
Ukrayna Kharkiv Gezi Rehberi
Kiev’den sonra
Ukrayna’nın en büyük ikinci şehri konumunda olan
Kharkiv, ülkenin kuzeydoğusundadır. Rusya sınırına oldukça yakın olması nedeniyle şehirde ağırlıklı olarak Rusça konuşulur. Şehrin adı Ukraynaca Kharkiv (Harkiv) Rusça Kharkov (Harkov) şeklinde okunur. Kharkiv, Ukrayna’nın en büyük ikinci kentidir. Yurtdışı gezilerinde görülmesi gereken yerler arasında yer alan Kharkiv’in merkezi konumundaki 119 bin metrekarelik Özgürlük Meydanı (Ploşça Svobodi), Avrupa’nın en büyük sekizinci ve dünyanın da en büyük on beşinci meydanı olma özelliğini taşır. 1654 yılında kurulan Kharkiv şehri, Rusya İmparatorluğu döneminde Ukrayna kültürünün temsilcisi konumundaydı.
Kharkiv, 1917 Aralık ayında Sovyet birliklerinin Ukrayna’da işgal ettiği ilk şehirdir. 1935 Ocak ayında kadar Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’ne de başkentlik yapmış olan Kharkiv, ülkenin başkent Kiev’den sonraki en büyük ikinci şehri konumundadır. Öte yandan Ukrayna’nın kültür, bilim, eğitim, endüstri ve taşımacılık merkezlerinden biri olan Kharkiv, yüzlerce sanayi şirketine de ev sahipliği yapar. Burada sanayi kolları ağırlıklı olarak savunma ve makine sanayi alanında gelişme göstermiştir. Öğrenci nüfusun yoğun olduğu şehirde; yaklaşık 60 bilim enstitüsü, 30’dan fazla yükseköğrenim kurumu, altı müze, yedi tiyatro ve 80 kütüphane bulunur.
Kharkiv’de yapılacak şeyler
Kharkiv’e gitmek isteyenler için çeşitli bilgiler… “Kharkiv’de Yapılacak Şeyler” bu şehir hakkında turistik bir el kitabı gibi hazırlandı. “Bu yazılanlar bana yetmez” diyenler için de çok daha fazla detay içeren Kharkiv gezi rehberi hazırladık.
tatil city

Ukrayna Kharkiv Gezilecek Yerler
Kharkiv gezilecek yerler
Kharkiv’de görülmeye değer yerler arasında bulunan Özgürlük Meydanı, Avrupa’nın en büyük sekizinci ve dünyanın en büyük on beşinci olan Özgürlük Meydanı’dır. Şehrin kalbi niteliğinde olan meydan Ploşça Svobodi adıyla bilinir. Meydan 20. Yüzyılın başlarında, Kharkiv Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti başkenti iken inşa edildi. Özgürlük Meydanı, inşa edildiği dönemden bu yana hep merkez konumda olmuştur. Günümüzde Özgürlük Meydanı resmi bayramlar, festivaller ve konserlerin adresidir.
Şehrin en ünlü müzesi olan Kharkiv Sanat Müzesi, Ukrayna’nın en eski müzelerinden biridir. Ukraynalı ve dünyaca ünlü ressamların, heykel traşların eserlerinin sergilendiği Kharkiv Sanat Müzesi’nde yaklaşık 20 binden fazla eser sergilenir.
Kharkiv şehir merkezinde ziyaret edebileceğiniz Pokrovsky Manastırı, şehrin en eski yapısıdır. 1689 yılında inşa edilen yapı, günümüze kadar orijinal halini koruması başarmıştır. Ukrayna’nın geleneksel üç kubbeli kiliseleri tarzında tasarlanan manastır; mimarisi itibariyle Kharkiv’in yedi harikası arasında yer alır. İkinci Dünya Savaşı sırasında zarar gören Pokrovsky Manastırı, 1990’lı yıllarında restore edilmiştir.
Görkemli Shevchenko Parkı, Kharkiv’in en eski ve büyük park kompleksi olma özelliği taşır. Birbirinden güzel yeşil alanları, önemli anıtları, oyun alanları ve Kharkiv Hayvanat Bahçesi ile her yıl birçok ziyaretçiyi ağırlayan park, 1804-1805 yılları arasında Kharkiv Üniversitesi kurucusu Vasiliy Karazin tarafından inşa edilmiştir. Parkta her sene yaz aylarında doğal çiçek sergisi düzenlenir.
