TatilCity.NETTatilCity.NET

Kekova Gezi Rehberi

Kekova Gezi Rehberi

Kekova Gezi Rehberi


Kekova Gezi Rehberi

Kekova olarak adlandırılan tatil bölgesi, Antalya’nın Demre ilçesi sınırlarında yer alan Kekova Adası ve çevresini kapsamaktadır. Kaleköy ile Üçağız açıklarında bulunan bu küçük kayalık adaya Demre ve Kaş’tan günübirlik tekne turlarıyla gidilebilmektedir. Büyük küçük pek çok adanın yer aldığı bölgede; Kekova 4.5 kilometre uzunluğu ve 500 metre genişliğiyle en büyük ada olarak öne çıkmaktadır. Geyikova Adası olarak da adlandırılan Kekova Adası’na en yakın yerleşim yerleri Üçağız köyü ve günümüzde Kale denilen antik Simena bölgesidir. Antalya’nın batısındaki doğası bozulmamış ender yerler arasında bulunan Kekova Adası ve çevresi turistlerin yoğun ilgisini çekmektedir.
Demre ile Kaş arasında yer alan Kekova; sular içinde bulunan lahitleri, batık kentleri, kaya mezarları ve çok sayıdaki koyu ile tarihi ve doğal güzelliklerin iç içe geçtiği muhteşem bir tatil bölgesidir. Antik dönemlerden sonra deniz sularının yükselmesi, bölgede yer alan çok sayıdaki arkeolojik kalıntının sular altında kalmasına neden olmuştur. Bu nedenle Kekova Adası ve çevresinde bulunan kıyılar özel koruma bölgesi ilan edilmiştir.
Antik Likya uygarlığından kalma değerli eserlerin yer aldığı Kekova bölgesi, bölgedeki yat turlarının en önemli durak noktalarından birisidir. Ana karaya 500 metre uzaklıkta bulunan Kekova Adası’nın en yüksek noktası bin 635 metredir. Coğrafi özellikleri nedeniyle doğal bir liman işlevi gören ada, I. Dünya Savaşı’nda Rauf Orbay komutasındaki Hamidiye zırhlısının karargahı olarak da kullanılmıştır.

Kekova’ya nasıl gidilir?

Girintili çıkıntılı kıyılara ve güzel koylara sahip olan Kekova bölgesi, ulaşım olanakları sınırlı olduğu için temiz kalmayı ve doğal yapısını korumayı büyük oranda başarmıştır. Bölgede yer alan koylara Demre, Kaş ve Fethiye’den tekne turlarıyla ulaşılabilmektedir. Mavi yolculukların en popüler durakları bu bölgededir. Tekne konaklamalı mavi turların yanı sıra günübirlik tekne turlarıyla da gidilebilen bölgede; doğal güzelliklere sahip olan Aperlai, Akvaryum Koyu, Kocakarı Koyu, Gökkaya Koyu, Salyangoz Koyu, Burç Koyu, Kekova Batıkşehir, Buzağlık, Kaleköy ve Üçağız köylerinde mola verilmektedir.
Kekova Adası’na gidebilmek için bölgedeki yerleşimin olduğu Kaleköy veya Üçağız köylerine gitmek gerekmektedir. Adaya bu köylerden teknelerle ulaşım mümkündür. Büyükşehirlerden Kekova bölgesine havayoluyla ulaşmak isteyenler, Antalya Havalimanı’nı ya da Dalaman Havalimanı’nı tercih edebilirler. Şehirlerarası otobüslerle gitmek isteyenler ise Kekova’ya en yakın otogarın bulunduğu Kaş’a ulaşmalıdır. Kaş Otogarı’ndan Kekova’ya ise araç kiralayarak veya taksiyle gidilebilmektedir.
Kekova’da doğa sporları

Kekova’da doğa sporları


Kekova’da doğa sporları

Coğrafi yapısı nedeniyle doğa sporlarına uygun bir bölge olan Kekova’da dalış başta olmak üzere pek çok spor aktivitesi yapılabilmektedir. Maviyle yeşilin buluştuğu bu bölgede; batık şehirlerin üzerinde yüzebilir, Antik Likya Yolu’nda yürüyüş yapabilir, denizde kano keyfi yapabilir, dağ bisikletine binebilir, yamaç paraşütüyle manzaranın keyfini çıkarabilir, at sırtında heyecanlı dakikalar yaşayabilirsiniz.

