TatilCity.NETTatilCity.NET

Kuyucak Köyü Gezi Rehberi

Isparta Kuyucak Köyü Gezi Rehberi

Isparta Kuyucak Köyü Gezi Rehberi


Kuyucak Köyü Gezi Rehberi

Isparta’nın lavanta tarlaları ile ün salmış bir bölgesi olan Kuyucak Köyü; Torosların eteğinde, yüksek bir tepe üzerine kurulmuştur. Kuyucak Köyü’nün etrafındaki yamaç ve ovalarda lavanta tarlalarına rastlamak mümkündür. Bugün yaklaşık 250 kişinin yaşamadığı köyün lavanta tarlaları 3 bin hektarlık alana yayılmıştır. En başta kurak ve verimsiz toprak sahaları boş kalmasın diye az miktarda dikilen lavanta fideleri, ilerleyen zaman içerisinde Kuyucak Köyü’nü lavanta diyarı haline getirmiştir. Lavanta tarlaları ile dünya çapında tanınır olan ve her yıl milyonlarca ziyaretçiyi ağırlayan Fransa’nın Provence Bölgesi ile büyük benzerlik taşıyan Kuyucak Köyü de Türkiye’nin lavanta cennetidir. Kuyucak Köyü, Türkiye’de keşfedilmeyi bekleyen saklı kalmış dokuz yerin en başında sayılmaktadır.
315 yılından bu yana insanlığın yerleşim kurmakta olduğu Kuyucak Köyü’ne lavantanın ilk geldiği tarih 1975 yılıdır. 30 aileye 15’er kök verilmesi ile üretime başlayan Kuyucak Köyü bugün, TÜİK verilerine göre ülkenin lavanta üretiminin yüzde 93’ünü karşılar. Hobi olarak evlerin bahçelerinde başlanan üretimin ardından Kuyucak Köyü, 1990’lı yıllarda ticari üretime önem vermeye başlamıştır. Kuyucak, bugünkü ekonomik gücünü ve doğal güzelliğini lavantaya borçludur. Gıda, parfümeri, kozmetik ve ilaç sanayinde kendine yer edinebilmiş önemli bir bitki olan lavanta,
Kuyucak köyüne turistlerin ilgisini çekmeyi başarmıştır. Kuyucak köyü, Isparta’nın gül üretiminin yüzde 45’ini karşılayan Keçiborlu ilçesinde yer alır. İlçedeki hoş kokuyu meydana getiren gül ve lavanta tarlalarıdır. Lavantanın Türkiye’de büyük çapta yetiştirildiği tek yer Keçiborlu ilçesidir. Lavanta Kokulu Köy projesi ile birlikte ise Keçiborlu ve civarındaki üreticilere katkı sağlamak; özellikle Kuyucak Köyü’nde lavantanın sağladığı olanaklarla turizmi ve üreticiyi geliştirme amacı güdülmektedir. Bu yolla, Fransa’nın Provence Bölgesi’ndeki lavanta tarlalarının bulunduğu köylere rakip olan Kuyucak Köyü’nde sosyal ve ekonomik kalkınma sağlanmaya çalışılmaktadır. Kuyucak Köyü, doğal güzellikler içinde muhteşem manzarayı görebilmek, fotoğraf çekmek, yörenin mutfak lezzetlerini tatmak, lavanta ile ilgili bilgiler edinmek, lavanta alışverişi yapmak ve doğa içinde gezintilere çıkmak için ziyaret etmeye değer bir yerdir.

Kuyucak Köyü nerededir?

Kuyucak köyü, Türkiye Cumhuriyeti’nin güneyinde, Akdeniz Bölgesi’nde yer alan Isparta ilinin Keçiborlu ilçesinde bulunmaktadır. Isparta kent merkezine 47 kilometre, ilçe merkezine ise 28 kilometre mesafede olan Kuyucak köyü, Torosların eteğinde konumlanmaktadır.

Kuyucak Köyü’ne nasıl gidilir?

