
Ladik Gezi Rehberi
Ladik Gezi Rehberi
Samsun’un yaz aylarında düzenlenen yayla şenlikleriyle ünlü ilçesi Ladik, Samsun il merkezine 82 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Yüzölçümü 575 kilometrekare olan ilçe, deniz seviyesinden 950 metre yükseklikte bulunmaktadır. Kara ikliminin hakim olduğu Ladik’te, kış ayları uzun ve soğuk, yaz ayları ise serin yaşanmaktadır. Arazi yapısı engebeli olan ilçenin güneyinde Akdağ yer almaktadır. En yüksek noktası Soğanlı köyü yakınında olan dağın buradaki rakımı bin 370 metre civarındadır. Ladik’in kuzeyinde, Kavak sınırında ise Canik Dağları uzanmaktadır. Yeşilırmak kolu olan Tersakan çayı, ilçenin en önemli akarsuyudur. Ladik Gölü’nden doğan bu çay, Kürtlü Deresi’yle birleşerek Yeşilırmak'a ulaşmaktadır. İlçedeki en büyük doğal göl olan Ladik Gölü, 262 hektarlık bir alana sahiptir. Bir bölümü sazlık ve batak olan gölün üzerinde yüzen adacıklar yer almaktadır.Ladik’in tarihi Milattan Önce’ye dayanmaktadır. Adının nereden geldiği tam olarak bilinmese de rivayete göre, Milattan Önce 131 yılında Amasya Hükümdarı 8. Büyük Mitridat'ın eşi Laodikya’dan geldiği söylenmektedir. İlçede yer alan Yük Tepe (Salur Tepe) ve Höyük Tepe'de yapılan arkeolojik araştırmalar, ilçenin tarihinin İlk Çağ’a dayandığını göstermektedir. Hititler döneminde de yerleşimin sürdüğü ilçede Persler de yaşamıştır. 1414 yılında Osmanlı topraklarına katılan Ladik, o dönem Sivas Sancağı'na bağlı Amasya ili içinde yer alıyordu. Ladik, aynı zamanda Amasya’da valilik yapan şehzadelerin mesire yeri olmuştur. Doğal güzellikleriyle dikkat çeken ilçe; kayak merkezi, Ladik Gölü’ne ve Hamamayağı (Hilas) Kaplıcası'na yapılan yatırımlarla turizmde ilerlemesini sürdürmektedir.
Ladik’e nasıl gidilir?
Samsun il merkezine 84 kilometre uzaklıkta yer alan Ladik ilçesine ulaşım oldukça kolaydır. Samsun il merkezinden ilçeye gün içinde düzenlenen minibüs seferleriyle ulaşmak mümkündür. Özel araçla gitmek için ise Samsun’dan yola çıktıktan sonra Havza ilçesine varmadan Ladik sapağına dönerek ilçeye ulaşılabilmektedir. Amasya Merzifon Havalimanı’na yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta bulunan Ladik’e havayolu ile ulaşım da mümkündür. İstanbul ve İzmir gibi büyük şehirlerden Merzifon Havalimanı’na uçtuktan sonra, buradan Ladik’e servis araçları, taksi ya da kiralık araçlarla ulaşılabilmektedir. İlçeye Samsun Çarşamba Havalimanı üzerinden ulaşım da mümkündür.
Ladik’te doğa sporları
Ladik’te doğa sporları
Yaylaları, gölü ve kayak merkeziyle öne çıkan Ladik, doğa sporlarına oldukça elverişli bir ilçedir. İlçede; kayak, doğa yürüyüşü, dağcılık, yamaç paraşütü gibi pek çok aktivite yapılabilmektedir. Akdağ ve Ladik Gölü çevresi ilçede doğa sporları için en çok tercih edilen bölgelerdir. Göl çevresinde çok sayıda yürüyüş parkuru bulunmaktadır.En çok kullanılan altı kilometrelik parkur üzerinde Akdağ, Ladik Gölü, Hamamayağı gibi doğal güzellikler ile Seyit Ahmet Kebir ve Osman Efendi Konağı gibi tarihi yapıları görme imkanı da bulunmaktadır. Kızkaya’sına kadar süren bu parkurda yürüyüş oldukça keyiflidir. Ayrıca Akdağ yolu üzerinde yer alan Lazın Kırığı bölgesinden başlayan ve Büyükkızoğlu Mahallesi'ne kadar devam eden parkur da ilçenin en güzel yürüyüş rotalarından biridir.
Akdağ bölgesinde yer alan merkezde kışın kayak, kızak, karda rafting; yazın ise çim kayağı yapma imkanı bulunmaktadır. Ayrıca doğa yürüyüşleri ve yamaç paraşütü gibi aktiviteler de yapılabilmektedir.

