
Kayaköy Gezi Rehberi
Kayaköy Gezi Rehberi
Muğla’nın Fethiye ilçesine 14 kilometre uzaklıkta bulunan Kayaköy Antik Kenti, bölgede turistler tarafından ziyaret edilen yerlerin başında gelmektedir. Antik dönemlerdeki adı Lebessos olan Kayaköy, Likya Birliği’nin bir kenti olarak kurulmuştur. Kurtuluş Savaşı’ndan sonraki mübadeleye, yani 1922 yılına kadar Anadolu Rumlarının yaşadığı köy, Yunanistan’la yapılan anlaşma sonucu Rumların köyü terk etmesiyle tamamen boş kalmıştır. Çünkü mübadele ile köye yerleştirilen Türkler de bu bölgeye uyum sağlayamamış ve köyü terk etmişlerdir. Günümüzde bir hayalet kent halinde olan Kayaköy, koruduğu tarihi yapıları bakımından görülmesi gereken bir yerdir. Terk edildiği halde ayakta duran yüzlerce evin bulunduğu köy, kiliseleri ve sokaklarıyla adeta bir açık hava müzesidir.Antik Likya Yürüyüş Yolu’nun durakları arasında bulunan Kayaköy, Ölüdeniz’e oldukça yakın tepelik bir bölgede bulunmaktadır. Köyde, 1900’lü yılların ilk çeyreğine kadar yaklaşık 2 bin kişi yaşıyordu. Tamamı Hıristiyan olan bu nüfus, mübadelenin ardından Yunanistan’a giderek Nea-Levissi (Yeni Kayaköy) ismiyle yeni bir köy kurmuştur. Günümüzde Kayaköy’de turistler ve hediyelik eşya satan dükkanlar dışında kimse yaşamıyor. Burada yaşayan birkaç esnaf ailenin ana gelir kaynağını ise turizm oluşturmaktadır. Sit alanı olarak koruma altında bulunan Kayaköy, tarihi ve doğal yapısı ile muhteşem manzaralara sahiptir. Köyün en yüksek noktasında yer alan tarihi kilise özellikle görülmeye değerdir.
Kayaköy’e nasıl gidilir?
Fethiye ilçe merkezine 14 kilometre mesafede yer alan Kayaköy’e ulaşım oldukça pratiktir. Büyükşehirlerden köye gitmek isteyenler, öncelikle havayoluyla Muğla Dalaman Havalimanı’na gitmelidir. Burada araç kiralayarak ya da diğer toplu taşıma seçenekleriyle Fethiye Otogarı’na ulaşıp, oradan da minibüslerle köye gidilebilmektedir. Ölüdeniz’den Kayaköy’e gitmek isteyenler ise minibüs ile önce Hisarönü’ne ulaşmalı, oradan da Kayaköy minibüslerine binmelidir.
Kayaköy’de doğa sporları
Kayaköy’de doğa sporları
Hayalet şehir görünümünün sunduğu gizemli atmosferi ve masmavi deniziyle Fethiye bölgesinin en çok ziyaret edilen beldelerinden Kayaköy, aynı zamanda adrenalin arayanların da gözdesi konumundadır. Antik Likya Yürüyüş Yolu’nun da geçtiği noktalardan olan Kayaköy’de, trekking parkurlarında tarihle ve doğal güzelliklerle iç içe keyifli yürüyüşler yapılabilmektedir. Bunun yanı sıra bölgede cip safari turları, ATV gezileri, at safari, dağcılık ve yamaç paraşütü gibi aktiviteler de yaygın olarak gerçekleştirilmektedir. Yüzmenin yanı sıra Kayaköy’ün sualtı dünyasını keşfetmek için dalış yapabileceğiniz noktalar da mevcuttur.Kayaköy’de yapılan turistik yürüyüşlerde, köy sokaklarında yapılan gezilerin ardından altı kilometrelik bir parkura girilmektedir. Tarihi taş evlerin yer aldığı Levissi bölgesi gezildikten sonra kiliseyi ziyaret eden turistler, ardından çam ormanlarıyla kaplı bu altı kilometrelik patikada yola devam etmektedir. Yolun sonunda ortaya çıkan muhteşem Ölüdeniz manzarası ise adeta bir ödül olmaktadır. Ortalama dört saat süren parkur, Ölüdeniz’de tamamlanmaktadır.