Dalış

Kekova, dalış için Akdeniz Bölgesi’ndeki en uygun yerlere ev sahipliği yapmaktadır. Bölgede dalış için 30’a yakın nokta bulunmaktadır. Yaz aylarında düzenlenen dalış turlarına katılarak oldukça keyifli saatler geçirebilirsiniz. Üçağız köyünde başlayan dalış turları kapsamında, ilk olarak teknede profesyonel dalgıçlar tarafından ders verilmektedir. Dala sonra dalış kıyafetleri giyilerek denizdeki muhteşem güzellikler izlenebilmektedir. Bölgedeki başlıca dalış noktaları; Deniz Feneri, Antrum Mağarası, Mavi Mağara, Eğri Liman, Salyangoz Koyu ve The End Mağarası’dır. Dalış sırasında, 72 metre uzunluğundaki İberian Cast gemisinin batığı, balık sürüleri, amforalar, orfozlar, mağara geçişleri ve yumuşakçaların yanı sıra Caretta Carettalar da görülebilmektedir.

Deniz Kanosu

Kekova bölgesinde son yıllarda yaygınlaşan deniz kanosu pek çok turistin yapmak istediği bir deneyim haline gelmiştir. Deniz kanosu turlarına katılıp kürek çekerek, Batık Şehir yakından görülebilmektedir. Ayrıca bireysel olarak da kano kiralayarak denizde kürek çekmenin keyfini çıkarabilirsiniz.
Kekova’da gezilecek yerler

Kekova’da gezilecek yerler


Kekova’da gezilecek yerler


Kaleköy (Simena)

Kekova bölgesi mavi yolculuklarının durak noktalarından olan Kaleköy, Kekova Adası’nın karşısında yer almaktadır. Ana kara üzerinde bulunmasına rağmen sadece deniz yoluyla gidilebilen Kaleköy (Simena), Akdeniz Bölgesi’nin en güzel köylerinden biri olarak kabul edilmektedir. Berrak ve tertemiz suların altında batık kent kalıntılarına sahip olan köy, aynı zamanda Simena Antik Kenti’ne de ev sahipliği yapmaktadır. Geçmişi Milattan Önce 4’üncü yüzyıla kadar uzanan antik kentte, ortaçağ dönemi Simena Kalesi öne çıkan yapıların başındadır. Bu kalenin surları içinde birkaç bloktan meydana gelen bir tapınak, kaya mezarları ve 300 kişilik antik tiyatro bulunmaktadır.

Üçağız Köyü (Theimussa)

Doğal bir liman görünümüne sahip Üçağız köyü (Theimussa), Kekova Adası’na yakın konumda yer almaktadır ve tarihi kalıntılarıyla mutlaka görülmesi gereken bir yerdir. Antalya’nın Demre ilçesine bağlı köyün yakınlarında yer alan antik Likya kenti Theimussa’da mezar kalıntıları dikkat çekmektedir. Ayrıca tepelik bölgede yer alan bir kale, deniz içindeki sur parçaları ve antik şehrin doğusunda kaya içerisine oyulmuş olan iskele görülmeye değerdir.

Aperlai

Tarihi Likya Birliği’nden daha eski bir geçmişi olan Aperlai Antik Kenti, Sıçak Yarımadası’nda yer almaktadır. Şehrin adı Luwi dilinde “akarsu boğazı” demektir. Milattan Önce 4’üncü yüzyıla kadar uzanan geçmişiyle küçük bir Likya liman kenti olan Aperlai, Kaş ilçesinin yaklaşık 15 kilometre güneydoğusunda, Demre sınırlarında yer almaktadır. Detaylı tarihi hakkında yeterince bilginin henüz bulunmadığı antik kentte bugüne kadar kazı yapılmamıştır. Ancak şehirde sur duvarları ile Lykia lahitleri dikkat çekmektedir. Kentin çevresi surlarla çevrili olup bir kısmı ise depremler ve suların yükselmesi nedeniyle deniz altında kalmıştır. Berrak denizde yüzerken, su altındaki antik kalıntılar izlenebilmektedir.

Trysa

Trysa Antik Kenti, Demre ile Kaş karayolu üzerindeki Davazlar köyü yakınlarında yer almaktadır. Köydeki platonun doğu tarafında bulunan antik kent hakkında yeterince bilgi yoktur. Ancak şehrin Milattan Önce 2’nci yüzyılda kurulan Likya Birliği’nin bir parçası olduğu saptanabilmiştir. Dar bir bölgede kurulmuş olan kentte; Heron’un duvarları, tapınak kalıntıları ve lahitler dikkat çekmektedir.

