TatilCity.NETTatilCity.NET

Kartepe Gezi Rehberi

Kartepe Gezi Rehberi

Kartepe Gezi Rehberi


Kartepe Gezi Rehberi

Kocaeli’ne bağlı tatil beldelerinden olan Kartepe, İstanbul’a yakınlığı nedeniyle yerli ve yabancı turistlerin en çok ziyaret ettiği ilçeler arasında yer almaktadır. Kayak merkeziyle ünlü olan, ancak sadece kayak için değil, aynı zamanda çevre gezileri için de gayet uygun bir bölge olan Kartepe, Maşukiye’ye 16 kilometre mesafede bulunmaktadır. Kartepe’nin merkezi konumundaki Köseköy, oldukça eski bir yerleşim yeri olarak dikkat çekmektedir. Yerleşimin 17’nci yüzyılın başlarında yoğunlaştığı dikkat çekse de yapılan araştırmalar, bölgedeki yerleşimin Bitinya Krallığı’na kadar dayandığına dair veriler ortaya çıkarmıştır. İpek Yolu’nun da yakınında bulunan Kartepe’nin, Osmanlı İmparatorluğu döneminde önemli bir konuma sahip olduğu ifade edilmektedir.
Marmara Bölgesi’nin en yüksek noktaları arasında yer alan Kartepe, Kocaeli’nin doğusunda, İzmit ile Sapanca Gölü arasında bulunmaktadır. Günümüzde kış turizmi bakımından oldukça gelişmiş olan ilçe, her yıl aralık ayının ortalarından itibaren hareketlenmeye başlar. İstanbul’a yaklaşık bir saat mesafede yer alan bölge, kar tatili için İstanbulluların en çok tercih ettiği yerlerin başında gelmektedir. Yaz döneminde de hareketli olan Kartepe’de; bu aylarda kamp, binicilik, golf, trekking, ATV turu, bisiklet ve su kayağı gibi sporlar yaygın olarak yapılmaktadır.

Kartepe’ye nasıl gidilir?

Ulaşım olanakları açısından pek çok seçenek barındıran Kartepe, özel araçların yanı sıra şehirlerarası otobüslerle de gidilebilecek tatil beldelerinden biridir. İlçeye şehirlerarası otobüslerle gitmek isteyenler, İstanbul veya Ankara otogarlarından hareket eden araçları kullanabilirler. Ankara’ya üç saatlik uzaklıkta bulunan ilçeye, İstanbul’dan ise sadece bir saatte gidilebilmektedir. İstanbul’daki trafik durumu göz önüne alındığında bu süre biraz daha uzayabilmektedir.
Eğer özel aracınızla İstanbul’dan Kartepe’ye gitmek istiyorsanız, TEM otoyolundan İzmit ve Kartepe tabelasını takip etmelisiniz. Bir ila bir buçuk saat arasında sürecek bir yolculuk sonucunda Kartepe’ye ulaşmak mümkündür. Özel araçla Ankara’dan Kartepe’ye gitmek isteyenler ise yine TEM otoyolunu kullanarak, Sapanca gişelerden geçip İzmit yönüne devam etmelidirler. Yaklaşık 8 kilometrenin sonunda Maşukiye’ye ve ardından Kartepe’ye ulaşılabilmektedir.
Kartepe’de doğa sporları

