Kastamonu kültürel zenginliği ve doğal güzellikleri ile ünlü Karadeniz Bölgesi’nin en önemli illerinden biri konumundadır. İl 7 bin yıllık tarihi geçmişe sahip bir müze şehir görünümü veren Kastamonu, dünyanın en güzel köşelerinden biridir. Öte yandan Kastamonu dağları, kanyonları, göl ve akarsuları, denizi ve yemyeşil ormanlarıyla birçok alternatif turizm destinasyonları sunan tatil bölgesidir.Kalesi, saat kulesi, camileri, medreseleri, han, hamam, şadırvanları, bedestenleri, külliyeleri ve geleneksel Türk evi ve Osmanlı mimarisi örneklerinin yoğun olarak yer edindiği nadir kentlerimiz içindedir. Ilgaz Dağı Milli Parkı, dağcılık ve kış sporları için kayda değer bir merkez iken; zengin orman örtüsü, çeşitli yaban hayvanları, piknik yerleri ile mutlaka görülmesi gereken illerimizin başında geliyor.
Kastamonu, yılın 12 ayı turizm hizmeti sunuyor
Kastamonu ili doğal ve kültürel değerler yönünden oldukça zengindir. Küre Dağları, bir milyon yıllık Ilgarini Mağarası, dünyaca ünlü macera dolu Valla Kanyonu, Ilgaz Dağı kış sporları turizm merkezi, Karadeniz `e 170 kilometrelik sahili, kaya mezarları, yaylaları, konakları, Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait tarihi ve mimari özelliklere sahip olan yapıları söz konusu zenginliklerden sadece bir kaçıdır. Kastamonu`daki turizm potansiyeli aynı zamanda çeşitlilik arz ediyor. Kıyı turizminden kış turizmine çok geniş bir yelpazede yılın on iki ayında turizm hizmetleri sunan Kastamonu, sevdiklerinizle hoş vakit geçirebileceğiniz önemli bir turizm kentidir.
Bölge orman varlığı ve ağaç türleri açısından oldukça zengindir
Bitki örtüsü bakımından oldukça zengin bir alana sahip olan Kastamonu’da Devrekani dolayları orman örtüsünden yoksundur. Ancak bu kesimlerde de seyrek ağaç, çalı ve orman kalıntıları vardır. Eğimin daha yumuşak olduğu bu kesimler kestane rengi toprakları görmek mümkündür. Kıyıdan iç kesimlere gidildikçe yükselti artar, bu kesimde kayın ve köknar ağaçlarına rastlamak mümkündür. Podzolik toprakların yayım alanı olan bu bölgede, alt örtü durumundaki eğreltiotu kayda değer önemdedir. Buradaki kayın, köknar ve çam ormanları, işletmeye elverişli ve iyi niteliklidir. İnebolu ve Cide'nin güneyindeki sırtlarda egemen olan çam, köknar ve kayın türleri arasında yer yer ıhlamur, kestane, karaağaç, gürgen, mersin, kavak, dişbudak ve ahlat türleri bulunur.
Kentteki milli parklar birçok yaban hayvanına ev sahipliği yapıyor
Ilgaz Dağı Milli Parkı'nda bol ve bütün yıl akışlı akarsuları ile zengin bitki örtüsünün oluşturduğu şartlar; karaca, geyik, yaban domuzu, kurt, ayı, tilki gibi, yaban hayatı türlerine uygun yaşama ortamı sağlıyor. Küre Dağları Milli Parkı Batı Karadeniz Bölümünün Küre Dağları üzerinde en zengin faunaya sahip yörelerinden biri arasında yer alır. Parkta yaşayan hayvanlar arasında geyik, karaca, ayı, kurt, tilki, çakal, tavşan, yaban domuzu, ötücü kuşlar ve yırtıcı kuşlar ile sürüngenler bulunur.
