TatilCity.NETTatilCity.NET

Kızlan Köyü Gezi Rehberi

Kızlan Köyü Gezi Rehberi

Kızlan Köyü Gezi Rehberi


Kızlan Köyü Gezi Rehberi

Bir tarafında masmavi Ege Denizi, diğer tarafında yemyeşil dağlar bulunan Datça’nın en güzel köylerinden Kızlan, ilçe merkezine 10 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Zeytin ve badem ağaçlarıyla kaplı bu sakin ve huzurlu köy, bin 300 civarında bir nüfusa sahiptir. Oldukça geniş tarım alanlarına sahip olan ve bölgenin sebze ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Kızlan Ovası, ilçenin hayat kaynaklarından biridir. Yarımadanın en rüzgarlı bölgesinde kurulmuş olan Kızlan Köyü, yel değirmenleriyle ünlüdür. Taştan yapılmış yel değirmenlerinin yanı sıra rüzgar güllerine de ev sahipliği yapan bu şirin Ege köyü, yarımadanın en verimli topraklarının bulunduğu Kızlan Ovası’nda bulunmaktadır. Ege Denizi’nin masmavi sularına yüksek bir noktadan bakan köy, sırtını dağlara yaslamıştır.
Tarımsal faaliyetlerin yoğun olduğu Kızlan Köyü’nde, iki tane zeytinyağı fabrikasında organik zeytinyağı üretilmektedir. Ayrıca üzümleri ile ünlü köyde, butik şarap üretimi de yaygın olarak yapılmaktadır. Turizmin son yıllarda hızla geliştiği Kızlan Köyü’nde, yerel halk son zamanlarda turizmden de gelir sağlamaya başlamıştır. Konaklayabilecek şirin yerlerin bulunduğu köyde, restoran ve kafeteryaların sayısı da artmaktadır. Kızlan’da tatil yapmak isteyenlere hizmet veren Halise Apart, hem konaklama hem de restoran hizmeti vermektedir. Ayrıca bungalov tarzı odalarıyla hizmet veren Derin Bahçe Bungalow da konaklamak için bir diğer seçenektir.
Ege Bölgesi’nin doğası en az bozulmuş yerlerinden olan Datça’da, Kızlan Köyü yakınlarında çok sayıda gezilebilecek yer mevcuttur. Datça Yarımadası’nın en ünlü koylarından Palamutbükü, Hayıtbükü, Kargı Köyü, Domuzbükü ve Ovabükü’nün yanı sıra bölgedeki en önemli antik kent Knidos da gezilebilecek yerler arasında öne çıkanlardır.

Kızlan Köyü’ne nasıl gidilir?

Muğla’nın Datça ilçesine bağlı olan Kızlan Köyü, ilçe merkezine 10 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Karayolu ulaşım imkanlarına sahip olan Kızlan Köyü’ne Marmaris yönünden özel araçla gitmek isteyenler, Datça’ya varmadan sağda bulunan yol ayrımında Tarihi Yel Değirmeni tabelasını takip ederek ulaşabilirler. Köye minibüs ile ulaşım da sağlanmaktadır.
İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirlerden köye ulaşmak için karayolunun yanı sıra havayolu ulaşımı da tercih edilmektedir. Datça’ya ulaşım, deniz ve karayolu ile mümkündür. Bodrum’dan feribotla yaklaşık bir saatlik yolculukla ulaşılabilen ilçeye karayoluyla dört saatte ulaşılabilir. Muğla il merkezden karayolu ile Datça’ya bir buçuk saate yakın bir yolculuk sürmektedir. Marmaris’e de yakın bir konumda bulunan Datça, buradan otobüs ve minibüslerle gidilebilecek mesafededir. Datça’ya gitmek için havayolunu tercih edenler ise en yakında bulunan Dalaman Havalimanı’na gitmelidir. Buradan Datça minibüsleri kullanılarak ilçeye varılabilmektedir.
Kızlan Köyü’nde doğa sporları

Kızlan Köyü’nde doğa sporları


Kızlan Köyü’nde doğa sporları

Datça’ya 10 kilometre mesafedeki Kızlan Köyü, bir yanında yemyeşil dağları diğer yanında ise masmavi deniziyle doğa sporlarına oldukça uygun bir coğrafyaya sahiptir. Köyde bulunan Kızlanaltı, Gebekum, Gereme, Katıyalı plajlarında yüzmenin yanı sıra dalış yapılabilmektedir. Yılın dört mevsimi de rüzgar alan Kızlan’da en yaygın su sporu ise rüzgar sörfüdür. Gebekum ve Kızlanaltı plajları rüzgar sörfü için en çok tercih edilen yerlerdir. Ayrıca bisiklete binip dağ yürüyüşüne çıkılabilecek yerlerin de bulunduğu Kızlan’da, Gereme Plajı ve Gereme Katıyalı Piknik Alanı bu aktiviteler için uygundur.
Kızlan Köyü, ayrıca geleneksel olarak her yıl mayıs başında gerçekleştirilen “Akdeniz’den Ege’ye Doğa ve Barış Yürüyüşü”nün de sona erdiği noktadır. Bu etkinliğin sonunda köyde şenlikler yapılmaktadır. Doğa yürüyüşleri için elverişli çok sayıda parkura sahip Kızlan’da, hem keyifli hem de hareketli bir tatil geçirebilirsiniz.
Kızlan Köyü Gezi Rehberi

