
Kavak Gezi Rehberi
Kavak Gezi Rehberi
Samsun’un doğal güzellikleriyle öne çıkan ilçesi Kavak, deniz seviyesinden 600 metre yüksekte yer almaktadır. Merkezi ve etrafı dalgalı bir coğrafyaya sahip olan Kavak’ta, kuzey bölgeler daha eğimlidir. Samsun-Ankara karayolu yönünde daha az meyilli arazi dikkat çekerken, kuzey güney ve doğu batı yönleri dere yataklarına sahiptir. Kavak ilçesindeki en yüksek nokta Hacılar Dağı olup, ilçenin başlıca akarsuyu ise Mert Irmağı’dır. Geçiş iklimi özellikleri taşıyan ilçede deniz ile kara arasında bir iklim görülse de karasal iklim daha etkindir. Yaz ayları ılık, kış ayları ise soğuk yaşanmaktadır. İlçe halkı, geçimini ağırlıklı olarak tarım ve hayvancılıktan sağlamaktadır.Kavak’taki ilk yerleşimin ne zaman başladığı tam olarak tespit edilememiş olsa da bölgedeki ilk yerleşimin ilçenin kuzeydoğusunda bulunan Kaledoruğu höyüğünde olduğu tahmin edilmektedir. Kıyı bölgesindeki bu yerleşim, zamanla iç kesimleri de kapsayacak şekilde yayılmıştır. Kaledoruğu höyüğünde yapılan arkeolojik kazılarda; Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait kalıntılar gün yüzüne çıkarılmıştır. Höyüğün en alt kısmında Hitit kalıntıları bulunmuş, ancak Hititler zamanında buranın yerleşim değil, garnizon olduğu tahmin edilmektedir. İlçe 15’inci ve 16’ncı yüzyıldaki kayıtlarda “Nefs-i Kavak” şeklinde tanımlanmaktadır. İlçenin isminin, buraya yerleşen bir Türkmen soyundan gelmiş olabileceği sanılmaktadır.
Kavak’a nasıl gidilir?
Samsun il merkezine 50 kilometre mesafede yer alan Kavak, üzerinde bulunduğu önemli yol kavşağı nedeniyle kolay ulaşım imkanlarına sahiptir. Karadeniz’i iç, güney ve batı Anadolu’ya bağlayan yol kavşağı üzerindeki Kavak’a Samsun’dan gün içinde karşılıklı düzenlenen minibüs seferleriyle gidilebilmektedir. Havza’ya 35, Merzifon’a 60, Amasya’ya 79 kilometre uzaklıktaki ilçeye özel araçla ulaşım da oldukça pratiktir.İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerden Kavak’a havayolu aracılığıyla gitmek isteyenler ise Samsun Çarşamba Havalimanı üzerinden ilçeye ulaşabilirler. Havalimanına 72 kilometre uzaklıkta yer alan Kavak’a ulaşmak için doğrudan havaalanından taksi ve kiralık araç kullanılabileceği gibi Samsun il merkezi üzerinden aktarma da yapılabilir.

Kavak’ta doğa sporları
Kavak’ta doğa sporları
Coğrafi yapısı ile doğa sporlarına uygun olan Kavak ilçesinde, doğa sporlarının geliştirilmesi için son yıllarda çalışmalar yapılmaktadır. Kavak Belediyesi tarafından yapılan çalışmalar kapsamında, ilçenin yapısına uygun olan yamaç paraşütü, kamp, doğa yürüyüşleri, binicilik ve off road parkurlar hazırlanmaktadır. Kavak’ta yamaç paraşütü için en uygun bölge, Ata Yurt köyüdür. Doğa yürüyüşleri için Çakallı köyündeki Atayolu, Sıralı köyü ve Divan Başı Göleti bölgesi oldukça elverişlidir. İlçede bisiklet turları için en uygun parkur ise Ahırlı Köyü Güven Göleti çevresinde yer almaktadır.
