
Karahallı Gezi Rehberi
Karahallı Gezi Rehberi
Uşak ilinin bir ilçesi olan Karahallı, kent merkezine 65 kilometre mesafededir. Doğusunda Sivaslı, batısında Ulubey, güneydoğusunda Denizli’ye bağlı Çivril, güneybatısında Bekilli ilçeleri ile komşu olan Karahallı, dağlık bir arazi üzerine kurulmuştur. Tarıma elverişli arazi miktarının az olduğu ilçe, daha çok tekstil sektörüne yönelik dokumacılık faaliyetleri ile öne çıkmaktadır. 337 kilometrekare yüzölçümüne sahip olan ilçe, deniz seviyesinden 873 metre yüksekliktedir. Bölgenin en önemli tarihi yapısı olan Clandras Köprüsü, yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktasıdır. Clandras Köprüsü, geçmiş dönemlerde bir TRT televizyon ekibi tarafından görülmüştür. Fotoğrafı çekilerek, televizyon ekranlarında tanıtılmaya başlandıktan sonra köprü ülke çapında bir ün kazanmıştır. Yöreye yolunuz düşerse, kaliteli tekstil ürünlerinden satın alabilirsiniz. Bunun dışında ilçenin simge yapılarından olan başta Clandras Köprüsü olmak üzere Hacı Gedik Köprüsü ve Pepuza Antik Kenti’ni mutlaka görmelisiniz.Karahallı’ya nasıl gidilir?
Uşak merkeze 65 kilometre uzaklıkta olan Karahallı’ya karayolu ile ulaşmak son derece kolaydır. Karahallı-Sivaslı arası 29 kilometre, Karahallı-Bekilli arası 16 kilometre, Karahallı-Çivril arası 25 kilometre ve Karahallı-Dinar arası mesafe 82 kilometredir.
Karahallı’da doğa sporları
Karahallı’da doğa sporları
Coğrafi yapısı doğa sporlarına uygun olan ilçede, trekking başta olmak üzere bazı doğa sporları yapılmaktadır. Özellikle Uşak genelinde faaliyet gösteren Uşak Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü (UDOSK) tarafından yılın belli zamanlarında düzenlenen trekking faaliyetleri çevre il ve ilçeden gelen sporcuların katılımıyla yapılıyor. Avgan Köyü, Karayakuplu Köyü, Clandras Köprüsü ve piknik alanı, Kırkyaren Köyü, Hasköy’ün bulunduğu yerleşim alanlarını kapsayan trekking, doğa sporu sevenlerin buluşma noktası konumundadır. Öte yandan bölgede, kampçılık da yaygın olarak yapılmaktadır. Doğa içinde sessiz ve huzurlu bir şekilde zaman geçirmek isteyen doğa severlerin uğrak noktası olan Karahallı’da, gerek yerel yönetimler eliyle gerekse bölgede faaliyet gösteren bağımsız doğa sporları kulüp ve dernekleri bölgenin bu anlamdaki potansiyelinin ortaya çıkarılması konusunda çalışmalarını sürdürüyor. Doğa sporlarına son derece uygun yapısı ile dikkat çeken bölgenin doğa sporları nezdinde turizm getirisinin de artması hedefleniyor.
Karahallı’da gezilecek yerler
Karahallı’da gezilecek yerler
Clandras Köprüsü
Banaz Çayı üzerinde bulunan Clandras Köprüsü, aslında bir su kemeridir. İlçe merkezine 35 kilometre mesafede yer alır. Köprünün hemen yanı başındaki antik kente, nehirden su taşımak amacıyla yapılan su kemeri, kanyonun en dar ve en sarp noktasındadır. Su seviyesinden yaklaşık 24 metre yükseklikte olan köprünün, kemer uzunluğu yaklaşık 17 metredir. İki ucu, dağ kayalarının yarı beli üzerine oturtulan köprünün eni ise 1.75 metredir. Kemerin taşları, kalemle işlenmiş ve zıvanalı olarak birbirine kenetlenmiştir. Helenistik dönem mimarisi özellikleri taşıyan, oldukça dar ve tek kemerli bir yapı olan köprü, hali hazırda kullanılmamaktadır.Clandras Köprüsü ile birçok rivayet anlatılmaktadır. Bu rivayetlerden birine göre, köprü: Lidyalılar tarafından, kral yolu üzerinde çayı geçmek için yapılmıştır. Çünkü kral yolu buradan geçmektedir. M.Ö. 600 yılında yapıldığı tahmin edilen köprü, doğal afet ve tahribatlar nedeniyle kesintilere uğramasına rağmen, kanallar restore edilebilmiştir. 2014 yılında restore edilerek, sağlamlaştırılan köprü, eşsiz bir görünüme sahiptir. Öyle ki, yemyeşil bir ortamda günümüzden yüzlerce yıl önce, 2500 yıl önce yapılmış bir köprüdür. Güzelliğinden ve ihtişamından bir şey kaybetmeyen köprünün, bugün yakınında bulunan elektrik santralinden boşaltılan fazla sular 17 metre yükseklikten dökülürken, tam bir şelale görüntüsü yaratmaktadır. Köprünün çevresi ise mesire yeri olarak, bölge insanına hizmet vermektedir. Özellikle, yöre halkı pazar günleri ve Hıdırellez gününde burada piknik yapmaktadır.