Kızlan Köyü Gezi Rehberi


Kızlan Köyü’nde gezilecek yerler


Yel Değirmenleri

Birçok uygarlığın izlerini taşıyan Kızlan Köyü, geçmişten bugüne taşıdığı tarihi yel değirmenleriyle öne çıkmaktadır. Toplam altı tane yel değirmeninin bulunduğu köyde, Tarihi Yel Değirmeni olarak bilinen en ünlü yel değirmeni, Datça ilçe merkezine sekiz kilometre uzaklıktadır. Marmaris-Datça ana yolundan 200 metre uzaklıkta yer alan yel değirmeninin hangi yıllarda yapıldığı tam olarak tespit edilememiştir, ancak en az 200 yıllık olduğu tahmin edilmektedir. Kızlan Köyü’ndeki yel değirmenlerinden bazıları özel mülkiyete aittir. Datça Kaymakamlığı’nın satın alarak restore ettiği bir değirmen ise restoran hizmeti sunmaktadır. Değirmenlerden biri günümüzde ev olarak kullanılırken, diğer dört değirmen ise harap haldedir. Bu değirmenlerin bazılarında değirmen taşı yerinde durmaktadır. Bacaları rüzgardan korunacak şekilde tasarlanan yel değirmenlerinin kapılarının tam karşısında nişler yer almaktadır. İçinde, katlar arasındaki geçişi sağlamak için taş merdivenler bulunan değirmenler, her mevsim rüzgar alan bir bölgede yapılmıştır.

Kızlanaltı Plajı

Kızlan Köyü’nün en güzel plajlarından olan Kızlanaltı, yay şeklinde uzanan ince kumlu bir plajdır. Burgaz Uzun Azmak ile Gebekum Koruma Bölgesi arasında bulunan plaj, aldığı güçlü rüzgardan dolayı sörf sporuna oldukça elverişlidir. Denizin yavaş yavaş derinleştiği Kızlanaltı Plajı’nda oldukça keyifli vakit geçirilebilir. Marmaris-Datça yolu ile ulaşılabilen plaja gitmek için Datça’dan Marmaris yönüne 11 kilometre yol kat ettikten sonra sağdaki toprak yola girmek gerekmektedir.

Gebekum Plajı

Datça’nın en ünlü plajları arasında yer alan Gebekum da Kızlanaltı Plajı ile aynı körfez içinde bulunmaktadır. Kumsalında bulunan milyonlarca yıllık fosil kalıntılarından dolayı koruma altında bulunan plaj, Gebekum Kumulu olarak da bilinmektedir. Burada 6 milyon yılda oluşmuş tortular bulunmaktadır. Bu büyük tarihi özelliğinden dolayı plajdan kum alınması yasaktır. Sahil şeridi beş kilometre uzunluğunda olan kumul, Sörf Tatil Köyü ve Yolluca Ada arasında bulunmaktadır. Oldukça zengin bir fauna ve floraya sahip olan kumulda, 19 kuş türü ile 85 çeşit bitki türü mevcuttur. Güçlü rüzgarından dolayı bu plaj da rüzgar sörfü için uygundur.

Kızlan Köyü’nde nerede ne yenir?

Balık, badem ve balın ünlü olduğu Datça mutfağının özelliklerini taşıyan Kızlan Köyü’nde yöresel lezzetler de öne çıkmaktadır. İlçe genelinde olduğu Karaville adı verilen yöresel salyangoz yemeği ile keçiboynuzu, turistlerin en çok tatmak istediği lezzetlerdir. Kekik, zakkum ve mersin başta olmak üzere çok sayıda bitkinin de yetiştiği bölgede, yöresel tatlar binlerce yıllık tarihi gelenekten beslenmektedir. Ayrıca zeytincilik de gelişmiş olduğu için yemeklerde bolca zeytin kullanılır. Yerel lezzetler arasında; labada, dalankıta, ütmek kavurması, börülce, mürdümük, kışıyak, damat tatlısı, bademli baklava, bademli sultan tatlısı ve bademli incir tatlısı öne çıkmaktadır. Ayrıca Datça’ya özgü narpız, elmasçık, garağan ve sepsuyu çayları da bolca içilir. Kızlan Köyü’nde bulunan aile lokantalarında bu lezzetleri tadabilirsiniz. Datça kalamarı, karides, trança, levrek, lagos, çipura, barbun gibi lezzetleri sunan mekanlar ilçe genelinde de yaygındır.
Kızlan Köyü’nde gece hayatı

Kızlan Köyü’nde gece hayatı


Kızlan Köyü’nde gece hayatı

Kızlan Köyü, Datça’nın yaklaşık bin 300 nüfuslu sakin bir köyü olduğu için gece hayatı pek aktif değildir. Ancak köyde gece hayatının yaşandığı mekanlar bulmak da mümkündür. Kızlan Yel Değirmeni bölgesine yakın olan bazı mekanlarda, içkinizi yudumlayarak keyifli vakit geçirebilirsiniz. Köy merkezinin yanı sıra çevredeki yerleşim yerlerinde bulunan kafeterya ve barlarda da eğlenmek mümkündür.
Kızlan Köyü’ne 10 kilometre uzaklıkta yer alan Datça ilçe merkezinde eğlenmeyi tercih edenler ise restoranların ve meyhanelerin öne çıktığı ilçede, sanat müziği eşliğinde keyifli zaman geçirebilirler. Lezzetli bir akşam yemeğinin yanında birkaç kadeh içki içerek geceyi geçirmek isteyenler; Fevzi’nin Yeri, Hüsnü’nün Yeri, Emek Restoran ve Tuna Restoran gibi mekanlara gidebilirler. Ayrıca Polka Cafe Bar, Antik Cafe Bar, Bambu Cafe Bar ve Eclipse Bar da Datça’da sevilen mekanlar arasında yer almaktadır.