Muhteşem doğası ile Kastamonu ilçeleri sizi bekliyor
Şenpazar
Ortalama 5 bin nüfuslu küçük bir ilçe olan Şenpazar, Küre Dağları üzerinde kurulur. Şenpazar; Azdavay-Pınarbaşı-Cide ilçeleri arasında bulunur.
Bozkurt
Karadeniz sahilinden 2 kilometre içeride olan Bozkurt ilçesinin merkeze olan uzaklığı 95 kilometredir.
Seydiler
Kastamonu’nun kuzeyinde Devrekani ve Ağlı ilçeleri arasında yer alan Seydiler, 1991 yılında ilçe statüsüne kavuşmuştur.
Azdavay
Kastamonu’nun 71 kilometre kuzeybatısında yer alan Azdavay, Küre Dağları’nın merkezinde bulunan birkaç yerleşim yerinden biridir.
Abana
Antik dönem ismi Aiginetes olan Abana, il merkezinin 110 kilometre kuzeyinde yer alır. Abana 1968 yılında ilçe statüsüne kavuşmuştur. İlçede nüfus özellikle az aylarında sahil turizmi ve düzenlenen festivalle birlikte oldukça artış gösterir.
Cide
İl merkezine uzaklığı 135 kilometre olan ilçenin toplam nüfusu yaklaşık 20 bindir.
Taşköprü
Kastamonu’nun 42 kilometre kuzeydoğusunda Gökırmak Havzası’nda kurulu olan Taşköprü, Kastamonu’n en büyük ilçelerinden biridir.
İnebolu
Kastamonu’nun 95 kilometre kuzeyinde ve Karadeniz sahilinde bulunan İnebolu, nüfus bakımından en kalabalık ilçelerindendir.
Tosya
Tosya ilçesi, Kastamonu’nun güneydoğusunda Devrez Vadisi’nin verimli toprakları üzerine kuruludur. Kastamonu’nun en büyük ilçesi olmaz özelliğini taşır.
İhsangazi
Ilgaz Dağı eteklerine kurulan İhsangazi 1987 yılında ilçe statüsüne kavuştu. İl merkezine uzaklığı 37 kilometre uzaklıkta bulunan ilçe, yaklaşık 5 bin kişilik nüfusa sahiptir.
Hanönü
Kastamonu’nun 69 kilometre kuzeybatısında yer alan Hanönü ilçesi aynı zamanda en doğudaki ilçemiz olarak Sinop ili ile sınırdaş konumdadır.
Çatalzeytin
1954 yılında ilçe statüsüne ulaşan Çatalzeytin, Karadeniz kıyısındaki ilçelerden biridir. İl merkezine uzaklığı 98 kilometre olan ilçe, muhteşem doğal güzelliklere sahiptir.
Küre
Küre Dağları üzerine kurulu olan ve 1926 yılında ilçe konumuna ulaşan ilçe, Kastamonu’nun kuzeyinde sahil yolu üzerinde 69 kilometre mesafededir.
Doğanyurt
1990 yılında ilçe statüsüne kavuşan Doğanyurt ilçesi, Cide ve İnebolu ilçeleri arasında, Karadeniz sahilinde yer alan küçük bir ilçedir. İlçenin, il merkezine uzaklığı 125 kilometredir.
Devrekani
İl merkezine uzaklığı 30 kilometre olan ilçenin, toplam nüfusu yaklaşık 13 bindir.
Ağlı
İlin kuzeyinde yer alan ve Kastamonu il merkezine 56 kilometre mesafede olan Ağlı ilçesi, Küre Dağları’nın yoğun ormanları içindedir. 1990 yılında ilçe statüsüne kavuşan Ağlı, muhteşem doğal güzelliklere sahiptir.
Daday
Kastamonu’ya 33 kilometre uzaklıkta bulunan Daday ilçesinin toplam nüfusu 9 bindir.
Pınarbaşı
Kastamonu’nun kuzeybatısında 92 kilometre uzaklıkta yer alan Pınarbaşı ilçesi, Küre Dağları’nın merkezinde bulunur. Pınarbaşı, 1998 yılında ilçe statüsüne kavuşmuştur.
