TatilCity.NETTatilCity.NET

Kavala Gezi Rehberi

Kavala Gezi RehberiKavala Gezi Rehberi


Yunanistan’ın Doğu Makedonya ve Doğu Trakya bölgesinde bulunan görülmeye değer bir sahil kenti olan Kavala, köklü bir geçmişe sahiptir. Her yıl birçok turisti ağırlayan kentte gezilecek birçok yer bulunmaktadır. Antik kentlerden kalelere, hareketli caddelerden müzelere kadar Kavala'da keşfedilecek birçok yer, tadılacak birçok lezzet yer alıyor. M.Ö. 7. Yüzyılda kurulan Kavala, 1387 ila 1912 yılları arasında Osmanlı’nın egemenliği altındaydı. Bu dönemde Osmanlı için Balkanlar’ın önemli merkezlerinden biri kabul edilen Kavala, özellikle 16. Yüzyılın ortasında İbrahim Paşa, Sadrazam ve Kanuni Sultan Süleyman döneminde önemli gelişmelere sahne oldu. Yine bu dönemde Osmanlı Panagia tepesindeki Bizans Kalesi’nin genişletilmesi yönünde önemli adımlar attı. Günümüzde şehrin önemli simgelerinden olan bu yapılar, birçok turistin ilgisini çekiyor.
Öte yandan Kavala şehri, tarih kitaplarında adı geçen Mısır Valisi Kavalalı Mehmet Ali Paşa’nın da doğduğu kenttir. Yunanistan'da önceleri küçük bir balıkçı kasabası konumunda olan Kavala, 1700’lü yıllarda dünyanın en büyük tütün ticareti limanı haline geldi. Günümüzdeyse ise kentin en önemli gelir kaynağı turizmdir. Tarihi güzellikleri ve deniz tatili olanakları ile her yıl birçok turisti ağırlayan kentin karşısında bulunan ve kısa süreli bir feribot yolculuğu ile ulaşabileceğiniz  Thassos Adası’da yakın konumu nedeniyle tatil için Kavala’nın tercih edilmesinde etkili oluyor.

Yunanistan’da yapılacak şeyler

Yunanistan’a gitmek isteyenler için çeşitli bilgiler… “Yunanistan’da Yapılacak Şeyler” bu ülke hakkında turistik bir el kitabı gibi hazırlandı. “Bu yazılanlar bana yetmez” diyenler için de çok daha fazla detay içeren Kos Adasıİskeçe, Kavala ve Selanik Gezi Rehberi hazırladık.

tatil city

Kavala Gezilecek YerlerKavala Gezilecek Yerler


Kavala'da gezilecek yerler...

Bizans Kalesi

Bizans Kalesi, Kavala şehrinin tarihi merkezi konumundadır. Kale, sarp bir yarımadanın eteklerinden yükselir. Eski güzel evleri, dar sokakları ve Ege Denizi manzarası ile ziyaretçilerine görsel bir şölen sunan kale, Kavala’nın en çok ziyaret edilen noktasıdır. Nefes kesici manzarası ve görkemli yapısıyla Bizans Kalesi,  yarımadanın tepesinde bulunmaktadır. Kale, sahip olduğu konumu ile Kavala şehrini seyretmek için en uygun noktadır. Öte yandan Bizans Kalesi’ne araç ile ulaşmak da mümkündür. Ancak dışarıdan gelen birçok turist şehrin tarihi mahallesini de gezebilmek amacıyla yürüyerek gitmeyi tercih etmektedir. Şehrin liman bölgesinden yaklaşık 20 dakikalık keyifli bir yürüyüşle ulaşabileceğiniz Bizans Kalesi’nin en büyük bölümü 15. yüzyılın ilk çeyreğinde, 1391 yılında yıkılan Christoupolis’in Bizans Akropolü’nün yerine yapılmıştır. Kale, 1700’lü yıllarda ise hapis ve sürgün yeri olarak kullanılmıştır.
Denize doğru uzanan kale, görenleri kendine hayran bırakmaktadır. Halihazırda kalenin birçok duvarı dimdik ayaktadır. Kaleye yapacağınız ziyaret sırasında zindan bölümünü de gezebilirsiniz. Kale içindeki cumbalı Türk evlerinin önemli bir bölümünü görmek mümkündür. Kale ve çevresi açık hava tiyatrosu olarak birçok müzikal etkinliğe, tiyatro ve dans gösterilerine de ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca turistlerin hediyelik eşya satın alabileceği veya yiyecek içecek alabileceği alanların da bulunduğu kale, görülmesi gereken yerlerin başında geliyor.