Kuyucak köyü, Isparta Süleyman Demirel Havalimanı’na yaklaşık 22 kilometre mesafededir. Havalimanından köye ulaşmak için ise taksi kullanmak gerekmektedir. Toplu taşıma vasıtası kullanmak için ise önce Isparta şehir merkezin ulaşım sağlayıp, bu noktadan da minibüslere binilerek Kuyucak köyüne ulaşmak mümkündür. Şehirlerarası otobüs vasıtası ile Isparta Otogarı veya Burdur Otogarı’na ulaşım sağlandığı takdirde, bu noktalardan Keçiborlu’ya gidilip ardından minibüse binilerek Kuyucak köyüne ulaşılabilir. Kuyucak köyüne özel araç ile ulaşım sağlamak tercih edildiği takdirde de Isparta ve Burdur’dan Burdur Gölü’ne yakın mesafede yer alan Kuyucak Köyü’ne kolayca ulaşmak mümkündür.

Kuyucak Köyü’ne ne zaman gidilir?

Lavantalar, haziran ayında çiçeklenmeye başlamakta ve ay sonunda tamamen morarmaya başlamaktadır. Bu süre ortalama 45 ile 50 gün arasında sürmektedir. Ağustos ayında hasat edilen lavanta tarlalarının köyü mora boyadığı o eşsiz görsel şöleni yakalamak için Kuyucak Köyü temmuz ayının başında ziyaret edilebilir.

Kuyucak Köyü’nde kalınacak yerler

Kuyucak Köyü’nde konaklamak için pansiyon olarak hizmet veren birkaç tane ev bulunmaktadır. Lavanta Kokulu Köy’deki pansiyonlarla iletişime geçilerek konaklama bilgisi almak mümkündür.
Kuyucak Köyü Gezilecek Yerler

Kuyucak Köyü Gezilecek Yerler


Kuyucak Köyü’nde gezilecek yerler

Kuyucak Köyü, büyüleyici doğal güzelliğe sahip geniş arazileri ile fotoğraf çekmek için çok güzel malzemeler sunmaktadır. Ufuk çizgisi dikkate alınarak belirlenen noktalardan fotoğraf çekme fırsatı değerlendirilebilir. Kuyucak Köyü’nde geleneksel kıl çadırlardaki otantik ortamda lavanta balı, lavanta çayı, zeytin gibi malzemeler eşliğinde köy kahvaltısı etmek ve öğlen yemeği yemek mümkündür.
Köyde, lavantanın faydalarının ve tarihçesinin anlatıldığı rehberli turlar da düzenlenmektedir. Bu sayede lavanta hakkında genişçe bilgi edinebilme şansı değerlendirilebilir. Ayrıca lavanta bahçelerinin içine girerek alan hakkında bilgili kişilerle gezmek de mümkündür. Kuyucak Köyü’nde bisiklet ve yürüyüş rotaları da oluşturulmuştur. Bisiklet ile civarın doğasını ve manzarasını keşfetmek de ayrı bir keyiftir. Köyde aynı zamanda lavanta konseptli birçok hediyelik eşya mağazasından alışveriş yapmak da mümkündür.

Lavanta Vadisi

Keçiborlu ilçesi sınırları içinde yer alan Lavanta Vadisi, Türkiye’nin en önemli lavanta üretimi yapılan yerleri arasındadır. Isparta seyahatiniz sırasında sessiz, sakin, huzurlu bir ortama ihtiyaç duyarsanız, lavanta kokusunu içiniz çekebilir ve rahatlayabilirsiniz. Ayrıca Lavanta Vadisi’ sunduğu görsel şölenle güzel fotoğraflar çekebileceğiniz bir manzara yaratıyor.

Kuyucak mutfağı

Isparta deyince aklınıza sadece gül gelmesin... Her ili özel ve güzel olan Türkiye'nin her kentinde farklı bir mutfak kültürü karşımıza çıkıyor. Ülkemizde Bursa deyince nasıl akıllara sadece İskender ya da şeftali gelmiyorsa, Isparta denildiğinde de sadece gül lokumu, gül reçeli gibi tatlar akıllara gelmesin. Mesela Isparta'da gül dışında meşhur olmuş o kadar çok lezzet bulunuyor ki... İşte bu lezzetlerin bazılarını sizin için derledik.