Araç
İl merkezine 44 kilometre mesafede bulunan ilçe Kastamonu Karabük karayolu üzerindedir.
Hava veya deniz yoluyla kente ulaşım oldukça kolaydır
Karayolu
Kastamonu, İstanbul’a 500 kilometre, Ankara’ya 240 kilometre uzaklıktadır.
Denizyolu
Karadeniz'e 170 kilometrelik bir sahil bandına sahip olan Kastamonu’n altı ilçesi deniz kıyısında yer alır. İnebolu ilçesinde küçük tonajlı gemilerin yük alıp boşaltabilecekleri bir limana sahiptir. Ayrıca Cide, Abana, Çatalzeytin ilçelerinde küçük limanlar bulunur.
Havayolu
5 Temmuz 2013 tarihinde hizmete açılan Kastamonu Havalimanı'nda Kastamonu-İstanbul arası direkt seferler vardır. Aktarmalı olarak diğer uçuşlar da düzenlenir. İl merkezine uzaklığı 10 kilometre olan havalimanına ulaşım, Cumhuriyet Meydanı Müftülük Binası önünden kalkan dolmuşlarla sağlanabilir.
Kastamonu ucuz uçak bileti
[wprpi by=”tag” post=”10″ icon=”none”]
[wprpi by=”tag” post=”10″ icon=”none”]
[wprpi by=”tag” post=”10″ icon=”none”]
Kastamonu otelleri, hem de çok ucuz.. Bütçenize uygun tatil fırsatları ile uygun Kastamonu uçak bileti web sitemizde!
Kastamonu’da yapılacak şeyler
Kastamonu, Karadeniz’in giriş kapısı.. Kastamonu gezilecek yerler sizler için bir rehber gibi hazırlandı.
Coğrafi olarak zengin bir konuma sahip olan Kastamonu; denize kıyısı olması, kayak merkezleri, tarihi yapılar, doğal zenginliği ile birçok doğa sporunu yapmaya elverişlidir. Kastamonu'da yapılabilen doğa sporlarını şöyle sıralayabiliriz; olta avcılığı, dağ yürüyüşü, doğa yürüyüşü, kaya tırmanışı, kampçılık, avcılık, yamaç paraşütü, dalgıçlık, rüzgar sörfü, çim pateni, jeep safaridir.
Kastamonu Gezi Rehberi
Şapka ve Kıyafet Devrimi’nin ilk adımı Kastamonu’da atıldı
Eski bir yerleşim alanı olduğu bilinen Kastamonu yöresi M.Ö. 18. Yüzyılda Gas'lara ev sahipliği yaptı. Adını da muhtemelen bu kavimden alan Kars, daha sonraları sırasıyla; Hititler, Frigler, Kimmerler, Lidyalılar, Persler, Pontuslular, Romalılar ve Bizanslılar' ın egemenliği altına girdi. Romalıların bu yörede kurduğu Paflagonia adlı eyaletin merkezi olan Pompeipolis höyüğü, bugünkü Taşköprü ilçesi olduğu biliniyor.Öte yandan Bizans hanedanı Kommenoslar tarafından yapılan ve Kastamonu şehrinin tarihsel yapısını belirleyen Kastamonu Kalesi, görkemli görüntüsüyle ziyaretçilerini selamlamaya devam ediyor. Anadolu'ya Türklerin gelmesinden sonra Danişmentlilere, Anadolu Selçuklularına, Çobanoğullarına, Candaroğullarına (İsfendiyaroğullarına), Osmanlı İmparatorluğuna kapılarını açan Kastamonu, bu medeniyetleri bağrına bastı. Fatih Sultan Mehmet döneminde Osmanlı Devletine bağlanan Kastamonu’da, herhangi bir istilaya veya çatışma yaşanmadı.
