TatilCity.NETTatilCity.NET

İzmir Tarihi Asansör Gezi Rehberi

İzmir Tarihi Asansör Gezi Rehberi

İzmir Tarihi Asansör Gezi Rehberi


İzmir Tarihi Asansör Gezi Rehberi

İzmir’in gezilmesi gereken noktaları arasında yer alan Tarihi Asansör, kentin en güzel tarihi kulesi olarak nitelendirilmektedir. Söz konusu kulede, aralarında 58 metre yükseklik bulunan Mithatpaşa Caddesi ile Şehit Nihatbey Caddesi arasında işleyen iki asansör mevcuttur. Musevi iş insanı Nissim Levy tarafından 1907 yılında yaptırılan asansörün amacı, aralarında 155 merdiven bulunan iki semti hızlı ve pratik olarak birbirine bağlamaktır. Günümüzde kentin turistik değerlerinden biri haline gelen İzmir Tarihi Asansör; kültür, dinlenme ve eğlence yeri olarak hizmet vermektedir. Halen faaliyette olan asansörün üst katında bir kafeterya ve seyir terası bulunmaktadır. Turistlerin büyük ilgi gösterdiği asansör, yöre sakinleri tarafından Asansör Çıkmaz Sokağı diye bilinen, resmi adı ise Dario Moreno Sokak’tadır. Taş olan alt bölümlerinin üzerinde tuğla ile inşa edilen kule, Şehit Nihatbey Caddesi’ne ulaştığı noktada ahşap bir balkona sahiptir. Bu terastan İzmir’i kuşbakışı olarak izlemek oldukça keyiflidir.
İzmir Tarihi Asansör’ün yapılması, 100 yıl öncesinde ilginç bir hikayeye dayanmaktadır. O dönem İzmir’in Yahudi nüfusunun yoğun olduğu, bir bölümü deniz seviyesinde, diğer bölümü ise sarp bir kayanın üzerinde bulunan Karataş semtinde, caddeler birbirine yüksek merdivenlerle bağlanıyordu. Karataş Merdivenleri veya Devidas Merdiveni adı verilen bu merdivenler bir kazaya neden olmuştur. Merdivenlerden inerken, düşerek ayağını kıran Devidas Ailesinin babasının yaralanması üzerine, arkadaşı Nissim Levy bir projeyle Tarihi Asansörü inşa ettirmiştir. İlk yıllarında hidrolik pompa ve suyla çalıştırılan asansör, sonraki yıllarda elektrikle çalışacak hale getirilmiştir. Bir dönem farklı kişiler tarafından işletilen asansör, 1942 yılında Şerif Remzi Reyent tarafından satın alınmıştır. Reyent’in vefatının ardından yeğeni Ayşe Ökmen’e miras kalan asansör, Ökmen tarafından 1983 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağışlanmıştır.
Restore edilerek bugünkü haline kavuşan asansör, halihazırda İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketi Grand Plaza tarafından işletilmektedir. Balkonunda her gün pek çok konuğu ağırlayan asansör, kentte en güzel kuşbakışı manzarayı sunmaktadır. Kafeterya restoranında ise ana yemek çeşitleri ve atıştırmalıkların yanı sıra içecekler de sunulmaktadır.

İzmir Tarihi Asansör’e nasıl gidilir?

Konak’ın Karataş semtindeki İzmir Tarihi Asansör, oldukça pratik ulaşım olanaklarına sahiptir. Alt girişi Mithatpaşa, üst girişi Şehit Nihatbey caddelerinde yer alan asansöre ulaşmak için Konak’tan Balçova, Narlıdere ve Fahrettin Altay yönüne giden belediye otobüsleri kullanılabilir. Mustafa Kemal Sahil Bulvarı’nda bulunan Asansör durağında indikten sonra birkaç dakikalık yürüyüşle asansöre ulaşılabilmektedir.
Ayrıca Konak Vapur İskelesi ile Konak Metro İstasyonu da yakındaki toplu ulaşım noktaları arasındadır. Taksi ile Konak Meydanı’ndan ortalama 10 dakikada Asansör’e gidilebilirken, sahilden yürüyerek de ulaşılabilmektedir. Sahil boyunca iki kilometrelik yolu en fazla yarım saatte kat ederek asansöre gidilebilir. İzmir Tarihi Asansör’e özel araçla ulaşmak isteyenlerin ise bağlantılı caddelerde park sorunu yaşayabileceğini vurgulamak gerekiyor.
İzmir Tarihi Asansör çevresinde doğa sporları