Yufka ekmeği

Orta boy bir tepsi büyüklüğünde açılan incecik yufkalar sacın üzerinde pişilir. Isparta'da eskilerden bu yana süren geleneğe göre, bu ekmekler yazlık ve kışlık olmak üzere yıl içinde tüketilmesi amacıyla hazırlanır. Özellikle elma yolumu, pancar çapası, pancar sökümü zamanlarından önce akraba ve komşular ile birlikte kalabalık şekilde yapılır.

Hamursuz

Yapımında unun yanı sıra; patates, tahin, çörek otu gibi malzemelerin kullanıldığı bu yemek çeşidi  Yalvaç'ın meşhur hamur işlerinden biridir.  Isparta ve çevresinde çay saatlerinin olmazsa olmazı kabul edilen hamursuz, altın günlerinde de bolca tüketilir.

Banak

Kalabalık varsa masada, muhakkak banak olur sofrada... Tercihe göre kuzu, koyun, dana etinden yapılan banak yemeğinde; etler ağır ağır pişer, tepsinin dibine pideler yetiştirilir. Yanına bir de pilav yapılan banak, yörenin en sevilen yemekleri arasında yer alır.

Gül şurubu

İçinde mis kokulu, pembe yapraklı gülün kullanıldığı gül şurubu; gülün beyaz, gelinciğin ise siyah dipleri kesilerek hazırlanır. Epeyde sabır isteyen gül şurubu ağzı kapalı bir kavanozda en az 1 ila 1.5 ay bekletilir.

Gül çayı

Gül memleketi olan Isparta'nın yemekleri arasında sadece gül şurubu bulunmuyor. Gülün bölgede çayı ve lokumu da yapılıyor. Kurutulmuş gül yaprakları demlenerek hazırlanan gül çayı; ister aniden gelen misafirlere, isterseniz de akşam çay keyfini tüketebileceğiniz bir tat.

Tatar

Tatar mantısının en büyük özelliği; hamur açıldıktan sonra küçük kareler halinde kesilmesi ve kurutulduktan sonra kullanılmasıdır. Pişirileceği zaman suda haşlanan ve sarımsaklı yoğurdun içine konulan tatar yemeğinin üzerine salçalı kızarmış tereyağı ve kıyma dökülür.

Dirgit

Daha çok diş hediyesi olarak çocukların ilk dişinin çıktığı zamanda yapılan bir yiyecek türü olan dirgit, farklı yörelerde bu yemeklerin tamamına diş buğdayı adı verilir. Isparta'da değişik olarak dirgitin yanına buğday, nohut ve fasulye haşlanır. Üzerine tuz veya şeker de eklenerek, tüketildiği gibi kuru yemişle birlikte de tüketebilirsiniz.
Isparta Kuyucak Köyü Gece Hayatı

Isparta Kuyucak Köyü Gece Hayatı


Kuyucak Köyü’nde gece hayatı

Kuyucak Köyü’nde gece hayatı bulunmaktadır. Bunun için Isparta’ya gitmeniz gerekmektedir. Burada gece hayatı eylül ve haziran ayları arasında hareketlenir. Şehirde bulunan Süleyman Demirel Üniversitesi sayesinde şehirde öğrenci nüfusu her geçen yıl artıyor. Özellikle üniversite öğrencileri sayesinde şehrin gece hayatı da renkleniyor. Ama öğrenim dönemi tatile girdiğinde şehirdeki gece hayatının da ritmi düşüyor. 90’lı yıllarda açılan ve şehirde oldukça tanınan mekânlardan biri olan Kardelen Gazinosu, kentin en eski mekanlarından biri. Gecenizi Isparta merkezde geçirmek isterseniz,
Barcelona Pub & Plus iyi bir seçenek olabilir. Burada dilerseniz canlı müzik eşliğinde sevdiklerinizle eğlenceli bir gece yaşayabilirsiniz. Kutlubey bölgesinde bulunan Eylül Türkü Evi, türkü severler için kentte ön plana çıkan mekanlar arasında yer alıyor. Daha çok Kafeler Caddesi olarak da bilinen ve Süleyman Demirel Caddesi etrafında birçok kafe bulabilirsiniz.