Kadınlar Milli Mücadele’nin sıra neferi oldu
Milli Mücadele sırasında lojistik destek açısından en güvenilir bölge olan Kastamonu, İnebolu Liman’ından Ankara'ya malzeme, cephane ve asker sevkiyatında önemli fayda sağladı. Yöre halkı yaz kış demeden bölgenin güç ulaşım koşullarına rağmen topyekun bu mücadeleye destek verdi. Şehit Şerife Bacı, Halime Çavuş bu olağanüstü fedakarlığın ve cesaretin sembol isimlerden oldu. İnebolu'da Kayıkçılar Loncası İstiklal Madalyası ile ödüllendirildi. Türkiye'nin çağdaşlaşmasında da Kastamonu kayda değer öneme sahip. Mustafa Kemal Atatürk 23 ila 31 Ağustos 1925 tarihleri arasında ‘Şapka ve Kıyafet Devrimi'ni Kastamonu ve İnebolu'da başlattı.
Kastamonu’nun doğal ve tarihsel güzellikleri ile buluşmaya hazır mısınız?
İl merkezinde Cumhuriyet Mahallesi’nde bulunan Kastamonu Arkeoloji Müze binası 1917 yılında inşa edildi. Mimar Kemalettin Bey tarafından yapılan bu bina, İttihat ve Terakki cemiyeti, parti binası ve 2. İstiklal Mahkemesi olarak kullanıldı. Günümüzde ise arkeoloji müzesi olarak hizmet veren binada Kastamonu ve çevresinde yapılan arkeolojik çalışmalar sonucu elde edilen Roma, Bizans, Candaroğulları Beyliği ve Osmanlı Dönemine ait buluntular sergileniyor. Bunlar dışında müze içinde birçok lahit ve heykeller bulunan müze yürüyerek ulaşılabilirsiniz.
İl merkezinde Atabey Gazi Mahallesi’nde yer alan Kastamonu Kalesi, 112 metre yüksekliktedir. 12 yüzyılda Bizans Döneminde yapılan kale; Candaroğlu Beyliği ve Osmanlı döneminde onarımdan geçirildi. Bugünkü şekli Osmanlı dönemini andıran kale, 155 metre uzunluğa ve 50 metre genişliğe sahiptir. Günümüze bu kalenin surları, duvarları, kuleleri ve burçlarına ulaşıldı. Kastamonu merkezde bulunan Sinanbey Parkı’ndan Şeyh Şaban-ı Veli Külliyesine giden yoldan ulaşım sağlayabileceğiniz kaleye dolmuşlar da gidebilirsiniz.
Kastamonu iliPınarbaşı ilçesine bağlı Muratbaşı Köyü sınırları içinde yer alan Valla Kanyonu, ilçe merkezine 26 kilometre mesafededir. Valla Kanyonu Devrekani Çayı ile Kanlıçayın birleştiği yerden başlar. Muratbaşı Köyü’nden Valla Mahallesine kadar stabilize bir yol bulunur ve bu yol sayesinde kanyona ulaşmak mümkündür. Valla Mahallesi’nden sonra yaklaşık 1.5 kilometre orman içinde patika bir yol ile devam edilir.
Pınarbaşı ilçe merkezine 12 kilometre mesafede ve Ilıca Köyü içinde yer alan Ilıca Şelalesine ulaşmak için Ilıca Köyünden yaklaşık yarım saat patika bir yoldan yürümelisiniz. Şelale 10 metre yükseklikte dökülür ve burada bir havuz oluşur. Şelale suyunun döküldüğü bu havuzun etrafı ağaç ve bitkilerle muhteşem bir manzara sergiler. Şelale çevresinde gezinti yapabilir ve suyun oluşturduğu kayalar da birbirinden güzel fotoğraflar çekebilirsiniz.
Cide ilçe merkezine 11 kilometre mesafede yer alan Gideros Koyu; meşe, kayın ve çam ağaçlarının yeşillikleri arasındadır. Doğal güzellikleri ile ön plana çıkan koyun adı Cenevizliler döneminden gelir. Burada iki tane balıkçı lokantası ve birkaç ev bulunur.