İzmir Tarihi Asansör çevresinde doğa sporları


İzmir Tarihi Asansör çevresinde doğa sporları

Konak ilçesinde tarihi bir kule olan Tarihi Asansör, doğa sporları ve diğer spor aktiviteleri için uygun bir ortam sunmamaktadır. Ancak asansör yakınlarında ve İzmir genelinde doğa sporları için pek çok uygun yer bulunmaktadır. Doğayla iç içe olup, şehrin stresinden kaçmak isteyenlerin en yaygın etkinliği trekkingdir. Hem şehir merkezi hem de çevre ilçeler bakımından trekking için oldukça elverişli olan İzmir’de; kuş sesleri arasında, temiz havada keyifli yürüyüşler yapabilirsiniz.
İzmir’de doğa yürüyüşleri için en çok tercih edilen bölgeler; Küçük Menderes Deltası, Ödemiş Bozdağlar, Nif Dağı, Kozak Yaylası, Gölcük Gölü, Gediz Deltası Sulak Alanı, Karaburun Yarımadası, Belevi Gölü, Tire, Menderes Karacadağ, Buca ve köyleri, Balçova Narlıdere sırtları, Güzelbahçe, Karabel, Çiçekli, Kemalpaşa Bayındır, Ovacık ve Şirince gibi yerlerdir. İzmir şehir merkezinde ise Kültürpark, Kordon sahili, Karşıyaka sahili, Bayraklı sahili, Bostanlı sahili, Güzelyalı sahili, Buca Hasanağa Bahçesi, Bornova Sakarya Parkı ve İnciraltı Çakalburnu rekreasyon alanı, kolay yürüyüş parkurlarına ev sahipliği yapmaktadır.
İzmir Tarihi Asansör’de gezilecek yerler

İzmir Tarihi Asansör’de gezilecek yerler


İzmir Tarihi Asansör’de gezilecek yerler


Asansör Seyir Terası

Bir kule şeklinde inşa edildiği için İzmir Tarihi Asansör’de gezilebilecek yerler sınırlıdır. Asansörün en çok ilgi çeken yeri seyir terasıdır. Yukarı çıkınca hem gece hem de gündüz eşsiz bir manzara konukları beklemektedir. Buradan Konak, Karşıyaka ve İnciraltı bölgelerini dürbünle izlemek ziyaretçilerin vazgeçilmezleri arasındadır.

Asansör Teras Kafe

Asansörün terasında bulunan kafeterya, gece gündüz hizmet vermektedir. Burada bir mola verip bir şeyler yemek ve içmek isteyenlerin tercih ettiği kafeteryada, etkileyici manzara karşısında alkollü veya alkolsüz içeceklerinizi yudumlayabilirsiniz. Haftanın her günü ziyarete açık olan asansörün yoğun ilgi gören kafeteryasında yer bulmak genellikle zordur.

Ceneviz Restaurant

Akşam saatlerinde terasta yemek yemek için tercih edilen Asansör Ceneviz Restaurant, özellikle yaz aylarında tıklım tıklım dolmaktadır. Keyifli bir akşam yemeği için konukların tercih ettiği restoranda çoğunlukla fiks menü mevcuttur. Rezervasyonla gidilmesi önerilen Ceneviz Restaurant’ta fiyatların biraz yüksek olduğunu belirtmekte fayda var.