Filippi Antik Kenti

Kavala şehrinin 15 kilometre uzağında bulunan Filippi Antik Kenti, Krinides bölgesindedir. Bölgenin en önemli tarihi yerlerinden biri konumunda olan Filippi Antik Kenti, UNESCO tarafından koruma altındadır. Antik kent, kuzey Yunanistan bölümünde yaklaşık bir yüzyıl kadar devam eden arkeolojik kazılar sonucunda ortaya çıkarılan ve söz konusu dönem içinde en kapsamlı arkeoloji sitelerinden biri olma özelliği taşımaktadır. Kazılara 20. Yüzyılın başında Birinci Dünya Savaşı’nın çalkantılı yıllarında Atina Fransız Okulu’nun araştırmacıları tarafından başlanan çalışmalar, İkinci Dünya Savaşı’ndan hemen sonra ivme kazanmıştır. Araştırmalara Yunan Arkeoloji Kurumu, Atina Arkeoloji Derneği ve Yunanistan Aristotelis Üniversitesi tarafından bugüne kadar sürdürülmüştür. Filippi Antik Kenti’nde; M.Ö. 356 yılında II. Philip tarafından kentin yeniden kuruluş yıllarına ve Philippi muharebesinden (MÖ 42) sonra Roma’nın yükselişi dönemine ait anıtlar, Erken Hristiyanlık döneminde (MS 4-6. yüzyıllar) Aziz Pavlos’un şehre gelişi ve Avrupa’daki ilk Hristiyan cemaatinin kuruluşu ile bağlantılı olan görkemli bazilikalar ve merkezi planlı binaları görmeniz mümkündür.

İmaret

İmaret, Yunanistan'ın Kavala kentinde 19. Yüzyıldan kalma tarihi bir Osmanlı eseridir. Bizans Kalesi içinde yer alan İmaret, Kavalalı Mehmet Ali Paşa tarafından yaptırılmıştır. Zamanında medrese, mektep ve aşevi olarak kullanılan bu görkemli yapı, 3 bin 500 metre karelik Panayia içinde, Old City batı kesimindedir. Osmanlı’nın son dönemlerinde, 1817’de yapılan bina aslında bir külliye şeklinde tasarlanmıştır. Bu külliye içinde bir dini okul ile sosyal ve eğitim hizmeti veren yerler bulunmaktadır.
Bunlar iki medrese, iki mescit, imaret, mektep, ofis ve yatakhanelerden meydana gelir. 1923 yılına kadar mültecilerin yaşadığı bir dini okul olarak çalışmalarına devam eden İmaret, 1967 yılı sonrasında ise çökme sürecine girmiştir. 22 ay süren restorasyon çalışmalarının ardından kendi haline terk edilen yapı, İzmir kökenli tütün tüccarı Kavalalı ünlü işkadını Anna Misirlian tarafından lüks ve şık bir otel haline dönüştürülmüştür. Günümüzde Yunanistan’ın en değerli otellerinden biri kabul edilen yapı, halen İmaret adını taşımaktadır. Her bir kurşun kubbesinin altında, farklı ebatta ve birbirinden bağımsız 26 ayrı odasıyla bugün yerli ve yabancı turistleri ağırlayan yapıyı mutlaka görmenizi öneriyoruz.

Kavala Arkeoloji Müzesi

Yunanistan’ın kayda değer müzelerinden biri olan Kavala Arkeoloji Müzesi, bölgede yürütülen arkeolojik çalışmalara paralel olarak 1934 yılında faaliyetlerine başlamıştır. G. Bakalakis’in küratörlüğünde şekillenen ilk koleksiyon 1935 yılında bir neo-klasik yapı kabul edilen Faliro’ya taşınmıştır. Almanlar ve Bulgarlar tarafından Kavala’nın işgal edilmesinin ardından müze yağmalanmıştır.  Son yıllarda ise büyük değişikliklere sahne olan  Kavala Arkeoloji Müzesi, Selanik Aristoteles Üniversitesi Mühendislik Fakültesi profesörü D. Fatouros ve G. Triantafilidis tarafından yapılmıştır. Kavala Arkeoloji Müzesi, şehir merkezindeki Faliro Parkı içinde yer alır. Sergilenen buluntular arasında neolitik döneme ve bakır dönemine ait taş ve kilden objeler bulunur.