Ladik’te gezilecek yerler
Ladik’te gezilecek yerler
Yaylalarıyla ünlü Ladik, yaz aylarında düzenlenen yayla şenlikleriyle dikkat çekmektedir. Türkiye’nin dört bir yanından insanların katıldığı yayla şenliklerinde pek çok etkinlik yapılmaktadır. Her yıl Temmuz ve Ağustos aylarında Ladik Yaylası’nda yapılan şenliklerde; oyunlar, buzağı yarışması, koç yarışması, bal yarışması, uçurtma, yamaç paraşütü, çim kayağı, planör uçuşu gibi çok sayıda aktivite yapılmaktadır.Akdağ Yaz ve Kış Sporları Merkezi
Ladik’te son yıllarda yoğun ilgi gören Akdağ Yaz ve Kış Sporları Merkezi, ilçe merkezine yedi kilometre mesafede yer almaktadır. Buradaki kayak merkezi, hem kış aylarında hem de yaz aylarında aktiftir. Kış aylarında kış sporları yapılan merkezde, yaz aylarında ise çim kayağı yapılabilmektedir. Merkezdeki pistin uzunluğu 3 bin 600 metre civarındadır. Merkezde, saatte bin kişi taşıma kapasitesine sahip telesiyejin yanı sıra konaklamak isteyenler için 21 yataklı butik otel bulunmaktadır.Hamamayağı Kaplıcaları
Ladik ilçe merkezine 13 kilometre uzaklıktaki Hamamayağı Kaplıcaları, ilçenin turizmde gelişmesinin önemli unsurlarından biri olmuştur. Suyu romatizma, kireçlenme ve deri hastalıkları gibi çok sayıda rahatsızlığa iyi gelen kaplıca, çevre il ve ilçelerden pek çok kişinin uğrak yerleri arasındadır. Ayrıca kaplıcanın bulunduğu bölge, yaz aylarında büyük bir mesire yerine dönüşmektedir. Burada yer alan piknik alanı, kafeterya, açık mutfak ve oyun parkı büyük ilgi görmektedir.Ladik Gölü
Ladik ilçe merkezine yedi kilometre mesafede yer alan Ladik Gölü, doğal yapısıyla her mevsim ayrı bir güzelliğe bürünmektedir. 262 hektarlık alana sahip olan gölün bir kısmı sazlık ve bataklıktır. Ladik Gölü’nden çıkan turna balığı lezzetiyle dikkat çekmektedir. Göl üzerinde gezen adacıklar ise görenlerin hayranlığını kazanmaktadır. Kenarında tesisler yer alan Ladik Gölü’nde, ayrıca çok sayıda kuş türü de yaşamaktadır.Ladik Yaylaları
Samsun’un deniz seviyesinden en yüksek ilçeleri arasında bulunan Ladik, yaylalarıyla ünlüdür. Burada yer alan doğal güzelliği bozulmamış yaylalar, şenlikleri ve gelenekleriyle ilgi çekmektedir. Temiz havası ve soğuk suyuyla ünlü Ladik Yaylası, aynı zamanda özgün evlere sahiptir. İlçenin diğer yaylaları; Ladik - Taşova yolu üzerinde yer alan göl manzaralı Aktaş Yaylası, bin 600 metre rakıma sahip Küpecik Yaylası, şelalesiyle ünlü Büyükkızoğlu Yaylası, Gürcü Yaylası ve Çakırgümüş Yaylası’dır.Ladik’te nerede ne yenir?
Karadeniz mutfak kültürünün özelliklerini taşıyan Ladik’te, yöresel yemeklerin büyük kısmı hamur işinden oluşmaktadır. Bu lezzetlerin öne çıkanlarını; erişte, tutmaz aşı, işkefe tatlısı, mantı, kaz pilavı ve şeridi, çerkez şibsisi, çerkez halüğü, dabusun, gobi lobiya, malakto, lobya, höşmerim, kadayani gibi yemeklerdir. Ekmeklerin de çeşitli olduğu ilçede; somun, hamursuz, parmaklı, lavaş pide, dökme, döndürme, samsa ekmeği, cırlak, akıtma, yufka ve mısır ekmeği gibi çok sayıda ekmek yapılmaktadır. Ladik’te ayrıca tandır kebabı da yaygın olarak tüketilmektedir.Ladik’te bulunan restoran ve lokantalarda ilçeye özgü lezzetleri tadabileceğiniz gibi bölge mutfağının seçkin lezzetlerini de tadabilirsiniz. İlçede en çok tercih edilen restoranları; Mimar Sinan Sokak üzerinde yer alan Bizim Pide Restaurant, Büyükkızoğlu köyü yolu üzerinde hizmet veren Akdağ Alabalık Tesisi, Mehmet Akif Ersoy Caddesi’nde hizmet veren Akdağ Pide Lahmacun, Avcı Sultan Mehmet Caddesi’ndeki Lezzet Lokantası ve Şükrü Usta’nın Yeri, Reyhan Caddesi’nde faaliyet gösteren Burak Kebap Salonu, Hal Meydanı’nda yer alan Ömür Lokantası ve Nalcıoğlu Caddesi’nde bulunan Ladik Pidecisi olarak sıralayabiliriz.

Ladik’te gece hayatı