Gökkaya Koyu

Kekova bölgesinde görülmesi gereken yerler arasındaki Gökkaya Koyu, Asırlık Adası’nın karşısında bulunmaktadır. Pek çok kayalığın yer aldığı koy, mavi turların durak noktalarından biridir. Yazları oldukça kalabalık olan koyun dibinde soğuk su kaynakları mevcuttur. Yüzerken soğuk su kaynaklarına rastlanabilen Gökkaya Koyu’nda tertemiz ve berrak bir deniz bulunmaktadır.

Korsan Mağarası

Gökkaya Koyu’nun adalar bölgesinde yer alan mağara, adını geçmiş zamanlarda burada bulunan korsanlardan almıştır. Profesyonel yüzücülerin içinde yüzebildiği Korsan Mağarası da mavi turların uğrak noktalarından biridir. Geniş bir hacmi bulunan mağaranın insan eliyle yapıldığı tahmin edilmektedir.

Hamidiye Koyu

Kaleköy’ün bir kilometre yakınında yer alan Hamidiye Koyu, Osmanlı donanmasına ait Hamidiye gemisinin saklandığı yer olduğu için bu adı almıştır. Derinliği 15 ila 25 metre arasında değişen koyun batı ucunda küçük bir ada yer almaktadır. İç kısımları dalgasız ve korunaklı olan koyda, Hamidiye Kruvazörü ve Komutanı Rauf Orbay’ın kaya üzerine boyadığı Türk bayrağı halen durmaktadır.

Salyangoz Koyu

Kekova bölgesindeki en huzurlu ve sakin koylardan olan Salyangoz Koyu’na Kaleköy’den teknelerle yaklaşık yarım saatte gidilebilmektedir. Denizin içinde muhteşem görüntülere sahne olan koy, aynı zamanda su kaplumbağalarının yaşam alanıdır. Tur teknelerinin mola yerleri arasında olan Salyangoz Koyu, bölgede büyük keyif alınarak yüzülebilen bir konumdadır.

Karaloz Koyu

Tepeden bakıldığında bir tilkiye benzetilen Karaloz Koyu da mavi turların durak noktalarından biridir. Korunaklı bir konumda bulunan koy, Kekova Adası’nın güneydoğusunda yer almaktadır.

Kyaneai

Kekova bölgesinde görülebilecek antik kentlerden bir diğeri olan Kyaneai, Myra’ya 16 kilometre uzaklıktaki Asar Tepe üzerindedir. Kaya mezarları, oda mezarlar ve çeşitli yazıtların bulunduğu antik kent, Likya Birliği’nin önemli kentlerinden biridir. Kentin geçmişi Milattan Önce 4’üncü yüzyıla kadar uzanmaktadır.

Kekova’da nerede ne yenir?

Günümüzde herhangi bir yerleşimin bulunmadığı Kekova Adası’nda yemek yiyebilecek bir yer yoktur. Ancak adanın yakınlarında, ağırlıklı olarak deniz mahsullerinin sunulduğu çok sayıda restoran ve lokanta bulunmaktadır.
Bunlar arasında öne çıkan restoranlar; Demre’de Myra Caddesi üzerinde yer alan ve yemekleriyle oldukça sevilen Myra Cafe Restaurant, Üçağız köyünde deniz mahsullerinde iddialı, özellikle de güveç karidesi ve kalamarı beğenilen İbrahim, yine Üçağız köyünde biftek ve deniz ürünleriyle meşhur Aperlai Restaurant, sadece tekneyle gidilebilen Yörük Ramazan ve Üçağız’da sevimli bir kafeterya olan Gönül Cafe gibi işletmelerdir.
Kekova’da gece hayatı

Kekova’da gece hayatı


Kekova’da gece hayatı

Kekova Adası’nda yerleşim olmaması nedeniyle gece hayatı da yoktur. Ancak Kekova bölgesi olarak adlandırılan geniş alanda gece hayatının hareketli olduğu pek çok nokta vardır. Bölgede konaklamak amacıyla kurulmuş olan otel ve pansiyonların barlarında keyifli bir gece geçirebileceğiniz gibi Kekova yakınında bulunan Kaş ve Demre ilçelerindeki daha hareketli mekanları tercih edebilirsiniz.
Kaş ilçesinde en çok tercih edilen mekanlardan olan Barcelona, oldukça keyifli ve samimi ortamıyla dikkat çekmektedir. Uzun Çarşı’da yer alan bu mekanda başarılı kokteyllerin yanı sıra biranızı yudumlayarak da eğlenebilirsiniz. Ayrıca Kaş’ta Gürsoy Sokak’taki Queen Bar, Cumhuriyet Caddesi’nde yer alan Hideaway Cafe Bar ve Uzun Çarşı’da bulunan Old House Bar gibi mekanlar da gece hayatında en çok tercih edilen işletmelerdir.