TatilCity.NETTatilCity.NET

Kavaklıdere Gezi Rehberi

Muğla’nın denizden uzak ilçeleri arasında yer alan Kavaklıdere, turizm bakımından ildeki diğer ilçeler kadar hareketli değildir. Sessiz bir kent olmasına rağmen, doğal ve tarihi güzellikleriyle keşfedilecek yerlerden biridir. Bakır ve mermer ile ünlü ilçede, el sanatları oldukça gelişmiştir. Deniz seviyesinden 800 metre yükseklikte olan ilçenin yüzölçümü ise 363 kilometrekaredir. Tepelik yerlere ve yamaçlara kurulan Kavaklıdere ilçe merkezi, Ege’deki tipik yerleşim yerlerinden biridir. İlçe genelindeki en yüksek nokta güneyde bulunan Göktepe’dir. Geneli ormanlarla kaplı olan yörede, yaban domuzu bolca bulunmaktadır. Bu nedenle ilçe genelinde domuz avcılığı yaygındır. Deniz kıyısında yer alan ilçelere göre iklimi biraz daha sert olan Kavaklıdere’de, yaz ayları oldukça serindir. Yaylalarıyla ünlü ilçe, yaz aylarında yayla şenlikleriyle de dikkat çekmektedir. Yörük kültürünün görüldüğü Kavaklıdere’de, ayrıca her yıl Ağustos ayında Bakır ve Mermer Festivali düzenlenmektedir. Yöresel el sanatları ile yaylaları tanıtmayı amaçlayan festivalde; kültürel, sanatsal ve sportif pek çok aktivite yapılmaktadır.Muğla genelinde olduğu gibi eski bir tarihe sahip olan Kavaklıdere ilçesinde çok sayıda antik kent bulunmaktadır. Ancak yapılan araştırmalar, ilçe merkezinin ilk yerleşimcilerinin Yörükler olduğunu ortaya koymaktadır. Bölgede göçebe olarak yaşayan Yörükler, ilçenin elverişli bitki örtüsü ve iklim şartları nedeniyle yerleşik hayata başlamıştır. İlçede yer alan dereler ve etrafın dağlarla çevrili olması da güvenli bir yerleşim yeri olmasını sağlamıştır. Kavaklıdere adının da bölgenin coğrafi özelliklerinden geldiği bellidir. Belediye teşkilatının ilk olarak 19’uncu yüzyılda kurulduğu ilçede, 1919 ile 1921 arasında, İtalyan işgali yaşanmıştır. 1990 yılına kadar bucak olan Kavaklıdere, 1990’da ilçe statüsüne kavuşmuştur.

Kavaklıdere’ye nasıl gidilir?

Muğla il merkezine 55 kilometre uzaklıkta yer alan Kavaklıdere, kolay ulaşım olanaklarına sahiptir. İlçeye özel araçla ulaşmak için Muğla-Aydın karayoluna girdikten sonra 24’üncü kilometrede, Yatağan-Bozdoğan yoluna sapmak gerekmektedir. Bu yol üzerinde yer alan Kavaklıdere, Bozdoğan’a 40, Yatağan’a ise 28 kilometre mesafede yer almaktadır. Muğla il merkezinden Kavaklıdere’ye gün içinde karşılıklı düzenlenen otobüs seferleriyle de ilçeye gidilebilir.İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerden havayolu ulaşımı ile Kavaklıdere’ye gitmek için ise Muğla Dalaman Havalimanı kullanılabilir. Gün içinde pek çok uçuşun gerçekleştirildiği Dalaman Havalimanı’nda indikten sonra, 145 kilometre uzaklıkta olan Kavaklıdere’ye ulaşmak için öncelikle Muğla il merkezine ulaşmak gerekmektedir. Havayolu servis araçları, taksi veya kiralık araçlarla Muğla’ya ulaştıktan sonra otogardan Kavaklıdere’ye otobüslerle gidilebilmektedir.

Kavaklıdere’de doğa sporları

Kavaklıdere’de yapılabilecek doğa sporları için en uygun yerler, ilçenin ünlü yaylalarıdır. Yerküpe ve Gökçukur yaylaları doğa yürüyüşleri başta olmak üzere pek çok aktivite için uygundur. Ağustos ayında Yerküpe’ye yolu düşenlere ise Yerküpe Beşpınar Yağlı Pehlivan Güreşleri’ni izlemelerini ve burada düzenlenen etkinliklere katılmalarını öneririz. Yaylada düzenlenen etkinliklerde, doğa sporlarına meraklı pek çok kişi katılmaktadır. Ayrıca Beşpınar Yaylası’nda çam ormanları ve çınar ağaçları arasında piknik yapabilirsiniz. Öte yandan Kavaklıdere Dağcılık ve Yayla Şenliği de izlenebilecek bir diğer etkinliktir.Güzel trekking parkurlarının da yer aldığı Kavaklıdere’de, Göktepe bölgesinde yer alan sekiz kilometrelik orta zorluktaki rotada doğayla iç içe keyifli bir yürüyüş yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra Menteşe ile Yerküpe arasında yer alan yaklaşık 10 kilometrelik parkur da yürüyüşçülerin en çok tercih ettikleri rotalardan biridir.