Dario Moreno Sokağı

İzmir Tarihi Asansör’ün yakınında gezilebilecek yerlerden birisi kentteki en ünlü sokaklardan olan Dario Moreno Sokağı’dır. İsmini İzmir aşığı Dario Moreno’dan alan sokak, oldukça keyifle gezilecek yerler arasındadır. Musevi asıllı Türk piyanist, sanatçı ve tiyatro oyuncusu Dario Moreno, ömrünün büyük bölümünü İzmir’de geçirmiştir. Sanatsal özellikleri ve tarihi yapısıyla her gün çok sayıda turisti ağırlayan Dario Moreno Sokağı’nda yürürken, Moreno’nun sevdiği şarkıları duyabilirsiniz. Sakin bir hayatın sürdüğü sokakta, biri Dario Moreno’ya, diğeri ise Enrico Macias’a ait iki tane büst bulunmaktadır. Her iki sanatçı da İzmir için eserler üretmiş kişiler olduğu için sokağa büstleri yapılmıştır. Ruhunu dinlendirmek isteyenlerin keyifle gezinti yaptığı Dario Moreno Sokağı’nda, şirin kafeteryalar bulunmaktadır. Rum evlerinin de yer aldığı sokakta, tarihi yapıları inceleyip huzurla vakit geçirebilirsiniz.

İzmir Tarihi Asansör çevresinde nerede ne yenir?

Ege mutfağının eşsiz lezzetlerine ev sahipliği yapan İzmir’de, asansör çevresinde bulunan restoran ve lokantalarda bu lezzetleri tadabilirsiniz. Bölgede bulunan çok sayıda mekanda, yöresel lezzetlerin yanı sıra Türk ve dünya mutfağından seçkin lezzetleri de bulabilirsiniz. Asansör yakınındaki Dario Moreno Sokağı’nda, nefis yemekler yiyebileceğiniz çok sayıda restoran bulunmaktadır. Kumru ve boyozun en lezzetli yapıldığı yerler arasında bulunan Dario Moreno’da, ayrıca midye çeşitleri ve bergamotlu çay oldukça yaygın tüketilmektedir.

Ceneviz Restaurant

İzmir Tarihi Asansör Ceneviz Restaurant, asansörde yer alan tek restorandır. Terasta hizmet veren restoranda, özellikle akşam yemekleri tercih edilmektedir. Yaz aylarında yoğun ziyaretçi çeken restoranda, keyifli bir akşam yemeği yiyebilmek için rezervasyon yapılması önerilmektedir. Deniz ürünleri ve ızgara gibi lezzetlerin ağırlıkta olduğu mekanda alkollü içecekler de bulunmaktadır.

Asansör Teras Kafe

Teras Kafe, asansörün terasında yer alan yiyecek ve içecek hizmeti veren bir mekandır. Heyecan verici bir manzaraya karşı oturarak, hem yemek yiyebileceğiniz hem de alkollü veya alkolsüz içeceklerini yudumlayabileceğiniz kafede, aperatif tatlar yoğun olarak tüketilmektedir.

Taş Ev Coffee

Dario Moreno Sokağı’nda yer alan Taş Ev Coffee, sunduğu ev sıcaklığı ile konuklarının ilgisini çekmektedir. Özellikle tiramisu ile ünlü bu kafeterya; iki katlı bir evin restore edilmesi sonucu hizmete girmiştir. Kafeteryanın alt katı ile dışarısı klasik kafe görüntüsü sergilerken, üst kat nefis dekorasyonuyla ilgi çekmektedir. Üst kata dışarıdan taş merdivenle çıkılmaktadır. Eski dokuma halılarla kaplı üst katta; çiçekli koltuklar, duvardaki nostaljik kanvas tablolar görenleri hayran bırakmaktadır. Atıştırmalıkların ve bol seçenekli içeceklerin yer aldığı Taş Ev Coffee’ye uğramanızı öneririz.
İzmir Tarihi Asansör çevresinde gece hayatı

İzmir Tarihi Asansör çevresinde gece hayatı


İzmir Tarihi Asansör çevresinde gece hayatı

İzmir Tarihi Asansör bölgesinde hareketli bir gece hayatı dikkat çekmektedir. Muhteşem bir manzarası bulunan Tarihi Asansör çevresi; her zevke uygun bar, pub, gece kulübü ve meyhaneye ev sahipliği yapmaktadır. Lüks ve ilgi çekici mekanların da bulunduğu bölgede, gece hayatının ve manzaranın keyfini sabahın ilk ışıklarına kadar yaşamak mümkündür. İzmir Tarihi Asansör’de yer alan Teras Kafe ve Ceneviz Restaurant da alkollü içki seçenekleriyle akşamları yoğun ilgi çeken mekanlar arasındadır.