TatilCity.NETTatilCity.NET

Kilis Gezi Rehberi

Gaziantep Kilis Gezi Rehberi

Gaziantep Kilis Gezi Rehberi


Kilis Gezi Rehberi

Kilis ilinin merkez ilçesidir. Akdeniz ve Güneydoğu bölgeleri arasındaki geçiş kuşağı üzerinde yer alan Kilis, Gaziantep'e 55, Suriye sınırına 10 kilometre mesafededir. Kilis, Akdeniz Bölgesi’nden Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne geçiş bölgesinde ve Suriye ile komşu bir sınır kentidir. Türkiye’nin güneydoğusunda bulunan ve Suriye ile komşu olan Kilis, hemen hemen düz bir alan üzerine kuruludur. Türkiye üzerinden Suriye’nin Halep şehrine kadar uzanan yol Kilis’ten geçmektedir. 10 Haziran 1995 tarihinde Yalova ve Karabük’le beraber il statüsüne kavuşan Kilis, 79 numaralı plakaya sahiptir. Dört ilçesi bulunan Kilis’in 137 tane adet köyü bulunur. Suriye’de yaşanan savaştan dolayı Kilis’e konteynır kentler kurulmuştur. Bu sebeple Kilis’in nüfusu son dönemlerde oldukça artmıştır.
Öte yandan Kilis, M.Ö. 1700 yıllarında Hitit Devleti’nin önemli kentlerinden biri konumundaydı. Kentin kuzey batısındaki Yesemek, Hititler’in heykel atölyesinin bulunduğu önemli bir merkezdi. Dünyada bu türden tek örnek olan Kilis şehri M.Ö. 700-550 yılları arasında Asur, Med ve Pers İmparatorlukları’nın egemenliği altındaydı. Büyük İskender’in Pers Devleti’ni yıkmasının ardından Roma İmparatorluğu’na bağlanan Kilis, bu imparatorluğun da bölünmesinden sonra da, M.S. 636 yılına kadar Bizans İmparatorluğu’nun hakimiyeti altında kalmıştır.
Gaziantep Kilis Gezilecek Yerler

Gaziantep Kilis Gezilecek Yerler


Kilis’te gezilecek yerler

Her yanı üzüm bağı ve zeytinliklerle dolu Kilis’te, pamuk ve ipek dokumacılığı ile deri tekstili üretimi de halkın önemli geçim kaynaklarındandır. Kilis’te, başta Gaziantep yolu üzerindeki Ravanda Kalesi olmak üzere görülmeye değer birçok tarihi ve turistik mekân vardır. Tarihi ve kültürel açıdan oldukça zengin bir şehir olan Kilis, bu özelliğini şehirde bulunan tüm eserlere de yansıtmıştır. Kilis’te tarihi kasteller, türbeler, camiiler, hamamlar kentin önemli tarihi zenginlikleridir. Bunları 970 yılında yapılan Eski Hamam Kasteli, 1654 yılında yapılan İşpir Paşa Kasteli, Altun Dede Türbesi, Bekir Dede Türbesi, Hulk Dede Türbesi, Hoca Hamamı, Paşa Hamamı, Hasan Bey Hamamı, Tuğla Hamamı şeklinde sıralayabiliriz. Ancak Kilis, denilince gezilecek yerler arasında ilk akla gelen yer, Ravanda Kalesi’dir.

Ravanda Kalesi

Kilis’in 24 kilometre kuzeyindeki Polateli ilçesine bağlı Ravanda Köyü’nde yer alan Ravanda Kalesi, Afrin Çayı’nın doğusundadır. Yüksek konik bir tepe üzerinde dağın zirvesi oyularak yapılan kale, geniş bir açıyla bölgeyi görmektedir. İlk olarak Haçlı seferlerinde söz edilen Ravanda Kalesi'nin tarihi, 11. yüzyıla dayanır. Kaleye ait yapılar zirvedeki düzlüktedir. Kalenin surları ve birbirinden farklı mesafede köşeli ve yarım yuvarlak biçimindeki burçlardan meydana gelir. Bu burçlardan bazı yıkılmış bazıları ise halen ayaktadır. Fakat surun kayda değer bölümü yıkılmış ve toprak altında kalmıştır. Kale içinde doğu tarafında merdivenler ve iki büyük su sarnıcı vardır. Sarnıçlardan gizli bir yolla, Afrin Çayı'na inildiği rivayet edilmektedir. Kalenin kuzeyinde ise saray olduğu düşünülen bir yapının kalıntılarına rastlanır. Ravanda Kalesi ve çevresinde henüz arkeolojik bir kazı yapılmadığı için, kalenin tarihiyle ilgili bilgiler tahminlere dayanmaktadır.

Oylum Höyük

Anadolu, Suriye ve Mezopotamya arasında bulunan, oldukça büyük bir höyük olan Oylum Höyük’ü, stratejik konumuyla dikkati çekmektedir. Tarihin hemen her dönemde iskân gören höyük; Bakırtaş (Kalkolitik) Çağı’ndan Helenistik Döneme kadar her dönemde var olduğu kabul edilmektedir. Oylum Höyük’te yapılan kazılar sonucunda, hem bölgenin tarihi hem de Ön Asya tarihine dair önemli verilere ulaşılmıştır. Oylum Höyük’te yapılan kazılarda Anadolu tarihine önemli ölçüde ışık tutan eserler elde edilmiştir. Söz konusu eserler bugün Kilis Müzesi’nde sergilenmektedir.