Kavak’ta gezilecek yerler
Kavak’ta gezilecek yerler
Yaşar Doğu Müzesi
Milli güreşçi Yaşar Doğu’nun yaşadığı evin restore edilmesiyle oluşturulan Yaşar Doğu Müzesi, Kavak ilçe merkezindeki Emirli Mahallesi’nde yer almaktadır. 2017 yılında müze olarak ziyarete açılan evde, Yaşar Doğu’nun kişisel eşyaları sergilenmektedir. Öte yandan, her yıl aynı mahallede yer alan güreş alanında Yaşar Doğu anısına geleneksel güreş müsabakaları düzenlenmektedir.Yörgüç Paşa Camii
Osmanlı dönemi yapılarından olan cami, Sultan II Murat’ın vezirlerinden Atabey Abdullah’ın oğlu Yörgüç Paşa tarafından inşa ettirilmiştir. Yörede Çarşı Camii adıyla da bilinen yapının ilk hali ahşaptır. Ardından yıkılan cami, bölge sakinlerinin de yardımıyla Hacı Yusuf tarafından 1911’de kesme taştan yeniden inşa edilmiştir. 1920’de bir Rum ustanın yaptığı minareyle ilgili bir iddiaya göre, minarenin şerefesi kilise mimarisine benzediğinden, Rum usta bir köylü tarafından öldürülmüştür. Bir başka iddia ise caminin eskiden kilise olduğu yönündedir.Bekdemir Köyü Cami
Kavak ilçe merkezine 15 kilometre uzaklıktaki Bekdemir köyünde yer alan cami, Ladikli Hacı Abdullah tarafından 1596’da inşa ettirilmiştir. Önceleri Ladik yolunda olan cami, 300 yıl önce bu köye taşınmıştır. Mihrabın üzerinde bal petekleri bulunan cami, bir dönem burada arıların yaptığı bal ile bilinmekteydi. Bu balların satılıp camiye halı ve gaz lambası alındığı belirtilmektedir. Çivi kullanılmadan inşa edilen cami, meşe ağaçları baltayla yontularak yapılmıştır.Çakallı Taşhan
Kavak’ın görülmesi gereken tarihi yapılarından Çakallı Taşhan, eski Ankara-Samsun karayolu üzerinde Çakallı mevkiinde yer almaktadır. 13’ncü yüzyılda, II. Gıyaseddin Keyhüsrev zamanında İpek Yolu üzerinde inşa edilen han, Selçuklu kervansaraylarının bu bölgedeki tek örneği olarak bilinmektedir. Yüksek bir kapıdan girilen hanın cephesi, düzgün kesme taşlardan harç kullanılmadan inşa edilmiştir. Karma tip hanlar grubunda değerlendirilen yapı, yarı kapalı bir avluya sahiptir. Han 1650’de onarımdan geçirilmiş ve Osmanlı döneminin özelliklerini yansıtan eklemelerle büyütülmüştür. Son alarak 2012’de restore edilen han, günümüzde ise büyükşehir belediyesinin işlettiği bir restorana ev sahipliği yapmaktadır. Burada Kavak’ın ünlü lezzetleri menemen, kaz tiridi ve gözlemeler yapılmaktadır.Kaledoruğu Höyüğü
Kavak’ın tarihi hakkında önemli veriler sunan Kaledoruğu Höyüğü, ilçenin Yenicami Mahallesi’nde yer almaktadır. Yaklaşık olarak 25 metre yüksekliğe sahip höyük, oval şekildeki dik yamaçlı bir tepe üzerindedir. Höyüğün üzerinde kale kalıntıları dikkat çekerken, yapılan arkeolojik araştırmalar, buranın Bakır Çağı’nda önemli bir yerleşim yeri olduğunu göstermektedir. Stratejik konumu nedeniyle Hititler zamanında Amasya-Samsun yolunu denetlemek amacıyla bir garnizon işlevi gören höyük, ilginç gömütlere sahiptir. Burada cenin pozisyonunda yatırılan ölüler dikkat çekmektedir. Höyükte kap, balta, hançer gibi malzemeler gün yüzüne çıkarılmıştır.Kavak’ta nerede ne yenir?
Samsun ve Karadeniz mutfak kültürünün özelliklerini taşıyan Kavak, aynı zamanda kendine özgü lezzetlere de sahiptir. İlçede yaygın olarak tüketilen kaz tirit yemeği ve menemen oldukça meşhurdur. Çakallı Menemeni adıyla bilinen ve Çakallı köyünde yapılan Kavak menemeni muhteşem bir lezzettir. Kavak’ta hizmet veren çok sayıda restoran ve lokantada bu yöresel lezzetlerin tadabileceğiniz gibi bölge mutfağının seçkin lezzetlerini de tadabilirsiniz.Çok sayıda menemencinin yer aldığı ilçede, bu lezzetin en güzel yapıldığı mekanları; Çakallı köyünde bulunan Mutlu Menemen, Ünal Menemen, Menemenci Nadirin Yeri, Muhtarın Yeri, İnanç Kardeşler Menemencisi, Kardeşler Menemen, Menemenci Çelebi, Tarihi Çakallı Hanı, Asmaaltı Menemen, Çelebi Menemen, Menemenci Alaattin, Menemenci Hocanın Yeri ve Kervan Melemen olarak sıralayabiliriz.
Ayrıca ilçede faaliyet gösteren diğer restoranları ise Menemenci Kelin Yeri, Boğaziçi Menemen, Taka 61 Menemen, Menemenci Demircioğlu, Menemenci Selahattin, Taka 61 Et Lokantası, Ünal Restoran Menemen, Ercan Menemen, Tekeli Dinlenme Tesisleri, Alara Izgara ve Kozan Oğlu Et Mangal olarak sayabiliriz.

Kavak’ta gece hayatı