Kartepe’de doğa sporları


Kartepe’de doğa sporları

Halihazırda kendisi bir spor merkezi olan Kartepe’de pek çok etkinlik yapılabilmektedir. Bunların başında ise kayak veya snowboard gelmektedir. Ayrıca kızakla kaymanın da yaygın olduğu bölgede, karın tadını çıkarmak için kartopu oynamak da tercih edilen eğlenceli aktivitelerden biridir. ATV turları için tercih edilen bölgede, Maşukiye’den start alan ATV turlarına katılabilirsiniz. Öte yandan karlı dönemde gittiğinizde buradaki kayak merkezinde kar motoru kiralayarak dolaşmak da mümkündür.
Dev ağaçlarla kaplı ormanlık bir bölgede yer alan Kartepe’de doğa yürüyüşleri en yaygın sporlar arasında bulunmaktadır. Doğanın keyfini çıkararak, bölgede bulunan çok sayıdaki parkurdan birinde eğlenceli yürüyüşler yapılabilmektedir. Kış aylarında karda, bahar ve yaz aylarında ise yaylalarda yürüyebilirsiniz. Bisiklete binmek isteyenler ise Kartepe yakınında bulunan Sapanca Gölü kenarındaki yolu tercih edebilirler. Bölgede bisiklet kiralayabilir, manzaranın keyfini pedal çevirerek yaşayabilirsiniz.
Kartepe’de gezilecek yerler

Kartepe’de gezilecek yerler


Kartepe’de gezilecek yerler


Kartepe Kayak Merkezi

Kartepe’nin tatil için tercih edilmesinin başta gelen nedeni, burada yer alan Kartepe Kayak Merkezi’dir. Bölgede hizmet veren Green Park Kayak Merkezi, zorluk derecesine göre her seviyeye hitap eden pistlere sahiptir. Zirveye, üç tanesi telesiyej biri de teleski olmak üzere dört ayrı liftten çıkılabilmektedir. Kayak merkezinde bulunan odada kiralanabilen ekipmanlarla kayak yapılabildiği gibi tatilciler kenti ekipmanlarını da yanlarında getirebilmektedir. Kayak dışındaki kar sporlarının da yapılabileceği Kartepe Kayak Merkezi’nde kar kalınlığı kış aylarında iki metreye kadar çıkabilmektedir.

Maşukiye

Kartepe’de gezilebilecek yerler arasında bulunan Maşukiye, Sapanca Gölü’nün kıyısında yer alan iki mahalleli bir tatil beldesidir. Eski adı Voçhe Hable olan belde, Kartepe’nin eteklerinde yer almaktadır. Beldenin kuruluşu 1860’lı yıllarda bölgeye gelen Abhaz ve Çerkezlerin yerleşimiyle gerçekleşmiştir. Doğal güzellikleriyle ilgi çeken bu beldede yer alan restoranlar, Kartepe’ye tatile gelenlerin yoğun ilgisini çekmektedir. Kiremitte pişen taze alabalıklar, nefis sebzelerle yapılan mezeler ve salataları oldukça lezzetli olan bu restoranların yanı sıra beldede doğayla iç içe keyifli vakit geçirilebilir.

Hikmetiye Camii

Kartepe’ye bağlı Derbent’te yer alan Hikmetiye Camii, II. Abdülhamit’in sarayda çalışan görevlisi Habibe Hanım burada hayatını kaybettikten sonra inşa edilmiştir. İkinci Abdülhamit tarafından 1899 yılında yaptırılan cami, daha sonraki yıllarda restore edilmiştir. Kartepe’de görülmesi gereken tarihi yapılar arasında bulunan Hikmetiye Camii, 1967 Adapazarı depreminde zarar görmüş, 1999 Marmara depreminde ise minaresi yıkılmıştır. Koruma altına alınmış olan caminin restorasyonu 2014 yılında tamamlanmıştır.

Kuzu Yaylası

Kartepe yakınlarında bulunan Kuzu Yaylası Milli Parkı, kayın ağaçları arasında kamp yapılabilen bir doğa harikasıdır. İlkbaharla birlikte canlanan bölgede çadır kurmak ve doğa yürüyüşlerine çıkmak isteyenlerin tercih ettiği Kuzu Yaylası, milli park statüsünde olduğu için ücretli hizmet vermektedir. İçinde Milli Parklara ait bir tesisin bulunduğu yaylada; yiyecek-içecek gibi ihtiyaçlar karşılanabilmektedir. Buradan Kartepe’nin zirvesine yürüyerek iki saatte ulaşmak mümkündür.