Kavalalı Mehmet Ali Paşa’nın Evi

Kavalalı Mehmet Ali Paşa’nın Evi, aslında Mısır Valisi Kavalalı Mehmet Ali Paşa’nın 1769 yılında doğduğu evdir. Tarihte önemli bir yere sahip olan paşanın evi, günümüzde müze olarak hizmet vermektedir. 1720 yılında yapılan bina oldukça iyi bir şekilde muhafaza edilmiştir. Evin dışında büyük bir bahçe bulunur. Bahçe günümüzde ziyaretçileri için kafe ve restoran olarak kullanılmaktadır. Makedonya mimarisi örneği olan bu güzel ev, Mısır Devleti’nin vakıf malı olarak kayıtlara geçmiştir. Konak, zemin ve birinci kat olmak üzere iki bölümden meydana gelir.

Tütün Müzesi

Kavala Tütün Müzesi tematik bir müze olma özelliği gösterir ve tütün üretiminde kullanılan birçok materyal burada sergilenir. Müze içinde tütün ile ilgili aklınıza gelecek her türlü envanter ve belge bulunur. Hem tarihi hem de eğlenceli olan bu müze, Kavala’nın en çok ziyaret edilen noktalarından biridir. 19’ncu Yüzyılda başlayan tütün yetiştiriciliği, 150 yıl boyunca Kavala’nın en büyük ekonomik değerlerinden biri olmuştur. O dönemde 160 tütün deposu kurulan ve 1918 yılı itibarıyla 50 tütün şirketi bulunan kentte 1929 yılında patlak veren ekonomik krizden oldukça etkilenmiştir. Tütün müzesi, Kavala tütün endüstrisinin tarihini anlatan ilginç bir müze olarak öne çıkar. Unutulmaya yüz tutan klasik tütün işleme tekniği tüm Avrupa'da sadece bu müzede bulunur.

Kıbrıs Caddesi

Tarihi bir şehir olan Kavala’nın en güzel ve mutlaka görülmesi gereken turistik caddelerinden biri olan Kıbrıs Caddesi, birçok turistin de uğrak noktasıdır. Yürürken caddenin sağ tarafında Lazarist Manastırı, Wix Mansion, Belediye Binası, Büyük Belediye Kütüphanesi, Tokou Konağı ve Belediye Folklor Müzesi görebilirsiniz. Caddenin sol tarafında ise Fallen Memorial, Belediye Bahçesi ve II. Dünya savaşında ölen Yunanlı askerlerin anısına yapılan özgürlük anıtı vardır.

Kavala'da nerede ne yenir?

Kavala’da, Rum mutfağının da vazgeçilmezi olan balık ve sebze yemekleridir. Taze salatalar, zeytin ve beyaz peynir çeşitleri de sofralarda mutlaka bulunuyor. Ayrıca birbirinden çeşitli mezeleri de balığınızın yanına sipariş etmeyi unutmayın. Kılıç balığı pastırması, levrek yahnisi, midyeli pilav, kalamar dolması, fava ve hamsi tava mutlaka tatmanız gerekir. Tatlı olarak Türk mutfağına da oldukça yakın bir lezzet olan sakızlı irmik tatlısını tercih edebilirsiniz. Kahvenizin yanında Kavala kurabiyesi istemeyi de unutmayın.
Orjinali bademli olan bu kurabiyeleri şehrin her tarafında bulabilirsiniz. Yemeğinizin yanında şarap tercih edebileceğiniz gibi geleneksel Rum içkisi olan Ouzo da deneyebilirsiniz. Kavala’da akşam yemeği biraz geç yendiğinden saat 21:00’den önce restorana gitmenizi önermiyoruz. Bazı restoranlar kapalı oluyor. Öte yandan Kavala’da balık restoranlarının büyük bölümü limanın çevresinde veya Nikolas Church bölgesindedir. Kavala’nın en çok sevilen restoranları ise; Tsardakas, Panos Zafira, Orea Mitilini, Kiprou, Limonidis Bougatsa, Psarotaverna Nikiforos’tur.

Kavala Gece HayatıKavala Gece Hayatı


 

Kavala'nın huzurlu ve dingin gece hayatı

Kavala'da gece hayatı daha çok sahil kısmında toplanmıştır. Barlar daha çok limanda ve Old Town bölgesinde Poulidou sokağındadır. Kavala’nın Periali adı verilen bölgesinde, küçük bir liman olan Sfagio’da da birçok bar bulunmaktadır. Notica ve Aepiko akşamları sevdiklerinizle birlikte içkinizi yudumlayabileceğiniz sakin bir mekandır. Yaz mevsiminde plaj partilerinin oldukça yaygın olduğu bölgede Almyra Beach Bar, Queens Club ve İmaret Otel Casino dans edebileceğiniz yerler arasında yer alır.