Söğütlüdere

İlkbahar ve yaz aylarında eğlence ve piknik alanı olarak kullanılan Söğütlüdere; kuzey yamaçlarından süzülüp gelen Zoppun deresi ve Akpınar kaynaklarından fışkıran sularla yeşille buluşur. Söğütlüdere, özellikle hafta sonlarında Kilis mutfağının leziz kebapları ve yemek çeşitleriyle şenlenir. Bölge halkının yanı sıra çevre illerden gelenlerin de ilgisini çeken Söğütlüdere, oldukça ilgi görmektedir.

Neşet Efendi Konağı

Kilis'in merkezinde bulunan Neşet Efendi Konağı, yörenin konak özelliklerini en iyi yansıtan örneklerden biri olarak öne çıkmaktadır. Konak, 1925’te Neşet Topaloğlu tarafından, "Mimar'us Sultan" lakabı ile anılan Halepli Mimar Hacı Ahmet Usta ve kalfalarına yaptırılmıştır. Bu usta aynı zamanda, Kilis Hükümet Konağı’nın da mimarı olarak bilinmektedir. Konağın, dışı kadar iç mimarisi de oldukça ilgi çekicidir. Konak, bodrum ve üzerindeki iki kattan meydana gelmektedir. Birinci katta altı oda, salon, banyo, mutfak ve tuvalet bulunur. İkinci katta ise yedi oda, mutfak, tuvalet ve banyo vardır.

Kilis Mutfağı

Kilis mutfağı kendine özgü yemekleriyle kültürel bir zenginliğe sahiptir. Yemekler, “günlük pişen yemekler” ve “özel günlerde yapılan yemekler” olmak üzere iki bölüme ayrılır. Yemeklerin temelinde et ve bulgur vardır. Ancak mevsimine uygun olarak sebze yemekleri de çeşitlilik gösterir. Kilis yemekleri, Türk mutfağının yanı sıra, Halep mutfağından da etkilenmiştir. Kilis mutfağında yağlı ve baharatlı yemekler öne çıksa da, zeytinyağlı yemeklerin de Kilis mutfağında önemli bir yeri olduğunu söylemeliyiz. Zeytinyağı, yörede yetiştirilen yüksek kaliteli zeytinlerden sağlanmaktadır. Kilis mutfağına özgü yiyecekler arasında şu lezzetler bulunmaktadır: Kilis tava, ekşili malhıta, lebeniye, oruk, züngül, burma tatlısı, peynirli irmik tatlısı, şıhılmahşi, sucuk hapısası, Kilis kebabı, teşrübe, haytayla, anasonlu kahke, katmer, gerebiç, tava katmeridir. Bunlara ilave Kilis mutfağında özellikle öne çıkan bazı yemekler hakkında bilgi vermek isteriz.

Silkme

Patlıcanlar yağda silkilir, et pişirildikten sonra soğanla patlıcanlarla tekrar pişirilir, suyu azalmış olan yemek pilavla servis edilir.

Teşrübe

Halep kökenli bu yemek kuzu eti, patlıcan, domates, maydanoz, pide, yoğurt ve baharatlarla hazırlanmaktadır.

Kübbüllebeniye

Yoğurtlu köfte de diyebiliriz. Ana unsurları kıyma, et ve yoğurttur. Üzerine nane ve kızgın yağ dökülerek servis edilir.

Öcce

İçinde et olmayan bir yemektir. Baharatlar, un ve yumurtadan oluşur.

Kölük Aşı

Kırmızı mercimek, bulgur, zeytinyağı, soğan ve baharatlardan yapılır. Kırmızı biber ile servis edilir.

Eski Hammam Restoran

1562 yılında yapılmış olan bina, oldukça etkileyici bir ambiyansa sahiptir. Kültürel değerlerin ve otantik unsurların ön planda tutulduğu mekânda, yöresel yemeklerin tamamını bulabilirsiniz. Güler yüzlü personeli, cuma günleri düzenlenen fasılları ve favori lezzeti olan içli köftesiyle, Kilis’in en bilinen ve tercih edilen mekanlarından biridir.

Üstün Kadayıf ve Dondurma

Kilis’te tatlı yiyebileceğiniz en iyi mekandır. Özellikle sıcak şerbetiyle servis edilen tatlılar, bağımlılık yapacak türdendir ve mutlaka uğramanızı öneririz.

Grand Aykanat Plaza

Bir otel restoranı kadar şık ve modern mekândır. Kilis'te ailecek gidilebileceğiniz Grand Aykanat Plaza’da sadece ikram edilen mezelerle bile karnınızı doyurmanız mümkündür.
Gaziantep Kilis Gece Hayatı

Gaziantep Kilis Gece Hayatı


Kilis gece hayatı

Kilis geceleri sessiz ve sakindir. Yerel halk belirli bir saatten sonra evine çekilir. Sessizliğe bürünen kentte, sosyal yaşam geceleri akraba ve dost ziyaretinden oluşur. Bu nedenle kentte bar, kafe, gece mekanı gibi yerler bulunmamaktadır. Şehirde 7 Aralık Üniversitesi’nin faaliyete geçmesiyle, birkaç kafe açılmıştır. Ama yine de Kilis’te aktif bir gece hayatından bahsetmek pek mümkün değildir.