İl merkezinde Hükumet Konağı’nın arka tarafında bir tepe üzerinde yer alır. 1885 yılında İstanbul Sarayburnu’ndan buraya getirilen yapı, burada aynı şeklide inşa edildi. Sultan II. Abdülhamit zamanında yapılan kale, kare bir kaide üzerinde yer alır. Kastamonu Saat Kulesi, 12 metre yüksekliktedir ve açık sarı ve açık yeşil kesme taşlardan inşa edilmiştir. İki katlı olan kulenin üzeri piramidal bir örtü ile örtülüdür ve günümüzde kule hala kullanılır.
Liva Paşa Konağı ve Etnografya Müzesi
Mirliva Sadık Paşa tarafından 1879-1881 yılları arasında inşa edilen Liva Paşa Konağı ve Etnografya Müzesi, 1978 yılında Kültür Bakanlığı tarafından restore 1997 yılında müze olarak hizmete açıldı. İki girişi bulunan müze, üç katlıdır ve müze giriş katında Kastamonu’nun tarihi yansıtan fotoğraflar yer alır.
Ilgaz Doruk Mevkii
Çankırı ve Kastamonu ilerimizin sınırları içerisinde bulunan ve turizme katkı sağlayan Ilgaz Doruk Mevki, iki ille sınırı bulunan bu doğa harikası Ilgaz doruk mevki her mevsimde farklı bir yönüyle her yıl yerli ve yabancı turistleri ağırlar. Kış ayında birçok ziyaretçi açısından cazibe noktası olan Ilgaz Doruk Mevkii, yaz aylarında doğa sporları ile tercih edilen konumdadır. Buraya gelen ziyaretçiler kışın gönüllerince kayak yapabilir ve kuzey yamacında bulunan konaklama tesislerinde konaklayabilirsiniz.
Küre Dağları Millî Parkı, Karadeniz Bölgesinin batısında Küre Dağları üzerinde yer alır. Park Kastamonu ve Bartın il sınırları içindedir. Türkiye’nin varlığını koruyan nadir yerlerden biridir ve birçok güzelliği bünyesinde barındırır. Sizin de yolunuz Kastamonu’ya düşerse mutlaka uğrayın. Temiz havası ve bol oksijeni ile tatilinize huzur dolu dakikalar depolayabilirsiniz.
Seyahat ajandanızda festivallere de yer açın
Batı Karadeniz’in önemli şehirlerinden Kastamonu; tarihini, kültürünü ve ürünlerini düzenlediği festivallerle dünyaya tanıtmayı amaçlıyor. Herkesin kendisine göre bir etkinlik bulabileceği Kastamonu, festivallerine bir göz atmanız öneririz.
Heyamola Deniz Şenlikleri Kültür ve Sanat Festivali
Kurtuluş Savaşı sürecinde önemli bir görev üstlenen İnebolu ilçesi, Beyaz Şeritli İstiklal Madalyası’nı almıştır. Bu unvana duyulan saygı ve cesur denizcilik ruhunu gelecek nesillere aktarmak için, her yıl temmuz ayında Deniz Şenlikleri ve Kültür Festivali’nde sergiler, dans gösteriler,, yarışmalar ve konserler ile yerli ve yabancı birçok turist katılım sağlar.
Uluslararası Kültür ve Sarımsak Festivali
Türkiye‘de sarımsak denince akla gelen ilk yer Taşköprü’dür. ‘Doğal Antibiyotik’ olarak da bilinen Taşköprü sarımsağının küresel ölçekte tanıtımı için belediye, 30 Uluslararası Kültür ve Sarımsak Festivali düzenler. Dört gün süren festival; at yarışları, cirit gösterisi, güzellik yarışması ve en iyi sarımsak üreticisi yarışmalarının yanı sıra, ünlü sanatçıların konserlerine de ev sahipliği yapar.