Aygır Deresi

Kartepe’nin en güzel doğal kaynaklarından olan Aygır Deresi, zirveden aşağıya doğru kıvrıla kıvrıla inerek Sapanca Gölü’ne dökülmektedir. Dere üzerinde bulunan Maşukiye Şelalesi bölgede mutlaka görülmesi gereken bir güzelliğe sahiptir. Yaz aylarında doğa yürüyüşleri için uygun olan Aygır Deresi, ayrıca küçük göletlerinde yüzme imkanı da sunmaktadır. Vadide bulunan alabalık restoranlarında taze balık, salata ve meze yiyerek karnınızı doyurabilirsiniz.

Uzuntarla Tabiat Parkı (Ormanya)

Ormanya adıyla da bilinen Uzuntarla Tabiat Parkı, Kartepe’nin ziyaret edilmesi gereken bir diğer doğal güzelliğidir. Tertemiz havası ve meşe ağaçlarıyla kaplı bölgede, özellikle hafta sonları sayıları artan ziyaretçiler hem piknik yapabilmekte, hem de burada yer alan hayvanat bahçesini gezebilmektedir. Yakında bulunan Ketenciler Köyü'ndeki golf sahası da konukların keyifli vakit geçirdiği yerler arasındadır.

Kartepe’de nerede ne yenir?

Kartepe’de öne çıkan lezzetlerin başında taze alabalık, kiremitte köfte, ayva tatlısı, pişmaniye, Gebze mantısı, çene suyu ve ovma çorbası gibi tatlar gelmektedir. Tabi bölgede en yaygın tüketilen lezzetin sucuk ekmek olduğunu da belirtmeden geçmeyelim. Tüm kayak merkezlerinin vazgeçilmez lezzeti olan sucuk ekmek, pratikliği bakımından burada da yaygın olarak pişirilip yenmektedir. Kahvaltı ve yemek için çok sayıda seçeneğe sahip olan Kartepe’de, alabalık restoranları sabahları serpme kahvaltı da sunmaktadır. Maşukiye’de yer alan bu restoranlar da bölgede yaygın olarak tercih edilmektedir.
Muhteşem manzaraya sahip bu restoranlarda doğayla iç içe keyifli kahvaltılar ve yemekler yenilebilir. Kartepe bölgesinde öne çıkan restoranlar ise Soğuksu Mahallesi’nde taze alabalık yiyebileceğiniz Cansu Alabalık, Çınarlı’da şelale manzarası eşliğinde otopark, çocuk oyun alanı ve balık havuzlarına da sahip olan Vadi Restaurant; kiremitte helvası ile ünlü olan bölgenin popüler restoranı Maşukiye Değirmen Restaurant, Yazıcılar Restaurant ve Yayla Alabalık gibi işletmelerdir.
Kartepe’de gece hayatı

Kartepe’de gece hayatı


Kartepe’de gece hayatı

Kış aylarında oldukça hareketli olan Kartepe’de gece hayatı da oldukça aktiftir. Kayak sezonunun açılmasına paralel olarak gece hayatının da canlandığı bölgede, en çok tercih edilen mekanlar kayak merkezi ve otellerde bulunmaktadır. Bu mekanlarda canlı müzik performanslarının yanı sıra DJ performansları, yarışmalar ve konserler yapılmaktadır.
Bölgede gece hayatının aktif olduğu mekanların başlıcaları; Green Park Otel Bar, Nicomedia Bar, Kadıkonağı Bar ve Körfez Bar gibi işletmelerdir. Ayrıca kış aylarında bölgede düzenlenen festivaller de gece hayatının canlanmasını sağlamaktadır. Üniversite öğrencilerinin yoğun olarak tercih ettiği Kartepe’de, kayak sonrası partiler oldukça yaygın olarak yapılmaktadır. Sabahın ilk saatlerine kadar süren bu partilerde langırt, kayak, paintball ve kareoke yarışmaları özellikle ilgi çekmektedir.