Kayaköy’de gezilecek yerler
Kayaköy’de gezilecek yerler
Fethiye bölgesi gezilerinin durak noktaları arasında yer alan Kayaköy; taş yolları, tarihi evleri ve kilisesiyle mutlaka görülmesi gereken bir antik kent özelliği taşımaktadır. Terk edildiği 1922 yılına kadar Anadolu Rumlarına ev sahipliği yapan köyde, en yüksek noktada yer alan kilise, muhteşem bir manzara sunmaktadır. Günümüzde seyir terası olarak da kullanılan bu kiliseden köye bakıldığında, birinin gölgesi diğerine düşmeyecek biçimde dizilmiş olan taş evler dikkat çekmektedir. Kare şeklindeki bu evlerin önemli bir kısmının çatı, kapı ve pencereleri 1957 Fethiye Rodos depreminde yıkılmış, ancak diğer kısımları sağlam durmaktadır. Köyün hayalet bir kent görünümü oluşturmasında bu deprem de etkili olmuştur.Kayaköy Meydanı
Kayaköy’e ulaşıldığında ilk durak köy meydanıdır. Çok büyük olmayan bu meydanda bir otel ve kafeteryası ile karşısındaki hediyelik eşya dükkanları dikkat çekmektedir. Köyü ziyaret eden turistler, eğimli sokaklarda gezmeye başlamadan önce genelde buradaki kafeteryada bir Türk kahvesi içmektedir.Kayaköy Sokakları ve kilise
Sokakları ve yolları oldukça düzgün taşlar ile döşenmiş bu hayalet şehirde gezmek oldukça farklı bir deneyimdir. Taş evlerin bulunduğu sokaklarda yukarıya çıkıldıkça tarihi kilise dikkat çekmektedir. Farklı bir mimariye sahip olan bu kilisenin tavanlarındaki işlemeler muhteşem güzelliktedir. Oldukça yaşlı olan kilisenin genel durumu iyidir ve bugüne kadar büyük oranda ayakta kalmayı başarmıştır. Kiliseden Kayaköy’ün manzara oldukça güzel görünmektedir. Kilisenin yukarısındaki en tepe bölge ise denizi de görebileceğiniz nefis bir manzaraya sahiptir.Soğuksu Koyu
Kayaköy yakınlarında gezilebilecek doğa güzellikler arasında bulunan Soğuksu Koyu’na, köyden yürüyerek yarım saati aşkın bir sürede ulaşılabilmektedir. Plajı çakıllı olan koyun denizi ise muhteşemdir. Koyun kenarında soğuk su kaynağı konumundaki bir mağara bulunmaktadır ve koyun ismi de buradan gelmiştir. Herhangi bir tesisin bulunmadığı bu koyda yüzmek oldukça keyiflidir.Gemiler Koyu
Kayaköy’e yaklaşık yedi kilometre uzaklıkta bulunan Gemiler Koyu da denize girmek için tercih edilen doğal güzelliklere sahiptir. Plajı özel bir firma tarafından işletilen koyda deniz oldukça temiz ve yüzmeye uygundur. Bu koyun ismi ise tam karşıda bulunan Gemiler Adası’ndan (St Nicholas) gelmektedir. Koyda kanoyla ya da deniz bisikletiyle adaya ulaşmak mümkündür. Tarihi kalıntılara ve temiz bir plaja sahip olan adada da keyifli vakit geçirebilir.Kayaköy’de nerede ne yenir?
Terk edildiği için hayalet bir şehir görümünde olan Kayaköy’de yemek için pek seçenek yoktur. Köy meydanında bulunan otelin restoranı dışında pek seçeneğin bulunmadığı Kayaköy’de ayrıca bakkaldan yiyecek bir şeyler alarak da karnınızı doyurabilirsiniz. Köyü ziyaret eden turistler, daha çok Kayaköy’e 14 kilometre uzaklıkta olan Fethiye ilçe merkezini tercih etmektedir. Fethiye’de bulunan çok sayıdaki restoran ve lokantada, bölge mutfağının önde gelen deniz ürünlerinin yanı sıra Türk ve dünya mutfağının lezzetlerini bulmak mümkündür.
Kayaköy’de gece hayatı
Kayaköy’de gece hayatı
Fethiye’nin tarihi köyleri arasında bulunan ve terk edildiği için kimsenin yaşamadığı Kayaköy’de gece hayatı aktif değildir. Köy meydanındaki otelin restoranı dışında gece hayatı için pek bir seçenek sunmayan Kayaköy, Fethiye’ye oldukça yakındır. Bu durum da gece hayatının ağırlıklı olarak Fethiye ve çevredeki mahallelerde yaşanması anlamına gelmektedir.Gece hayatı konusunda bölgenin en hareketli yerleri arasında bulunan Fethiye’de, ilk akla gelen yer Hisarönü Barlar Sokağı’dır. Ağırlıklı olarak yabancı turistlerin tercih ettiği barlar sokağında, bölgede yoğun olarak yaşayan İngiliz ağırlığından bahsedebiliriz. Nitekim Fethiye’ye yerleşmiş olan binlerce İngiliz aile mevcuttur. Sokakta öne çıkan mekanlar ise Timeout Club, Green House, Revolution Club, Zombie Club, Grand Boozey Club, Heads or Tails ve Barrumba Club gibi işletmelerdir.
Ayrıca Paspatur Barlar Sokağı da geceleri oldukça hareketlidir. Daha çok yerli turistlerin tercih ettiği bu sokakta, canlı müzik mekanları ve nefis kokteyllerin sunulduğu çok sayıda mekan bulunmaktadır. Paspatur’da öne çıkan mekanlar ise Deep Blue Bar, Kum Saati Bar ve Car Cemetery gibi yerlerdir. Bunların yanı sıra Fethiye’de en çok tercih edilen eğlence mekanları arasında Elma Music Dance, Mango Bar ve Flow Art Lounge Bar’ı da sayabiliriz.