Kavaklıdere’de gezilecek yerler

Hyllarima Antik Kenti

Kavaklıdere ilçe merkezine 15 kilometre mesafede yer alan Hyllarima Antik Kenti, Kavaklıdere-Yatağan karayolu yakınlarında bulunmaktadır. Bölge halkı tarafından kale olarak adlandırılan antik kentte, kalıntılar oldukça geniş bir alanı kaplamaktadır. Burasının Luvi soyundan olan Karyalılara ait bir şehir olduğu sanılmaktadır. Deniz seviyesinden 800 metre yükseklikte yer alan bin 200 seyirci kapasiteli tiyatro, tek kademeli bir yapıya sahiptir. Sahnenin çevresinde, izleyicilerin oturduğu yarım daire şeklindeki bölüm vardır. Tiyatronun yanı sıra surlarıyla da dikkat çeken antik kentte, dikdörtgen taş bloklarından yapılan surların kalınlıkları kimi yerlerde iki metreye ulaşmaktadır. Antik kentin batıdaki kapısı ise günümüze kadar sağlam olarak gelmiştir. Bu kapının Milattan Önce 400’lü yıllarda yapıldığı tahmin edilmektedir. Nekropol alanı ise definecilerin talanına uğradığı için oldukça bakımsızdır.

Kyon Antik Kenti

Kavaklıdere’ye bağlı Menteşe beldesinin Çamyayla (Bellibal) köyünde yer alan Kyon Antik Kenti, Bizans döneminde Paliapolis olarak bilinmektedir. Anlamı Helen dilinde köpek mezarı olan Kyon hakkında çok detaylı bilgiler yoktur. Kentte arkeolojik kazı yapılmadığı için şehrin tarihiyle ilgili fazla veri mevcut değildir, ancak kent kalıntıları içinde Roma döneminden kalma bir tiyatro ve çeşitli sunak taşları görülebilmektedir. Bu kentin Roma zamanında nadir sikke basılan şehirlerden biri olduğu sanılmaktadır. Kyon Antik Kenti’nde bulunan tiyatro, tepeye yaslanmış olup, evlerin arasında yer almaktadır. Yakında yer alan Hyillarima tiyatrosuna benzerliğiyle dikkat çeken Kyon Antik Tiyatrosu’nun sıralarından sadece 13’ü bugüne kadar ulaşmıştır.

İnce Kemer Köprüsü

Kavaklıdere’de bulunan İnce Kemer Köprüsü, Çavdır-Kurucova köyleri arasında yer almaktadır. Çine Çayı üzerinde yer alan köprü, Roma döneminde inşa edilmiştir. Çayın karşısındaki yerleşim birimine borularla su götürmek amacıyla yapıldığı sanılan köprü, tarih boyunca pek çok kez yıkılmıştır. Sonunda bir kralın, yıkılmayacak bir köprü yapan ustaya kızını vereceğini söylemesi üzerine genç bir usta günümüze kadar ulaşan bu köprüyü yapmıştır. Ancak kral sözünü tatmayıp, ustayı öldürtmüştür. Ustanın, ölmeden önce kralın kızı hakkında, mutluluk yüzü görmemesi ve bu köprüden geçtiği takdirde evlat sahibi olmaması şeklinde beddua ettiği rivayet edilmektedir. Bu nedenle yüzyıllar boyunca bu köprüden genç kadınlar geçmemiştir, köprüye de yöre halkı tarafından Gelin Geçmez Köprüsü adı verilmiştir. Ne yazık ki bu köprü, Adnan Menderes Barajı’nın suları altında kalarak kaybolmuştur.

Kamil Ağa Konağı

Kavaklıdere ilçe merkezinde yer alan Kamil Ağa Konağı, ilçede turistlerin en çok ziyaret ettiği yapılardan biridir. İlçeye hakim bir tepede bulunan bu tarihi konağın bodrum katında mutfak vardır. Zemin katında oda, kütüphane ve yöresel ürünler sergisi yer alan konağın üst katta ise konuklar için yatak odası ile misafir odası mevcuttur.