Hacı Gedik Köprüsü
Uşak-Karahallı karayolu üzerinde bulunan Hacı Gedik Köprüsü’nün herhangi bir kitabesi yoktur. Ancak, bazı kaynaklar köprünün 1880 yılında Uşaklı Hacı Mustafa Efendi tarafından yaptırıldığı belirtilmektedir. Hatta köprünün yapılışı ile ilgili birçok rivayet anlatılır. Söylenenlere göre; Hacı Mustafa Efendi bir halı tüccarıdır. Bir gün sırtında halılar ile Hacı Gedik Köprüsünden önce burada bulunan herhangi bir köprüden geçerken, düşme tehlikesi geçirir. Atlattığı bu tehlikeden sonra kendi kendine, “Allah’ım, beni zengin et ki, buraya büyük bir köprü yaptırayım” der. Aradan yıllar geçer ve Hacı Mustafa Efendi zengin olur ve verdiği sözü tutar. Söz konusu köprünün Hacı Mustafa Efendi tarafından yaptırıldığı anlatılır. Kesme taştan yapılan köprünün uzunluğu 26 metre, genişliği ise 4.5 metredir. 1955 yılında Uşak Valiliği tarafından onarılan köprü, günümüzde hizmet vermeye devam etmektedir.Pepuza Antik Kenti
Karayakuplu Köyü sınırları içinde bulunan Pepuza Antik Kenti, Anadolu’nun Frigya bölgesi antik kenti konumundadır. Hristiyanlığın kayıp mezhebi Montanismin merkezi olarak kabul edilen kent, bölgenin en eski tarihi yapılarındandır. Antik dönem yazarı Epiphanios, şehrin yaklaşık olarak 377 yılında tek tanrıcıların saldırılarıyla yıkıldığını anlatmaktadır. Fakat bir başka antik dönem yazarı Hirokles ise buradan bir piskoposluk olarak bahsetmektedir. Şehrin tamamen ortadan kalkmadığına işaret eder. Hristiyanlığın kayıp mezhebi montanizmin ortaya çıktığı düşünülen Pepuza’nın, M.S. 150 yılında ortaya çıkan montanizmin kurucusu Montanus adında bir rahip ile Maximilia ve Priscila adında iki ruhani kadın tarafından kurulduğu tahmin edilmektedir. Uşak Müzesi’nde bulunan bir yazıta göre; Manisa Alaşehir tarafında kurulan Montanizm, kurucusu Montanus’un kendini peygamber ilan eder, bu kanyondaki Pepuza ile Tymion kentlerini de bu akımın merkezi haline getirir.Karahallı’da nerede ne yenir?
Anadolu’nun zengin mutfaklarından biri olan Uşak’ın yöresel yemekleri arasında; tarhana çorbası, keşkek, katmer, döndürme böreği, çömlek eti veya çömlek kebabı, alacatene, Uşak usulü muska böreği, demir tatlısı, cendere tatlısı öne çıkmaktadır. Uşak’ın bu lezzetli yöresel yemeklerini ise, Uşak Konağı, İlyas Usta Lokantası ve Tarhanababa‘da deneyimleyebilirsiniz. Karahallı yöresinde, özellikle Ciğerci Arif Ustanın yalnızca cumartesi günleri satışı yapılan, ekmek arası ciğer kavurmasını tatmalısınız. Bunun dışında, yöreye özgü kar şerbeti, mutlaka denenmelidir. Şerbetin sadece cumartesi ve Pazar günlerinde yaz aylarında satıldığını hatırlatmak isteriz.
Karahallı’da gece hayatı