sakinleri tarafından pileki taşı çıkarmak için Milattan Önce 2300’lü yıllardan 1980’li yıllara kadar kullanılmıştır. Günümüzde pek kullanılmayan pileki taşı, eskiden yöre mutfağında ekmek pişirmek için mutlaka olması gereken bir malzemeydi. Pileki taşının içi oyularak üzerinde ekmek pişirilmekteydi. Pileki Mağarası’nın çevresi oyularak bu taşlardan çıkarılmaktaydı. Hatta bu taşlar deniz yolu ile çevre bölgelere de pazarlanmıştır. Halihazırda gezilebilecek durumda olan mağaranın içinde biriken toprak çıkarılmıştır. Turizme kazandırma çalışmaları devam eden Pileki Mağarası’nda bir sergi açılması ve taşın çıkarılmasında kullanılan araçlar ve ekmek yapımında kullanılan malzemelerin sergilenmesi amaçlanmaktadır. Bir müze olarak planlanan mağarada ayrıca bir de restoran açılması düşünülmektedir.

Hacı Efendi Camii

İyidere’nin tarihi yapıları arasında yer alan Hacı Efendi Camii, eski bir ahşap caminin yerine 1930’lu yıllarda inşa edilmiştir. Geleneksel ahşap özelliklere sahip eski caminin yerine yapılan Hacı Efendi Camii, kırma çatılı bir yapıdır. Zemin katında kurs bulunmaktadır. Süslemelerin yer almadığı bu sade camii, halen ibadete açıktır.

İyidere Plajı

Sadece ilçede değil, aynı zamanda Rize genelinde en güzel plaj olarak bilinen İyidere Plajı, son yıllarda daha çok öne çıkmıştır. Bunun nedeni ise Karadeniz otoyolunun, kıyı şeridinin doğal dokusunu büyük oranda bozmasından kaynaklanmaktadır. Temiz denizi ve kumsalıyla dikkat çeken plaj, yaz aylarında binlerce kişiye hizmet vermektedir. Ayrıca ilçede yer alan Sarayköy ve Yalıköy plajları da yoğun olarak tercih edilmektedir.

Yalıköy

İyidere’ye bağlı olan Yalıköy, bir balıkçı kasabası özelliği taşımaktadır. İyidere-Fatsa karayolu üzerinde yer alan Yalıköy’de, balıkçılığın yanı sıra fındık da yetiştirilmektedir. İyidere’de görülmesi gereken yerler arasında bulunan bu kasabada, güneşin doğduğu yerde dağın üstü tıraş edilmiştir. Böylece güneşin 15 dakika daha erken doğması sağlanmıştır. Kesik görünen dağın üstü ilgi çekici bir görüntü oluşturmaktadır.

İyidere’de nerede ne yenir?

Rize mutfak kültürünün özelliklerini taşıyan İyidere ilçesinde, tarım alanlarının sınırlı olması ve iklim nedeniyle sebze ve meyve yetiştiriciliği sınırlıdır. Bu durum yemek kültürünü de etkilemiştir. İlçede arıcılık ve bal üretimi yaygındır. Ayrıca pekmez üreticiliği de yapılmaktadır. İlçe mutfağında öne çıkan hammaddeler, mısır unu, karalahana, fasulye, kabak ve bölgenin ünlü balığı hamsidir. Ayrıca hayvansal gıdalar da yöre mutfağını zenginleştirmektedir.İyidere’de özellikle tadılmasını önerdiğimiz lezzet tel helvadır. Ayrıca hamsi ile yapılan lezzetlerin de yaygın olduğu yöre mutfağında; pekmezli kabak, hamsili ekmek, hamsili pilav, muhlama, pepeçura, turşu tavalı, lahana sarması, Laz böreği, enişte lokumu, mısır ekmeği, korkoto çorbası, fasulye çorbası, pazı tavalisi, turşu tavalisi, lahana rohtikosu, lahana haşlaması, hamsi çığırtası ve kiremitte hamsi gibi lezzetler de yaygındır.İyidere’de yer alan restoran ve lokantalarda bu lezzetleri tadabilirsiniz. Karadeniz mutfağının seçkin lezzetlerini de tadabileceğiniz bu restoranların öne çıkanlarını; Hazar Pide, Bizim Köşe Lokantası, Manolya Pastanesi, Emice Pide, Kafkas Pastanesi, Merkez Lokantası, Konak Unlu Mamulleri, Samsat Çiğköfte, Ensar Balık, Bizim Yöre Şarküteri ve Mavera Et Balık Restaurant olarak sıralayabiliriz.

İyidere’de gece hayatı

Rize’nin İyidere ilçesinde gece hayatı konusunda pek seçenek yoktur. İlçede yer alan az sayıdaki kafeterya ve çay bahçesinde akşamları zaman geçirebileceğiniz gibi sadece 15 kilometre mesafede yer alan Rize’nin nispeten daha hareketli barlarını da tercih edebilirsiniz. İyidere’de yer alan Filiz Cafe ve Keyf Cafe ilçenin öne çıkan mekanları arasındadır. Gece hayatı için Rize il merkezini tercih edenler ise daha fazla seçeneğe sahiptir. İl merkezinde yer alan Kaptan More, Taka Bar, Salto Bar, Own Cafe Bar, Sazende Cafe, Safir Cafe ve Beyaz Köşk Cafe gibi mekanlarda gecenin ilerleyen saatlerine kadar eğlenceli zaman geçirebilirsiniz.