Yerküpü Yaylası

Kavaklıdere ilçe merkezine 15 kilometre mesafede yer alan Yerküpü Yaylası, ilçenin doğal güzelliklerinin başında gelmektedir. Menteşe Yaylası’na 2 kilometre uzaklıkta yer alan Yerküpü Yaylası, deniz seviyesinden 800 metre yüksekliktedir. Yaşlı çınar ağaçları ve kaynak sularıyla ünlü yaylada; geniş çayırlıkların yanı sıra bir şelale ve mağara da mevcuttur. Her yaz güreş şenliklerinin düzenlendiği yayla, ayrıca ev sahipliği yaptığı konserler ve etkinliklerle turistlerin büyük ilgisini çekmektedir. Yaylanın girişinde yer alan 100 metre uzunluğundaki mağara, tek galeriye sahiptir. Genişliği 3 ila 10 metre arasında değişen mağaranın tavan yüksekliği ise 2 ila 8 metre arasındadır. Turistlerin ilgiyle gezdiği mağaranın içinde sarkıtlar, dikitler, damlataşları ve küçük su havuzları dikkat çekmektedir. Öte yandan Kavaklıdere’de yer alan Gökçukur Yaylası da görülmeye değerdir. Denizden bin 700 metre yüksekte yer alan tamamı ormanlarla kaplı bu yaylada konaklama tesisi de vardır.

Menteşe Beldesi

Kavaklıdere’ye bağlı bir Yörük yerleşimi olan Menteşe, ilçe merkezine beş kilometre uzaklıktadır. Koca Çay’ın yer aldığı vadinin dik yamaçlarına kurulmuş olan belde, tarihi evleriyle dikkat çekmektedir.

Bakırcılar Çarşısı

Kavaklıdere ilçe merkezinde yer alan Bakırcılar Çarşısı, ilçenin mutlaka görülmesi gereken yerlerinden biridir. Çünkü ilçenin ünlü bakır ve kalay işlemeciliği bu otantik çarşıda yapılmaktadır. Hünerli sanatkarların işlediği bakır ve kalayları burada görebilir, yapılan işlemleri izleyebilirsiniz.

Kavaklıdere’de nerede ne yenir?

Muğla mutfak kültürünün özelliklerini taşıyan Kavaklıdere’de, özellikle sebze yemeklerinde ve hamur işlerinde zengin bir çeşitlilik dikkat çekmektedir. İlçede yaygın olarak tüketilen çorbalar; dutmeş, Arap aşı çorbası, un tarhanası, topak tarhana, çopur, işkembe, üzüm hoşafı, makarna çorbası gibi lezzetlerdir. Salatalarıyla da ünlü olan Kavaklıdere’de; Büryan Kebabı, Piliçli Bamya, Mumbar Dolması, Muğla Kebabı, Tavuk Dolması, Ekşili Tavuk, Tavuk Yahni, Et Yahni, Kanlı Kavurma, Muğla Tavası, Muğla Güveci gibi lezzetler öne çıkmaktadır. Keşkeğin de yaygın olarak tüketildiği ilçede, sebze yemeklerinden öne çıkanlar ise Galli Patlıcan, Yumurtalı Patlıcan, Yağlı Patlıcan, Taze Patlıcan Dolması, Nohutlu Pırasa, Taze Bakla, İç Bakla, Bakla Kavurması, Börülce Kavurması ve Bakla Yoğurtlaması gibi lezzetlerdir. Kavaklıdere’de ayrıca otlu yemekler de ünlüdür. Hamur işlerinde ise ilçede Cızdırma, Muğla Simidi, Kaba Hamurlu Böreği, Tepsi Böreği, Sac Böreği, Tek Yufkalı Sac Böreği, Hıdrellez Halkası gibi lezzetler yaygındır.Kavaklıdere’de yer alan restoran ve lokantalarda bu yöresel lezzetlerin yanı sıra Ege mutfağının eşsiz lezzetlerini de tadabilirsiniz. İlçede yer alan mekanların en çok tercih edilenlerini; Çavuşun Yeri, Du Buyon Du, Berkay ve Berkin Çöp Şiş Restoranı, Dönmez Restoran, Sarman Restoran, Uğurun Yeri ve Akgün Restaurant olarak sıralayabiliriz.

Kavaklıdere’de gece hayatı

Muğla’nın denizden uzak ilçeleri arasında yer alan Kavaklıdere’de gece hayatı, ildeki diğer ilçeler kadar canlı değildir. Deniz turizminin olmadığı ilçede ağırlıklı olarak antik kentler ve yaylalar öne çıkmaktadır. Bu durum da ilçedeki turizmin yeterince gelişmemesine neden olmuştur. İlçe sınırları içinde yer alan otellerin barları ile ilçe merkezindeki az sayıdaki eğlence mekanının dışında fazla seçeneğin olmadığı Kavaklıdere’de, doğa ile iç içe sessiz ve huzurlu çay bahçeleri ve kafeteryalar bulunmaktadır. Akşam saatlerinde bu mekanlarda çayınızı yudumlayarak sakin ve keyifli zaman geçirebilirsiniz. Gece hayatının aktif olduğu mekanları tercih edenler ise ilçeye biraz uzakta yer alan tatil beldelerini tercih edebilirler.