Bu tatlar, damak zevkinize başka tatlar sunacak
Kastamonu’nun yöresel yemekleri kenti ziyaret edenleri kendine hayran bırakıyor. Şehir, kendi ürünlerini mutfağına da yansıtıyor. Tosya üzümü ve pirinci, İnebolu kestanesi, Azdavay armudu, Araç ceviz ve kızılcığı, Taşköprü eriği ve sarımsağı; şehrin en meşhur ürünleri arasında yar aır. Hamur işi ve et yemeklerinin ön planda olduğu Kastamonu mutfağı, oldukça geniş bir menüye sahiptir.
Etli Ekmek
Her ne kadar ‘Etli Ekmek’ denince aklımıza Konya gelse de, Kastamonu’nun etli ekmeği, damaklarınızda farklı bir tat bırakacak. Önce Anadolu’da sıkça kullanılan sac, hamuru pişirmek için hazır hale getirilen hamur, pişirililir ve içine kıyma konulduktan sonra kapatılır.
Banduma
Hamur işi ve etin bir araya geldiği bir yemek olan banduma, karbonhidrat ve protein açısından zengin bir yemektir. Hindi eti, yufka ve cevizden yapılan yemekte hindi eti yerine tavuk eti de tercih edilebilirsiniz.
Patates Paçası
Patates paçası, meşhur Taşköprü sarımsağının kullanıldığı bir lezzet olarak karşımıza çıkar. Patates haşlandıktan sonra ezilerek püre haline getirilir. Püre haline gelen patates daha sonra nişasta, yoğurt ve sarımsak ile karıştırılır. Hazırladığınız karışımı ocakta ya da fırında pişirebilirsiniz.
Ekşili Pilav
Et ve hamur işinden biraz uzaklaşıp, baklagillere ve sebzelere doğru yol aldığımızda ekşili pilavla karşılıyoruz. İnce bulgur ve mercimek pişirilirken bir yandan da soğan ile tereyağı hazırlanır.
Püryan Kuyu Kebabı
Yaklaşık 1.5 metre derinliğindeki özel kuyuların alt kısmında ateşte pişirilen Püryan Kuyu kebabında, yakılan ateşin ve kuyunun özelliği belirleyicidir. Daha sonra pişirilmeye hazır hale getirilen kuzular, közlenen ateşin üzerine konulur. Böylece etin yağları tepside birikir. Bu işlemden sonra kuyunun kapağı kapatılır. Burada bilinmesi gereken detay ise; kapak kapatıldıktan sonra çevresi çamurla kaplanır. Yaklaşık iki saat sonra kebap yemeye hazırdır.
Kastamonu Gece Hayatı
Sakinliği ile dikkat çeken Kastamonu sizi biraz şaşırtabilir
Kastamonu sakinliği ve soğuk geçen kışları ile bilinen bir şehirlerimiz arasında yer alır. Kış aylarında soğuk havanın iyice kendini hissettirdiği akşam saatlerinde şehir merkezinde kimse kalmaz. Bu nedenle de gece hayatı daha çok Ilgaz Milli Parkı ve çevresinde yer alan oteller içindeki bar ve restoranlarda yaşanır. Ayrıca şehir merkezi içinde birkaç tane de olsa açık kalan işletme bulunuyor.
Tarihi İksir Hanım Konağı’nda bulunan İksir Resort Town, konforlu bir konaklama merkezi arayanların ilk tercihleri arasındadır. Sunmuş olduğu konaklama hizmetinin
Kastamonu’da aslını tarihin izlerini yok etmeden yenilenen 600 senelik tarihi bir kervansarayda bulunun Kurşunluhan Otel, modernlik ile otantik atmosferi birlikte
Uğurlu Konakları; 2009 yılında inşşa edilip hizmete açılan Uğurlu Konakları Kastamonu Merkez’de bulunmaktadır. Tesis Kastamonu havalimanı‘na 20 km mesafededir. Oda