Kharkiv’in en eski Ortodoks katedrali olan Uspensky Katedrali, eski şehir bölgesindedir. 1901 yılında Annunciation Katedral’i inşa edilene kadar Ortodoksların şehirdeki ana ibadet merkezi görevi gören Uspensky Katedrali, Ortodoks Kilisesi’ne ait olan yapıdır ve neo klasik tarzın örneklerinden biridir.
Shevchenko Parkı’nda ziyaret edebileceğiniz Kharkov Hayvanat Bahçesi, Ukrayna’nın en ünlü ve en büyük hayvanat bahçelerindendir. Park aynı zamanda 1896 yılında kurulmuştur ve bu özelliği ile ülkenin en eski hayvanat bahçesidir. 22 hektarlık büyük bir alan üzerine kurulmuş hayvanat bahçesi yaklaşık 385 türden 6810 hayvana ev sahipliği yapmaktadır.
Ukrayna’nın en çok ilgi çeken ve ziyaret edilen müzelerinden biri olan Kharkiv Tarih Müzesi, Kharkiv ve Ukrayna’nın tarihini, kültürünü anlatan değerli koleksiyonlara ev sahipliği yapar. 1920 yılında kurulan müzenin eşsiz koleksiyonu ise müze binasından çok daha eski tarihlere dayanır. Müze; ilkel toplum, feodalizm, kapitalizm ve Sovyet dönemi olmak üzere dört bölüme ayrılmıştır. Yaklaşık 250 bin eserin sergilendiği müzede arkeolojik, etnografik, nümizmatik koleksiyonlar ve sanat eserleri koleksiyonlarını görebilirsiniz.
Tarihi şehir bölgesinde konumlanan Annunciation Katedrali, Bizans mimari tarzında inşa edilmiştir. İlk Annunciation Katedrali, 17. Yüzyılın ortalarında inşa edilmiştir ancak bu tahta yapı, 1738 yılında şehirde çıkan büyük bir yangında tamamen zarar görmüştür. 50 yıl sonra aynı yerde yeni bir katedral yapılmış ancak bu yapı yetersiz kalmıştır. Şehrin büyük ve görkemli bir katedrale ihtiyaç duyduğu gerekçesi ile 1888’de tamamlanan ve günümüze kadar gelen Annunciation Katedrali’nin yapımı ise yaklaşık 30 yıl sürmüştür. Bir dönem ibadete kapatılan Annunciation Katedrali, bügün Ortodoks Kilisesi’ne bağlıdır ve Kharkiv’in en önemli ibadet merkezi konumundadır.
Kozmos Müzesi, Ukrayna’nın ilk ve tek kozmonotluk ve ufoloji müzesi olarak öne çıkar. Müzede, evrenin bilinmeyen bölgeleri, göktaşları, başka dünyalardaki yaşam olasılıkları üzerine birtakım bilgiler, pilot ve astronotların gözlemleri, NASA tarafından çekilmiş fotoğraflar gözler önüne serilir. İnsanoğlunun uzaya gitmesi ve uzay mekiğinin fırlatılması gibi konularda çeşitli bilgiler yer alır.
Kharkiv nerede ne yenir?
Zengin yemek çeşitleri ve farklı tatlara sahip olan Ukrayna mutfağında özellikle geleneksel lezzetler dünya çapında tanınır. Ukrayna mutfağının en çok tüketilen lezzetleri çeşitli arasında sebze yapılan ‘borsch çorbası’ ve bir tür mantı olan ‘vareniki’ öne çıkar. Ukrayna, Rusya ve Beyaz Rusya’nın ataları olan Eski Rusya, Bizans İmparatorluğu’ndan Hristiyanlık ile birlikte yemek kültürü konusunda da taşıyıcı olmuştur. Ukrayna’dan tüm Slav coğrafyasına yayılan özellikle ‘borsch çorbası” aslen Romalıların milli yemeği olarak kabul edilir.
Ukrayna mutfağında en çok kullanılan malzemeleri ise; domuz eti, domuz yağı, yumurta, pancar, patates, lahana gibi soğuğa dayanıklı sebzeler ve buğday unu şeklinde sıralayabiliriz. Kaliteli buğdayın yetiştiği Ukrayna’da, tıpkı Türkiye’de olduğu gibi ekmek, sofraların olmazsa olmazıdır. Ukrayna mutfağına özgü popüler lezzetlerin başında; Salo s çesnekom: sarımsaklı domuz yağı sandviçi, Domaşnyaya kolbasa: domuz sucuğu, Vareniki s kapustoy i gribami: lahanalı mantarlı mantı, Borsch çorbası, Pampushka: bir tür poğaça, Derunı: patates ile yapılan mücver, Golubtsı: etli beyaz lahana sarması gelir.